Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Evenimente OZN în România => Subiect creat de: Guest din 11 August 2018, 15:58:45

Titlu: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: Guest din 11 August 2018, 15:58:45
Citat din: Anna din  06 Mai 2007, 16:42:10
CAZUL VALEA PLOPULUI
Prima aterizare OZN atestata stiintific in Romania

Intr-una dintre noptile dintre 2 si 6 septembrie 1972, un obiect luminos neidentificat a fost vazut aterizand intr-o livada langa satul Valea Plopului, comuna Posesti (jud. Prahova). Mai multe echipe de cercetatori au examinat ulterior urmele aterizarii.

Intr-una dintre noptile dintre 2 si 6 septembrie 1972 (nu s-a putut stabili cu precizie data), in jurul orelor 24-1, langa satul Valea Plopului, comuna Posesti (jud. Prahova), Vasile Carabus, paznic de noapte la C.A.P. Posesti, a vazut, de pe dealul Tabacioi, un obiect stralucitor, ,,o stea cu coada" de culoare galbena, traversand cerul, planand si aterizand lin intr‑o livada aflata la circa 2 kilometri de el, pe dealul "La Odaia", dupa care obiectul a disparut. Nu s-a auzit nici un zgomot.

Paznicul, impreuna cu mai multi sateni au cercetat, peste vreo doua zile, locul cu pricina, aflat intr-un lan de porumb presarat cu pomi fructiferi. Aici au gasit o zona circulara cu diametrul de 4,5 metri in care toate tulpinele erau rupte la circa un metru de sol. In centrul cercului se gasea un musuroi de pamant, avand in mijloc un orificiu rotund, cilindric, cu diametrul de 12-14 centimetri si adanc de cel putin 2 metri. De la aceasta gaura porneau radial, distantate perfect la 120 grade, trei urme identice de talpici, bine imprimate in sol.

Ulterior aici au venit sute de curiosi, ca si elevi adusi pentru "munci agricole". Pentru a verifica rumorile care se raspandisera in zona, profesorul Calin Turcu de la o scoala din Valenii de Munte (aflat la circa 17 kilometri de Valea Plopului) s-a deplasat, in 29 noiembrie, in acel loc. Pe atunci urmele se vedeau inca destul de bine. Calin Turcu a revenit aici, facand numeroase fotografii si stand de vorba cu martorii. El va trimite constatarile sale lui Ion Hobana. Ca urmare, profesorul Turcu va insoti la Valea Plopului, in zilele urmatoare, specialisti veniti de la de la "Cercul Stiintific OZN" organizat la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti, cerc condus de Ion Hobana. Inginerul Justin Capra, din Bucuresti, a constatat, cu un contor Geiger-Muller, "o crestere substantiala a radioactivitatii de tip gamma in zona centrala a presupusei aterizari", apoi, in 10 decembrie 1972, un grup de 11 persoane, au facut masuratori, fotografii, prelevari de esantioane de sol si vegetatie, inregistrarea pe banda a unor martori, declaratii scrise. Cu acest prilej s-a realizat si un film, care a fost larg difuzat ulterior si a castigat si un premiu. Judecand dupa adancimea urmelor, s -a estimat ca obiectul putea cantari cateva zeci de tone. Solul parea sa fi fost expus la o temperatura ridicata dar nu la flacara. Obiectul a evitat doua linii de inalta tensiune (135 metri pana la fiecare), ca si trei meri din preajma, aterizand la o distanta egala de ele, fara a le vatama.

Calin Turcu a constatat ca pe mamelon in urmatorii patru ani vegetatia a lipsit cu desavarsire, apoi a fost firava. El a continuat sa monitorizeze si alte aspecte ale cazului, in ciuda faptului ca in vara anului 1973 doi insi, ramasi neidentificati, i-au facut o vizita si l-au "sfatuit" sa nu se mai duca pe acolo.

(Prelucrare de Dan D. Farcas, dupa volumul lui Calin Turcu, Cazuri OZN in Romania, Ed.Sincron, 1992)

sursa: www.asfan.ro

https://goo.gl/Yx1RH8

Am impresia ca si in tara noastra precum in multe alte tari, frenezia a cuprins cel mai de neinteles subiect - sa-i spunem FAN - si a capatat valente din cele mai bizare. Cel putin pentru noi care traim la 46 de ani dupa relatarea cazului Valea Plopului, pare a fi din ce in ce mai clar ca este doar o minciuna cu picioare din ce in ce mai scurte.

Cazul care aparent l-a facut cunoscut pe domnul Calin Turcu a demarat cu o minciuna? Cate dintre cazurile adunate de dansul din tara noastra, mai pot fi considerate reale? Putem vorbi despre acelasi individ care a fondat revista RUFOR? Ii putem vedea si pe partenerii sai, membri fondatori, prin prisma unei optici asemanatoare? Cele mai cunoscute cazuri romanesti provin din aceasta grupare, interesant nu?

Sa ne intoarcem catre cazul Valea Plopului. Desi crema cercetatorilor din acea vreme s-a ocupat de acest caz, aparent nu exista nicio dovada, niciun document stiintific si niciun argument plauzibil ca sa intareasca acest caz. Lipsa informatiilor si a detaliilor acestui caz sunt insa mult mai numeroase decat am crede. Convenabil, argumentele invocate pentru lipsa dovezilor sunt de natura iarasi cu caracter manipulativ cum suntem obisnuiti in cazuri asemanatoare - arhiva disparuta miraculos / aruncata la gunoi / barbatii in negru etc. - devin clisee vechi si prafuite pentru oricine.

