Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Gaurile negre de pe PRO TV...

Creat de StarDust, 11 Ianuarie 2008, 18:05:49

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

StarDust

http://www.protv.ro/stiri/international/nasa-avertizeaza-galaxia-noastra-ar-putea-fi-absorbita-de-o-gaura.html

Eu ma abtin de la comentarii... cred ca titlul pe care l-am dat acestui subiect e destul...

Oare aceasta sa fie articolul din care s-a inspirat PRO-TV?

http://www.nasa.gov/mission_pages/chandra/news/08-003.html
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Nox

Se stie de ceva timp ca in centrul glaxiei noastre exista o gaura neagra. Iar, teoretic vorbind, la nivel subatomic gaurile negre pot exista oriunde.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

StarDust

#2
Buna seara! recomand urmatorul film despre Black Holes:

http://www.youtube.com/watch?v=TUJGT3-p87g

http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/science/know_l2/black_holes.html

Cel putin deocamdata, cred ca gaurile negre exista doar in centrul galaxiilor, sau in zonele cu mari acumulari de materie.Gaurile negre singulare cred ca ar putea exista doar daca au inghitit toata materia din jurul lor si astfel nu mai pot fi vizibile decat prin efecte de lentila asupra luminii care trece prin apropierea lor... Sa fim seriosi, se zicea de cateva sute de ani... deci, in cateva sute de ani, nu numai Terra ci intreaga galaxie va fi amenintata... Inca nu am gasit ceva oficial sa confirme asta...
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Kbal

Only the best is good enough ...

jean

CitatO gaurã neagrã este un loc din spaþiu în care câmpul gravitaþional este atât de puternic încât nimic nu poate scãpa dupã ce a trecut de orizontul evenimentului. Radiaþia electromagneticã (lumina de ex.) nu poate scãpa dintr-o gaurã neagrã, aºa încât interiorul unei gãuri negre nu este vizibil, de aici provenind ºi numele.
Asta ar fi definitia unei gauri negre. Sunt asemenea obiecte in spatiu? Oameni de stinta cred ca sunt. Si eu cred ca pot fi. Dar in pozele aratate nu cred ca este vorba de gauri negre. Mai ales in centrul galaxiilor. Acolo sunt densitati si energii  extreme ale materiei, incat noi oameni nu putem face un model fizico-chimic care sa dmonstreze asemenea procese.
  Daca examinam un pic definitia observam ca sunt chiestii ce nu se potrivesc.
Citatnimic nu poate scãpa dupã ce a trecut de orizontul evenimentului
Pai atunci pentru ce ne arata poze cu acele jetui  de raze ce se deplaseaza pe axa de rotatie si simetrie pe distante astronomice si avand energii de neimaginat.
Ori definitia nu este corecta ori nu este o gaura neagra.
Citatlumina nu poate scãpa dintr-o gaurã neagrã, aºa încâinteriorul unei gãuri negre nu este vizibil
Pai daca are dimensiuni mici si este inconjurata de materie, cum putem sa-i vedem interiorul? Totusi sunt anumite poze care ne arata ca ceva exista acolo si are energie foarte mare, inseamna ca nu mai este o gaura neagra asa cum spune definitia.
Mai jos am postat doua poze pt. exemplificare.
Adevarul este dincolo de noi

Kbal

Tind sa cred ca in pozele respective nu e vorba de ceea ce intelegem noi prin gauri negre,ci de un fenomen cosmic ceva mai diferit, vorba ta, unde-i gaura ? eu cred ca sunt mai multe fenomene inexplicabile si diferite in univers iar ceea ce intelegem noi printr-o graura neagra fiind doar acele pete negre ce au in vecinatate materie adunata cu foarte multa densitate(ca si cum este atrasa/absorbita spre gaura)..
O alta explicatie a gaurilor negre (modelul standard :-D) la care m-am gandit este urmatoarea : acele gauri negre pot fi asemanuite unui vartej de apa ce se scurge (ex. in cada,sau intr-un ocean)... in centrul vartejlui practic nu este nimic iar toata materia se aduna pe peretii vartejului .Cred ca explicatia este destul de compatibila avand in vedere ca explica si miscarea de spin a materiei din jurul gaurii si faptul ca in centru nu se observa nimic.Ce parere ai ?
Only the best is good enough ...

jean

  Foarte posibil!...ar trebui luata in calcul si aceasta varianta si dezvoltat un model pt.a vedea daca functioneaza.
Adevarul este dincolo de noi

Kbal

#7
Daca intradevar modelul propus poate fi luat in considerare, intrebarea ar fi :ce ar produce acea miscare de spin ? sa fie oare curenti atat de puternici incat sa puna in miscare o intraga galaxie ... ?
Problema e ca cam sfideaza teoriile fizice de pana acum insa cel putin la nivel vizual se potriveste ...
Only the best is good enough ...

