Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Au fost sau nu astronautii americani pe Luna?

Creat de Xanadron, 19 Ianuarie 2011, 10:59:55

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

fiulploii

Citat din: Xanadron din  22 Februarie 2016, 12:59:34


P.S. NASA a anuntat recent ca a distrus voluntar filmele trase de misiunile Apollo, nu ca le-ar fi "pierdut" - fara alte explicatii, desi cele reale le poate deduce oricine.

Ai cumva un link ? Merci cu anticipațiune !  :roll:

Ganditorul

#61
CitatRevin la dubiile mele, mai ales ca finalul anilor '60 era f. tensionat intre USA / URSS ( in '69, Vietnam, Ofensiva Tet a ucis cei mai multi americani), asa ca si duelul propagandistic era acerb

Asta nu mi se pare o motivatie pertinenta - in primul rand ca exista mai multe nivele de cunoastere si cu siguranta mai multe nivele de acces la cunoastere.  Faptul ca americanii au ajuns la "pace" cu rusii pe problema spatiului cosmic ii "doare la bascheti" pe aia din anii '60 de obtineau purcoaie de bani din intretinerea de tensiuni intre cele 2 puteri militare si vanzarea de armament - asa cum acum, in conflictul din Ucraina nimeni n-a zis "pas" la purcoiul de bani din armament in timp ce americanii si rusii au colaborat "bine mersi" pe problema SSI (Statiei Spatiale Internationale).
Deci fiecare cu punga lui si cu nivelul lui de cunoastere/aspiratii.

Pe de alta parte sunt convins ca americanii au ajuns pe Luna - dar asa pragmatici si bine informati cum ii stim au facut preventiv un film in studio - pentru uzul publicului si al propagandei - pentru cazul in care misiunea Apollo mierlea in spatiu ca si catelusa Laika.
Tot din pragmatism probabil ca au ramas la varianta terrana a filmului si atunci cand operatiunea de aselenizare s-a incheiat cu un suscces - era normal sa-si pastreze cat mai mult intaietatea pe "secretele aselinizarii" care n-au costat putin si nu puteau fi date gratuit lumii intregi ( maximizarea profitului in varianta Lunateca ).

Filmul msitificat a tinut 10, 20, 30 ...iata aproape 40 de ani - atunci popularizarea stiintei era o vorba, generatiile de azi insa l-au luat la puricat si l-au demontat piesa cu piesa. Numai ca un secret tinut atatta timp inseamna ca e si acum de actualitate si ca ceea ce au gasit acolo este si astazi un subiect tabu.

Nu cred ca este necunoscut de rusi rezultatul aselenizarii - si probabil ca au participat si ei la un moment dat la impartirea acestei "placinte". Spargerea blocului sovietic si trecerea rusilor pe "profit individual" arata concesii si cedari dogmatice de neconceput pentru "Homo Sovieticus". Probabil accesul la un anumit nivel de cunoastere este conditionat de ... puterea individuala financiara (creatoare) si nu de ascensiunea  de tip socialist in sferele puterii.

Continuarea acestei ipoteze, in varianta cea mai draga mie, este :
Pe Luna au gasit niste tipi care le-au spus raspicat " Ma baieti, noi stam aici de ceva mii de ani, de cand am adus Luna pe orbita Pamantului pentru a-l apara de diverse chetroaie spatiale si voi sunteti gata sa distrugeti ce aparam noi de atata amar de timp prin pocnitori nucleare si orgolii animalice. Daca nu invatati rapid cooperarea interumana si nu va linistiti...va linistim noi. Iata, va dam si ceva inventii la care nu va duce capul, ca sa vedeti ca puteti castiga daca ne ascultati"

Probabil ca la un anumit nivel de cunoastere aceste lucruri se cunosc si se practica. Problema e cu sutele de milioane de babuini religiosi care inca mai cred ca Pamantul e o tigaie in jurul careia joaca tzontzoroiu diversi sfinti (sau fecioare ...in functie de nebunia dogmei religioase), babuini care trebuiesc reeducati si adusi pe o viziune moderna a realitatii. Nu stiu daca diversele conflicte controlate, sau diversele epidemii controlate, sau raspandirea practicii homosexuale, sau migratiile babuinilor spre teritorii unde vad altceva decat "tigaia inconjurata de fecioare" sunt intamplari sau tactici de reducere a babuinilor.
Nici filmele, ca mesaje de popularizare in masa - din ce in ce mai clare in ceea ce priveste o "intalnire de gradul 4" cu implicatii sociale si economice - nu pot fi ignorate. Pt ca e absurd sa credem ca pe de o parte se tine "cortina jos" pe unele secrete ET iar pe de alta parte, aceiasi oameni care ar putea stopa "imaginatia", finanteaza si dau drumul la filme unde "educatia" se da cu lingurita in diverse variante de scenariu posibil.
Lucrurile sunt prea bine "jucate", duse prea la limita riscului pt ca apoi sa se stinga ... pentru a nu avea in vedere si o astfel de ipoteza.

Asta-i varianta pe care "pedalez" eu si daca e nevoie pot aduce si argumente.


tractorbeam

Citat din: mm din  22 Februarie 2016, 00:44:28
  ...biete pietricele rusii le-au expus in public. Eu am vazut cu ochii mei una din aceste prapadite de pietricele la Sofia, Bulgaria. Era expusa pentru orice vizitator. 

Ei bine, draga mm, eu am vazut aceleasi pietricele la Washington la muzeul Smithsonian National Air and Space Museum, alea aduse pe Pamant de astronautii americani. Impreuna cu costumele pline de praf selenar si de capsulele recuperate cu baza arsa - scutul ablativ. Diferenta intre sovietici si americani e ca americanii le-au adus de 6 ori, pe cand Lunokhod-ul a adus numai de 2 ori. Ce ai vazut tu la Sofia am vazut eu la Washington. Toata lumea multumita?



mm

Citat din: Grifon din  22 Februarie 2016, 09:31:33
Da, d-le @mm, acesta e un raspuns mai bun decat un truc retoric. Consider totusi  ca e bine sa fim mai dubitativi cand vorbim de lucruri ce scapa cercetarii/ perceptiei noastre directe. Demonstratiile dumitale te arata a fi un partizan HOTARAT al non-aselenizarii USA. Sa lasam Biblia, au "franjurat-o" destul "paleoastronautii", in timp ce menirea ei era totusi alta...De asemeni, opiniile de pe forum nu sunt "borne", frumusetea RUFOn constand in diversitate, nu in fixitate. Cat despre pietrele aduse de rusi, eu nu le contest, dar arata numai ce au facut ei, nu ce NU au facut americanii.

Revin la dubiile mele, mai ales ca finalul anilor '60 era f. tensionat intre USA / URSS ( in '69, Vietnam, Ofensiva Tet a ucis cei mai multi americani), asa ca si duelul propagandistic era acerb. Daca rusii suspectau un fals grosolan, nu ezitau sa-si capaciteze resursele pentru a-i ridiculiza (isi jucau astfel chiar mai credibil "teatrul", fie mergand si pe speculatia asta).

Dar, destula polemica. Ramanem fiecare cu ale lui ( unul mai hotarat, altul mai cu indoieli).  Si, ptr. a nu vicia atmosfera cu o sarabanda de ironii ieftine, sa facem asa incat viitoarele noastre postari sa se intersecteze doar accidental.
D-le @Grifon, apreciez eleganta exprimarii dumitale si ai dreptate daca te-a deranjat  tonul "popular" cu care am raspuns (ca-s din prostime si eu) deoarece am coborat eticheta elegantei. Tocmai datorita tonului d-tale civilizat aratat am dorit sa intersectez postarile d-tale dar in scop de dialog (si nu de intersectare) si din motivul de fond ca nu sunt de acord cu ideologia care razbate din postarile d-tale. Ideologie care o stim a cui este si o gasim in mass media toata ziua.

  Revenind la conditia modesta de useri, ce obisnuiesc universala apelare you-you (pertu in romaneste), imi voi spune din nou parerea in legatura cu citatul de mai sus silindu-ma sa nu mai viciez atmosfera cu ironii ieftine (caci si mie mi se pare a fi corect asa).

  Nu sunt partizan si inca unul HOTARAT. Pur si simplu dovezile indirecte (ce scapa cercetarii/perceptiei directe) ce s-au vehiculat in mass media/ inclusiv netul/ pe mine unul m-au convins. Nu e vorba, vreau sa zic, de nici un fel de efort sau intentie de la mine ci de niste stimuli exteriori mie care si-au facut treaba (bine, dupa parerea mea). Absolut cert este ca prima alunizare americana nu a existat! [Vorbim de prima, evident, nu si de altele.] Pentru ca... lipsa totala de dovezi materiale, concrete, palpabile, accesibile perceptiei directe. Iar dovezile existente (balbe cinematografice prezentate pe net in extenso) le completeaza pe dovezile materiale inexistente f. bine. Desi nu e in topic, daramarea turnurilor e copie fidela la ce discutam aici caci ea n-a fost (cum ni s-a zis) si a fost o chestie tehnica (de regie - o spune netul asta pricinas).
  Nu vad de ce mai trebuie discutat subiectul (primei) aselenizari cu dubitativul to be or not to be - poate doar ca sa-l desfiintam prin disecare la nesfarsita plictiseala.

  Dovezile materiale perceptibile ale rusilor le-am adus in discutie doar pentru a sublinia prin contrast, antiteza, antinomie ca rusii au facut din prima data ceea ce nasa nu a facut din prima data (aselenizarea). Implicatiile sunt enorme daca te gandesti ca daca cineva minte in halul asta, acel cineva nu va mai trebui sa fie crezut niciodata indiferent ce va spune.

  Biblia nu poate fi lasata, eliminata, eludata, indiferent cat au franjurat-o unii sau altii. Contine adevaruri, fapte, legi, legitati, invataturi, etc.

  USA/URSS ... tensionat.  Nu exista o asemenea interpretare decat ca acoperire pentru faptul, evident pentru toata lumea, ca usa agreseaza. Tensiune = agresiune, de fapt. Ca justificare pentru aceasta agresiune trebuie sa existe si un inamic. Oricine e bun de asa ceva: comunistii rusi inamici (desi aliati), actualii capitalisti rusi dar tot inamici, chinezii inamici sau greu definibilii teroristi inamici (uneori refugiati prin europa). Senzatia clara este ca usa isi confectioneaza inamici ca sa aiba motiv sa-i "civilizeze".

  La toate aceste fapte evidente si clare, ce se intampla in prezentul nostru, nu mai sunt alternative pentru omul de rand. Singura directie ce i se ofera e sclavia. Nu cred ca si-o doresc toti. Eu unul cred ca deja suntem sclavi de 99 de Karate si nu mai avem ce comenta. Acesta e si motivul pentru care nu voi mai posta si deci nu-i voi mai intersecta pe altii. Pax... albina! Stiu, era vobiscum dar imi place cum suna.   
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

StarDust

Binenteles ca au fost! De la prima si pana la ultima misiune cunoscuta, asa cum au fost intocmai relatate. Iar aceste realizari au fost posibile datorita triumfului tehnologic de la acea vreme, si ingeniozitatii tehnicienilor ce au pus in practica aceste misiuni. Binenteles, din punctul meu de vedere daca se lucra cu si mai multa consecventa se putea evita pierderea unor vieti omenesti, si probabil s-ar fi realizat aceste misiuni intr-un timp mult mai scurt... dar alea au fost vremurile...
In rest, discutii cum ca totul ar fi o facatura, sau nu s-a ajuns pe Luna prin mijloacele clasice, cunoscute, pentru mine sunt simple misticisme.
Sper ca n-am stricat prea tare feng shui-ul pe acest topic, dar asta e parerea mea.