Ce stim:

*Cercetarea martorului (paznic) insotit de cativa sateni:
*Dupa trei luni s-au deplasat cercetatorii OZN la locul cu pricina:


Ce nu stim:

Ce mai stim este ca la vremea respectiva erau la moda in descrieri si in filme OZN-urile de forma discoidala cu 3 picioare: https://goo.gl/6xuZuR

Are cineva mai multe detalii despre caz?
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: Rayden din 11 August 2018, 21:36:09
bune intrebari, colegu', dar inainte sa raspund la cateva din ele..as vrea sa te intreb eu cate ceva:

- sunt intrebarile tale?
(te intreb in ideea, ca..poate sunt venite / primite pe filiera licuriciana-godakiana; stiu ca (mai) tii legatura cu ex-colegu' cu pricina, si imi pare ca parca te-a pus sa faci asta - cu nu stiu ce scop - asa cum de multe ori incerca sa ma convinga si pe mine sa fac cam la fel... - pentru eventuale alte comentarii, ca sa nu poluam, te rog sa continuam in privat...)
- de ce ai tu sentimentul ca este un caz ...fake? doar din ce ai expus in prezentul topic?

si pe mine m-a interesat acest caz. am vizitat localitatea respectiva cu un detector de radiatii, am stat de vorba cu cativa sateni...
nu am reusit sa aflu cu exactitate locul aterizarii cand am fost atunci.
am incercat sa am acces la dosarul cazului. cum? am incercat la familia regretatului C.N. Turcu, atat la sotie..cat si la fiul acestuia. telefonic, fara vizite la valenii de munte.
acestia nu au dorit sa ma ajute cu informatiile respective, dar am aflat ca vor sa o doneze d-lui Farcas / ASFAN-ului.

am discutat cu Dl Farcas, informandu-l ca sotia lui C.N. Turcu vrea sa doneze arhiva ASFAN-ului...eu oferindu-ma sa ajut la transpunerea acesteia in format electronic - cu modificarile de rigoare: nume persoane, etc - conform protejare date personale - in prezent, am inteles ca aceasta arhiva se afla in posesia ASFAN.
probabil colegul @Jean - care tine legatura cu aceasta asociatie si care e destul de activ pe FB din acest punct de vedere - poate confirma sau infirma. Posibil si fostul coleg Licuriciu/Godak, care am vazut ca a transmis la un moment dat colectia de reviste RUFOR (cu care incerca sa ma convinga sa le pun eu pe rufon...desi, nu imi era clar ce si cum cu ...drepturile de autor; dar, in fine - acum sunt disponibile pe site-ul ASFAN)

dl Cohal - de la ASFAN - stie care este locatia exacta a aterizarii obiectului...daca frecventezi sedintele asociatiei, ai putea sa il intrebi pe dumnealui.

cum nu prea mi-au fost de ajuns informatiile de mai sus - pe langa cele scrise in cartile lui C.N.T., m-am pus pe ...intalnit si discutat cu dl Justin Capra. dumnealui, m-a primit cu mare bucurie si mi-a spus tot ce isi mai amintea despre eveniment.
dumnealui a fost cel care a venit cu un contor Geiger pentru masurarea radiatiilor; valoarea masurata a fost de 50 micro Sieverti, iar in timp s-a diminuat. stiu ca s-au diminuat pentru ca s-au facut masuratori la intervale de timp si de dl Cohal. stia si dl Capra.
masa obiectului era de cateva zeci de tone, nu mai stia exact cat dl Capra. acesta facuse estimari / calcule in baza tasarii pamantului de catre talpa obiectului.
adancimea la care s-a format nu a putut fi masurata cu exactitate, deoarece locul mai fusese calcat de sateni, scolari si liceeni, si se mai surpase din musuroi. dl Capra a incercat cu o sfoara care avea cam 2 m lungime sa masoare adancimea, coborand legata o sticla de jumatate de litru si nu a reusit sa dea de fund.

regretatul inventator, credea ca dosarul complet al investigatiei se afla la rudele lui Turcu, in arhiva acestuia. ba chiar a vorbit cu fiul acestuia sa ma ajute sa am acces la dosar...insa, in zadar...fiul acestuia nu a dorit. le-am mentionat ca nu scriu o carte, ca nu am blog pe internet, vreau doar sa stiu eu. dar, se pare ca, nu se prea poate.

ma asteptam si de la ASFAN, acum ca au arhiva, sa o scoata la lumina, ca lumea - cei interesati - sa o vada, sa citeasca, sa stie. daca nu au resurse, pot sa ceara - sunt ferm convins ca se vor gasi voluntari sa ajute cu structurarea informatiilor / cazurilor. eu m-am oferit...

cam asta e tot ce stiu eu.
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: prodcomb din 12 August 2018, 15:04:07
Povestea a fost lamurita pe vremea cand aceste intamplari se discutau la casa de cultura "G.P" pe vremea lui I.H.
Este inca unul din exemplele cand dintr-un fapt real se dezvolta o poveste de toara frumusetea.
Oameni mari ramasi in basmele copilariei!
   :)
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: Rayden din 12 August 2018, 17:11:36
stimabile coleg @prodcomb,

daca tot ai binevoit sa intervii, de ce nu imi spui ce s-a discutat sau cum s-a clarificat "povestea"...ca eu unul, nu stiu - altfel, nu te intrebam.

merci anticipat.
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: prodcomb din 12 August 2018, 17:25:02
I.H. & Co au fost informati de catre seful de lucrari ca in zona au fost facute prospectiunu geologice. Urmele lasate si masurate de investigatori se potrivesc perfect cu cele ale utilajelor folosite, transportate cu elicopterul.
Cu toate ca zona este foarte credincioasa. (sunt foarte multe biserici in zona) astazi satenii au trecut la atacarea ozeneurilor. Vezi evenimentele de la Carligul Mare.
De, s-au schimbat vremurile!

