Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Cafenea => Subiect creat de: Nox din 08 Octombrie 2011, 21:57:05

Sondaj
Întrebare: Citiţi literatură ştiinţifico-fantastică?
Opţiune 1: Da, citesc în mod curent literatură ştiinţifico-fantastică (Elaborează în subiect. Exemple.) voturi: 27
Opţiune 2: Nu citesc literatură ştiinţifico-fantastică, dar citesc alt gen de literatură (Elaborează în subiect. Exemple.) voturi: 3
Opţiune 3: Nu imi permit să cumpăr cărţi. voturi: 0
Opţiune 4: Mi-ar plăcea să citesc, dar nu găsesc timpul necesar deoarece sunt ocupat cu alte treburi! voturi: 4
Opţiune 5: Nu mă pasioneaza cititul. voturi: 1
Opţiune 6: Sigurele cărţi pe care le-am "citit" au fost cărţile de joc. voturi: 1
Titlu: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Nox din 08 Octombrie 2011, 21:57:05
În principal subiectul este despre cărțile științifico-fantastice (science-fiction) și aş dori să țineți cont de acest detaliu. Poate reușim sa facem un schimb de gânduri sau poate simțiți sau ați vrea să recomandați o carte colegilor care credeți că merită citită. Precizați următoarele aspecte: Ce carte SF citiţi în prezent sau ce ați citit recent. Ce carte v-a impresionat/marcat din ceea ce ați citit până acum. De asemenea nu uitați sa precizați titlul complet, editura și anul tipăririi, cât și formatul în care preferați să citiți (tipărită sau electronic). Puteți sublinia câteva idei ce sunt prezente în carte. Nu sunt admise linkurile externe în acest subiect. Dacă citiți/preferați alt gen de literatura puteți să postați ce anume va place și să dați exemple în acest sens. Dar nu uitați că subiectul se adresează în mod special științifico-fantasticului.

Am creat și un sondaj în acest sens. Poate o să vi să pară neobișnuit sau amuzant, dar e făcut pentru a valida seriozitatea celor care participă la el.
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Tzompa din 08 Octombrie 2011, 22:38:16
Citesc si recitesc binenteles seria Dune (Frank Herbert) care este cu siguranta cartea de capatai a geniului SF apoi seria Fundatia (Isaac Asimov).Am citit si posed colectii impresionante ale unor autori legendari ai genului, A.E.van Vogt , A. Heinlein, Norman Spinrad, Vladimir Colin.....Din vechea  colectie Science fiction de la editura Brancusi am citit si posed o multime de carti de diversi autori de calitate mai buna sau mai putin buna....
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: andrei din 09 Octombrie 2011, 00:24:14
 Salut!
Pentru mine cartea de capatai, care mi-a deschis apetitul pentru S.f. a fost Seniorii Razboiului de
Gerard Klein,aparuta la editura Univers,  Bucuresti-1975.Tot cam in aceeasi perioada am citit Hobbitul,aparuta la noi sub titlul ,,O poveste cu un hobbit".Desigur,cativa ani mai tarziu,am reusit sa gasesc ,,Stapanul inelelor".Totusi , nun cred ca voi uita niciodata ,,Almanahul Anticipatia".Cred ca pastrez cateva numere si sper ca vre-o data voi reusi sa intru in posesia numerelor care i-mi lipsesc.Au urmat ani in care am citit cam tot ce a aparut la noi(asa cred cel putin).Oricum,recomand cartile aparute inainte de,, revolutie",cel putin pentru traducerile  mai complete si parca mai pitoresti.,,Hobbitul"cel putin, aparut in 1975 la ,,Biblioteca pentru toti copii"e ..fantastic.
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: fiulploii din 09 Octombrie 2011, 01:03:47
Regret dar varianta mea de raspuns nu e prinsa in sondaj si anume ,  am citit literatura SF , recitesc atunci cand am timp , destul de putin de altfel- ca parca asa se zice La varsta mea nu mai citesti ci recitesti   :lol: - si parca azi nu mai ai ce citi sau poate am ramas eu in urma . Prefer sa citesc in format tiparit , in format electronic atunci cand sunt in deplasare , ca doara nu o sa port cuferele cu mine  :-D
  Asimov -  seria Fundatia - 7 carti
             - seria Eu, Robotul

