Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Biserica egipteana a celor trei valahii

Creat de daos, 28 Decembrie 2011, 19:39:44

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Xanadron

Incitanta toata zvonistica asta (fiindca, din pacate, la stadiul asta zic eu ca ramine totul deocamdata), mai ales c-ar aduce si  un iz proaspat de patriotism "pur si dur" cu irizari oculte-n plus :star: atit de hulitei Securitati.
Care inclin sa cred ca avea cu totul alte treburi - si mai mundane, si mai murdare - pe linga exhibarea unui patriotism ceva mai... realist-socialist decit ezoterico-pitagoreic :lol: reflectat si-n spionaj economic, dar si-n apararea (reala p-atunci) a secretelor de stat.

Si-n care putini zic eu ca erau totusi cei capabili sa recepteze macar elementele de baza ale unor "initieri inalte" de tipul celei a gnosticilor zalmoxieni pitagoreici (a nu se uita ca Armata/DIE si nu Secu se ocupa inainte de '89 cu experimentele paranormal-telekinetice ale prof. Rudan si-abia dupa '95-96 a inceput din cite stiu eu sa-si creeze si SRI-ul o baza de selectie proprie pentru operatori psi cu predispozitii naturale "ciudate").

...Dar uite cum iar revenim, in cerc, la dificila intrebare "Exista sau nu Departamentul Zero?" 8-)
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Arhanghelul

Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Xanadron

#17
Citat din: roxaline din  04 Aprilie 2012, 20:48:33
[...]
(1) - exista o grupare atasata unor anumite directii de evolutie a tarii SI poporului si are legatura cu "biserica egipteana a celor trei valahii" ....
(2) - exista multe grupari care ar face orice ca OAMENII sa nu "se prinda" de anumite informatii. Cam asta a fost exprimarea, cu adaugirea ca, daca la nivel individual se produce un anumit soi de conectare, va urma un soi de reactie in lant dorita de unii ( mai putini ) si nedorita de altii.
(3) - informatiile sunt cunoscute la nivel de "mos-sihastri" , unii le stiu sub forma de "legende" dar rolul lor este de a urmari si a anunta "implinirea" lor + de a face ceea ce stiu ca au de facut.
(4) - am auzit expresia "daca ar fi citite cum trebuie, cum ar citite si cele de la noi" ( scrierile - dar nu stiu care!) atunci ar fi totul clar. Si "multi le vor cauta si putini vor avea usa deschisa", dar daca mai multi "lupta pentru mantuire, mai multi vor sti sau vor visa" si vor sti ce au de facut "ca fiecare".
Amnezia rozei-sclerozei :lol: m-a facut sa uit citiva ani buni c-ar merita comentata SI zvonistica asta (tot parerea mea, desi poate fi gresita - da' macar consecventa, fiindca pe aceeasi linie a ultimei postari din 04.07.2012).
Deci:
1. Daca "directia noastra de evolutie" presupusa a fi ghidonata subtil de Biserica celei de-a Treia Valahii e asta efectiv dizolvanta a natiei/poporului pe care-o traim acu', e musai nevoie si de-o a... Patra Valahie - una pe la Sinaia poate, fiindca Sinaiul vad c-o zbarceste nasol prin RV.

2. Sint vechi de cind lumea [bankstero-babiloniana] eforturile Sistemului Subjugant Multicefal :evil: (sa-i mai repet structura tentaculara?) in directia ne-"prinderii" misculatiilor lui ocultate de catre Turma. La fel si principiul "divide et impera". Cu totul alte noutati - si nu banalitati - ar fi deci de asteptat de la un "sifonator binevoitor". 8-)

3. Nu zic ba, mos-sihastrii & Co. au avut un rol structural benefic in societatea vremii lor - aia a cinstei si/sau alegerilor direct-meritocratice etc. - dar acum nu prea vad influentza lor pozitiva, ba chiar dimpotriva (btw, ar merita deschis si-un topic pe tema halucinanta a unor presupuse psy-ops global-statale cu scopul detectarii reincarnatilor "incomozi" :-o - tema lansata de un anume Clif High p-un site propriu - http://www.halfpasthuman.com/ .)