   ;)
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: prodcomb din 12 August 2018, 17:52:24
Un or fi procesele verbale ale intalnirilor de la Grigore Preoteasa?
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: jean din 15 August 2018, 17:51:32
Citat din: prodcomb din  12 August 2018, 17:25:02
I.H. & Co au fost informati de catre seful de lucrari ca in zona au fost facute prospectiunu geologice. Urmele lasate si masurate de investigatori se potrivesc perfect cu cele ale utilajelor folosite, transportate cu elicopterul.
Cu toate ca zona este foarte credincioasa. (sunt foarte multe biserici in zona) astazi satenii au trecut la atacarea ozeneurilor. Vezi evenimentele de la Carligul Mare.
De, s-au schimbat vremurile! ;)
prodcomb, ai amintit de"prospectiuni geologice. Urmele lasate si masurate de investigatori se potrivesc perfect cu cele ale utilajelor folosite, transportate cu elicopterul".
Este prima dată când aud de teoria utilajului de foraj. S-ar putea să ai dreptate. Poți detalia? Orioce date noi sunt binevenite.
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: prodcomb din 16 August 2018, 09:07:00
Cercul științific OZN a fost constituit la Casa de cultură a studenților (,,Grigore Preoteasa") în data de 20 martie 1971.
Printre alte evenimente a investigat și cele de la Valea Plopului din septembrie 1972.
După ce zona a fost cotrobăită și măsurată, oamenii intervievați, cazul a fost prezentat în locașul amintit.
A fost ceva prezență în sală. După ce s-au cam epuizat întrebările, la microfonul instalat pe culoarul dintre șirurile de fotolii și-a cerut cuvântul șeful echipei de geologi care au făcut investigații în zonă. Zona este plină de gaze de șist, care se simt și la suprafață. Erau de față cam toți geologii din echipă și s-au prezentat întregii săli.
Urmele lăsate pe și în teren erau ale utilajelor și aparaturii de măsură ale echipei de geologi. Pentru confirmare aceste echipamente au fost prezentate (în imagini) cu dimensiunile lor, precum și elicopterul care a cărăușit echipa de geologi. S-a constatat că cercul OZN măsurase cu conștiinciozitate urmele materiale ca corespundeau echipamentelor, mai puțin tot felul de radiații și alte bătăi de câmpi.
Bineînțeles că despre gazele de șist nici vorbă să fie băgate în seamă de cerculozn.
Adunarea s-a spart într-o ,,fâsâială" jenantă pentru certculozn.
Restul înfloriturilor care apar în relatările ozenistice sunt basme ale copilăriei.

Au mai urmat și ale fâsâieli ale cerculuiozn după alte evenimente. Mai fuseseră și înainte fâsâieli, dar ei erau neabătuți.

În zilele noastre sătenii s-au războit cu geologii și le-au deteriorat echipamentele. Nici vorbă de ozeneuri!
Se mai schimbă vremurile.


Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: jean din 17 August 2018, 20:03:00
Colega prodcomb, vorbești ca un martor ocular. E foarte bine. Însă, după cum se vede, acea debunkeală a fost uitată. Iar pentru a o împrospăta nu ajung generalitățile enumerate de tine. Geologii din acei ani erau de la Foraje Berca? Ai putea identifica pe net poze cu utilaje similare?
Este foarte ciudat că teoria ta nu se regăsește în presa vremii și nici măcar în însemnările unor ufologi români direct implicați în caz. Și dacă e cum spui, hai să reconstituim partea finală a poveștii.
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: prodcomb din 17 August 2018, 20:37:44
Eu am participat doar la discutarea evenimentului la casa de cultură. Nu am nici o însemnare. Poate vor mai fi auditori de atunci în viață.

De aceea am întrebat unde ar putea fi procesele verbale de la acele adunări; au fost și înregistrări audio. Or fi ,,îngropate" la mare adâncime.    :roll:

Sunt bune și ,,săpăturile" în rețea, dar nu prea sunt eficiente. Am găsit fotografii de atunci cu echipa, cu aparatele de măsurători, cu elicopterul, dar nu și sapa trepied de luat probe.

În măsura timpului disponibil mai fac ,,săpături".   :)
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: prodcomb din 17 August 2018, 21:56:29
Oare unde se regăsesc investigațiile cerculuiozn și ale altora?

Nu am găsit decât povestiri, nici o poză, nici un desen.