  Clarke-seria Rama - 4 carti
           -seria Odiseea spatiala - 4 carti
           -Sfarsitul copilariei
           - Sentinela
           -Orasul si stelele

  Jules Verne - toate romanele

  Arkadi si Boris Strugatki - Picnic la marginea drumului

  Gerard Klein - Seniorii razboiului
                     - Sceptrul hazardului   

  Stanislaw Lem - Solaris
                        - Catirul

  Bernard Werber - Furnicile
                          - Revolutia furnicilor

  A.E. van Vogt - seria Non-A , 3 carti
                       - Fauritorii de arme
                       - Arsenalele din Isher

Frank Herbert - seria Dune - 6 carti
                      - seria Pandora - 3 carti

John Brunner - Oile privesc in sus
                     - Rabdarea timpului
                     - Retelele infinitului

   Larry Niven - Lumea Inelara - 4 carti

  Philip K. Dick - Vanatorul de recompense
   
Poul Anderson - Ziua reintoarcerii lor
                      -  Operatiunea Haos
                      - Pazitorii timpului

  Ray Bradbury -   Fahrenheit 451
                       - Cronici martiene

   Victor Kernbach - Luntrea sublima 

  Vladimir Colin - Pentagrama

  Colectia Almanahul Anticipatia  .

Cam atat am reusit sa imi aduc aminte dintre cele mai valoroase dupa a mea parere .         
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Nox din 09 Octombrie 2011, 01:17:34
Am înțeles, fiulploii. Chiar dacă nu vă regăsiți în opțiunea respectivă 100% alegeți-o pe cea mai apropiată.
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Tayka din 09 Octombrie 2011, 02:58:10
Mărturisesc că copil fiind m-a pasionat literatura sf.deşi pe atunci(anii '60,70) nu erau prea inspiraţi scriitorii genului sf.Mai apoi m-a captivat literatura ştiinţelor de frontieră,un gen fascinant,pe care pentru al înţelege cât de cât trebuie să-i investeşti  timp,căutări şi renunţări.Dintre scriitorii genului îmi amintesc cu plăcere de:
Rudolf Şteiner,Dan Seracu,Eduard Shure,Dr.Geanine Fontaine,Allan Kardec,Scarlat Demetrescu,Aurel Popescu Bălceşti,Jimmy Guieu,Prof.d.doc.Victor Pauchet(ale cărui lucrări ,,Calea Fericirii''2 vol.)le-am copiat prin dactilografiere foaie cu foaie),Viorel Octavian Paşcanu,Edgar Cayce,Mihai E.Şerban,Raymond Moody,Maria Treben,Dr Fritz Geiger,şi nu în ultimul rând Toni Victor Moldovan. :planet: :ufo: :fullmoon:
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Siberia din 09 Octombrie 2011, 11:31:43
Da, recunosc... Sunt vinovata ! Sunt vinovata ca citesc literatura stiintifico-fantastica, dar si literatura pur stiintifica sau doar fantastica :-D

Cele mai dragi carti au fost cele din ciclul Fundatia a lui Asimov. Nu au fost si primele, pentru ca primele au fost cele din colectia Jules Verne, dar recunosc ca dupa citirea acestora, am prins un mare drag de carti care faceau referire la alte planete, alte civilizatii, carti care ma tineau captiva in alte lumi mult mai interesante decat cea in care traiam :)
(Imi amintesc si acum despre cum imi camuflam cartile imprumutate de la biblioteca in manualul de istorie :) Mama credea ca am nevoie de 3 ore cel putin ca sa invat o lectie la istorie, in timp ce eu citeam bine mersi despre alte lumi :)) Pacat ca n-a mai apucat sa traiasca sa ii povestesc despre ghidusiile astea... )
As fi vrut sa vin si eu cu o lista de titluri, dar colegul @fiulploii a insirat acolo cam ce-as fi scris si eu. Totusi, imi mai amintesc cateva titluri:

Copiii Mintii, Jocul lui Ender, Umbra lui Ender, Umbra Hegemonului, Umbra Marionetelor, toate scrise de Orson Scott Card.
Trilogia nomilor de Terry Pratchett
Egipteanul si Etruscul de Mika Waltari
Solarienii de Norman Spinrad
Nebuloasa din Andromeda, Corabii astrale sau Umbra dinozaurului de Ivan Efremov
Cavernele de otel sau Omul Pozitronic de Isaac Asimov (din nou) :-D
Ciclul Rama scris de Arthur C. Clarke
Ciclul Non scris de A. van Vogt

Mai sunt multe altele... dar trebuie ceva timp sa-mi reamintesc.
In prezent citesc o carte mai mult stiintifica decat fantastica si sper s-o termin in anul 2012 :) Se numeste:
The greatest story never told - A scientific inquiry into the evidence of the fall of man from a higher civilization in antiquity  scrisa de Lana Cantrell.
Este o carte foarte interesanta, dar si foarte greu de citit nu doar din cauza faptului ca este in engleza, ci pentru ca e plina de argumente stiintifice aduse in sprijinul teoriei conform careia au existat mai multe civilizatii pe Pamant, razboaie devastatoare si catastrofe planetare pana la momentul pe care-l cunoastem astazi.

Sa nu uit... am reusit sa citesc in ultima vreme chiar mai mult decat mi-am propus si asta datorita unui accesoriu modern - cititorul de carti in format PDF :)
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Xanadron din 08 Noiembrie 2011, 13:18:39
Fiindca tot l-am citit de curind, recomand deocamdata volumul "Alte Americi" al lui Norman Spinrad - proze scurte axate pe ideea unui viitor sumbru pentru USA. Epoca plauzibila la orizontul anilor viitori, in care saracia unora e dusa la extrem, mincarea devine un lux si asta-i transforma pe oameni aproape in animale, pentru care un sobolan vinat la metrou e o delicatesa.
Ori ipoteze de raspuns la intrebari de genul: cind mincarea se termina pentru toti, te poti abtine de la canibalism?  :roll:

