Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Detectivi din spatele tastaturii

Creat de fiulploii, 08 Septembrie 2015, 16:13:11

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Grifon

#405
Una peste alta, misterul nu învăluie doar asasinarea profesorului, ci și contextul în care el ajunsese în vâltoarea jocurilor obscure.
Un profesor - fie el oricât de erudit - nu are, de regulă, ce oferi potentaților, sau mai ales celor ce doar năzuiesc să ajungă în postura de potentați.
Atunci, de ce să fi fost el vizat de vizita ex-regelui în SUA ? Ca discipol (și succesor neoficial al lui Eliade), avea o anume statură, nu neg...dar asta era departe de a-l aduce între cei mai influenți români de peste ocean.
Mai degrabă cred că el "dădea din coate", încercând să se auto-promoveze. Mai mulți factori indică asta (reperabili încă din corespondența târzie cu Eliade), și ar putea lămuri și intrarea sa, astfel, în zone în care arivismul atinge cote...primejdioase.
Voia să "ajungă cineva", ca din postura de "cineva" să revină triumfător în țară (voi căuta exact citatul, într-o scrisoare către maestrul său). Asta presupunea (dincolo de, logic, un oarecare plan) și o anume postură vizată (fie în zona cultural-științifică, fie...în sfârșit...undeva "la butoane").

Cred că odată cu aceste planuri, Culianu a început să facă pași iuți către dezastru. Căci era citit, profund...dar n-avea (îmi permit a crede) "șacalismul" necesar unor asemenea jocuri.
Dacă (ipotetic) dintr-o coterie românească i s-a tras moartea, atunci aici (zic eu) ar putea fi zona ce s-ar cuveni investigată.

al_pacino

Tocmai am obținut un interviu cu Ted Anton. Dacă aveți întrebări punctuale despre cazul Culianu și cartea pe care a scris-o, pe care ați dori sa i le transmit...acum e momentul. Nu, nu glumesc, asa ca nu începeți cu atacuri. Haideți sa colaboram eficient. Aveți 24 de ore, în care îmi puteți transmite propunerile voastre de intrebari, aici sau în privat.

Ganditorul

Cam scurt intervalul de pus intrebari...
Oricum pe lista interbarilor ar fi :

- De ce impuscat ? Un asasinat intr-o lume intelectuala se face mai ...elaborat, mai discret, mai fara sa atraga atentia politiei (gabori, ghiolbani etc etc ) asupra unui grup elevat cu activitati discrete . Asasinatul prin impuscare arata o anumita graba, arata asumarea  unor anumite riscuri pentru a scoate din joc un om.
Evident nu vb de asasinatul politic unde victima e pazita si aparata de un intreg serviciu special si unde nu te poti elimina victima decat folosind arma de foc.
- Care credeti ca a fost motivul, actiunea imediata pe care IP Culianu nu trebuia sa o faca pentru ca singura solutie sa fie eliminarea in graba, cu riscuri si f zgomotos ? Ce trebuia sa se intample atat de iremediabil si imediat incat s-a recurs la impuscare ? ( si aici excludem din discutie, dar nu din ipoteze, actiunea unui asasin pasional, sau executia la comanda unei grupari oculte ce voia "zgomot" ca imagine a "puterii" pe care o detine ). Vreau sa ne referim cu predilectie la relatia cu Romania, cu viata politico-sociala, cu ceea ce putea schimba imediat si iremediabil interventia/cunoasterea/eruditia lui IP Culianu.

Ar mai fi multe dar ma opresc aici


Grifon

Dincolo de chestiunile ridicate de colegul @Gânditorul, întrebări punctuale.
1) De clarificat contextul vizitei lui Mihai I în Chicago.
1.1 Participarea lui IPC la suita de momente ale vizitei - a cui a fost inițiativa ? El a dorit să se "bage", sau alții l-au poftit ? Direcția inițiativei este, cred eu, destul de importantă.
1.2 Dacă mai știe detalii despre culisele evenimentului (participanți, subiecte abordate)

2) De clarificat contextul anchetei FBI.
2.1 De ce a durat ceva timp până federalii au preluat cazul de la Poliția Chicago ?
2.2 Ce motiv de jurisdicție / competență au invocat pentru preluare ? FBI se bagă peste "locali" doar dacă delictul afectează interese federale (deci nu fapte de drept comun).

3) De clarificat suspiciunile asupra lui Gelu Voican Voiculescu.
3.1 Cine l-a indicat că presupus "artizan" (când Ted Anton a făcut primele investigații)?
3.2. Îl bănuie drept "creier" sau doar un alt intermediar în comanda asasinatelor ?

Ar mai fi și altele, presărate pe parcursul acestui topic - o rapidă lectură le-ar actualiza.

al_pacino

Multumesc, o sa-l intreb. Daca mai sunt si altii care doresc sa contribuie cu intrebari, o mai puteti face pana maine dimineata.

SLEAH19

Cel care a apăsat pe trăgaci era român? Dacă da , securist sau legionar?
O lume normală este aceea în care diavolul este în iad, nu mai există religii iar Iisus este la Guvernare!

Cercetează totul şi reţine doar ce e de trebuinţă !

al_pacino

Citat din: Grifon din  18 Februarie 2020, 13:58:57
Dincolo de chestiunile ridicate de colegul @Gânditorul, întrebări punctuale.
1) De clarificat contextul vizitei lui Mihai I în Chicago.
1.1 Participarea lui IPC la suita de momente ale vizitei - a cui a fost inițiativa ? El a dorit să se "bage", sau alții l-au poftit ? Direcția inițiativei este, cred eu, destul de importantă.
1.2 Dacă mai știe detalii despre culisele evenimentului (participanți, subiecte abordate)

Legat de punctul 1, am mai gasit intre timp ceva detalii. Un filmulet despre acest eveniment il puteti gasi aici: https://www.youtube.com/watch?v=_ld6TfIyIEY

Ganditorul

#412
Da , apar cam tarziu elemente noi - IP Culisanu moare la o luna dupa vizita Regelui Mihai la Chicago . Nu stiam der vizita regelui in Chicago, orasul in care statea si Culianu - si nici nu am vazut pana acum vre-o legatura facuta intre casa regala si crima. Oricum Culianu nu era un neica nimeni - iar pozitia lui fata de aceasta vizita ar fi un punct important in discutie.
Dar oare IPCulianu a fost in suita celor care l-au primit sau in grupul celor care au organizat primirea regelui ? Sau a fost marginalizat, eliminat din preajma regelui ...pentru ceea ce stia/cunostea ?
  Interviul clarifica partial aceasta problema ...si arunca o perdea de ceata asupra legaturi posibile dintre casa regala si crima (plaseaza crima departe in timp fata de vizita ...)

al_pacino

#413
Am urmarit atent interviul. Culianu nu a fost organizator al evenimentului. A participat in calitate de veritabil ghid al Regelui, ducandu-l sa viziteze casa lui Eliade, unde s-a intalnit si cu vaduva acestuia, apoi au vizitat si catedra acestuia de la Universitate si in final, pare-mi-se, amandoi ar fi facut si o scurta oprire la mormantul lui Eliade.

Grifon

Adevărat.
În urma acestor afirmații (verosimile, în accepțiune rezonabilă) ipoteza unor coterii misterioase în jurul fostului rege cam pică (cel puțin cu IPC ca actor proeminent).
Dacā în jurul evenimentului au mișunat "secretoși" - și asta e, de asemenea, o ipoteză rezonabilă - nu cred că IPC a fost pentru ei o țintă prioritară.
Mai rãmâne varianta unei conjuncturi pur íntâmplãtoare, ín care profesorul sà fi aflat ceva prin hazard.
Dar atunci...hmm...să fie asasinat doar dintr-o conjunctură aleatorie...e totuși absurd.

al_pacino

#415
Nu stiu inca nici eu sub ce forma vor veni raspunsurile, cum o sa-i vina mai usor, asa o sa mi le trimita. In weekend sper sa fie gata de publicare. Saptamana viitoare probabil, o sa las link-ul aici pentru toata lumea. Din pacate nu mai pot sa-i trimit noi intrebari, am formulat oricum vreo 11, sper sa raspunda cate ceva la toate.

al_pacino

La o singura intrebare nu am primit deloc raspuns. Poate fi si din cauza ca aceasta se suprapunea partial cu o alta intrebare din interviu, sau poate ca omul a fost pur si simplu neatent si a uitat sa completeze raspunsul in dreptul ei. In orice caz, eu nu am insistat. O redau mai jos, ca un teaser. Interviul complet va fi publicat pana la sfarsitul lunii viitoare, nu mai devreme de 20 martie. Odata publicat, voi lasa aici link-ul, asa cum am promis.

"În cursul cercetării pe care ai întreprins-o, ai putut studia jurnalul personal al lui Ioan Petru Culianu, manuscrise, dar şi alte înscrisuri care i-au aparţinut. Ai găsit în ele informaţii care, fără să aibă legătură în mod direct cu asasinarea sa, totuşi să nu poată fi dezvăluite publicului? Mă refer la informaţii strict legate de activitatea de istoric al religiilor pe care o desfăşura profesorul Culianu."

Grifon

1)Avem răbdare.
2) Evităm a cita o platformã ce denigrează constant acest forum.
3) Clarificàrile, indiferent care vor fi, nu anuleazã valoarea intrebărilor puse. Dacă T. Anton nu dă curs acestui interviu (căci o solicitare zice că a primit), poate va răspunde unor alte solicitări.

Stimate coleg @Guest, puteai să-ți exprimi dubiile aici, încă de la început. Joaca de-a "calul troian" nu pare a fi nici productivă, nici onorabilă.

abyss

Eu așa ceva nu am mai pomenit.
Măi frățioare nu aveați voi tone de material de analizat de la Kyrales?? Aud?? Ce va face să credeți ca userul @al_pacino a trimis întrebări in numele Rufon-ului? Nici nu a precizat așa ceva. Prin urmare ... GO Kyrales GO .  Lăsați-l pe kojak in pantaloni ca nu va face cinste.
Treaba asta chiar că incepe sa pară a cal troian. Si prevad iar scandal, iar  bann-uri. Păcat. Treaba voastră.

al_pacino

#419
Nu am facut acest demers in numele acestui forum, ci al unei reviste al carui editor sunt. Intamplator sunt membru si aici, asa ca am considerat ca ar prinde bine cateva intrebari si din partea voastra. Acum ca totul este (sper) clar, ne putem intoarce la topic. Oricum, sa nu va asteptati la raspunsuri care sa va dezvaluie chestiuni nemaiauzite, poate doar unele nuante, care nu cred ca au fost exploatate suficient pana acum...