:roll:
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - un basm nereusit
Scris de: prodcomb din 13 Septembrie 2019, 22:41:26
Au apărut și poze, dar nu una-două ci multe; în paginile unui băiat cu mustăcioară (sub nas) - terramirabilis.
Dar atenție că este cam ,,nărăvaș": mi-a șters observațiile ce le-am postat și m-am trezit cu o ,,depeșă" scrisă într-un limbaj suburban în care se privește în oglindă și se împroșcă cu noroi, reușind să-și facă o autocaracterizare cu care am fost de acord.
De, scriolog de miracole și ,,altelele".
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - investigatii, investigatii, investigatii ...
Scris de: prodcomb din 16 Septembrie 2019, 12:02:32
Fotografiile prezentate sunt searbede, irelevante.
Nu au avut drept obiecte de comparație în câmpul imaginilor decât picioarele investigatorilor; nici o miră gradată, un obiect obișnuit cu dimensiuni știute, ...
Toate schițele au aceeași greșeală: marcarea unghiului de 120 de grade.
Unul din lipsurile investigatorilor: nu au reușit să fotografieze spre interiorul (degajat) al găurii, pentru a surprinde urme ale obiectului penetrant (sapa de foraj care a prelevat carote).
Nu au reușit să observe că punctele de aplicare ale eforturilor de carotare erau mijloacele urmelor tălpilor, indicate de mine cu galben.
Pe vremea aceea se făceau fotografii stereo minunate cu un simplu aparat de fotografiat, cu un singur obiectiv. Imaginile zonei sondate ar fi fost relevante.
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului
Scris de: Nox din 16 Septembrie 2019, 21:53:07
Salutare @prodcomb,

Aspectele menționate sunt corecte (lipsa mirei gradate sau al unui obiect pentru referință, etc.), dar eu nu înțeleg ce reprezintă pozele încărcate de tine, de unde le-ai luat și de ce nu au nicio descriere.

Care este legătura între prima poză (Schița - 1.jpg - scan din Dosarul Valea Popului (https://terramirabilis.ro/2019/09/09/post-scriptum-la-cazul-ozn-valea-plopului-iv/) din arhiva documentară a lui Călin N. Turcu) și restul (dom gaura.jpg, interior gaura 1.jpg, interior gaura 2.jpg)?

Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: Ganditorul din 18 Septembrie 2019, 19:04:26
interesant subiectul - pacat ca se denigreaza amintirea unor oameni  care au fost pionierii cercetarii OZN in Romania. Le iau si le pun amestecate - pt ca amestecata a fost si postarea initiala :

- gaze de sist in 1972 ?? interesul pt gaze de sist a aparut mult dupa 1972, forajele se fac oblic sau orizontal iar aducerea instalatiei de foraj-teste pentru carotarea unei zone ...cu elicopterul e utopie pentru anul 1972.
- Cineva intreba daca nu cumva era echipa de foraj de la Barca ...  Barca este peste sosea in directia cealalta , cam departe  de Valea Plopului. DAR N-auzi bre ca le-au adus cu elicopterul - deci puteau fi si de la Cioro-garla, cu elicoptere de pe Clinceni. iar taranii nostri prosti - da prosti rau , nu stiau sa deosebeasca un elicopter de un OZN. Ca a fost si un profesor in zona ... nu conteaza, tot prost este si asta pt ca n-a vazut ca era vb de o  "echipa de geologi" care a descarcat utilaju' din elicopter pe timp de noapte si pana dimineata l-a montat pe  trepied , a dat drumu' la motor si pana dimineata au forat carote foraand dupa "gaze de sist".

- tot "prostii" astia - Hobana, Turcu, Capra, Cahal- au inventat povestea cu radiatii marite, cu pamantul ars dar nu cu flacara ci doar cu temperatura mare, urme de presare atat de bine facute incat se vedeau bine si dupa 3 luni ...de toamna relativ ploioasa (da ce drk stiau "prostii" aia despre sondele de prospectiuni , de greutatea lor infinita si de urmele pe care le lasa pe sol )

= unul din colegi isi aduce aminte de conferinta "geologilor" de la casa de cultura unde au fost prezentata tipul de sonda care lasa astfel de urme pe sol si este carata noaptea cu elicoptere care nu fac zgomot  si-si da cu parerea despre proasta analiza la fata locului pe care au facut-o pionierii nostrii in ozn la acea vreme. Ii respect parerea pt ca n-am fost la conferinta
Dar imi aduc cu siguranta aminte ca in acea vreme nu plecai cand voiai si unde voiai ca sa faci "anchete" (Tovarasu' Director lipsesc si eu cateva zile ca ma duc sa fac o ancheta OZN), ca erai socotit bogat daca aveai un amarat de aparat foto cu film de celuloid pe care il  developai acasa cu substante azomures, ca informatiile despre "aterizari si obiecte ciudate" nu apareau pe net sau telefon ci erai norocos daca aparea vre-un crampei de informatie prin Scanteia la fapt divers sau iti soptea vre-o ruda cate ceva cand te intalneai cu ea o data la 3 luni (ca la telefon nu se vorbeau aceste aspecte... de, frica, asa era atunci) , ca cercetarea o faceai pe fuga/ascuns cu metode rudimentare (era de ajuns sa spuna "un taran" ca interogai lumea cu bazaconii ca sa ai viata profesionala compromisa - cum tovarase, in timp ce toata lumea se chinuie sa faca cincinalul in 4 ani si jumatate dumneata deranjezi oamenii de la lucru cu bazaconii ?)

Deocamdata doar atat despre atza alba cu care este cusut acest topic. Dar accept ca poate eu nu am dreptate si ca pionierii activitatii/cercetarii OZN din Romania - Calin Turcu, Ion Hobana, Iustin Capra = erau niste prosti care trebuie mushtruluitzi de cei din generatia IT de azi pentru povestile insailate pe atunci.