4. Cam idem - mai exact, "alienarea high-tech" a transumanismului actual vad ca avanseaza galopant spre o uniformizare masiva IN JOS a spiritelor, iar aburelile New-Age pasivizeaza si mai eficient un bun procent din minuscula categorie a celor care mai au cit de cit mintea la purtator.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Grifon

#18
Oricat de neverosimila e ideea "bisericilor valahe", ea are adepti marcanti, si nu intamplator in segmentul intelectual filo-rus. Un exemplu e fostul general Radu Theodoru, de asemenea scriitor, care exploateaza subtil filonul in romanul "Corsarul". Cine ii cunoaste anturajul - pana in momentul mortii - poate face conexiuni extinse ( vezi filiera Jean Parvulescu - Aleksandr Dughin -  Vladimir Putin ). Nu conteaza daca o idee e adevarata, ci cati (sau cine) cred in ea.

Xanadron

Citat din: Grifon din  07 Februarie 2016, 17:53:54
Oricat de neverosimila e ideea "bisericilor valahe", ea are adepti marcanti, si nu intamplator in segmentul intelectual filo-rus. Un exemplu e fostul general Radu Theodoru, de asemenea scriitor, care exploateaza subtil filonul in romanul "Corsarul". Cine ii cunoaste anturajul - pana in momentul mortii - poate face conexiuni extinse ( vezi filiera Jean Parvulescu - Aleksandr Dughin -  Vladimir Putin ). Nu conteaza daca o idee e adevarata, ci cati (sau cine) cred in ea.
http://documents.tips/documents/theodoru-radu-corsarul.html
Radu Theodoru (care inca traieste la Gradistea-Giurgiu din cite stiu eu cel putin - a implinit 92 de ani pe 21 ianuarie) e deseori confundat cu alt [si mai] mare romancier - Radu Tudoran - tocmai fiindca nu prea e citit (si nici promovat - ar fi si culmea sa fie, dupa carti in care-l elogiaza pe Maresal ori altele critice la adresa sionismului / masoneriei si altor "oculte".) 8-)
http://documents.tips/documents/romania-ca-o-prada-radu-theodoru.html

...desi observ ca si "fratii" (de o anume orientare) il promoveaza-n ultima vreme (mai 2015 - [re]lansarea cartii "Romania ca o prada"):
http://masonerie.com/eveniment-cultural-romanesc/

Culmea e ca si surse "serioase" il confunda - de neiertat zic io: http://www.luceafarul.net/ca-in-tinerete-radu-theodoru-la-90-de-ani-tot-asa-de-prolific
",,Toate pânzele sus", romanul lui Radu Theodoru :-o  care prin 1972 a aprins  fantezia nu numai a copiilor noştri ci şi a părinţilor, ne amintim, de clubul Cutezătorii, după care  au apărut alte şi alte scrieri, printre ele şi cele semnate de Octav Pancu-Iaşi şi Puiu Manu , ultimul cu albumele  în ediţia Stadion  în 1972-1973, printre care  şi ,,Busola nu arată nordul"  şi ,,Tânărul şi marea", ca să revină în 2010 cu o nouă ediţie a albumului ,,Toate pânzele sus", complet redesenat şi minunat colorat la Editura Studio, Iaşi..."  :-D :|

Lasind acu' aberatiile altora deoparte, RT cred c-a fost/e un bun scriitor, dar si patriot (nu neaparat rusofil, ci poate doar uber-protocronist citeodata - parerea mea), care a "strecurat" ipoteze aparent SF in cartile lui cu tema nu numai istorica. Viziunea lui asupra unui Levant (ISIS/IL someone?!) in care romanii au avut un rol pina acum subevaluat nu-i totusi, zic eu, exagerata si nici 100% "scoasa din burta", probabilistic cel putin putind fi argumentata si istoric.
Pina si-ntr-un roman aparent "usurel" - Steaua de mare (1966 - O tempora!...) - RT sugereaza conexiuni intre pavlicienii efesieni si proto-crestinii mioritici si-n altele atinge conexiuni mult mai vechi, pe linie geto-egipteana (nu mai revin la presupusa conexiune Zalmoxe-Pitagora niciodata lamurita... fiindca la fel de "incomoda" si ea pentru istoria "odiciala", c-ar trebui un nou topic.)