Mai sint insa si povestiri in cheie ironica - cum ar fi descrierea unei intilniri la nivel inalt intre presedintii american si rus. Numai ca presedintele american e un fost vinzator de masini la mina a doua, obsedat de secs :-D si pe care serviciile secrete il transforma intr-un adevarat maniac. Pseudo-presedintele rus e in schimb un gen de zombie - mort impaiat, care vorbeste prin intermediul unui program informatic, care contine si-un virus parshiv. In toata nebunia asta, cei doi reusesc totusi sa se inteleaga cumva. :lol:
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: romulus din 08 Noiembrie 2011, 13:36:18
Am inceput cu "Amintiri despre viitor" a lui Erich von Daniken; cred ca a urmat Solaris-ul  lui Lem Stanislav si apoi, TOT CE MI-A CAZUT IN MANA din literatura de gen ! Fara discernamant  si fara limita . Gandeam ca, si cel mai fad si plictisitor autor, o idee ,cat de mica, tot are de transmis !
Pastrez si azi - spre disperarea sotiei  :-D - colectia cartuliilor SF  de 1 leu care apareau parca lunar (ori saptamanal nu mai stiu  ) la chioscurile de ziare, inainte de revolutia lu' peste prajit !
Am zis !
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: romulus din 08 Noiembrie 2011, 13:42:02
Cer scuze pentru postarea succesiva dar am uitat( de , varsta :-D) sa recomand o carte : nu stiu altii cum sunt .... :-D , si ce cred , insa mie dragilor, mi-a placut la nebunie Orasul si stelele al lui Arthur C.Clarke si o recomand cu caldura  !Am si pomenit-o de cateva ori pe aici ....
Enjoy !
Am zis !
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: @Lex din 08 Noiembrie 2011, 13:55:35
eu am citit ''Viitor Cu Cap De Mort'' a lui Radu Cinamar ; ''Gods of eden'' (William Bramley),si am mai luat ''Cel Mai Mare Secret'' (David Icke),''Din Tainele Vietii Si Ale Universului''(Scarlat Demetrescu) , ''Biocentrismul si principiul Antropic''  :-) :-)
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: danoctavianciocan din 09 Noiembrie 2011, 12:16:36
Am citit intotdeauna cu placere literatura SF . Acum , din cauza lipsei de timp , citesc mai putin , dar am totusi o colectie marisoara de carti SF . Recent am descoperit un site care pune la dispozitie  foarte multe carti din gen . Poate ati aflat de el . Daca nu  :http://www.cpsf.info/ .
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: mr din 09 Noiembrie 2011, 12:42:04
Din ce-mi aduc aminte, poate cele care m-au marcat cel mai mult:
- seria "Fundatia" de Isac Asimov
- "Astronautii" de Stanislaw Lem
- "Jocul lui Ender" de Orson Scott
- "Caverne de otel" de Isac Asimov
- "Ciuma Alba" de Frank Herbert
- "Egipteanul" de Mika Waltari
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Xanadron din 09 Noiembrie 2011, 13:37:44
Citat din: danoctavianciocan din  09 Noiembrie 2011, 12:16:36
Am citit intotdeauna cu placere literatura SF . Acum , din cauza lipsei de timp , citesc mai putin , dar am totusi o colectie marisoara de carti SF . Recent am descoperit un site care pune la dispozitie  foarte multe carti din gen . Poate ati aflat de el . Daca nu  :http://www.cpsf.info/ .
Un link realmente util pentru fanii literaturii SF (numeric in scadere constanta, spre deosebire de fanii filmelor SF), pe care nu l-am postat respectind interdictia destul de stranie :roll: a initiatorului topicului, binevenit de altfel ("Nu sunt admise linkurile externe în acest subiect.")
Ar fi deci utile poate linkuri pt. descarcarea unor e-books SF mai greu detectabile de catre neofitii navigarii pe net.
Iar citeva bloguri dedicate SF-ului sint chiar interesante - cum ar fi de pilda cel al pasionatului librar Haralambie (Bebe) Ionescu..

Strict ontopic, regret ca nu pot recomanda tot SF-ul citit in (prea) lunga-mi viatza, fiind vorba de peste 1.500 volume - mai ales in "epoca de trista amintire", :-P cind aripa neagra a cenzurii nu prea atingea totusi domeniul asta.
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: derma din 26 Mai 2012, 17:09:08
Ce bine ca am gasit topicul asta, abia ce am terminat "Starship Troopers" de Robert Heinlein (ganditi-va la film ca la un fel de trailer facut de amatori) si chiar cautam ceva nou de citit.

Ca multi dintre voi am citit Asimov (seria Fundatia conduce detasat topul preferintelor mele literare), Orson Scott Card (ce-mi gadila rabdarea cu obsesia sa pentru religie), ceva Arthur C. Clark, Dune si Pandora lui Herbert, si mai tot ce mi-a picat in mana.

Din pacate n-am prea avut tangenta cu SFul romanesc asa ca linkul de mai sus imi e mai mult decat util. Vreo sugestie cu ce sa incep, e vreun autor roman care v-a impresionat ?
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: alx din 18 Martie 2013, 17:57:42
Unii colegi isi aduc aminte ca in topicul destinat viitoarei carti a lui Xanadron(apropo,cand mai primim cadou un fragment?) am amintit de o asemanare vaga cu una dintre povestirile citite de mine in urma cu ceva ani...se chema asa: Orasul Mortilor,scrisa de Jean-Pierre Laigle,si aparuta in limba romana in Almanah Science Fiction 2007.
   Am regasit almanahul si am scanat povestirea,asa ca atasez aici un mic PDF cu ea. Cu mentiunea ca va trebui sa fiti atenti la actiune si nu la calitatea scanarii sau la imperfectiunile hartiei...din pacate,acest almanah impreuna cu altele a fost uitat de mine afara si lasat sa petreaca o seara romantica in ploaie cu celelate almanahe care se aflau in respectiva cutie de carton,asa ca hartia e plina de pete...
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? (Auto)recomandări. :-)
Scris de: Xanadron din 27 Martie 2013, 20:56:21
Multumiri pt. efortul scanarii, alx! Ramin dator (nu bere, am retinut). :-D
"Orasul Mortilor" e interesant scrisa si merita citita, chiar daca nu-i neaparat vreo capodopera.

