Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Pareidolia - este o iluzie sau o interpretare gresita

Creat de jean, 17 Decembrie 2011, 23:35:41

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

jean

  Am deschis acest subiect in urma articolului cu acelasi nume aparut pe Descopera.org. Am citit acest articol si am hotarat ca are legatura cu multe subiecte discutate pe RUFOn. Are legatura cu multe interpretari gresite grenerate de anumiti factori care pusi impreuna duc la o apreciere eronata a realitati. Cred ca, este necesar ca membrii Rufon sa fie corect informati care sunt conditiile care duc la o interpretare eronata a realitati si tinand cont de aceasta sa incerce sa filtreze corect anumite cazuri si observatii pt. a avea o idee cat mai clara asupra fenomenului.
  Ce este pareidolia?
Pareidolia este un fenomen psihologic definit ca o iluzie sau o interpretare gresita, acesta consta in perceperea unor stimuli externi (in genere imagini, uneori sunete) ca fiind semnificativi si interpretati precum obiecte familiare, cunoscute. De cele mai multe ori stimulii perceputi sunt vagi, aleatorii si obscuri insa sunt perceputi concret ca fiind clari, distincti si precisi. Este un efect secundar al creierului uman generat din nevoia de a recunoaste cu viteza sporita anumite obiecte comune precum chipurile sau trupurile umane. Mai cu seama, fenomenul in cauza reprezinta un soi de instinct, oarecum manifestat astfel dintr-o inertie psihologica.

Filosoful scotian David Hume, afirma: ,,Exista o tendinta universala printre oameni de a concepe toate fiintele ca pe sine si de a transfera fiecarui obiect calitati asemanatoare cu care suntem familiari si de care suntem intim constienti. Gasim chipuri umane in luna, in armatele de nori si prin inclinatie naturala, dar daca nu suntem corectati de experiente si de reflectii atribuim sentimente de bunatate sau de rautate fiecarui lucru, dupa cum ne raneste sau ne incanta."

Din textul de mai sus deducem de ce ET trebuie sa semene neaaprat cu noi, sa fie buni sau rai ca noi. De ce vedem chipuri si fapturi umane in diferite pietre pe Luna sau pe Marte, nave ca ale noastre si alte alea. Dar, adevarul pote fi cu totul altul, desi pot si fiinte asemanatoare noua. Deci, ar fi bine sa va lasati mintea deschisa si sa tineti cont de toate erorile care pot aparea.

Concluziile din articol sunt:
  Acest fenomen psihologic aduce veritabile explicatii pentru multe iluzii care au la radacina perceptia senzoriala. Astfel, se explica foarte multe dintre aparitiile controversate precum OZN-urile, audierea de mesaje ale inregistrarilor redate invers, misterul lui Bigfoot, a monstrului din Lochness, numeroasele aparitii religioase si viziuni, renumita regiune Cydonia de pe Marte si foarte multe altele ce se afla in completare.
Articolul complet poate fi citit aici: http://www.descopera.org/pareidolia/
Adevarul este dincolo de noi

jean

  Un alt articol interesant despre felul cum percepem lumea inconjuratoare scris tot pe Descopera .org. Si acest articol merita citit deoarece ne face sa intelegem mecanismul prin care creerul nostru primeste stimuli din mediul si formeaza o imagine a lumii inconjuratoare care ne ajuta sa ne desfasuram in acest plan fizic.
Citat din articol:
  Noi nu percepem realitatea intr-un mod direct, ceea ce experimentam este un model al realitatii care este construit in creierul nostru, cu ajutorul simturilor. Organele noastre senzitive detecteaza diverse aspecte ale lumii materiale inconjuratoare si creaza semnale ce sunt trimise catre creier, iar acesta, construieste un model bazat pe aceste semnale. Modelul creat este sincronizat cu realitatea externa, ceea ce ne permite sa interactionam cu lumea exterioara prin acest model mental. Culorile, sunetul, mirosul, gustul, toate aceste senzatii nu sunt "reale". Ele nu exista in lumea exterioara.  Culoarea este si ea, un concept construit mental.
http://www.descopera.org/perceptia-si-comportamentul-uman/

Rezulta ca, universul, lumea inconjuratoare, asa cum o stim noi nu exista in realitate. Ce credem noi ca reprezinta universul este o reprezentare subiectiva generata de creerul nostru care ne ajuta sa supravietuim mai bine sau mai rau in acest plan fizic. In univers nu exista culori, sunete, caldura, frig, distante, timp, acestea sunt doar in mintea noastra. In univers exista numai vibratii, unde, prin receptia anumitor tipuri de unde noi percepem efectele de mai sus.
De ce este necesar sa stim tote astea?....Pai cunoscand aceste aspecte putem elimina deverse erori de interpretare facute cu ocazia anumitor observatii.
Adevarul este dincolo de noi