Kbal

#8
Iar oricum in centrul gaurii nu se poate observa nimic pentru ca nu exista o sursa de lumina in univers intratat de puternica incat sa lumineze o suprafata asa mare,toate obiectele luminoase (sorii) sunt cu mult inferiori unei gauri negre.Conform teoriei relativitatii daca fenomenul produs in cazul unei gauri negre este practic un vartej al materiei produs de curenti rezulta ca se produce si un vartej la nivel materie-spatiu de aici putem deduce ca in acel centru chiar nu exista spatiu.Ma intreb acum,oare... ce se intampla cu un obiect ce intra in contact cu gaura ? defapt imi este imposibil de imaginat o particula materiala (ce ocupa spatiu) sa intre intr-o zona in care practic nu exista spatiu, probabil ca nici nu ar fi posibil un astfel de contact si corpul respectiv ar fi deviat inspre exterior/marginenea sau peretii gaurii (adica in zonele cu spatiu).E ca si cum ai dori sa introduce o substanta prin porii unui obiect,substanta ar fi deviata catre zonele poroase (spatiu) .
Only the best is good enough ...

jean

#9
  Kabal a spus:
Citatacele gauri negre pot fi asemanuite unui vartej de apa ce se scurge (ex. in cada,sau intr-un ocean)... in centrul vartejlui practic nu este nimic iar toata materia se aduna pe peretii vartejului
Sa ne gandim un pic. O galaxie este o aglomerare de materie in care densitatea materiei creste spre centul ei datorita anumitor forte. Materia se comporta diferit in functie de densitate, in zone cu densitate mare si frecarea intre particule este mai mare. Aceasta frecare produce incarcarea electrica a materiei. deci prin materie circula un camp electric care genereaza camp electromagnetic. In conditii de mare densitate acest camp electeomagnetic, materia respectiva se poate comporta ca un motor electric. Campurile respective sa duca la rotatia materiei in
jurul punctului cu concentratie maxima. Prin acest punct central trec si linii de mare intensitate ale campului magnetic. Linii ce antreneaza si accelereaza o parte din materie in lungul lor pe distantante astronomice (cum se vede in poze).
Este posibil ca materia care ajunge sa fie expluzata in lungul axei de rotatie si simetie sa fie de alta natura decat materia galaxiei tinand cont de transformarile prin care trece in centrul galaxiei. Poate fi numai energie, raze gama, cam asa zic astronomii ca sunt acele raze. Energia inseamna materie iar materia inseamna energie deci nu se pierde nimic.
Eu cam asta cred ca se intampla in centrul galaxiilor si este numai parerea mea. Nu cred ca, gaura din centul galaxiei va ajunge sa inghita materia din galaxie. Nu s-a observat nici o galaxie care isi micsoreaza dimensiunile inghitita de propria gaura neagra. Probabil aici se face o primenire a materiei galaxiei. Materia intra acolo prin zona ecuatoriala si iese pe la polii la alt nivel energetic, ajungand probabil in exteriorul galaxiei urmand liniile de camp. Se stie ca linile de camp ies pe la un anumit pol si dupa ce descrie un arc de cerc se intorc la obiect (cosmic) prin celalant pol, este un ciclu.
Adevarul este dincolo de noi

Yagg

În general mass-media din România are numai gãuri negre (la figurat) de douã feluri. Pot spune cu siguranþã cã existã o tendinþã în ultimul timp de prostire în masã ºi de distracþie foarte foarte ieftinã oferitã de aceastã cocinã numitã mass-media româneascã, dar în special în fruntea promovãrii acestor aspecte se aflã trusturile Intact ºi Media Pro.

Existã ºi o metodã sigurã de a nu fi afectat de prostirea în masã. Se ia una bucatã televizor, se scoate din prizã ºi se întrerupe abonamentul TV. Aceastã metodã aduce implicit ºi economisirea banilor din facturile de la curent electric ºi abonament tv.