Cit despre fragmentele de roman - pauza deocamdata, fiind oricum in renovari (romanu' dar si eu cumva).
Cine vrea sa mai citeasca SF romanesc - online mai ales - are la dispozitie citeva websituri/reviste online specializate, cum ar fi:

http://clarkesworldmagazine.com/ (http://clarkesworldmagazine.com/) (pardon, asta-i britanic - mai sint insa multe citibile moca: Asimov's, Analog etc).
http://revistanautilus.ro/ (http://revistanautilus.ro/)
http://www.srsff.ro/ (http://www.srsff.ro/)
http://www.helionsf.eu/ (http://www.helionsf.eu/)
http://ioanalexandru.wordpress.com/2013/01/05/cele-mai-bine-proze-scurte-din-2012/ (http://ioanalexandru.wordpress.com/2013/01/05/cele-mai-bine-proze-scurte-din-2012/) (recenzii)
http://scifientland.wordpress.com/ (http://scifientland.wordpress.com/) (tot recenzii; utile si fiindca din blogurile astea intrati in "reteaua SF mioritica")...etc etc

P.S. Chiar si-o povestire recent scrisa de JE puteti citi in revista online Gazeta-SF (n-aveam de gind sa pun linkul, dar citiva colegi deja au "detectat-o"): 8-)
http://fanzin.clubsf.ro/2013/03/raspunzatorul/ (http://fanzin.clubsf.ro/2013/03/raspunzatorul/)

O singura rugaminte am: incercati sa nu comentati (mai ales favorabil, desi clar ca-i geniala :lol:) fiindca-i inscrisa intr-un gen de concurs - cu premii simbolice-n carti, dar n-as vrea sa se creada ca vreau sa influentez fie si indirect decizia juriului. :wink:
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Xanadron din 27 Martie 2013, 23:23:08
P.S.: Aici puteti totusi sa comentati. :-D
Inclusiv negativ.
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: padme din 27 Martie 2013, 23:30:54
Multumesc, multumesc!

Pai yo ce sa zic, de ex. dialogul de deschidere mi s-a parut super tare! In schimb mi-ai incheiat povestirea in nas taman cand se facea mai interesant!  :wink: :)))))))))))))
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Aseneth din 27 Martie 2013, 23:34:07
Urmeaza episoadele urmatoare : Intrebatoru, Exclamatoru, Adoratoru si Punctu pe G.

Geniala fraza cu interferenta cristalina.Sau ceva p-acolosha...
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Xanadron din 27 Martie 2013, 23:54:29
@padme: e povestire, nu roman SF; ce-i drept, ar putea fi cindva continuata, ca-i loc destul si de rebeliuni anti-zeiesti. :evil: Oricum, are cred destule teme atinse (inclusiv TR-3B). :ufo:
Sau "misterele Carpatilor". Ori misculatiile NWO pe linie saturniano-selenara.  :fullmoon: Etc etc.

@Aseneth: Si subiectul modelarii ADN-ului e o tema din astea... poate chiar prea multe. Fara detalii savante insa, fiindca-n literatura, fie ea SF, explicatiile si descrierile excesive strica "misterului". 8-)