Concluzie (tranzitorie): nici gind sa neg posibilitatea existentzei Bisericii Egiptene a celor Trei Valahii, doar m-as bucura ca tema sa fie cindva clarificata si dincolo de orizontul zvonisticii.

P.S. Merita oricum recitite "vechiturile" astea:
http://www.fondazionedragan.org/media/12_1984_nt_dicembre.pdf
http://www.fondazionedragan.org/media/03_1986_nt_marzo.pdf
http://www.fondazionedragan.org/media/11_1988_nt_novembre.pdf

Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Grifon

Longeviv, mosul, am estimat gresit ca a ramas fara ani...Confuzie insa nu e, romanul Corsarul ( ed. Albatros 84) e al Radului de care zic.Referintele sale pe subiect sunt explicite - IGLESIA, ireductibilul conflict est-vest, etc. E filo-rus, chiar daca asta nu-l exclude ca patriot. S-a vazut si in afilierile politice - orice, numai atlantist nu ! Zvonistica, sa dispara ? Pai nici nu exista...spre deosebire de ocultii vestici, de care e plin netu'! Despre Iglesia abia auzi vreun ecou, si ala la mana a 7-a...Mai degraba deduci emanatii -precum panglica Sf Gheorghe, de aceea am facut referire la Putin, Dughin....Sa nu uitam ca Theo e general, asa ca GRU bantuie - mai ales ca Dughin ii slaveste ca lancieri rasariteni !
Ca opinie, daca Iglesia mai fiinteaza, e departe de parghiile puterii la noi, cel mult supravietuieste, conservandu-se.
P.S. - Onorat de atentie si raspuns, mein herr ! Poate mai vorbim...

Arhanghelul

Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Grifon

Un alt posibil indiciu : Sadoveanu.  In romanul initiatic "Creanga de Aur", deceneul-candidat merge la perfecționare in Egipt (standardul de 7 ani), apoi, devenit "Egipteanul"- asta e grad initiatic, nu poreclă- indeplineste porunca autohtona de a testa compatibilitatea crestinismului bizantin cu doctrina predecesoare. Veti zice: pai Sadoveanu era mason, de aia jongleaza cu simboluri !  Voi raspunde: mason, da, dar dupa ce unifica si conduce toate lojile române, le rupe din obedienta anglo/saxona, intr-un veritabil demers de nationalizare...Suparare mare in Vest, aplauze in Est !  Ergo, migratie ideologica spre aceeasi rusi, care-l rasplatesc masiv ( distinctii, premii, ba ii dau provizoriu si sefia Marii Adunari Nationale !). Presupunem: la acea vreme, Iglesia a marcat puncte grele cu "Ceahlaul", pe multiple planuri...iar masonii il au la "index" si acum.

Grifon

Lasandu-l deocamdata pe Sadoveanu si revenind la lucrarea lui Emilian Grigoras ("Criptografie si Istorie Romaneasca", evocata de @Daos), pot spune ca e o pista utila, dar trebuie luata cu rezerve. Autorul forteaza rau limitele criptografiei, improvizand abundent "sa iasa". E drept, alternanta grafiilor  latina / chirilica / greaca/ ebraica se practica in epoca, dar pe mine ma zgarie tare aseriuni precum "asta e un P fara bucla / T fara liniuta / X pe trei sferturi", etc. De nu mai gaseste litere "sa iasa", zice ca-s abrevieri, iar de are prea multe, zice ca-s "la deruta".

Intamplator, printre micile mele hobby-uri se numara si criptografia, iar principiul ei de baza e de a servi la comunicarea secreta, pe sablon unitar, omogen si logic. Nimeni nu cripteaza aiurea, alandala, doar-doar s-o prinde careva, peste secole.

A nu se intelege ca desconsider munca (ampla) a lui E.C.G. Mai mult, pe mine ma intriga altceva - de unde stia ce sa caute ?  Un asemenea efort descifrator nu putea fi inceput "la plesneala", si chiar sfortarea lui "sa iasa" arata ca lucra dupa idei PREALABILE.  De regula, excluzand serendipitatea, gasesti doar ceea ce cauti. El cauta IGLESIA Egipteana. De unde ?  De ce ?