Pana una alta, ceva interesant referitor la Luna:

http://www.huffingtonpost.com/entry/apollo-10-astronauts-reported-unexplained-music-at-moon_us_56c80662e4b0928f5a6c0679
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

tractorbeam

#65
Citat din: StarDust din  22 Februarie 2016, 19:45:24
... aceste realizari au fost posibile datorita triumfului tehnologic de la acea vreme, si ingeniozitatii tehnicienilor ce au pus in practica aceste misiuni....
Sa facem, pentru cei nefamiliari cu subiectul, o recapitulatie in cursei spatiului in secolul trecut: la sfarsitul WW2 atat americanii cat si rusii au pus mana pe tehnologie germana in materie de rachete si s-au apucat de treaba. Rusii au luat-o inainte in cursa civila si surpriza! Sputnik 1 i-a lasat pe americani masca, asa cum rusii i-au devansat pe americani cu Laika, cu Gagarin - primul om in spatiu, cu misiunile Voshod in tandem, cu prima femeie in spatiu, cu primul cosmonaut in costum presurizat in afara navei E.V.A. - pt cine stie. Parea ca rusii vor fi si primii pe luna insa... moare Serghei Korolev - tzarul programului spatial rusesc si fara el rusii raman si fara busola si diferitele OKb-uri se incaiera pe sumele grase rezultate din contractele acordate de statul sovietic.
In timpul asta americanii pun la punct cateva chestii esentiale: rezolva problema vitala a payload-ului , rezolva problema vectorului purtator, rezolva problema zborului asistat de computer, dupa accidentul Apollo 1 rezolva si problema sigurantei habitatului misiunii si iata rusii incearca si ei dar... le lipseste ceva esential aici nu se potriveste zicala "bigger is better", vectorul nu functioneaza cum trebuie efectul PO-GO le trage shapka pe ochi si BUM! banii investiti se duc pe apa sambetei , neavand calculator de zbor performant puteau ei incerca sa lanseze si 10 rachete in speranta ca una isi va face treaba insa... deja era loterie, nici un cosmonaut cu scaun la cap nu ar mai fi acceptat sa se lase cocotzat in varfului unei bombe care stim ca de la polkovnik Vladimir Komarov incoace putea sa le joace o festa urata. Rusii au copiat constiincios din schitele germane iar colectivul lui Korolev a dezvoltat vectorul purtator atat cat a putut, pentru excursia pe Luna insa von Braun a creat un proiect separat. Care a functionat.
Sa nu mai zic ca si americanii, in timpul secventelor de lansare, datorita efectului pervers PO-GO, au pierdut unul sau doua motoare, insa datorita existentei computerului de zbor acesta a reusit sa contracareze cu succes problema si a marit presiunea in celelalte motoare sau acestea au ars putin mai mult decat secventa normala si au compensat scaderea brusca de thrust.  Se pare ca pentru treapta I-a, solutia cu 5 motoare - quincunx - unul in mijloc si 4 in cruce a fost calea cea buna.
Korolev si compania au dat chix deoarece au vrut sa lege 30 de motoare mici sa le faca sa lucreze sincron si nu au tinut seama de faptul ca este extrem de dificil sa strunesti atatea motoare care fiecare da un efect PO-GO separat. Uneori si geniile gresesc. :oops:
 

tractorbeam

Deci la rusi problema legata de computere nu avea treaba cu calculul traiectoriei, ei deja trimisesera cateva sonde automate de tip Luna sa orbiteze circumlunar si sa se zdrobeasca de suprafata deci aici stateau relativ bine, vorbim de o masa aproape fixa cand facem injectarea pe traiectoria circumlunara, la ei problema era ca avand ca tinta un anumit payload - adica o anumita greutate la lansare , nu au reusit sa dezvolte un vector viabil.

Rayden

@товарищ tractorbeam,

очень хорошо, товарищ, браво!

mno...sa nu fie cu banat, dar..in istoria zborurilor cosmice cu echipaj uman spre luna, se explica si cum au rezolvat problema protejarii de radiatiile cosmice letale?
in prima faza..cum au reusit sa treaca de centura de radiatii Van Allen ?
si apoi, cum s-au protejat de radiatiile letale pe drumul spre luna, si pe drumul de intoarcere?
stim cu totii ca spatiul cosmic e un mediu foarte periculos dpdv al radiatiilor de tot felul provenite in principal de la soarele nostru dar..si de..aiurea!

poate ca aveau un scut - force field - ca in star trek..caz in care, cred si eu ca au ajuns cu tigaile alea pe luna..da' nimeni nu zice nik de treaba asta..caz in care, revin la ce am spus mai devreme pe acest topic. and that is all I gotta say about this!

Aliosa

Citat din: StarDust din  22 Februarie 2016, 19:45:24
Iar aceste realizari au fost posibile datorita triumfului tehnologic de la acea vreme, si ingeniozitatii tehnicienilor ce au pus in practica aceste misiuni.
Triumful a intrat in declin?
Care a fost scopul aselenizari ? Funny, nu am auzit de investitie din care sa nu scoti profit in ideologia americana .
Mai tre' o strangere de fonduri (WWIII) , un Kennedy sa tina discursul si ajungem pe Marte , nu noi desigur .

@Tractorbeam
In loc sa ridici 100 tone o data o faci treptat cu cate 10 , modular, nu pot sa cred ca nu aveau creier pe vremea aia la cat ambitz era , mai tarziu au reusit sa ridice Miru si au avut si resurse culmea esecului suferit anterior .

O mare problema legata de zborul in afara orbitei pamantului o reprezinta campul electromagnetic pe care se bazeaza creierul uman ca si parametri de functionare, care din pacate in drum spre luna nu e in aceleasi norme si nu am auzit pe nimeni sa povesteasca de vreun generator de camp la bord .
Nu am auzit relatari prea detaliate legate de cum suporta omul lipsa conditiilor de sera in care a fost conceput , oare daia nu vedem de aprope 50 ani misiuni cu om la bord care sa paraseasca orbita pamantului desi tehnologia avanseaza pe ecrane ?

Sau poate ne uitam la un film si realitatea-i alta .

tractorbeam

Citat din: Rayden din  22 Februarie 2016, 22:01:10
1...in prima faza..cum au reusit sa treaca de centura de radiatii Van Allen ?

2...si apoi, cum s-au protejat de radiatiile letale pe drumul spre luna, si pe drumul de intoarcere?

1. in viteza, asa au trecut, adica nu s-au balacit in centura van Allen cu orele ci au trecut pe acolo in circa 15 sec

2. care radiatii letale? razele cosmice? vreun burst de gamma-rays? Cred ca asa cum rusii au tinut pe orbita circuterestra laboratoarele Saliut si MIr si americanii Skylab-ul iar acum e ISS-ul pe acolo pe sus, tot asa si americanii in decurs de 7-10 zile nu au avut nici o problema, in schimb pe termen lung toti componentii echipajelor Apollo au inceput sa sufere de cataracta - opacifierea cristalinului.




tractorbeam

#70
Citat din: Aliosa din  22 Februarie 2016, 22:24:29
Triumful a intrat in declin?
Care a fost scopul aselenizari ? Funny, nu am auzit de investitie din care sa nu scoti profit in ideologia americana .
Mai tre' o strangere de fonduri (WWIII) , un Kennedy sa tina discursul si ajungem pe Marte , nu noi desigur .

.........In loc sa ridici 100 tone o data o faci treptat cu cate 10 , modular, nu pot sa cred ca nu aveau creier pe vremea aia la cat ambitz era , mai tarziu au reusit sa ridice Miru si au avut si resurse culmea esecului suferit anterior .

Inainte de MIR a fost Saliut. Iar ne intoarcem la problema ESENTIALA a payload-ului. Cand au pus Saliut-ul pe orbita tot nu aveau un vector greu. Si dupa ce si-au dat seama ca nu merge cu N-1 au lansat succesiv pe orbita componentele Saliut. De ce ? Pai nu aveau vector cu un payload mai mare !

Scopul aselenizarii a fost sa-i bata pe rusi la acest capitol. A fost o investitie de imagine.

Megaracheta N-1 a fost un proiect gresit gandit, nu aveau la vremea respectiva tehnologia necesara si cred ca nici acum, deoarece este o greseala de design din start, chiar mi-am amintit de un episod care ar fi de tot rasul daca nu ar fi trist - cu cateva sute de ani in urma, un "invatat" chinez si-a construit un scaun zburator cu rachete, multe rachete cu praf de pusca,  servitorii la comanda lui au aprins fitilele si BUM!!! a disparut chinezu' Ce credeti ca s-a intamplat? A zburat prin atmosfera si a prins cumva vreo viteza cosmica? Eu cred ca din el nu au mai ramas, vorba aia. decat... c - - - - l e  si pistolu' :lol:
Daca Korolev ar fi stiut asta, banuiesc ca nu citise si asa ceva, probabil ca nu impingea inainte un asemenea proeict. Deci.... sovieticii au pierdut pe mana lui Korolev cursa spre Luna si cu ocazia asta si sansa unica sa incheie socotelile definitiv cu yankeii. 
 

Grifon

Cãtre @mm - Revizuire necesara.

Probabil au fost probleme de comunicare / interpretare, fapt ptr. care imi asum, si eu, mea culpa. Cateva precizari :
- nu sunt adeptul niciunei ideologii (fie laica, oculta, s.a.m.d.); nu sunt nici filo-american, dar, recunosc, nu-i inghit deloc pe ruși (printre altele, ca am pierdut ambii bunici in WW2 de mana lor).
- criticile sunt intotdeauna binevenite; pe mine m-a deranjat aluzia ca "pacalesc" - cand, poate, doar ma inselam in prezumtii;
- folosesc de regula "d-le" in adresari virtuale, caci nu stiu cine / cum e interlocutorul;  prefer sa gresesc prin excesul politetii, decat prin lipsa ei.
-revenind strict la subiect, sunt si eu familiarizat cu multiplele ipoteze / scenarii privind aselenizarea, dar imi pastrez obiceiul (bun, zic eu) de a nu da asa ușor cu "șutul" in explicațiile oficiale;  inainte de a ma hazarda in speculatii, imi place sa am teren "solid" de lansare;

Acestea fiind zise, imi retrag concluzia (cam coroziva) din ultimul mesaj, cu mențiunea cã, de ne vom intersecta pe subiecte, te voi saluta intotdeauna cu respectul datorat, indiscutabil, oamenilor cu pregatire vasta.

P.S. - Ceva bun tot a iesit din micul nostru "clenci"...s-a mai dinamizat discutia pe subiectul "Luna", intrata altfel intr-o oarecare hibernare.

Rayden

hehe...ar vrea domnia ta sa stea lucrurile asa ...insa din pacate nu e corect deloc ceea ce ai mentionat.

1. Centurile de radiatii Van Allen - ca sunt mai multe, vreo 3 chiar, incep de pe la 1.000 km si se intind pana pe la 25.000 km. https://ro.wikipedia.org/wiki/Centura_de_radia%C8%9Bii_Van_Allen
si, sunt letale, no doubt about it! nu au cum sa orbiteze in ele statiile spatiale..fie ele americanesti, rusesti, or..whatever! exceptie fac, probabil, cele extraterestre ca origine.  :mrgreen:

2. si....spun ca nu au orbitat prin centurile de radiatii pentru ca:
- Skylab s-a plimbat in intervalul 434 km - 442 km; vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/Skylab
- Mir undeva intre 350 km - 400 km; vezi https://ro.wikipedia.org/wiki/Sta%C8%9Bia_Spa%C8%9Bial%C4%83_Mir
- ISS intre 319 km - 496 km; vezi https://ro.wikipedia.org/wiki/Sta%C8%9Bia_Spa%C8%9Bial%C4%83_Interna%C8%9Bional%C4%83

prin urmare, cam departe de centurile de radiatii - deci sub ele, adica LEO (low earth orbit) si chiar ii inteleg de ce. si, oricum, asta nu inseamna ca nivelul de radiatii la care sunt expusi in LEO este zero! not by far!

chiar pe site-ul Nasa este mentionat:

""Astronauts in orbit are exposed to cosmic radiation that is of sufficient frequency and intensity to cause effects on the central nervous system, such as the perception of flashes of light that have been reported since the days of Apollo. Radiation exposure represents one of the greatest risks to humans traveling on exploration missions beyond low Earth orbit (LEO).""

ia uite ce mai zic si astia pe aici:

""Radiaţiile din spaţiu sunt similare cu cele experimentate în timpul unei explozii nucleare, doar că aici, pe Pământ, suntem protejaţi de câmpul magnetic al planetei. Atunci când astronauţii părăsesc orbita Pământului, acel strat de protecţie nu mai există iar corpul uman este bombardat de particule radioactive despre care oamenii de ştiinţă spun că pot predispune la apariţia cancerului şi a problemelor cardiovasculare. Acum, însă, un nou studiu susţine că ,,probabil cea mai mare problemă cauzată de expunerea prelungită la aceste radiarii este degenerarea creierului". ""

sursa: http://www.descopera.ro/dnews/10425031-radiatiile-cosmice-ii-predispun-pe-astronauti-la-alzheimer

deci, chiar sub centura de radiatii nu scapi de ele..deloc! iar trecerea dincolo de Van Allen, este un risc dintre cele mai mari!
te cred cand spui ca au trecut in viteza, altfel nu aveau cum  :-D ....dar asta tot nu ii proteja de expunerea la trecere...de expunerea pe drumul dus-intors..

ca sa poti fi ferit de radiatii, la o plimbareala dincolo de atmosfera Terrei, sunt doua modalitati in opinia mea:

- fie se protejau cu scuturi consistente din materiale care reflecta intr-o oarecare masura sau/si absorb si pastreaza o perioada radiatia; caz in care datorita masei foarte mari, nu cred ca reuseau sa se ridice de la pamant, si cu atat mai mult sa si iasa in spatiul cosmic..
- fie foloseau campuri magnetice (si pe aici umbla zvonul ca peste 10^5 Gauss campul magnetic are efecte nasoale asupra oamenilor) sau campuri de forta (?!) ca in Star Trek...si, astea cine stie de unde le-ar fi procurat, primit, gasit, etc.. 8-)

asa ca... concluzia mi-o mentin din postarile anterioare si.....I rest me case.. cheers!

tractorbeam

Citat din: Rayden din  23 Februarie 2016, 10:22:55
hehe...ar vrea domnia ta sa stea lucrurile asa ...insa din pacate nu e corect deloc ceea ce ai mentionat.

Scuze, probabil ca m-am exprimat eu gresit sau domnia-ta nu a citit cu atentie ce am spus eu acolo:

primul raspuns se referea STRICT la trecerea prin centura Van Allen - deci in viteza si EVITANDU-LE, adica centura nu este la fel de puternica peste tot si americanii au ales locul de strapungere acolo unde centura este slaba, pentru edificare cei ce iubesc matematica au o pagina plina de formule si tabele:http://www.braeunig.us/apollo/apollo11-TLI.htm

al doilea raspuns se referea la radiatiile cosmice in genere si nu la Van Allen sau la efectul de cuplaj al celor doua, aici m-am referit la statiile circumterestre.

Acum este clar?

mm

CitatProbabil au fost probleme de comunicare / interpretare, fapt ptr. care imi asum, si eu, mea culpa. Cateva precizari :
- nu sunt adeptul niciunei ideologii (fie laica, oculta, s.a.m.d.); nu sunt nici filo-american, dar, recunosc, nu-i inghit deloc pe ruși (printre altele, ca am pierdut ambii bunici in WW2 de mana lor).
- criticile sunt intotdeauna binevenite; pe mine m-a deranjat aluzia ca "pacalesc" - cand, poate, doar ma inselam in prezumtii;
- folosesc de regula "d-le" in adresari virtuale, caci nu stiu cine / cum e interlocutorul;  prefer sa gresesc prin excesul politetii, decat prin lipsa ei.
-revenind strict la subiect, sunt si eu familiarizat cu multiplele ipoteze / scenarii privind aselenizarea, dar imi pastrez obiceiul (bun, zic eu) de a nu da asa ușor cu "șutul" in explicațiile oficiale;  inainte de a ma hazarda in speculatii, imi place sa am teren "solid" de lansare;

Acestea fiind zise, imi retrag concluzia (cam coroziva) din ultimul mesaj, cu mențiunea cã, de ne vom intersecta pe subiecte, te voi saluta intotdeauna cu respectul datorat, indiscutabil, oamenilor cu pregatire vasta.
@Grifon,
  Salut de apreciere sincera pentru Revizuire! Pe acest ton de respect reciproc mi-as dori sa se duca toate discutiile de pe net. E imposibil, stiu. Dar imi doresc acest lucru.

  Am fost convins ca ai intentionat sa ne "pacalesti". Nu aveam dovezi suficiente, am gresit. Sorry. Nu tin neaparat la adresarea domneasca, ea nu contine neaparat si respectul (declarat prin pronumele de politete) si de aceea folosesc apelarea standard de pe net, care nu inseamna neaparat lipsa de respect.

  Referitor la a "da cu sutul" in explicatiile oficiale, aici ne aflam pe pozitii opuse. Nu stiu care este motivatia, justificarea ca te increzi in "explicatiile oficiale". Eu unul am explicat suficient de ce nu ma incred in ele - pentru ca... micinoase. Daca tot vorbim de respect, tot asa cum tu esti sensibil la cuvantul "pacaleala" si eu sunt sensibil la expresia "a da cu sutul" care mi se pare ireverentioasa. Dau cu sutul fotbalistii, minerii, nu eu. N-am fost fotbalist nici miner ci om de stiinta (si cu titlu oficial). Pregatirea mea nu este "vasta" ci specializata, ingusta, pe un domeniu. Nu cred ca din acest motiv este mai putin respectabila.
  [Nu mi-e rusine sa-mi declar pregatirea ce o am, o spun desi stiu ca voi fi tinta ironiilor. In tara asta e rusinos sa fii destept, integru, cinstit, nationalist sau ... om de stiinta. Pe motiv ca subzista banuiala ca te lauzi. I-auzi dom'le!!]

  Te rog defineste speculatii. Sau defineste dovezi. Si atunci stim cum sa abordam subiectul. Adica vom sti de unde pana unde avem voie sa gandim (banuiesc ca nu numai pe baza de dovezi oficiale, explicatii oficiale) si de unde incepe speculatia?! In rest, tot respectul pentru cei manierati.
  A doua exceptie pentru care ar fi trebuit sa cer permisiunea.
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.