Iar unul ca P. Tutea zicea ceva de genul asta:
Un mister care se leagă şi se dezleagă devine o problemă şi nu mai e mister. Misterele sînt supranaturale şi sînt singurele mijloace de ieşire din înlănţuirea cosmică, din limitele comunităţii şi din mărginirea personală. În orice caz, dacă un mister este comentat şi i se găseşte un răspuns, atunci misterul se cheamă problemă şi răspunsul, soluţie.
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: panta_rh_ei din 28 Martie 2013, 11:30:43
Interesanta povestirea care combina cuceririle stiintifice actuale ale omenirii - cele reale ori presupus realizabile - si visul omului de-a cuceri Universul, de-a atinge nemurirea ca si conditie a cunoasterii nelimitate. Se simte si intentia de-a cosmetiza imaginea omului dominata de caracterul razboinic al acestuia. Finalul este surprinzator si coplesitor - nota oarecum pesimista traduce poate convingerea omului ca este vesnic supus zeilor? Eu cred ca omul isi poate depasi conditia. Asteptam oricum si alte povestiri la fel de incitante.
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Aseneth din 29 Martie 2013, 09:27:01
Seria Cantec de Gheata si Foc, de George RR Martin.

Cea mai buna carte S.F. ever, Victor Kernbach - Luntrea Sublima
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: StarDust din 29 Martie 2013, 14:35:23
Citat din: Aseneth din  29 Martie 2013, 09:27:01
...
Cea mai buna carte S.F. ever, Victor Kernbach - Luntrea Sublima

Una dintre cele mai bune, e si favorita mea. As mai completa cu: A.E. van Vogt - Odiseea navei Space Beagle , si  Maestrii anticipatiei clasice - Odiseea martiana.
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Xanadron din 15 Aprilie 2013, 21:07:53
Inca o recomandare... personala in toate sensurile: ;)

http://www.srsff.ro/proza/parfumul-ispitei/ (http://www.srsff.ro/proza/parfumul-ispitei/)

...Adica inca o povestire SF proprie, aparuta-n revista online SRSFF (urmeaza si altele, prin Nautilus, Gazeta SF etc.)
Liber la comentarii deci - inclusiv critice, normal! :-D
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Xanadron din 29 Aprilie 2013, 23:41:26
Ca tot veni vorba de revista SF online "Nautilus", va recomand un articol extrem de interesant - de fapt un interviu cu celebrul scriitor francez Gerard Klein (Seniorii razboiului etc), pe o tema care merita mai multe comentarii, mai precis cea a luxarii continue a SF-ului de catre "sforari" - revin deci dupa ce il cititi:

http://revistanautilus.ro/articole/procedeul-dizolvarii-science-fiction-ului-introdus-de-catre-agentii-culturii-dominante/ (http://revistanautilus.ro/articole/procedeul-dizolvarii-science-fiction-ului-introdus-de-catre-agentii-culturii-dominante/)
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? (auto)Recomandări.
Scris de: Xanadron din 01 Mai 2013, 19:38:05
O a patra povestire SF azvirlita prin revistele online - romanul proiectat mai trebuie sa astepte, asa ca mai adaptez si cite-o idee din el in forme scurte, mai digerabile in vremurile astea grabite.

http://revistanautilus.ro/povestiri/citius-altius-subterius-fortius-florin-nae/ (http://revistanautilus.ro/povestiri/citius-altius-subterius-fortius-florin-nae/)
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? (Auto)recomandări.
Scris de: Xanadron din 22 Mai 2013, 20:32:20
Dacă tot mă făcurăți Zen, profit (sau abuzez  :-D) din nou să-mi promovez o alta povestire SF și simultan blogul strict literar-SF-istic tras de curând – azvârliți deci și voi rogu-vă cu ping-, track- sau drackbacks :evil: cât cuprinde, că nimeni nu pare să-l bage-n zeama deocamdată.

http://povestoteca.wordpress.com/ (http://povestoteca.wordpress.com/)

P.S. "Poveste de adormit hibrizii" nu-i publicată (deocamdată) nicăieri, așa că voi, prieteni RUFOn-iști, o sa fiti probabil primii ei cititori – și critici, evident. 

http://povestoteca.wordpress.com/2013/05/21/poveste-de-adormit-hibrizii/ (http://povestoteca.wordpress.com/2013/05/21/poveste-de-adormit-hibrizii/)
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Nox din 22 Mai 2013, 21:36:33
Salut.