Grifon

Completând cele spuse despre Sadoveanu, merita sesizat ca reia tema "deceneului egiptean" si in "Fratii Jderi" (vol 2), intitulat simbolic "Izvorul Alb", de data asta "imaginand" un pelerinaj al lui Ștefan cel Mare la sacerdotul vechii religii autohtone (intermediat de un ierarh al bisericii succesoare -ortodoxe). Se vede, asadar, ca preocuparea lui Sadoveanu pentru vechile eresuri carpatice nu a fost accidentala, ba chiar consecventa.

Nu cunosc daca se afla in relatii cu Emilian Grigoraș, dar n-ar fi exclus, fiind contemporani si impartasind preocupari comune. Oricum, "izvorul alb" a fost sursa de inspiratie ptr. multi, chiar personalitati de la care nu ne-am astepta sa aiba / sa fi avut asemenea priotitãți.

În treacãt fie insă spus, remarc un interes minor pentru acest subiect (inclusiv inițiatorul său, @daos, părând a fi mai puțin dornic de actualizări), așa că-mi voi frâna elanul conexiunilor -cel puțin până la eventuala apariție a unui coleg mai preocupat.


kandaon

#26
O sa-mi zic si eu parerea aici (sigur, destule chestii tin de folclor, mitologie si opinii personale, mai mult sau mai putin fanteziste  :lol: ), legand-o si cu solomonarii de care s-a pomenit si pe alt topic.

Solomonarii (nume primit destul de recent, la scara istoriei, cateva secole in urma, sub influenta crestina legata de regele mag Solomon) si-ar avea originile intr-un cult sacerdotal dacic (cel mai probabil cei numiti "calatorii prin nori", am uitat numele grecesc, kapnobatai sau ktistai, unu din astea cred).

Atat despre Zalmoxis cat si despre Deceneu s-au spus ca au calatorit la un moment dat in Egipt. Primul care pomeneste de Zalmoxis, Herodot (de la care au preluat apoi povestea majoritatea celorlalti) spune insa ca Zalmoxis ar fi trait cu mult inainte de Pitagora, si se accepta in general asta. Grecii doar au facut o conexiune cu ceva ce stiau din zona lor si au facut o legatura astfel cu Pitagora.
Deceneu se pare ca ar fi reformat, revitalizat etc vechiul cult al lui Zalmoxis, intre ei fiind o distanta in timp foarte mare. Intre Deceneu si Pitagora e cam juma de mileniu, iar Zalmoxis trebuie sa fi trait mult inainte, posibil cu un mileniu chiar inainte, daca nu si mai mult (unii istorici considera ca anumite elemente ale cultului lui Zalmoxis tin de epocile pre-indo-europene).

Daca am considera ca dacii sunt, evident, stramosii nostri (unii din cei de baza, de la care am mostenit multe) si atat Zalmoxis cat si Deceneu, cele mai cunoscute si influente personaje din domeniu religios, au avut treaba si prin Egipt, putem spune ca perioadele lor ar fi cele ale primelor doua "biserici".

A treia (evident in continuare si legatura cu primele) e mai greu de decelat (desi se pot face speculatii, inclusiv despre lucruri ce tin de gnosticism sau de isihasm).

Solomonarii ar fi asadar un cult stravechi care s-a perpetuat de-a lungul istoriei, acumuland in timp cunostinte (si abilitati, inclusiv din cele parapsihologice/paranormale) extraordinare, inclusiv in urma unor "vizite de lucru" si schimburi de experienta in alte zone precum Egiptul antic (sa nu alunec mai spre domeniu SF asa  :-) ).
Sunt insa ceva original, parerea mea, nu au trecut neaparat prin Egipt pentru a prelua parti semnificative din credintele de acolo desi sunt posibile niste influente. Exista si unele elemente care ar putea duce la ideea ca a existat si o rivalitate inainte de asta si ca egiptenii ar fi suferit niste probleme majore din cauza asta, spre sfarsitul perioadei lor clasice.