P.S. Toata colectia Calin Turcu - cateva sute/mii de poze, documente , declaratii a disparut. Dar oricum nu conteaza - Calin Turcu era un amator si cei care s-au chinuit atat sa-i fure colectia s-au pacalit. N-avea valoare.
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: Ganditorul din 19 Septembrie 2019, 18:28:51
Nu mi-a placut abordarea subiectului. sunt obisnuit sa respect ce au facut inaintasii mei si, daca pot, sa fac ceva mai bine care sa fie adaugat la efortul lor.Asa ca s-o luam metodic :

Suntem in 1972 . Totul e proprietate de stat iar o ancheta OZN nu este cea mai buna metoda de a intra in gratiile partidului. Totul trebuia facut discret - cu atat mai mult cu cat razboiul rece face ca primii "anchetatori" la fata locului sa fie autoritatile de stat. ca nu s-a pastrat nimic din aceasta ancheta e alta poveste.
Dotarea unui anchetator amator putea sa fie la nivelul maxim : o rigla de calcul (personala sau imprumutata cu mare discretie de la locul de munca) un aparat foto rusesc sau chinezesc, un |"metru" de tamplarie sau croitorie (ruleta a aparut parca mai tarziu...), shubler, hartie, caiet de notite si mult talent la desen tehnic.
F. probabil de aceea sunt dimensiuni diferite la desenele existente - instrumentele de masura pe teren erau ...rudimentare.

Un coleg spune ca a asistat l ao conferinta in care s-a aruncat varianta "geologilor". Asta inseamna ca  se apropie de 70 de ani si il intreb respectuos, prin prisma experientei de o viata : ii mai pare varianta "geologilor" o chestie viabila sau o vede acum ca pe o perdea de fum, ca pe o poveste de acoperire ?
Pt ca :
1. E putin probabil ca in satul unde martorul era paznic si unde la nivelul lui 1972 erau maxim 4 televizoare - deci liniste aproape totala - sa nu auda zgomotul palelor de elicopter si sa vada doar lumina unui obiect pe cerul noptii
2. eram in 1972 - totul era planificat si aprobat la nivel de economie centralizata. Nimeni nu cheltuia un leu in plus daca nu era in planul cincinal. O deplasare cu elicopterul pentru prospectiuni geologice era raportata la "secretarul de partid zonal" care trebuia sa asigure prin oamenii muncii, tarani, muncitori, intelectuali, tot sprijinul echipei venite cu "ordin de la centru". deci e exclus ca sa nu se stie inca din momentul "curiozitatii la fata locului" ca acolo a fost o actiune pentru indeplinirea planului cincinal.
3. e utopie, poveste,  faptul ca elicopterul a venit noaptea si pana dimineata - cand paznicul martor a veniit la fata locului - forarile erau terminate si locul curatat, ramanand doar urmele impregnate in pamant ...urme care au rezistat in anotimpul ploios (sept = nov) timp de 3 luni.
Deocamdata atat...
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: Rayden din 20 Septembrie 2019, 20:42:41
in primul rand, ma bucur ca subiectul asta a prins avant si au iesit la iveala informatii noi. e un caz mai special pentru mine, l-am citit din cartile lui CNT (cu care am si corespondat) si chiar am fost sa vad locul ipoteticei aterizari, ma rog, am incercat ca nu am reusit sa dau exact de locul respectiv. asta nu m-a deranjat, am facut o plimbare prin natura, departe de stresul cotidian, am mai cunoscut si oameni noi... :mrgreen:

sunt complet de acord cu colegul @Ganditorul, cu ce spune dumnealui in ultimele mesaje. pe partea cealalta, colegul @prodcomb are stilul de a arunca o info si apoi ramane in vant..nu prea mai doreste sa vina cu explicatii suplimentare. asta e stilul domniei sale..ce sa mai zic?! no comment.

@Guest, crezi ce vrei oricum nu ai inteles nimic, nu vreau sa iti raspund, voi ignora mesajele tale...
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului
Scris de: prodcomb din 21 Septembrie 2019, 08:42:32
Citat din: Nox din  16 Septembrie 2019, 21:53:07
Salutare @prodcomb,

Aspectele menționate sunt corecte (lipsa mirei gradate sau al unui obiect pentru referință, etc.), dar eu nu înțeleg ce reprezintă pozele încărcate de tine, de unde le-ai luat și de ce nu au nicio descriere.

Care este legătura între prima poză (Schița - 1.jpg - scan din Dosarul Valea Popului (https://terramirabilis.ro/2019/09/09/post-scriptum-la-cazul-ozn-valea-plopului-iv/) din arhiva documentară a lui Călin N. Turcu) și restul (dom gaura.jpg, interior gaura 1.jpg, interior gaura 2.jpg)?

Pozele puse de mine sunt de la foraje superficiale identice cu forajul ,,ozenistic".
Schița cu corecții arată ,,priceperea" la desen tehnic a investigatorilor, dar și o informație suplimentară: locurile, marcate cu galben, unde au fost presiuni generate de carotare.
Această informație poate fi o explicație pentru diferențele dintre măsurători.
Nu detaliez deocamdată, VIM de la terrabilis (băiatul cu limbaj suburban) a promis o explicație pentru aceste diferențe.
Să sperăm că o va face într-un limbaj urban.   ;)

Bănuiesc că și aici, în continuare, se va folosi un limbaj urban.
:roll:



Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - cat pe ce sa afle ca a fost un foraj
Scris de: prodcomb din 24 Septembrie 2019, 19:20:06
A fost publicat și buletinul ,,științific" ozenistic care relatează și investighează cazul.
Mă țineam bine în fotoliu, la lecturare, dar nu a fost să fie: cât pe ce să realizeze că a fost vorba de un foraj, care a prelevat o carotă. Fraze întregi spun acest lucru implicit.
Din păcate nu au reușit să expliciteze.

Vă invit la lectură la aceeași adresă ,,teribilă".
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - un foraj de prospectare geologică
Scris de: prodcomb din 25 Septembrie 2019, 14:06:40
Se practică și forajul subacvatic tot din elicopter.
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: Ganditorul din 29 Septembrie 2019, 06:13:08
Foraj SUBMARIN cu elicopterul...

Adica traducerea ar fi : au plecat de la Satu Mare sa faca foraje in Marea Neagra dar s-au gandit sa faca niste foraje de proba in Buzau... pana ajung la Constanta. Asa, din plictiseala. Am spus Satu Mare ca sa fie pe directia de zbor ...

Cum ramane insa cu urmele care au persistat peste 3 luni ? cate zeci de to trebuia sa aiba utilajul si cate to putea sa care un elicopter la vremea aceea ??

Cum ramane cu zgomotul infernal pe care il face acest utilaj pneumatic + zgomotul palelor de elicopter ... zgomot pe care nu l=a auzit nimeni pt altfel nu pot crede ca au fost sate intregi cu tampiti care sa vina sa vada ce groapa a facut elicopterul noaptea ... si sa se dea loviti in creier ca nu stiu ce-i ala elicopter si se minuneaza de OZN=ul vazut. Aaa, venirea unui elicopter in satul lor era un eveniment ... ca au venit rusii, ca vin americanii ...dar in nici un caz elicopterul care "indeplinea planul cincinal" nu ar fi sugestionat cateva sate ca a venit OZN-ul.

E prea cusuta cu ata alba justificarea oficiala
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: Ganditorul din 29 Septembrie 2019, 07:04:02
Cel putin, dupa desenul tehnic pe care-l mai stiu eu de pe vremea bunicii, urmele lasate de "utilaj" nu erau rotunde, ca in exemplul cu elicopterul de foraj dat de colegul prodcomb ci erau urme dreptunghiulare, ca plan, cu L= 1,5m la suprafata, cu L= interior, pe fundul gropii de 1.2 m, cu o latime de 35 cm, cu o structura trapezoidala in adancime etc etc ... asa cum se vede in schitele din atasament.

Cand Iustin Capra & Co s-au exprimat ca greutatea utilajului ar fi trebuit sa fie f mare s-au referit la aceste 3 urme de cate 1.5m, cu o adancime de 30 cm (0,3m) cu profil cu unghiuri inclinate la 25 gr, etc etc. Itr-adevar ca sa faci 3 adancituri de 1.5 m in sol trebuie o imensa forta de apasare.
Ca acea apasare sa fie atat de mare incat 3 LUNI sa nu se degradeze forma in sol si sa dea impresia de lut ars (pamant ars) iar e o problema de interpretare *cat , cum , cine ??? .

cat despre radiatiile masurate ...aici explicatiile cu elicopterul nu-si au rostul > ce elicopter emite radiatii ??? ce utilaj emite radiatii incat si la 3 LUNI sa poata fi masurate ?
Cat credeti voi ca erau de tampiti conducatorii de atunci si "organili" statului (armata , militie etc ) incat sa lase sa se plimbe pe cerul Romaniei o sursa de radiatii fara ca ei sa cunoasca bine originea ei ? Unde s-au mai intalnit astfel de radiatii si astfel de urme la forajele facute in Romania ?? Vreu un singur exemplu dat de un geolog batran, care stie meserie. (foraje d'aste am vazut si eu pe munte destule, am luat si carote care mi se pareau mai frumoase - dar urme de 1,5 m n-am vazut, si nici aparatele ce le aveam la mine nu indicau radiatii in jurul gaurii de carotaj . Aaa, ca unele carote emiteau cate ceva - asta-i alta treaba. Exact astfel de zacaminte se cautau...  Dar zona in care sa se fi facut carotajul sa EMITA ceva din cauza UTILAJULUI nu am intalnit.
Cam atat deocamdata ...
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: Grifon din 29 Septembrie 2019, 13:41:01
Da, problema cu presupusul elicopter e cea mai...problematică.
Aceste aparate huruie în asemenea hal, că nu pot trece neobservate. În satul respectiv (mai cu seamă pe timp de noapte) rotorul ar fi vuit zdravăn, sculând toți...megieșii, hahaha !
N-or fi fost nea Cărăbuș (primul observator) un geniu, dar nici să ignore vuietul palelor...totuși.

Elicoptere total silențioase nici nu există. De-a lungul timpului s-au străduit unii să le facă așa (de regulă armata, desigur), dar au reușit numai parțial, cu modificări de excepție (prea scumpe ptr. producție de serie). Americanii au un Sikorsky UH60 Black Hawk, rușii au un prototip Kamov, iar europenii muncesc în prezent la un Eurocopter cu tehnologie Blue Edge (atașament) cu modificarea palelor tip "aripă de pasăre".

De unde oare asemenea șmecherii în România anilor '70?

Să fii serioși, dle.@prodcomb. Gaura o fi fost de la vreun foraj, nu zic nu, dar "zburătoarea" observată de paznic sigur nu era elicopter.
Să mai căutăm...
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - rezolvat in 1972
Scris de: prodcomb din 29 Septembrie 2019, 21:08:33
,,Cazul" a fost rezolvat în 1972 la prezentarea care a avut loc la ,,Grigore Preoteasa".
Faptul că cerculozenistic l-a păstrat a fost ca să ne dea nouă de lucru acum.  ;)

Este curios că nimeni care a fost atunci în sală nu poate să mai dea un semn de viață, iar procesul verbal al ședinței nu mai este.