Ca şi recomandări. Am descoperit relativ recent noua serie Colecția de Povestiri Științifico-fantastice de la Anticipaţia (din 2012 brandul respectiv aparţine editurii Nemira). În prezent colecţia se află la numărul 5, iar ca şi conţinut există atât povestiri de autori români şi/sau străini cât şi interviuri sau articole ştiinţifice. Revistele (sunt de fapt cărţi) apar lunar şi au în jur de 100 de pagini.

Xanadron, îţi citesc cu plăcere şi interes povestirile, dar ca o rugăminte dacă se poate şi aici nu ştiu dacă permite siteul respectiv, şi anume să ataşezi conţinutul şi într-un format gen PDF (asta e mai la îndemână) cu un font de mărime 16 cel puţin sau într-un alt format prietenos cu eReaderele. M-ai scuti de un efort şi poate şi pe alţii care au astfel de gadgeturi.

Mulţumesc.
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: padme din 22 Mai 2013, 21:37:25
Bravo ţie! :rainbow:
Vai, dar nu ne-ai spus că eşti şi poet! :))))))
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Nepo din 22 Mai 2013, 22:09:02
recent m-am apucat de seria lui Asimov.. am prins la noroc la un bisnitar cartile la reducere si am luat cate am putut....
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Xanadron din 22 Mai 2013, 22:19:31
@Nox: Salut - buna sugestie cu PDF-urile si e-readerele, dar trebuie sa fiu luat mai incetisor, :-D incepator fiind pe felia asta a manipularilor IT-marketingistice. Am ales oricum tema Wordpress cu fonturile cele mai mari/clare si n-am de gind sa umplu blogul cu prea multe balarii secundare (cum fac altii).
Cit despre colectia PSF, o sa(-mi) vina rindul si p-acolo, revista "Nautilus" coordonata de Marian Trutza - unde mi-au aparut si-or sa-mi mai apara proze SF - apartinind de pilda chiar editurii "Nemira".
P.S. M-am interesat - nu merge atasarea de PDF-uri pe Wordpress; singura solutie ramine publicarea povestirilor in e-format - putintica rabdare deci, ca se-ntimpla si asta... :wink:

@Padme: Ai observat ca geniul meu poetic :lol: se poate remarca mai ales aici:

"Generulă somnambulă
Ne-ncingi ca o rapandulă;
Treacă-meargă învârteala,
Da' cine-ți comandă prăjeala?"

Serios acum: o sa postez poate cindva si-o poezea-doua, ca sa te conving ca pot fi si poet pe bune - desi nu se prea mai poarta. Si-n plus risc sa-ti dea lacrimile (nu de ris)... :-D
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: terraflorin din 23 Mai 2013, 15:17:35
Am citit ceva SF-uri la viaţa mea... dar prefer povestiri scurte şi umoristice cum sunt cele din ''Atingerea spaţiului'' de Fredric Brown. (''Şoricelul-stea''; ''Vino şi devino nebun'' sau ''Gâlceavă pe cer''). Ultimul roman citit cred că este ''Imperiul marelui Judecător'' de A. van Vogt.
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: panta_rh_ei din 26 Mai 2013, 15:45:23
Am placerea si onoarea de-a va aduce la cunostinta ca Zenul a castigat concurcursul trimestrial la Gazeta Sf cu povestirea "Razbunatorul". Felicitari Zenule.
Si ca sa fiu ontopic: citim cam tot ce ne pica in mana si e placut sa vezi ca avem in proximitate viitori creatori de literatura Sf.
http://povestoteca.wordpress.com/2013/05/21/raspunzatorul-3/ (http://povestoteca.wordpress.com/2013/05/21/raspunzatorul-3/)
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? (Auto)recomandări.
Scris de: Xanadron din 01 Iunie 2013, 00:19:41
Pe unii dintre voi s-ar putea sa-i intereseze si citeva aiurari teoretice :lol: pe tema SF-ului ca (sub)gen cam oropsit in ultima vreme:

http://povestoteca.wordpress.com/2013/05/31/ce-i-sf-ul-si-ce-vrea-el/ (http://povestoteca.wordpress.com/2013/05/31/ce-i-sf-ul-si-ce-vrea-el/)
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: panta_rh_ei din 03 Iunie 2013, 14:16:15
O posibila raza ce-ar lumina  un 'coltz' din trecut :). Nici 'amintiri despre viitor' n-ar dazavantaja-o. Merita citita. Parerea mea.
http://revistanautilus.ro/povestiri/rehonii/ (http://revistanautilus.ro/povestiri/rehonii/)
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Rayden din 05 Iunie 2013, 14:44:07
Citat din: panta_rh_ei din  26 Mai 2013, 15:45:23
Am placerea si onoarea de-a va aduce la cunostinta ca Zenul a castigat concurcursul trimestrial la Gazeta Sf cu povestirea "Razbunatorul". Felicitari Zenule.
Si ca sa fiu ontopic: citim cam tot ce ne pica in mana si e placut sa vezi ca avem in proximitate viitori creatori de literatura Sf.
http://povestoteca.wordpress.com/2013/05/21/raspunzatorul-3/ (http://povestoteca.wordpress.com/2013/05/21/raspunzatorul-3/)

@Xanadron,
felicitari pentru performanta!
foooarte tare povestea "Raspunzatorul" parca imi suna cunoscuta...nu in sensul ca as fi citit-o pe undeva..ci parca as fi ...trait-o intro alta lume sau poate un univers paralel  :-)

la mai multe povestiri!!!
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Aseneth din 05 August 2013, 21:28:45
Profetia de pe Thiaoouba, nu-mi vine sa cred ca a stat 5 ani in computerul meu, necitita.
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: panta_rh_ei din 16 Noiembrie 2013, 19:30:21
E  doar o povestire dar...merită citită zic eu. Se leagă un pic de "Omenirea 2.0", un pic de  evadarea din țarc  :-D  , de nemurire - ce-ar fi ea și cu ce s-ar putea mânca, pe pâine ori ba  :-D .

http://fictiuni.ro/2013/11/literatura/cui-ii-trebuie-o-moarte/lucianbogdan/ (http://fictiuni.ro/2013/11/literatura/cui-ii-trebuie-o-moarte/lucianbogdan/)
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Aseneth din 13 Aprilie 2016, 09:14:30
Fiti cu ochii pe trilogia Red Rising : Red Rising, The Golden Son si Morning Star.
Universal Pictures deja a cumparat drepturile pt Red Rising si filmarile sunt in desfasurare.
A fost tradusa in 30 de limbi, dar nu am gasit-o in romana pe niciuna.
Variantele in engleza costa aproape 200 RON in total, pe Google Magazin.
Eu inca nu m-am decis daca sa le cumpar, sau sa astept sa apara filmele, sau sa fie traduse in romana. Am citit in schimb foarte multe capitole din ea, postate de prieteni pe twitter.
Cartea a fost comparata ca "maretie" cu Hunger Games, Song of Ice and Fire (Game of Thrones).
Eu o compar, partial.  si cu Vrajitorul din Lynn si Imperiul Atomului.

https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Rising (https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Rising)
http://www.redrisingbook.com/ (http://www.redrisingbook.com/)
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: acme din 14 Aprilie 2016, 20:18:29
@Aseneth
Vezi la: http://www.editura-paladin.ro/carte/furia-rosie-paladin (http://www.editura-paladin.ro/carte/furia-rosie-paladin)
sau PM pentru cele in engleza :)
Titlu: Re: Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.
Scris de: Grifon din 19 Mai 2019, 17:42:30
De mult nu am mai citit un SF bun - atât de bun cât să fie recomandat.
Cred totuși că lucrarea "Foc în Adânc", aparținând lui Vernor Vinge, poate primi laude.
Nu atât pentru ideea împărțirii "Căii Lactee" în zone dinspre centru spre extreme (zone care înlesnesc sau blocheazà dezvoltarea civilizațiilor), cât pentru inedita concepție a unor ființe din "zona lentă", ce joacă rol principal în roman.

Prin asta Vinge îmbină cu succes două stiluri. E și SF " clasic" (nave, rachete, futurism) dar și "fantasy, prin descrierea acelor ființe, aflate íntr-un stadiu evolutiv medieval.

Zic să-i acordați o șansă.