O alta chestie interesanta, se pare ca primele unitati auxiliare dacice din armata romana au fost trimise chiar in Egipt, si fapt mai putin obisnuit, dacii si-au pastrat numele originale si nu au primit nume latine/romane cum se proceda de obicei cu auxiliarii ce intrau in armata romana.
Iar cel putin unii din ei erau "intelectuali" (s-au pastrat scrisori trimise unul altuia pe placi numite ostraca, sau inscriptii pe stanci, scrise in greaca si latina, in zona numita Krokodilo din Egipt)

Cunostintele solomonarilor ar tine si de studierea si cunoasterea legilor naturii (universului) la un nivel special si mult mai adanc, controlul climei si inclusiv cunoasterea sufletului uman dar si a resorturilor ascunse care controleaza societatile umane.

Fiecare ar avea o carte scrisa (personal) intr-un limbaj secret, propriu lor, in care trec toate astea si toate magiile si vrajile care pot exista, toate lucrurile pe care ei le invata la scoala lor (se admit doar zece elevi odata, si ies doar noua de acolo, unul ramane zalog). Studiile dureaza noua ani daca imi amintesc bine, in izolare totala, intr-un loc la limita dintre lumea asta si "lumea cealalta" (numit uneori si Crugul Pamantului, intr-o pestera etc).
In general ei se prezinta ca manipulatori/controlori ai climei si exista prea putine descrieri despre alte indeletniciri, desi se spune ca invata mult mai multe (iar atunci cand ies prin lume se plimba sub aspectul unor cersetori sau pribegi zdrentarosi).

Cei considerati strigoi de ex (varcolaci, valve etc) au anumite elemente comune cu solomonarii (au anumite semne la nastere, se pare ca astfel de oamni se nasc cu asemenea capacitati iar unii le mai antreneaza, au anumite abilitati etc, inclusiv calatoriile extracorporale, interesant ca si Culianu de care vorbeam pe alt topic a scris ceva despre asta, nu mai zic de Eliade si studiile lui despre samani). La fel sunt si unii sihastri, daca nu mai toti, si le pot dezvolta daca nu le au prezente de la inceput.

Solomonarii ar fi cercul cel mai ascuns (si mai puternic), care mai exista teoretic doar in legende, povesti si folclor (la fel ca alte cateva astfel de grupari stravechi mentionate mai demult sau mai spre zilele noastre in scrieri mai mult sau mai putin fantastice). Desi unii oameni prin sate mai izolate sau asa spuneau ca au mai intalnit cate unu, cel putin in secolul trecut

Dar ceva apropiat (acei sihastri de care s-a mai pomenit pe topic) e posibil sa fie cercul urmator propulsat de ei mai in fata pentru a interactiona mai usor cu societatea crestina (care incepea sa-i mai "demonizeze" pe ici pe colo pe solomonari). Posibil (si aici mai inaintam un pic si mai mult in domeniul fantasticului) sa-si aleaga noii membrii sau adeptii de la distanta, folosindu-si capabilitatile parapsihologice, si sa ii instruiasca tot asa.

Ori sa controleze asa oameni formand cu acestia alte cercuri mai "laice" (sau chiar spirituale) si mult mai prezente in societate (nu neaparat doar a noastra) fara sa atraga nicio atentie dar si fara ca acei oameni sa realizeze neaparat ca sunt folositi (sau folositori, unii poate stiu cate ceva). Parerea mea e ca daca lucrurile stau asa se actioneaza pe cicluri istorice mari (pe sute de ani) si chiar la scara mare (nu doar locala, aici), pe mai multe paliere pentru a influenta si controla una alta in directiile dorite.

Un foarte posibil reprezentant a fost Daniil Sihastrul, cel despre care se spune ca i-a prezis cateva lucruri lui Stefan, de la faptul ca va ajunge Domn al Moldovei la acela ca va invinge pe turci si deci sa nu cedeze in fata lui Mohamed Cuceritorul dupa batalia de la Valea Alba.

Chiar si in batalia de la Podu Inalt se poate spune ca Stefan si ai lui au fost ajutati de conditiile meteo, o ceata deasa invaluia zona chiar cand armata otomana ajungea acolo (blocandu-i observarea terenului si a inamicului), armata otomana deja extenuata de marsul prin balti si noroaie (o perioada de iarna mai blanda) si de o ploaie rece si zdravana care i-a udat pana la piele.