Cel mai intereant lucru este că ipoteza forajului nu a fost luată în calcul de ,,cercetători". Este adevărat că materialul prezentat este anterior rezolvării cazului și așa a rămas.
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - lămuriri
Scris de: prodcomb din 02 Octombrie 2019, 18:56:15
Forajul (extragerea carotei) s-a făcut ziua.
Echipamentul aeropurtat era coborât, poziționat, telecomandat pentru lucrare și apoi ridicat în vederea recuperării carotei; era apoi pregătit pentru o altă prelevare. Sigur, elicopterul a ,,ciufulit" un pic locul forajului.
Efortul de carotare și de extragere a carotei se distribuie pe cele trei picioare prevăzute cu tălpici. Și nu era deloc mic efortul.
Apariția unor slabe radiații după carotare este normală.
Membrii echipei geotehnice s-au adresat unei săli cu zeci de participanți, veniți în urma afișelor lipite prin oraș, care prezentau evenimentul.
La prezidiu erau mai multe persoane tinere; dintre cei mai înaintați în vârstă nu am recunoscut decât pe IH. S-au prezentat investigațiile și s-au proiectat și imagini.
Pentru o interacțiune activă cu cei din sală s-a montat un microfon pe culoarul de acces din mijlocul sălii. Mulți din sală au luat cuvântul, inclusiv eu.
În final s-a prezentat, la microfonul de pe culoar, echipa geotehnică care a dezvăluit că ,,isprava" le aparține. Au arătat documente ale instalației și au descris modul de lucru.
A fost un moment stânjenitor pentru membrii cerculuiozenistic. Dar am ascultat cu toții și am văzut toate ,,destăinuirile" echipei geotehnice.
Finalul a fost un fiasco răsunător pentru cerculozenistic. De atunci nu am mai fost la nici o prezentare făcută de IH & Co.
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: abyss din 02 Octombrie 2019, 23:06:33
Si in noapte martorii ce au vazut atunci? 
Fiindca bajbaind sa gaseasca locul așa zis al unei posibile aterizari au gasit locul unde au forat geotehnicienii aeropurtati ZIUA.  Nu cumva au greșit adresa?  Din pricina unei confuzii generata si de moda farfuriilor cu trei picioare in vogă pe atunci?

http://www.thinkaboutit-ufos.com/astronaut-gordon-cooper-witnessed-a-ufo-landing-in-1957/

Prin urmare toată "fâsâiala" autorităților a explicat ca in acel loc au forat ziua niste tovarăși geo. Bun.

Dar NOAPTEA  ce a vazut Nea Caisă (nu am reținut exact numele)?
Cine umbla noaptea fara zgomot sa cerceteze ce forasera niste tovarăși din epoca de aur ?
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o poveste
Scris de: prodcomb din 03 Octombrie 2019, 08:41:19
Viziunile nocturne ale lui ,,nea Caisă" care nu a știut dacă era noapte cu Lună? (de fapt nici investigatorii nu au reușit să afle!) Nu prea a fost ,,cooperant" cu investigatorii; aceștia au fost cam nemulțumiți de el (dacă citești cu atenție materialul).

Dovezile materiale și explicațiile documentate ale echipei de geotehnicieni nu ți se par interesante? Doar nu crezi că și-au croit instalația după urmele ozenistice.

Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: abyss din 03 Octombrie 2019, 15:16:03
Nu.
Si eu pot prezenta materiale si explicatii documentate pe ceea ce fac. Ba aș putea spune ca sunt obligat. Ca ar putea fi intrresante ... asta depinde de subiect si de eventuale particularități ale obiectivului.
   
Interesant mi se pare abia acum faptul că martorul principal a devenit necooperant.... el fiind cauza principală a investigației.

Suspect mi se pare faptul ca se bate moneda pe forajul geo. Care e posibil sa fi fost realizat intamplator ori nu in acel loc inainte sau dupa fenomenul semnalat de catre paznic. Desi nu vad legatura cu ce a văzut martorul. 

Suspect mi se pare faptul ca ceea ce a localizat martorul a coincis in final cu o zonă de studiu a autorităților. 

Nu inteleg cum a putut localiza cu precizie noaptea un punct aflat la 2 km .... care au fost indiciile care l-au determinat sa aleaga acea livada ... noaptea.

Ce culoare avea elicopterul geologilor?
Ce sistem de identificare luminoasa avea?

Suspect mi se pare si cerculstiintificozn din acei ani.

Toată povestea asta e suspectă.  Prea oficială,  prea clară,  prea ridicolă si prea evidentă in anumite aspecte.
Parerea mea,  deocamdată.
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: Grifon din 03 Octombrie 2019, 15:27:37
Dacă a fost fabulație, e vina lui nea Cărăbuş ăla.
El văzu "steaua", şi pare ca-n proverbul cu nebunul, piatra şi înțelepții.
Elicopterul (dacă a fost) bănuiesc că purta utilajele ziua. Şi, precum am scris, nu putea scăpa atenției localnicilor.
Poate Hobana & Co au păcătuit prin prea mult entuziasm, dar...totuşi...să nu le fi zis nimeni de elicopter (pâna la şedința evocată de dl.@prodcomb)?

Cum zicea şi dl.@abyss...suspect context.
Dar...poate ridicolul vieții bate..."filmul"...
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - „prima aterizare a unui ozn în Romania”!
Scris de: prodcomb din 03 Octombrie 2019, 17:54:38
Martorul nu putea face identificarea de la 2 km și într-o noapte fără Lună (Astroclubul cu care împărțeau clădirea de pa Ana Ipătescu le putea furniza informația astronomică, dar ei nu colaborau).

Geofizicienii le-au arătat și alte locuri în zonă unde mai făcuseră ,,găuri"; a verificat cerculozenistic? NU!

Nu este primul caz în care IH & Co ,,păcătuiesc".
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - „o alarmă radioactivă”!
Scris de: prodcomb din 04 Octombrie 2019, 17:49:54
Văd că ,,amicul" VIM a aflat noutăți și despre radioactivitatea de la locul forajului.
Tot pe același site ,,teribill".
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - puțină îngăduință, totuși...
Scris de: Grifon din 04 Octombrie 2019, 20:30:58
Citat din: prodcomb din  03 Octombrie 2019, 17:54:38
Nu este primul caz în care IH & Co ,,păcătuiesc".

D-ta ai dreptate, dle.@prodcomb.
Dar hai totuși să nu fim atât de caustici cu un (bun) scriitor, mai cu seamă că nu se mai află printre noi să se apere.
Înainte de orice (chiar înainte și de pasiunea OZN), Hobana a fost un om al literelor. Al imaginației (fecunde) și al unor idei umaniste, general vorbind. Nu era un om al rigorilor, iar din genul ce atât l-a îndrăgit (științifico-fantastic) era mai aplecat spre fantastic - și mai puțin pe științific.

Și să nu uităm că erau altfel de ani, acei '70. Azi e ușor să privim superiori, având "n" avantaje față de acea generație. La fel de ușor cum ne vor privi, peste vreo 50 de ani (adică tot '70, dar din noul secol) alți pasionați, ce se vor hlizi malițios la părerile noastre (tributare atât tehnologiei de azi, cât mai ales concepțiilor de azi).

Să facem noi mai bine, dacă cei de atunci au greșit, dar să nu uităm că, dacă n-ar fi fost înainte un Hobana sau alți apropiați de-ai lui, astăzi poate nici nu am fi avut pe ce...clădi.
Nici măcar critic...
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - errare humanum est, ...
Scris de: prodcomb din 04 Octombrie 2019, 21:13:29
Nu am fost deloc caustic. Sunt niște realități trecute care arată un mod de abordare care depășește posibilitățile.
De aici se poate învăța ceva. Din greșelile altora.
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - spămuit de VIM
Scris de: prodcomb din 04 Octombrie 2019, 21:47:44
Îl rog pe ,,terribillul amic" VIM să nu mă mai spămuiască cu depeșe neinteresante. Dacă are ceva de spus despre ,,cazuri" poate să spună deschis, și aici.
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: Grifon din 04 Octombrie 2019, 22:00:10
Citat din: Guest din  04 Octombrie 2019, 21:41:48
Subiectul ridica de fapt probleme ce tin de etica, adevar, manipulare si sacrificiu din punctul meu de vedere. Puteau sa gaseasca alte metode? Din cate imi dau seama sacrificiul public al unora nu a cantarit prea mult in decizii fata de scopul final. Oare asta e gandire strategica asemanatoare cu cea a unui conducator? Cine era conducatorul in aceste cazuri?

Aceasta ar fi o dezbatere mai amplă, implicând mai mulți factori.
Anii '70 (cam între '69-'77) au coincis cu manevre politico-diplomatice ale fostului regim, între care și cunoscuta "deschidere" față de colaborări (de nișă) cu Occidentul.
Cu sau fără voia lor, pasionați ca Hobana sau alții din "cercuri OZN" au ajuns prinși într-un joc mai complex, ale cărui priorități sigur nu erau OZN-urile. Regimul chiar agrea asemenea teorii (evoluționist-materialiste), ce nu doar că nu prejudiciau ideologia oficială, dar chiar permiteau "punți" de conexiune cu intelectualitatea vestică.
Așa se explică și desele legături ale lui Hobana cu pasionați și reviste din Vest, iar in extenso justifică - până la un punct - nevoia sa de a colecta cazuistică.

Cred că era ca în timpul (mai vechi) al lui Titu Maiorescu - forma trebuia (sau năzuia) să genereze fondul. Îndemnul lui Maiorescu față de junimiști ("scrieți, orice, numai scrieți !") pare a fi motivat și acea generație de pasionați ufologi.
De criticat ? Poate. Dar nici chiar de condamnat...
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - prelevare eșantioane de sol
Scris de: prodcomb din 05 Octombrie 2019, 11:34:22
Trebuie să fac o precizare importantă, pentru că anumiți ,,specialiști" care au ,,căzut pe spate".

Nu a fost vorba de forare propriu-zisă, ci de prelevare de eșantioane de sol.
Echipamentul era asemănător cu cel din poză; tălpile de așezare, cele reale, erau mai mari ca formă și suprafață, aducând cu niște sănii.
Titlu: Re: Cazul Valea Plopului - o minciuna?
Scris de: abyss din 05 Octombrie 2019, 14:21:37
"au creeat generatii noi de indoctrinati ai subiectului denumit ufologie"
Hai las-o moartă.  De unde atâtea generații... Or fi fost vreo 2-3 autiști care au crezut 100% mesajul. In rest lumea percepe aceste ufo-logii drept SF-uri iar in cel mai fericit caz drept POSIBILE chestiuni inexplicabile.