Serban M

#11
Se presupune ca atunci cand doua galaxii se ciocnesc ,gaurile negre din centrele lor vor intra in coliziune apoi se vor contopi,prin acea miscare de spinning permanent ,formand un Quasar,fenomen rar intalnit si extrem de putin inteles de catre comunitatea astronomica

Citat
CitatJohn Bahcall of the Institute for Advanced Study, Princeton, NJ, emphasizes that Hubble's clarity opens a complicated picture. "If we thought we had a complete theory of quasars before, now we know we don't," says Bahcall. "No coherent, single pattern of quasar behavior emerges. The basic assumption was that there was only one kind of host galaxy, or catastrophic event, which feeds a quasar. In reality we do not have a simple picture — we have a mess."

Presupun ca in prima poza a lui Jean este vorba de un Quasar din cauza jeturilor imense de gaz  propulsate in directii opuse.Quasarii sunt cei mai luminosi din univers avand o energie inimaginabila,lumina lor fiind mai puternica decat cea a patru miliarde de sori ,enigma quasarilor reprezinta o adevarata incercare pentru mintea umana si cred ca pana nu vom depasi nivelul de Hubble view nu vom reusi decat sa aprofundam in teorii si scenarii fictive.Un quasar este mult mai puternic decat o gaura neagra obisnuita ,extrem de violent este capabil sa ''inghita'' o galaxie.


CitatDaca intradevar modelul propus poate fi luat in considerare, intrebarea ar fi :ce ar produce acea miscare de spin ? sa fie oare curenti atat de puternici incat sa puna in miscare o intraga galaxie ... ?
Problema e ca cam sfideaza teoriile fizice de pana acum insa cel putin la nivel vizual se potriveste ...

Kbal,asculta ce zicea Osho referitor la intelegere :

http://www.youtube.com/watch?v=kK4aVB1uPOg


Serban M

#12
Cat despre cat de depasita este fizica in ziua de astazi si cat de putin cunoastem despre univers,

CitatAt the turn of the century, the Milky Way was our ENTIRE universe! Then came the Shapley-Curtis Debate in 1920 that opened up the possibility that the Milky Way was just one of many galaxies. The "spiral nebulae" (as the galaxies were called then) were actually galaxies like ours, only very distant. The question was resolved in the mid-1920's when Edwin Hubble, using the 100-inch Hooker Telescope at Mt. Wilson, identified Cepheid variable stars in the Andromeda Galaxy, M31.

Two teams of astronomers are releasing dramatic Hubble Space Telescope images today, which show that quasars live in a remarkable variety of galaxies, many of which are violently colliding. This complicated picture suggests there may be a variety of mechanisms -- some quite subtle -- for "turning on" quasars, the universe's most energetic objects. The Hubble researchers are intrigued by the fact that the quasars studied do not appear to have obviously damaged the galaxies in which they live. This could mean that quasars are relatively short-lived phenomena which many galaxies, including the Milky Way, experienced long ago.

Discovered only 33 years ago, quasars are among the most baffling objects in the universe because of their small size and prodigious energy output. Quasars are not much bigger than Earth's solar system but pour out 100 to 1,000 times as much light as an entire galaxy containing a hundred billion stars. A super massive black hole, gobbling up stars, gas and dust, is theorized to be the "engine" powering a quasar. Most astronomers agree an active black hole is the only credible possibility that explains how quasars can be so compact, variable and powerful. Nevertheless, conclusive evidence has been elusive because quasars are so bright they mask any details of the "environment" where they live.

http://www.youtube.com/watch?v=ubuT5BA6JnI&feature=related

Serban M

rectific,fapt ce ma surprinde si pe mine,in ciuda puterii lor ,Quasarii nu sunt chiar atat de distrugatori intr-o galaxie.

StarDust

Jean are dreptate, gaurile negre nu ajung sa inghita intreaga galaxie. La un moment dat se atinge un anumit echilibru de forte, in sensul ca dupa ce gaura neagra inghite materia din vecinatate, materia care e dincolo de o anumita distanta (care e variabila in functie de mai multi factori, masa gaurii negre, dimensiunea galaxiei viteza de rotatie, etc) isi va urma  miscarea de rotatie in jurul gaurii negre fara sa cada in ea. Forta gravitationala a gaurii este contracarata de fortele generate de miscarea de rotatie. Si cu inca un lucru sunt de acord, da e si opinia mea ca materia ejectata perpendicular pe planul galactiv poate fi propulsata de un intens camp electric/magnetic din vecinatatea gaurii negre. De altfel tind sa cred ca teoria universului "electric" aparuta destul de recent are in ea o mare parte de adevar. Recomand aici un film f. bun despre gaurile negre supermasive:
http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-3834632996973653146&hl=en&fs=true
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16