Grifon

Mulțumesc pentru instructiva prezentare, d-le @kandaon.
Buna precizarea cu Daniel Sihastrul, chiar mă gândisem să-l menționez si eu pe misteriosul anahoret atunci când am vorbit de vol.2 din "Frații Jderi". E posibil ca figura acestui pustnic să-l fi inspirat pe Sadoveanu in "confecționarea" misteriosului său personaj (absent, de altfel, in roman).

Se pare că vechiul nume autohton al "solomonarilor" - inainte de-a fi asimilați creștinismului, era "salmani" - o rezonanță uimitor de apropiată de "șamani". Mai mult, descrierea acestor stranii vrăjitori in poveștile populare aduce mult cu descrierea druizilor - deci si cu a sacerdoților daci.

Este posibil - chiar dacă dificil de probat - ca unii din sihaștrii ascunși in prezent prin diverse pustietăți montane de la noi să fie chiar din această categorie (fără a nega creștinismul ortodox, păstrând doar a anumită - fizică - distanță față de acesta).

Grifon

Revin pe acest subiect in care mi-am făcut "debutul" rufonistic, cu câteva considerații ce ar putea contribui la elucidarea acestei stranii "biserici".
- cred că respectiva entitate are origini mai vechi decât cea creștină, fiind legată (cel puțin printr-o ramură, de sacerdoțiul geto-dac);
- ideea "egipteană" nu cred că are vreo legătură cu mânăstirile ortodoxe de prin Sinai, ci se referă la o conexiune pitagoreică - inclusiv misteriile lui Pitagora revendicându-se de la piramide;
- cumva, din rațiuni pierdute in acel mileniu intunecat (aprox. 300 - 1300 a.D.), nucleul de care vobim a "fuzionat" cu creștinismul ortodox, remarcându-se ulterior printr-o acerbă rezistență anti-papală;
- după dezastrul Bizanțului, "biserica egipto-valahă" s-a orientat spre noul pol ortodox -Moscova, iar, dacà in prezent mai are vreo influență, aceasta poate fi "simțită" doar in mediile ciare, dintr-un motiv sau altul, sunt antioccidentale, antimasonice și - invariabil - antipapale.

Din punctul meu de vedere, subiectul rămâne interesant - mai ales din perspectiva stabilirii scopurilor acestei străvechi entități...

mr

#29
Cred ca, in general, sacerdotiul are radacini mai adanci decat orice religie (de masa) cunoscuta. Sacerdotiul implica cunoastere interioara reala si responsabilitate maxima, atat pentru sine cat si pentru cetatile conduse. Acest lucru il face din start incompatibil cu masele guvernate de ceea ce numim religie, mase care sunt manipulate sa creada in ceva.
Sacerdotiul nu a disparut, cred ca doar s-a restrans in zone izolate, tinand cont si de putinele spirite care-i mai inteleg cu adevarat sensul. S-a arondat, sub diverse forme, unor religii de-a lungul timpului, prin ceea ce s-ar numi ezoterism, religia in sine constituind exotericul, destinat vulgului, maselor. De exemplu, sufism - islam, kabbalah - iudaism, taoism - confucianism, isihasm - ortodoxism etc.

Este foarte posibil ca aceasta "biserica egipteano-valaha" sa conserve o veche cunoastere sacerdotala si sa caute sa se mentina independenta si ferita de anumiti "ochi" profani, in limite acceptabile, luand chipurile epocilor prin a trecut. Piramide, Pitagora, Eleusis, esenieni, hermetici...samd, sunt raze ale caror invataturi duc in acelasi centru, punct - recunoscut de cei care au parcurs raza.

Din ce am observat biserica ortodoxa tolereaza greu isihasmul practicat in schiturile din muntii Moldovei, probabil constienta ca nu-l poate elimina total. Firesc, pentru ca isihasmul se apropie mai mult de metafizic, de unitate, pe cand religia promoveaza componenta materiala si manipulatorie, separanta.

Desi mai toate formele de organizare occidentale (papalitate, masonerie etc) au la baza si o componenta ezoterica, solida,  aceasta este ignorata aproape complet deoarece oamenii din varful societatii vestice sunt integral eponenti ai exoterismului...
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein