Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Fizica cuanticã ºi documentarul "What the BLEEP Do We Know?"

Creat de baaron, 16 Ianuarie 2006, 00:07:34

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

baaron

As dori sa discutam daca este cineva interesat de materialul prezentat in documentarul ''WHAT THE BLEEP DO WE KNOW?'' care circula la ora asta pe internet.


Interesanta deasemenea chestiunea cu Masaru Emoto....o sa o incerc personal.

spooky

cei care sunt interesati de film sa ma contacteze in privat sa vedem cum pot sa ii ajut sa intre in posesia lui.
"In a world of universal deceit telling the truth is a revolutionary act." -- George Orwell, 1984

Timax


baaron

                                TEORIA CUANTICA
1. In studiul teoriei cuantice sunt necesare cunostinte de fizica. Este teoria distributiei energiei in natura. A fost enuntata la Universitatea din Berlin, ca rezultat al investigatiilor asupra radiatiilor corpurilor negre. Aceasta cercetare a condus la concluzia ca toate corpurile emit o anumita energie si ca in lume nu exista masa inerta. Orice corp contine o anumita cantitate de energie, iar aceasta energie este o emanatie particulara a energiei care umple spatiul infinit. Cantitatea de energie emisa de orice forma particulara este direct proportionala cu relatia pe care acea forma o are cu energia Universala.
2. Asa cum un pendul oscileaza cu un balans mai mare sau mai mic, in functie de forta exercitata la pornire pentru a-l pune in miscare, tot asa toate formele pastreaza cantitatea de energie care a fost necesara la punerea lor in miscare. Aceasta energie este pastrata de fiecare forma exact in gradul in care ea isi pastreaza relatia cu energia care a actionat-o initial. Daca pendulul se opreste, asta se datoreaza faptului ca forta initiala a incetat sa-si mai exercite influenta asupra lui. Materia devine din ce in ce mai putin activa, pe masura ce isi pierde contactul cu forta propulsoare de la inceput, care a pus-o in miscare. Cind aceasta energie inceteaza sa mai actioneze inlauntrul formei, atunci forma se dezintegreaza.
3. Din punct de vedere metafizic, acest lucru este de o importanta vitala pentru cei din lumea Vestica. Emigrarea in Statele Unite a survenit sub impulsul crizei economice, si tot ce ne spune asta este ca nu a existat nici un fundament real. Adica totul s-a fondat doar pe o jumatate de adevar. Realitatea este baza metafizicii noastre, dar aceasta realitate a fost omisa sau gresit inteleasa de cei mai multi exponenti ai metafizicii din Statele Unite. Acelasi lucru va fi discutat si cu privire la teoria cuantica.
4. In lumea Orientala, cei cu o gindire mai inalta au cunoscut realitatile exprimate in teoria cuantica. Pe scurt, ei se ocupa de o singura realitate, cea a universalitatii tuturor lucrurilor si, in consecinta, referindu-se la acest unic fapt, ei au o baza sigura atit pentru stiinta, cit si pentru metafizica. Psihologia lumii Occidentale este mai degraba un joc de copil. Ea se bazeaza, in cea mai mare parte, doar pe teorie. Cind iei in consideratie diviziuni ale domeniului mental, material sau fizic, atunci te obligi sa-ti fondezi cel putin 75% din rationamente doar pe teorie. Divizarea nu inseamna unitate, si nici unitatea nu este divizare, iar baza intregii creatii consta in faptul ca ea este o unitate. Eu Sunt cel ce Sunt si in afara de Mine nu exista altceva, iata eterna declarare a unitatii tuturor lucrurilor. O violare directa a acestei unitati fundamentale apare in a considera ca mintea are faze sau facultati cind, in realitate, mintea este o singura unitate, nu numai inlauntrul individului, ci si asa cum exista ea in si din Univers. Forma materiala nu este ceva izolat si independent de Univers, ci este una in si cu substanta Universala. Corpul fizic nu este o faza izolata a schemei creatoare, ci se afla in Energia Universala si este unit cu ea. A incalca aceasta unitate fundamentala inseamna a te izola intr-o stare hipnotica in care pari a fi o fiinta separata si, de aceea, te rupi complet, te devitalizezi si in final iti distrugi propria abilitate de a te manifesta in continuare in acest plan. A nega relatia dintre vizibil si invizibil inseamna sa te impingi singur in afara trupului tau, si direct in invizibil.
5. Filosofia Orientala nu se bazeaza deloc pe teorie. Ea este bazata pe realitati sau principii stiintifice clare. Aceeasi idee o exprima si Einstein in teoria cuantica. El a pus-o in evidenta mult mai limpede decit oricare om de stiinta din Occident. Multi spun ca ea este puntea care lipsea intre stiinte si fizica, si adevarata gindire religioasa.
6. Orientalul nu priveste deloc chestiunea gindirii religioase ca pe o teorie. De fapt, el dovedeste ca nu este doar o teorie. De aceea, el dobindeste acest lucru si posibilitatile implicate in el. Nu-i veti vedea pe filosofii Orientali enuntind doar teorii despre ceva. Ei se bazeaza totdeauna pe fapte reale. Desigur, aceste fapte nu sunt reale doar fiindca le declara ei astfel, ci pentru ca sunt fondate in mod stiintific. Iata o realitate clar exprimata de Christ cind a spus Eu si Tatal meu, UNA suntem, referindu-se la unitatea sa cu intregul. Aceasta este baza pe care trebuie sa evolueze orice traire in sensul realizarii, si numai in gradul in care aceasta unitate este mentinuta in individ, el incepe sa realizeze energia care i-a dat fiinta. Aceasta este baza teoriei cuantice, aplicata din punctul de vedere al religiei pure sau al metafizicii pure, si acesta este motivul pentru care filosofii Orientali acorda atita atentie teoriei cuantice. Ei vad ca oamenii de stiinta ai lumii se reintorc spre bazele propriei lor gindiri religioase, vechi de mii de ani.
7. Einstein nu a mers pina la capat, ca sa spuna ca totul este Spirit. In consecinta, ar fi rezultat clar ca tot ce este fizic sau material nu este ceva real, dar el a aratat ca totul se bazeaza pe o determinare unica, comuna tuturor lucrurilor. El a enuntat un Principiu general, unic, corelind sub aceeasi conducere toate legile fizicii - dupa cum spunea el. Este exact ceea ce maestrii gindirii Orientale au determinat cu mult timp in urma - faptul ca exista un Principiu Unic, o unica baza stiintifica, si aceasta este una cu Existenta.
8. Acum, cei din lumea Occidentala tot nu revin ca sa rationeze pe baza acestui Principiu. Ei lucreaza prin acest principiu din exterior, si in consecinta aceasta nu este o forma justa de rationament; adica felul lor de a rationa nu este cu adevarat stiintific. Orice ratiune justa porneste de la principiu spre manifestarea lui, si nu de la manifestare spre principiu. Imaginati-va ca incercati sa rezolvati o problema rationind invers, sau incercind sa gasiti Principiul studiind marimea, forma, aspectul si constructia generala a unui ansamblu de lucruri. Occidentalii, in incercarea lor de a dezlega enigma vietii, exact asta fac. Prin acest procedeu, ei devin profund cerebrali sau, cum spun ei, intelectuali. Iar dupa cum stim deja, cunoasterea lor intelectuala este permanent supusa revizuirii, caci ea nu se dovedeste absoluta. De aceea unul dintre savantii nostri moderni a spus ca toate lucrarile stiintifice mai vechi de 10 ani ar trebui sa fie arse. Orientul merge dincolo de nivelul intelectual, sau al intelectualului mediu. Desigur, principiul si ratiunea justa, bazate pe Realitatea Unica, reprezinta forma cea mai inalta a intelectului. Dar ipoteza adoptata de Orient pune toata problema pe o baza cu adevarat intelectuala, conducind la o concluzie clara.
9. Intelectul lumii Vestice acopera o arie larga, dar nu ajunge la concluzii absolute in ipotezele si teoriile sale. Toata stiinta Occidentului este bazata pe aceste ipoteze sau teorii. Oamenii din Vest au progresat pina in punctul in care stiu de existenta anumitor factori determinanti, dar ei nu merg niciodata direct la simpla enuntare a Principiului Unic atunci cind abordeaza realitatea. Filosofii orientali si-au bazat intotdeauna premizele pe un singur Fapt Real, si aici este baza teoriei cuantice: un Fapt Real Unic, din care emana sau opereaza toate formele, iar ca forta animatoare a formei create sta distributia Universala a energiei.
10. Diferenta dintre conceptia Hindusa si teoria Monista este aceea ca ultima elimina totul in afara de forta oarba a naturii sau creatiei. Hindusul intotdeauna a considerat-o o forta activa, inteligenta, care stia ce face, o forta energetica, si care a realizat o creatie inteligenta, care actioneaza intr-un scop inteligent, si prin care oricine poate realiza orice lucru daca lucreaza cu inteligenta acestei forte.
11. Punctul crucial al intregii chestiuni este, in concluzie, cunoasterea corecta. Ceea ce numeam cunoastere este depasit. Adevarata cunoastere este in afara simturilor. Adevarata baza a cunoasterii consta in a cunoaste forta dinamizatoare si telul spre care actioneaza ea; caci acest simt al miscarii, sau simtul interior al tendintei fortei dinamizatoare a Universului, este acela care a adus in existenta toate lucrurile la inceput, si acela care va aduce toate lucrurile in manifestare prin individul care simte si lucreaza in armonie cu scopul sau.
12. Adevarata cunoastere vine prin Samadhi, sau liniste. Ea vine printr-o perceptie interioara sau o cunoastere intuitiva. Este exact ceea ce noi numim a intelege. Cu tot ce primesti, dobindesti intelegere. Atunci cind ne supunem la ceea ce simtim launtric, ajungem la realizare si atunci avem cunoasterea corecta, caci ea se bazeaza pe ceea ce promoveaza Principiul. Acesta este modul in care apare orice cunoastere adevarata, nu numai in lucrurile spirituale, ci si in legatura cu principiile pe care le folosim zilnic. Descoperim anumite principii, le aplicam, rezultatele apar, si din aceste rezultate ne formulam cunoasterea.
13. Atunci cind duci aceasta cunoastere complet in afara lumii hipnozei, atunci ajungi la realitatea sau adevarul fundamental. Cunoasterea nu exista in mod necesar in realitatea fundamentala. Aceasta realitate este anterioara si mai presus de cunoastere. Cunoasterea, dupa cum spun Hindusii, vine direct din exprimarea realitatii fundamentale.
14. Atunci cind Biblia spune ca trupul de carne nu foloseste la nimic, de fapt ea nu spune ca nu inseamna nimic carnea. Carnea nu are alta realitate decit ceea ce tine de Spiritul care a produs-o. Carnea nu este o sursa; ea nu produce nimic, caci ea este produsul. Spiritul este cel care produce. Carnea este Spiritul in forma, dupa cum afirma ei. Ei nu fac nici o deosebire intre carne si Spirit, sau intre material si spiritual. In consecinta, ele sunt unul si acelasi lucru pentru ei, si aici este realizarea lor. Cuvintul intrupat in carne este adevarata forma spirituala.
15. Atunci cind Spiritul lucreaza in forma manifestata, el se supune unei manifestari a legii. Daca poti cunoaste acea Lege, atunci poti cunoaste deplin Spiritul. Asa cum spune Pavel, Credinta este substanta Spiritului. Asta inseamna ca acea Credinta facuta prin cunoastere este totul. Cunosti, in loc sa ai credinta. Este punctul in care textele Sanscrite nu deviaza niciodata. Aceasta expresie concreta a Spiritului, care este mai intii credinta si apoi cunoastere, creeaza. Prin aceasta expresie concreta creeaza oamenii totdeauna, nu prin simturi sau prin perceperea a ceea ce este material sau fizic, ci vazind orice substanta ca Spirit.
16. Credinta este principiul activ al mintii. Mintea care actioneaza bazindu-se pe perceptia interioara sau pe intelegere, se desavirseste in cunoastere, sau devine cunoastere absoluta. Intuitia spirituala este cunoasterea directa; ea contacteaza constiinta infinita direct la sursa ei. Aceasta putere de cunoastere directa este innascuta in fiecare individ. Unii o manifesta de timpuriu in viata, mai ales pentru ca sunt mai putin hipnotizati. Adica, cu cit cineva este mai putin tributar presupusei cunoasteri a rasei sale, care in realitate este ignoranta, cu atit mai repede va urma ceea ce cunoaste si simte el instinctiv ca adevarat. Intotdeauna este ceva dinlauntrul individului si trebuie scos la iveala.
17. Isus a spus: Nu am nimic in afara de ceea ce vine in Numele si prin Puterea lui Christ, punindu-se astfel pe sine in stare de receptivitate directa fata de intuitia spirituala. Ceea ce facea Isus este cu adevarat o lectie despre cum ar trebui sa procedeze orice om in orice situatie din viata. Sa fii una cu Tatal, asa cum era el una cu Tatal, iar legatura lui era totdeauna prin Christ, Cuvintul lui Dumnezeu, care este realitatea interioara a tuturor oamenilor. Christ este totul si in toti, si Christ este realitatea launtrica a oricarui individ.
18. Exista un singur tip de intuitie, asa cum exista un singur tip de vedere fizica. Cu ajutorul ochilor poti sa privesti in fata ta si sa descoperi tot ce doresti. Poti cauta frumusetea si uritenia, si folosesti aceiasi ochi. Una este de dorit, cealalta este indezirabila. Iti poti exersa intuitia pentru a cauta principiul determinant si operatiunile sale; o poti exersa in planurile psihice ca sa afli ce se petrece acolo; sau o poti exersa pe aproapele tau si sa descoperi gindurile si motivele sale secrete. Dar intuitia, orientata in orice alta directie decit spre a descoperi operatiile Principiului insusi, este o pervertire a acestui simt, mai prejos de toate simturile, iar rezultatul este hipnoza, caci ea obstructioneaza perceptia clara a individului. Singura cale pentru a scapa de orice grad de hipnoza este antrenarea intuitiei pe caile cunoasterii directe. Aceasta este calea de lumina, si orice pervertire a simtului intuitiv este o cale de intuneric.
19. Vechea teorie din ocultism, ca simturile trebuie sa fie distruse sau ucise, sau inversate, nu corespunde cu invataturile filosofiei pure a Hindusilor. Ei spun ca totul este Spirit, ca simturile sunt Spirit, dar ele trebuie folosite ca atare si trebuie pastrata adevarata lor semnificatie spirituala. Ele devin cai de exprimare pentru ceea ce intuitia descopera ca venind din Spirit. Aceasta cunoastere directa este si manifestare directa. Daca noi acceptam faptul dezvaluit in Principiu, acel fapt devine imediat manifestat pentru noi. Este incredibil de simplu. Occidentalul n-a facut decit sa ingroape acest lucru in complexitate.
20. Cind intelegi corect natura a ceea ce numesti materie, ca substanta pura a Spiritului, atunci poti vedea exact de ce este asa. Hindusul spune: Contracta cubul, si vei avea o substanta diferita. Dilata-l, si vei avea o alta substanta. Aceasta substanta nu este definita ca materiala sau fizica, deoarece prin contractie sau dilatare nu se schimba natura ei, ci doar pozitia relativa a atomilor. Apa si gheata sunt, in aceeasi masura, H2O, daca nu luam in considerare forma, si aceasta putere de dilatare sau de contractie este a patra sa dimensiune. In acelasi fel, puterea oricarui lucru de a se dilata, de la o marime la alta, prin simpla rearanjare a atomilor, este a patra sa dimensiune, iar acesta nu schimba caracterul sau intrinsec. Daca toate lucrurile sunt facute din substanta Spirituala, nu exista nici o delimitare intre ceea ce numim Spirit si manifestarea sa. Numai atunci cind omul este intr-o stare de hipnoza, el isi imagineaza ca exista ceva in afara unitatii tuturor lucrurilor si a unicitatii tuturor lucrurilor. Prin starea sa de hipnoza, el impune formei influente false, si aceste denaturari sunt produsele propriei sale ignorante.

xennon_2000

Cum va explicati ca matematica a demonstrat ca sunt mai mult de 4 dimensiuni, iar fizica sta pe loc?Nu avm materiale inca (acceleratoare de particule)?

LupinThe3rd

Xennon, matematica nu a demonstrat ca sunt mai mult de 4 dimensiuni ci doar a generalizat cele 3 :)
Daca vreti o paralela intre fizica si filozofia orientala exista o carte Fritjof Capra The Tao of Physics. Puneti mana si cititi-o

xennon_2000

 :-D.....ma refer la matematica superioara.....chiar s-a demonstrat ca sunt mai mult de trei dim (Poincare)....a dat startul!Crede-ma m-am documentat ff mult pe tema asta!si cu profesori dr am discutat

xennon_2000

ENERGIA VIDULUI

Iata o afirmatie ciudata. Totusi, asa cum spunea Michel CassÄ?? , un renumit astrofizician francez, "Ne-am obisnuit sa definim vidul in mod negativ, prin eliminare, ca spatiu lipsit de particule reale. Putem da si o definitie pozitiva, atunci cand dorim sa intelegem ceea ce numim energia vidului. Acesta este un ocean de particule virtuale. Chiar daca sunt efemere, acestea interactioneaza intre ele si cu materia din jur, dand vidului o anumita energie potentiala. (...) Din momentul in care admitem realitatea vidului cuantic, dispare contradictia dintre a fi si a nu fi obiect material. Materia este ultima masca a vidului". Sa ramanem in continuare la nivelul mecanicii cuantice. Aici guverneaza o serie de principii ciudate, dintre care cel mai straniu este cel al nedeterminarii, formulat de Heisenberg. Conform acestuia, nu putem cunoaste, simultan, pozitia si viteza unei particule cuantice. Cu cat masuram mai exact valoarea uneia dintre aceste marimi, cu atat este mai imprecisa valoarea celeilalte. De aici rezulta ca energia unei particule va fi totdeauna, orice am face, diferita de zero. La aceeasi scara se produc fluctuatii rapide ale campurilor electromagnetice, gravitationale si nucleare, care s-ar putea explica prin generarea si anihilarea continua a unor perechi particula/antiparticula. Punandu-se pe treaba, teoreticienii au incercat sa calculeze cam care ar fi valoarea energiei din spatiul vid la scara Planck, adica intr-un cub cu latura de 10-33 cm. Adunand toate campurile cuantice, toate interactiile dintre particule etc. s-a obtinut un rezultat surprinzator si, bineinteles, controversat. Densitatea de energie ar fi echivalenta cu 1092 g/cm3! Aceasta valoare ar putea sa ne constranga sa ne schimbam modul nostru de a intelege fizica. Daca rezultatul este corect, trebuie sa gasim motivul pentru care Universul inca nu a colapsat... In 1948, fizicianul olandez H.B.G. Casimir a incercat sa imagineze ce ar trebui sa se intample daca exista cu adevarat o energie a vidului. Rezultatul, cunoscut sub numele de efectul Casimir, este oarecum surprinzator. Daca plasam in vid doua placi conductoare, neincarcate electric, atunci intre ele se va produce o forta de atractie. Pentru o reprezentare intuitiva a efectului Casimir, vom recurge la o analogie mecanica. Este ca si cum am avea doua blocuri de lemn, legate intre ele printr-o coarda elastica, netensionata, dar bine intinsa. In momentul in care, dintr-un motiv sau altul, coarda vibreaza (echivalentul mecanic al fluctuatiilor energiei vidului) intre cele doua placi va aparea o forta de legatura. Realitatea acestui fenomen a fost confirmata de masuratorile fizicianului american S.K. Lamoreaux, cercetator la Universitatea din Washington. Idei noi... Mai multi fizicieni, incepand cu Andrei Saharov, parintele bombei nucleare sovietice, au propus extragerea energiei direct din vid si folosirea ei pentru propulsia navelor spatiale ale viitorului. In august 1997, la NASA, a fost organizata o conferinta exact pe aceasta tema, la care au participat fizicieni din lumea intreaga. Cu aceasta ocazie au fost propuse noi tipuri de propulsie, care nu necesita combustibili, pentru atingerea vitezelor maxime prevazute de fizica teoretica. In acest scop au fost discutate sisteme revolutionare pentru a procura energia necesara acestor sisteme. Se are in vedere, printre altele, exploatarea energiei continuta in vidul cuantic. Mai mult decat atat, unii dintre cercetatorii care au prezentat comunicari stiintifice, cu ocazia congresului amintit mai sus, sustin, nici mai mult, nici mai putin, ca au gasit motivul pentru care orice corp cu masa diferita de zero se supune neabatut principiului inertiei. Aceasta ar fi provocata de un fel de "rezistenta la acceleratie", opusa de vidul cuantic, ori de cate ori incercam sa punem in miscare - sau sa franam - un obiect oarecare. Desigur, nu putem epuiza, intr-o singura pagina, un subiect atat de vast. Cu siguranta, am lasa neabordate o sumedenie de aspecte interesante, pentru aceasta ipoteza existand deocamdata si pareri sceptice.

xennon_2000

Calculul cuantic
Cum logica ciudata a lumii subatomice ar putea face ca masinile cuantice sa calculeze de milioane de ori mai repede ca cele din zilele noastre


In cele mai negre ore ale celui de-al doilea razboi mondial, cand Franta a cazut si submarinele germane umblau prin Atlantic in voie, cele mai luminate minti din Anglia erau adunate intr-un loc numit Bletchley Park. Acolo, in locuinte joase de lemn aruncate pe pamanturile unei mosii aflate la 80 de km NV de Londra, sute de barbati si femei lucrau cu indarjire la decodarea ordinelor pe care Axa le trimitea navelor si trupelor ei. Imediat ce mesajele radio interceptate ieseau din teleimprimatoare, functionarii le luau si le copiau pe forme standardizate. Apoi criptanalistii preluau stafeta. In general lucrau manual: comparau sabloane de hartie, mergeau prin permutatii, taind punctele de start false, uitandu-se, fluierand, ghicind. A functionat. Echipa din Bletchley Park a gasit cheile de la cifrele Red si Blue ale fortei aeriene a Axei, codurile Enigma ale marinei si armatei, apoi, intr-un sfarsit, super-secretul cod Fish al inaltului comandament german. Pare uimitor ca soarta Europei a depins odata de capete de creion si intuitie. Astazi, cand calculele devin complexe si mizele sunt mari, puterea creierului aproape intotdeauna primeste ajutor electronic din partea unui calculator ??Â?Â? si cu cat mai rapid si mai puternic cu atat mai bine. Dar codurile zilelor noastre fac ca Fish sa para ca acela al jocurilor pentru copii. Unul dintre ele este asa-numitul protocol RSA, care face posibila existenta bancilor electronice, asigurand bancile si clientii ca pentru un transfer electronic fals ar trebui folosit cel mai rapid calculator din lume pentru un milion de ani. Altul este larg raspanditul Standard de Incriptare al Datelor (DES), care este folosit pentru tranzactiile de afaceri obisnuite. Alte calcule ??Â?Â? cautatul in Internet, modelarea economiei nationale, previziunile meteo ??Â?Â? si altele asemenea depasesc posibilitatile celui mai rapid calculator. Dificultatea nu este ca microprocesoarele sunt prea incete; calculatoarele sunt prin ele insele ineficiente. Calculatoarele moderne opereaza conform cu programele care impart o problema in operatii elementare, care sunt apoi executate serial, o operatie pe rand. Designerii de calculatoare au incercat sa uneasca 2 sau mai multe calculatoare (sau cel putin 2 sau mai multe microprocesoare) care sa lucreze la aspecte diferite ale unei probleme in acelasi timp, dar progresul in calcularea paralela a fost slab si fara rezultate. Motivul, in mare masura, este ca logica construita in microprocesoare este seriala (Calculatoarele obisnuite par uneori sa execute mai multe operatii in acelasi timp, cum ar fi un procesor de texte si un program de baze de date, dar in realitate procesorul central cicleaza rapid de la un program la altul). Un adevarat calculator paralel, prin contrast, ar avea simultaneitatea in natura sa. Ar fi capabil sa faca multe operatii in acelasi timp, sa caute instantaneu printr-o lista lunga de posibilitati si sa o gaseasca pe cea care rezolva problema. Asemenea calculator exista. Se numeste calculator cuantic ??Â?Â? nu neaparat datorita faptului ca sunt mici, dar deoarece opereaza conform cu regulile bizare ale mecanicii cuantice, care guverneaza lumea celor foarte mici: undele si particulele fizicii subatomice. O regula cuantica mai ales creeaza un impuls de a aplica mecanica cuantica la calcule: descoperirea uimitoare a fizicienilor secolului 21 ca particulele elementare cum ar fi protonii, neutronii si electronii pot persista in 2 sau mai multe stari in acelasi timp. Acest lucru face posibil ca, cel putin teoretic, sa fie folositi ca unitati de procesare intr-o masina mai eficienta decat orice calculator "clasic". In ultimii ani, calculatoarele cuantice simple au fost construite in laborator. Intre timp, in teoriile calculului cuantic, cercetatorii descriu cum ar fi masinile, mai sofisticate decat ar putea fi ele construite vreodata. Ei scriu software (programe) pentru un calculator care nu exista inca. Dar pe hartie, cel putin, perspectivele sunt uimitoare: un algoritm care ar putea sa factorizeze un numar lung de 140 de cifre de 109 (un miliard) de ori mai repede ca cele mai bune metode necuantice; un motor de cautare care ar putea sa examineze fiecare coltisor al Internetului intr-o jumatate de ora; un decodor "forta-bruta" care ar putea decoda o transmisie DES in 5 minute. Poate ca cel mai surprinzator lucru despre calculatoarele cuantice este ca a pornit foarte greu. Fizicianii stiau inca din anii 1920 ca lumea particulelor subatomice este un alt taram, dar le-a luat oamenilor de stiinta inca o jumatate de secol sa se intrebe daca efectul cuantic ar putea fi folosit pentru calculatoare. Raspunsul era departe de a fi evident. Redus la esential, orice calculator trebuie sa indeplineasca doua cerinte: trebuie sa fie capabil sa inmagazineze informatia ca siruri de 1 si 0, sau biti, si trebuie sa aiba o modalitate de a alterna bitii in conformitate cu instructiunile. Un calculator transforma bitii prin porti, sau dispozitive facute sa execute simple operatii logice. De exemplu, o poarta NOT (NU) transforma orice bit de intrare in opusul sau (0 devine 1, 1 devine 0). O poarta OR (SAU), prin contrast, transforma 2 biti de intrare intr-un singur bit a carui valoare este cea mai mare din cele 2 (0 OR 0 rezulta 1, orice alta combinatie este 1). Si o poarta AND (SI) da 1 numai daca amandoi bitii de intrare sunt 1, altfel rezulta 0. Tot ceea ce un calculator face, chiar daca sintetizeaza vorbirea, calculeaza a milioana zecimala a numarului pi, il bate la sah pe Garry Kasparov ??Â?Â? se reduce la transformarea bitilor in porti. Ar putea particulele subatomice sa inmagazineze biti? Sa luam un electron. Fiecare electron se comporta ca si cum ar fi un mic magnet, rotindu-se in jurul unei axe, a carui moment magnetic poate arata doar in 2 directii: sus sau jos. Cu toate acestea, spinul unui electron este cuantificat: are doar 2 stari posibile, care ar putea fi deja identificate cu 0 si 1 al unui calculator obisnuit. Si poti intoarce bitul ??Â?Â? adica schimband jos=0 cu sus=1 doar adaugand un pic de energie. Dar acum exista o diferenta subtila, dar importanta. Conform cu regulile mecanicii cuantice, probabilitatea de a observa spinul in una din cele 2 stari se va schimba. Acea schimbare survine dintr-o stare calitativ diferita, care nu are analog in legile obisnuite, necuantice, numita superpozitia celor doua stari de spin: o pozitie combinata, dintre ele, care ar putea fi, sa zicem, 60% sus si 40% jos, sau 22% sus si 78% jos. In anii 1970 si inceputul anilor 1980, fizicienii si "computer scientists" au inceput sa cerceteze cum proprietatile superpozitiilor cuantice ar putea fi aplicate in domeniul calculatoarelor. Acestia au aratat ca particulele in starea de superpozitie pot functiona ca biti cuantici, sau cubiti, si pot efectua operatii analoage cu NOT, OR si AND la fel ca cele din calculul clasic. Dar asta nu este totul. Calculatoarele cuantice, daca pot fi construite, ar putea atinge rezultate care ar parea aproape magice ??Â?Â? si cam diferite fata ce ceea ce un sistem clasic ar avea de oferit. Imaginati-va un calculator cuantic facut din 2 nuclei atomici actionati de un camp magnetic exterior. Sa presupunem ca nucleii ar apartine atomilor vecini de carbon si hidrogen dintr-o singura molecula de cloroform, CHCl3. La fel ca electronii, nucleii isi aseaza spinul lor ori in sus (1) ori in jos (0). Cineva ar putea sa calculeze acum cu acest sistem de jucarie "lovind" nucleii cu unde radio. Alegand frecventa si durata unui puls radio in directia potrivita, este posibil sa faca ca unul sau altul din nuclei sa-si rastoarne spinul. Este chiar posibil ca sa te asiguri ca spinul nucleului de hidrogen se rastoarna numai daca cel al nucleului de carbon este in sus. In acest caz comportarea cuantificata a functiunilor celor doi nuclei este ceea ce analistii din domeniul calculatoarelor numesc o poarta NOT controlata, cu nucleul de carbon in rolul de control. Fizicienii si analistii din domeniu calculatoarelor au aratat ca legand impreuna operatii simple cubit si porti controlate NOT de 2 cubiti, este posibil in teorie sa fie construit un calculator care poate face tot ceea ce pot face calculatoarele clasice. Insa, daca o interactiune da orice informatie despre starea unui sistem cuantic, restul sistemului se rearanjeaza instantaneu pentru a corespunde cu acea informatie. In general, orice incercare de a masura un sistem in superpozitie de 2 sau mai multe stari forteaza imediat ca sistemul sa ia o decizie. In loc sa continue in starea sa intermediara, superpusa, calculatorul cuantic sare intr-una din posibilele stari cuantice deschise. In limbajul mecanicii cuantice, colapseaza. Alt obstacol - calculatoarele cuantice sunt extrem de fragile. Pentru a ramane intr-o stare intermediara, superpusa, un sistem mecanic cuantic trebuie sa fie aproape total izolat de mediul inconjurator; cea mai mica interactiune cu orice din exterior ar perturba sistemul, distruge superpozitiile si supara calculul. Ca un rezultat, oricine vrea sa construiasca un calculator cuantic trebuie sa-l protejeze de caldura, raze cosmice si alte influente externe potentiale ??Â?Â? inclusiv observatorii externi. Mai mult, odata ce un calculator cuantic a rezolvat o problema, nevoia de a citi raspunsul te forteaza sa distrugi sistemul. Ciudatenia sistemului cuantic explica de ce cele mai impresionante eforturi in calculul cuantic s-au facut mai ales pe hartie. Cat timp experimentatorii se chinuie sa construiasca chiar si sisteme rudimentare in laborator, teoreticienii au mers inainte sa antici

xennon_2000

Acest articol are nevoie de atenþia unui expert în domeniu.
Recrutaþi unul sau, dacã puteþi, ajutaþi chiar dumneavoastrã la îmbunãtãþirea articolului
Teoria M este o teorie supersimetricã ºi este consistentã într-un spaþiu cu unsprezece dimensiuni. Limita de energii joase a Teoriei M este Supergravitaþia unsprezece dimensionalã.

Teoria M este ultima versiune la teoria corzilor. Conform vechii ºase din cele zece dimensiuni sunt ,,înfãºurate", noi putând observa doar universul 4-dimensional cu care suntem obiºnuiþi. Aceste extradimensiuni sunt ,,strânse" într-o regiune a spaþiului (spaþiu Calabi-Yau) prea micã pentru a putea fi vizibilã. Teoria M vine cu ceva in plus: unele din aceste dimensiuni ar putea fi foarte mari, chiar infinite.


[modificã] Istoric
TEORIA M – scurt istoric: de la atom la Big Bang

În anii 1920, fizicienii descoperã particulele atomice ºi cerceteazã proprietãþile acestora. Electronii insã le rezervã o surprizã: ,,cand cineva studiazã proprietãþile atomilor, descoperã ca realitatea este mai stranie decat si-ar fi inchipuit oricine. Particulele au intr-adevar posibilitatea, într-un anumit sens, de a fi în mai multe locuri odatã." (Alan Guth, profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Ce înseamnã asta? Cã particulele nu existã doar în universul nostru, ci apar în alte universuri paralele cu al nostru. Alan Guth explicã: ,,în esenþã, tot ceea ce se poate întâmpla se întâmplã în una dintre alternative, ceea ce înseamnã cã suprapus peste universul cunoscut este un univers alternativ unde Al Gore este preºedinte ºi Elvis Presley este încã în viaþã."

Teoria stringurilor

Cu fiecare idee îndrãzneaþã, cu fiecare concluzie fizicienii se apropiau de momentul descoperirii Teoriei tuturor lucrurilor, teorie care sã explice existenþa întregului univers mic ºi mare. Albert Einstein a murit lãsând succesorilor aceastã cãutare care este de fapt miezul cercetãrilor tuturor fizicienilor. Anii 80 aduc o schimbare radicalã aºa cum afirmã Burt Ovrut, profesor la Universitatea din Pennsylvania: ,,S-a crezut încã de când a luat naºtere fizica cã materia este fãcutã din particule. Acum ne-am schimbat acest punct de vedere. Acum credem cã materia este fãcutã din corzi mici." Aºa a apãrut teoria stringurilor care spune cã particulele sunt de fapt corzi mici invizibile, din care emanã materia precum muzica din corzi: ,,dacã o ciupeºti (coarda) într-un anumit fel, obþii o frecvenþã anume, dar dacã o ciupeºti în alt fel, poþi obþine mai multe frecvenþe, aºa ai note diferite."(Burt Ovrut) Michio Kaku, profesor la City University din New York spune cã ,,universul este o simfonie, iar legile fizicii sunt armonii ale unei super-corzi."

Singularitate

Pentru ca Teoria stringurilor sã fie Teoria tuturor lucrurilor, ea trebuia sã explice naºterea universului, adicã momentul Big Bang. Timp de zece ani fizicienii au cercetat posibilitatea celor douã de a se explica reciproc, de a se completa. Rezultatele însã erau dezastruoase, iar curând cele douã vor fi aproape de autodistrugere. Cercetãtorii Big Bang-ului au ajuns prin extrapolare din ce în ce mai aproape de momentul crucial: mai întâi mai aproape cu un miliard de ani, apoi la momentul formãrii primilor atomi, apoi când universul avea numai câteva sute de mii de ani pânã la momentul când universul numãra câteva secunde de existenþã. Aici fizicienii s-au confruntat cu o dificultate majorã: ,,problema fundamentalã a cosmologiei este cã legile fizicii aºa cum sunt ele cunoscute sunt anulate în momentul Big Bang. Unii spun ce e rãu în asta, ce e rãu dacã legile fizice se prãbuºesc? Pãi, pentru un fizician este un dezastru. Toatã viaþa ne-am dedicat faptului cã universul se supune unor legi cunoscute, legi care pot fi transcrise în limbajul matematicii, iar aici avem miezul universului însuºi, o piesã care lipseºte ºi care transcende legile fizice." (Michio Kaku) Momentul Big Bang mai este cunoscut ºi sub numele de singularitate cosmica (,,cosmic singularity"), adicã locul unde ecuaþiile îºi pierd sensul.

Cinci Teorii ale stringurilor

Nici Teoria stringurilor (,,corzilor") nu avea o soartã mai bunã: din ce în ce mai mulþi cercetãtori lucrau la ea, dar se întâmpla un lucru curios. Fizicienii au gãsit a doua versiune la teoria iniþialã, apoi a treia ºi în curând aveau sã se trezeascã cu cinci teorii diferite ale stringurilor. Era limpede pentru toatã lumea cã nu aceasta era mult-cãutata Teorie a tuturor lucrurilor existente în Univers ºi cã nu avea sã dea nici o soluþie problemelor nerezolvate. Chiar când comunitatea oamenilor de ºtiinþã se pregãtea sã dea uitãrii Teoria stringurilor cu tot cu cele cinci versiuni ale sale, o altã idee a apãrut: super-gravitaþia (,,super gravity"), noþiune impusã discuþiilor de Michael Duff, profesor la Universitatea din Michigan.

Super-gravitaþia

Super-gravitaþia se asemãna foarte mult cu Teoria stringurilor: ,,se referea la numãrul dimensiunilor în Univers. În mod normal credem cã trãim într-o lume tridimensionalã. Ne putem miºca în trei direcþii: la dreapta sau la stânga, sus sau jos, înainte sau înapoi, dar fizicienilor le place sã adauge alte dimensiuni. Einstein a propus ca timpul sã fie a patra dimensiune. Apoi altcineva a propus a cincia ºi apoi a ºasea. ªi numãrul continua sã creascã. Dimensiunile adiþionale erau spaþii în Univers pe care nu le puteam percepe. Majoritatea erau microscopice, dar cercetãtorii erau convinºi cã acestea existã." (Michael Duff) Conform Teoriei stringurilor erau exact 10 dimensiuni: 9 dimensiuni spaþiale ºi una temporalã. Teoria super-gravitaþiei însã enumera 11 dimensiuni. Puþini erau cei care credeau ºi promovau cele 11 dimensiuni, desconsideraþi fiind de comunitatea cercetãtorilor care reconsiderau universul pornind de la cadrul oferit de Teoria stringurilor: o coardã care vibreazã.

Teoria M

Super-gravitaþia a avut însã ocazia sã-ºi ia revanºa când fizicienii încercau sã salveze Teoria stringurilor: ei au adãugat a 11a dimensiune la cele 10, iar rezultatul a fost unul surprinzãtor. Cele cinci versiuni ale teoriei aflate în competiþie unele cu celelalte s-au dovedit a fi variante ale aceleiaºi teorii fundamentale care începea din nou sã aibã sens. Odatã cu adãugarea celei a 11a dimensiuni, teoria s-a transformat astfel: stringurile, despre care se presupunea cã stau la baza materiei din Univers, s-au extins ºi s-au combinat. Concluzia extraordinarã era aceea cã toatã materia din Univers era conectatã la o singurã structurã imensã: membrana. Aceastã nouã teorie a primit numele Teoria M de la membranã ºi a impulsionat din nou cãutarea explicaþiei pentru toate lucrurile din Univers. Ce se ºtie însã despre a 11a dimensiune? S-a descoperit repede cã se lungeºte la infinit, dar este foarte micã în lãþime, mai precis ea mãsoarã un milimetru împãrþit la 10 cu 20 de zerouri, dupã cum spune Burt Ovrut. În acest spaþiu misterios pluteºte universul nostru membranã, iar în curând a apãrut o nouã idee, aceea cã la capãtul opus al dimensiunii 11 se aflã un alt univers-membranã care pulseazã.

Gravitaþia

Lisa Randall de la Universitatea Harvard a fost cea care a deschis calea cãtre aceastã idee plecând de la gravitaþie: ,,forþa gravitaþionalã este foarte slabã în comparaþie cu celelalte forþe. Dacã te uiþi în jur, spui cã gravitaþia nu pare atât de slabã, dar dacã stai sã te gândeºti întregul Pãmânt trage de tine ºi totuºi poþi sã ridici lucruri de pe sol." Lisa Randall explicã aceastã ciudãþenie prin prezenþa dimensiunilor adiþionale: gravitaþia este la fel de puternicã ca ºi celelalte forþe (de exemplu: deºi gravitaþia acþioneazã asupra unui simplu ac, dacã acþionãm asupra acului cu un magnet mic, care se lipeºte pe frigider, forþa magneticã va învinge forþa gravitaþionalã), doar cã ea se scurge în aceste dimensiuni pe care nu le putem vedea. Ecuaþia însã nu funcþiona din aceastã perspectivã. La auzul ideii cã s-ar putea sã existe altã membranã în dimensiunea 11, Randall a schimbat perspectiva asupra problemei gravitaþiei ºi a gãsit o altã soluþie: gravitaþia nu se scurgea din universul nostru spre alte dimensiuni, ci invers, din alte dimensiuni în universul nostru. ªi astfel s-a ajuns la o noþiune mult timp ocolitã de comunitatea ºtiinþificã: universurile paralele.

Universurile paralele

Într-o clipã, cercetãtorii au fost cuprinºi de frenezia universurilor paralele existente în a 11a dimensiune, care pãreau sã rezolve probleme vechi de secole. ªi cum aratã aceste universuri paralele? Fizicienii spun cã ele variazã în forme (de la binecunoscuta ,,doughnut"-gogoaºa cu gaurã la mijloc, pânã la ,,coli de hârtie"), dimensiuni ºi caracteristici: ,,într-un alt univers protonul poate sã fie instabil, caz în care atomii se pot dizolva, iar ADN-ul nu se poate forma ºi astfel în aceste universuri nu poate exista viaþã inteligentã. Poate cã este o lume de electroni ºi electricitate, poate un univers de fulgere ºi neutrini, dar fãrã materie stabilã." (Michio Kaku). Dar dacã doar pe o fracþiune din aceste universuri se dezvoltã viaþa, vom avea un numãr infinit de universuri în care trãiesc civilizaþii.

Big Bang

Cercetãtorii au ajuns iarãºi la încercarea de a explica singularitatea ce a precedat Big Bang, de data aceasta cu ajutorul Teoriei M. În 2001, aceasta a suferit o transformare din partea lui Burt Ovrut. Deºi pânã atunci se credea cã a 11a dimensiune este un loc paºnic în care universurile-membranã plutesc liniºtit, Burt Ovrut spune cã de fapt ,,universurile se miºcã prin dimensiunea 11 ca niºte valuri imense puternice." El mai spune cã nu este atât de mult loc pentru toate universurile, aºa cã dacã ele se miºcã, atunci existã posibilitatea ca ele sã se loveascã unele de celelalte. De fapt, ele ori se depãrteazã una de cealaltã, ori se lovesc. Urmãtoarea întrebare logicã este ce se întâmplã când universurile-paralele se lovesc? Rãspunsul este dat de astronomul Neil Turok: ,,Big Bang este consecinþa întâlnirii dintre douã universuri paralele." Universul nostru are însã în unele locuri concentrãri de materie: stele, galaxii, quasari ºi alte aglomerãri. Acestea se explicã tot prin universurile paralele. Neil Turok spune cã acestea se miºcã precum valurile ºi tot ca valurile, suprafaþa lor nu este platã, ci se unduieºte. Astfel, când universurile paralele se lovesc, ele nu se lovesc uniform pe toatã suprafaþa ºi concomitent, ci în puncte diferite ºi la momente diferite în timp. Aºa se explicã naºterea universului în forma pe care o cunoaºtem noi, cu ajutorul Teoriei M.

Universuri multiple

Cea mai recentã noþiune introdusã de cercetãtori este cea a universului multiplu-,,multiverse". Acesta ,,ar putea conþine un numãr infinit de universuri, fiecare cu legi diferite ale fizicii. Probabil cã în fiecare moment au loc Big Bang-uri. Universul nostru coexistã cu alte membrane, alte universuri care sunt de asemenea în expansiune. S-ar putea ca universul nostru sã nu fie decât un balon plutind într-un ocean de alte baloane." (Michio Kaku) Fizicienii mai fac un pas înainte ºi îºi propun sã creeze un univers în laborator. Alan Guth spune cã momentul în care vom crea universuri în subsolul casei noastre nu este chiar atât de departe ºi de neconceput, iar cã procesul nu pune în pericol propriul univers.


[modificã] Legãturi externe
http://www.bbc.co.uk/science/horizon/2001/parallelunitrans.shtml

DamChrist169

"Called by the media "the little film that could," and "the critic proof movie," What the BLEEP Do We Know!? is considered the first break-out film in the genre of Spiritual Cinema, and continues to find a new audience to this day."

Aici, am transformat subtitrarea si am adus-o la un format-carte pentru a fi mai usor citita.
In curand voi adapta a doua parte a sa, o continuare cu noi informatii.
SA FIE BINE PRIMITA, ZIC !

What the "Bleep" do we know?
(Ce naiba stim?)

------------------------------------------------
V-ati vazut vreodata pe voi insiva prin ochii
altcuiva, care sunteti voi acum?
Si v-ati privit vreodata voi insiva, prin ochii
Observatorului Ultim?
-------------------------------

Cine suntem?

De unde venim?

Ce ar trebui sa facem?

Si incotro mergem?
------------------------

De ce suntem aici?
Asta e intrebarea suprema, nu-i asa?
--------------------

Ce e realitatea?
Ceea ce credeam ca este ireal, imi pare acum, ca
intr-un anumit fel a fost mai real, decat ceea ce cred
ca este real, si care acum imi pare mai degraba a fi
mult mai ireal.
--------------------------

Nu se poate explica.Si oricine ar incerca sa explice,
s-ar pierde, alunecand la nesfarsit in tunelul care
duce in necunoscut... misterios...
-----------------------------------

Cu cat analizam mai mult fizica cuantica, cu atat
devine mai misterioasa si mai minunata.
-------------------------------

Fizica cuantica...foarte succint vorbind... este fizica
posibilitatilor.
--------------------------------

Acestea sunt intrebari care ni se adreseaza
referitoare la modul in care percepem lumea, si la
ideea daca exista vreo diferenta, intre modul in care
pare, si modul in care este de fapt.
-----------------------------------

V-ati gandit vreodata din ce sunt facute gandurile?
Cred ca unele din lucrurile pe care le vedem azi,
copiii din ziua de azi, sunt un semn care ne arata ca
exista o paradigma culturala gresita,
unde puterea gandului nu este apreciata.
--------------------------------------

Fiecare epoca, fiecare generatie isi are presupunerile
ei specifice: ca pamantul e plat, ca pamantul e
rotund, etc.
Exista sute de presupuneri ascunse, lucruri pe care le
consideram adevarate, si care pot sa nu fie adevarate.
Bineinteles ca in majoritatea cazurilor, din punct de
vedere istoric, aceste lucruri nu sunt adevarate. Asa
ca este posibil, daca luam in considerare si istoria,
ca multe dintre lucrurile pe care le consideram
adevarate, despre lume, pur si simplu nu sunt
adevarate.
Suntem blocati in aceste percepte, adesea chiar fara
sa stim aceasta... Este un paradox.
---------------------------------------------

Materialismul modern... le rapeste oamenilor nevoia de
a se simti responsabili.
Si destul de des, acelasi lucru, il face si religia!
Dar eu cred ca, luand suficient de mult in serios
mecanica cuantica, responsabilitatea ne revine astfel
noua, in mod direct.Dar sa stiti ca ea nu ne ofera
raspunsuri clare si care sa ne linisteasca.
Ne spune ca lumea e ceva foarte mare si foarte
misterios, si nu mecanicitatea este raspunsul.Dar nu
am sa spun eu care este raspunsul...pentru ca sunteti
suficient de maturi, ca sa aflati voi insiva
raspunsul.
------------------------------------------------

Toti suntem un mister?
Toti suntem o enigma?
Cu siguranta ca suntem...
-----------------------------------------------------

Punandu-va aceste intrebari profunde, veti dobandi un
nou mod de a exista in lume, ca si cum ati inspira o
gura de aer proaspata.
Va face ca viata sa fie mai plina de bucurie.
Adevaratul secret al vietii nu este sa fii in prezent,
ci sa fii prezent in mister...
---------------------------------------------------------

Ce stim de fapt?
De ce re-creem permanent aceeasi realitate?
De ce avem mereu acelasi tip de relatii?
De ce avem mereu acelasi fel de loc de munca, la
nesfarsit?
In acest infinit ocean de potentialitati existente in
jurul nostru, cum se face ca re-cream in continuare
aceleasi realitati?!
Nu e uimitor ca avem la dispozitie atatea
potentialitati si optiuni, care exista,doar ca nu
suntem constienti de ele?
Este posibil sa fim atat de conditionati de viata
noastra zilnica, atat de conditionati de modul in care
ne cream viata, incat sa ne lasam pacaliti de ideea ca
nu avem nici un control?
Am fost conditionati sa credem ca lumea exterioara e
mai reala decat cea interioara.
Acest nou model stiintific este exact opusul.
El afirma ca ceea ce se petrece in interiorul nostru,
va crea evenimentele care se petrec in afara voastra.
-------------------------------------------------------

Exista o realitate fizica care este perfect solida, ca
o stanca, si care totusi... daca vreti sa puneti
lucrurile la modul asta, incepe sa existe doar atunci
cand da peste o alta parte a acestei realitati fizice.
Aceasta parte am putea fi noi... bineinteles noi
influentam partial acele momente, dar nu e neaparat
necesar. S-ar putea intampla ca o pietricica care apare
din senin, sa interactioneze cu masa cetoasa de
materie, si cu siguranta, sa dobandeasca o
anumita forma de existenta.
-----------------------------------------------------

Au existat filozofi in trecut care spuneau "Daca
lovesc aceasta piatra, si ma doare piciorul, aceasta e
ceva real, pentru ca simt. Il simt real. E viu.
Inseamna ca asta e realitatea". Cu toate acestea,
e doar o experienta.
Este doar perceptia sa ca e ceva real.
-----------------------------------------------------

Experientele stiintifice arata ca daca
conectam creierul unei persoane la un tomograf
computerizat, si ii cerem sa priveasca un anumit
obiect anumite portiuni ale creierului se vor activa
in timp ce el priveste obiectul. Apoi ii cerem sa
inchida ochii si sa-si imagineze acelasi obiect, si in
timp ce isi imagineaza acelasi obiect, se activeaza
aceleasi zone ale creierului, ca si atunci cand il
privea efectiv.
Aceasta ii face pe oamenii de stiinta sa-si puna
intrebarea:
Cine vede de fapt? Creierul sau ochii?
Care este realitatea?
Ceea ce vedem prin intermediul creierului?
Sau ceea ce vedem prin intermediul ochilor?
Si adevarul este ca creierul nu face diferenta intre
ceea ce vede efectiv in mediul inconjurator si ceea ce
isi aminteste, deoarece in ambele situatii, se
activeaza practic aceleasi retele neuronale.
Si atunci ne punem intrebarea:
Care este realitatea?
---------------------------------------------------------

Suntem bombardati cu cantitati uriase de informatie,
care vine spre noi, si pe care o procesam si o filtram
prin intermediul organelor de simt,
Practic la fiecare pas noi eliminam informatii. Cele
care ajung pana in campul constient sunt cele care ne
folosesc cel mai mult.
-----------------------------------------------------------

Creierul proceseaza 400 de miliarde biti de informatie
pe secunda.
Dar noi suntem constienti doar de 2000 de biti.
Dar constientizarea celor 2000 de biti se refera doar
la mediul inconjurator, la corpul nostru si la timp.
------------------------------------------------------------

Traim intr-o lume din care tot ce vedem este doar
varful unui iceberg.
Proverbialul varf al unui imens iceberg
cuanto-mecanic.
---------------------------------------------------------

Daca creierul proceseaza 400 miliarde de biti de
informatie, si noi percepem doar de 2 000, inseamna ca
realitatea se petrece in creierul nostru in tot acest
timp, cat el primeste informatia respectiva, si cu
toatea acestea noi nu reusim sa o integram.
----------------------------------------------

Ochii sunt ca si obiectivul camerei de filmat, dar
caseta pe care se vede efectiv
e partea posteriora a creierului. Se numeste cortexul
vizual.
E ca acesta camera video si caseta sa
Stiati ca in creier se imprima doar lucrurile pe care
avem capacitatea de-a le vedea?
Si acesta e un lucru important.
De exemplu: o camera de filmat vede mult mai mult in
jurul nostru, decat ceea ce este aici, pentru ca nu e
inzestrata cu obiectivitate si abilitatea de a judeca.
Singurul film care ruleaza in creier, e cel pe care
avem capacitatea de a-l vedea.
Asa ca e posibil ca ochii nostri, "aparatul nostru de
filmat", vada mai mult decat poate creierul proiecta
in mod constient?

----------------------------------------------------------------

Datorita felului cum e alcatuit creierul, vedem doar
ce credem ca e posibil.
Echivalam tipare, care exista deja in fiinta noastra
datorita conditionarii.
Exista o povestioara minunata care cred ca e
adevarata. Se spune ca atunci cand amerindienii din
insulele Caraibe au vazut navele lui Columb,
apropiindu-se, ei practic nu au putut sa le vada
deloc, pentru ca nu semanau cu nimic din ce vazusera
ei pana atunci. Asa ca nu au putut sa le vada.
--------------------------------------------------

Cand armata spaniola a lui Columb a ajuns in
Caraibe,amerindienii nu au reusit sa vada navele,
chiar daca erau prezente la orizont. Motivul pentru
care n-au vazut navele, a fost ca ei nu stiau, in
creierul lor nu exista nici o informatie referitoare
la existenta navelor de mare viteza.
Shamanul a privit oceanul si a vazut valurile cauzate
de nave, dar nu vedea nici un vas.
Asa ca a inceput sa se intrebe care era cauza
respectivului efect.
Asa ca in fiecare zi mergea si privea marea Dupa un
anumit interval de timp a reusit sa vada navele. O
data ce le-a vazut, le-a spus tuturor ca navele
exista. pentru ca toti aveau incredere in el, le-au
vazut si ei.
Noi cream realitatea.
Suntem o masina de produs realitati, si permanent
cream efecte ale realitatii.
--------------------------------------------------------

Percepem intotdeauna ceva dupa ce s-a reflectat in
oglinda memoriei.
-------------------------------------------------------

Referitor la faptul daca traim sau nu intr-un imens
simulator,aceasta e o intrebare la care nu avem in
mod necesar un raspuns corect.Este o chestiune
filozofica importanta pe care trebuie sa o rezolvam,
in termenii a ceea ce poate sa spuna stiinta despre
lumea noastra, pentru ca in domeniul stiintei noi
suntem intotdeauna observatorii.
Deci suntem totusi intotdeauna practic constransi de
informatiile receptionate de creierul uman, care ne
permite sa vedem si sa percepem tot ce vedem.
Deci se poate ca totul sa fie doar o mare iluzie, din
care nu putem iesi in nici un fel,
ca sa vedem ce este de fapt in afara ei.
------------------------------------------------------

Creierul nostru nu face diferenta intre ceea ce se
petrece in exterior, si ceea ce se petrece aici, in
interior.
-----------------------------------------------------

Nu exista nici un "exterior" in exterior, care sa fie
independent de ceea ce se petrece aici, in interior.
----------------------------------------------------

De fapt exista posibilitatea de a alege directia in
care sa mearga vietile noastre.
Aceste posibilitati sunt tangente la efecte cuantice
de nivel mic, care nu au fost eliminate prin filtrare.
-------------------------------------------------------

Mai intai haideti sa vorbim despre lumea sub-atomica.
Si apoi o sa discutam despre ce ne spune ea referitor
la realitate
Dar primul lucru pe care vreau sa vi-l spun despre
lumea sub-atomica, este ca e in totalitate o fantezie,
creata de niste fizicieni nebuni care incearca sa-si
dea seama ce "sfantul" se petrece cand fac ei
experimentele acelea la scara mica. Cand spun
experimente la scara mica, ma refer la o energie
imensa intr-un spatiu mic, si intr-un interval de timp
extrem de redus.
In momentele respective lucrurile devin destul de
obraznice.
Asa ca fizica sub-atomica a fost inventata pentru a
incerca sa ne dam seama de toate acestea.
Aici avem nevoie de o noua stiinta, care se numeste
fizica cuantica, si care este subiectul unei game
largi de ipoteze discutabile,ganduri, sentimente,
perceptii intuitive referitoare la ce se petrece de
fapt.
-------------------------------------------------

Materia nu este ceea ce am crezut noi timp de multa
vreme ca este. Pentru omul de stiinta, materia a fost
intotdeauna considerata a fi reprezentantul suprem a
ceea ce este static, si previzibil.
--------------------------------------------------------

In toti atomii si moleculele, toate acele spatii
existente acolo, particulele ocupa un spatiu
insignifiant din volumul unui atom sau al unei
molecule.
Sunt particulele fundamentale.
Restul este vid.
-----------------------------------------------------------

Se pare ca particulele apar si dispar continuu.
Asa ca unde se duc atunci cand nu sunt aici?
Aceasta este o intrebare-capcana.
Se duc intr-un univers alternativ, iar oamenii din
universul respectiv isi pun aceleasi intrebari despre
aceste particule atunci cand vin in universul nostru.
Isi spun: "Oare unde se duc?!"
------------------------------------------------

Exista un mare mister, numit misterul directiei
timpului.
Exista o anumita perspectiva din care legile
fundamentale ale fizicii aflate la dispozitia
noastra, nu fac nici o distinctie demna de interes,
intre, sa spunem, trecut si viitor.
De exmplu, din perspectiva legilor fundamentale ale
fizicii, este o enigma de ce putem sa ne amintim
trecutul, si in acelasi timp sa nu avem acelasi tip
de accesare epistemica a viitorului.
Din punctul de vedere al acestor legi, este o enigma
de ce consideram ca actionand acum putem influenta
viitorul, dar nu si trecutul.
Toate acestea: faptul ca avem moduri diferite de
accesare epistemica a trecutului si a viitorului, ca
actionand acum putem controla viitorul intr-un mod
diferit fata de trecut.
Aceste lucruri sunt atat de fundamentale pentru modul
in care experimentam lumea, incat mi se pare ca a nu
fi curios in legatura cu ele, e similar cu a fi deja
mai mult de jumatate mort.
------------------------------------------------------------

De fapt universul este in cea mai mare parte gol.
Ne place sa consideram spatiul ca fiind gol si materia
solida.
Dar de fapt materia nu contine absolut nimic, e
complet lipsita de substanta.
Sa luam de exemplu un atom.
Il consideram ca fiind un fel de bila solida.
Apoi spunem: Nu, stai asa, de fapt exista un punct
minuscul si dens, chiar in centru, inconjurat de un
nor pufos de electroni probabili, osciland intre
existenta si non- existenta.
Si apoi se dovedeste ca nici macar acest lucru nu e
adevarat.
Chiar si nucleul care il consideram ca fiind atat de
dens, alterneaza intre existenta si non-exista, la fel
de aleatoriu ca si electronii.
Cel mai solid lucru pe care-l putem spune despre toata
aceasta materie insubstantiala este ca e mai degraba
ca un gand, e ca un bit concentrat de informatie.
--------------------------------------------------

Lucrurile nu sunt alcatuite din ceva brut, ci din idei
si concepte. Din informatie.
--------------------------------------------------


Electronii au o incarcatura electrica care ii respinge
pe ceilalti electroni, inainte de a-i atinge.
Asa ca nimeni nu atinge nimic.
----------------------------------------------------

Numai in cadrul experientei constiente, ni se pare ca
inaintam in timp.
In teoria cuantica, ne putem deplasa si inapoi in
timp.
-----------------------------------------------------------------

Cand nu te uiti e ca un val.
Cand te uiti e ca o particula.
------------------------------------------------------------

Cand nu le privesti, exista valuri de posibilitati.
Cand le privesti, atunci exista particule de
posibilitati.
------------------------------------------------------------

O particula pe care o consideram ca fiind ceva solid,
de fapt exista intr-o asa-numita super-pozitie, care
este sub forma unor valuri extinse de locatii
posibile.
Si particula exista in toate acele locuri in acelasi
timp.
In clipa in care ne focalizam asupra ei, se
stabilizeaza brusc intr-una singura dintre acele
pozitii posibile.
---------------------------------------------------------------

Super-pozitionarea cuantica afirma ca o particula
poate exista simultan in doua sau mai multe locuri sau
stari.
Acesta e un concept foarte bizar si una dintre
calitatile esentiale ale lumii cuantice.
----------------------------------------------------------

"Super-eroii" folosesc super-pozitiile, lumea fiind
alcatuita din potentiale fasii de realitate.
Pana in clipa in care alegem. si sa aleaga apoi doar
una dintre ele.
Intrebarea este: Cat de departe vrei sa mergi, prin
tunelul ce duce in necunoscut?
---------------------------------------------------------------

Cum poate un sistem sau un obiect
sa fie in doua, sau mai multe stari in acelasi timp?
In loc sa ne gandim la lucruri ca fiind lucruri,
pentru ca fiecare avem obiceiul de a ne gandi ca tot
ce e in jurul nostru, e deja un lucru concret, care
exista fara contributia mea, fara alegerea facuta de
mine.
Trebuie sa eliminam radical acest tip de gandire
si in locul sau, sa recunoastem ca pana si lumea
materiala din jurul nostru: scaunele, masa, camera,
covorul, chiar si aparatul de filmat, toate acestea nu
sunt nimic altceva decat posibile vibratii ale
constiintei.
Si in fiecare clipa, eu aleg una dintre acele miscari
vibratorii, pentru a-mi aduce experienta in
manifestare.
Acesta este singurul mod de gandire radicala, pe care
este necesar sa il dezvoltati.
Dar este ceva atat de radical si de dificil, pentru ca
tendinta noastra este sa consideram ca lumea este deja
ceva, acolo in afara noastra, independent de
experienta noastra.
Nu este asa. Fizica cuantica e atat de clara in
aceasta privinta.
Chiar si Heisenberg, co-descoperitorul fizicii
cuantice, a spus ca atomii nu sunt lucruri, ci doar
tendinte.
Deci in loc sa va ganditi la lucruri, trebuie sa va
ganditi la posibilitati.
Toate sunt posibilitati ale constiintei.
---------------------------------------------------------

S-au observat deja, in nenumarate laboratoare
pe cuprinsul Statelor Unite, obiecte care sunt
suficient de mari, pentru a fi vazute cu ochiul liber,
si care se afla in doua locuri, simultan.
Si practic putem chiar...fotografia aceasta.
Presupun ca daca i-ati arata cuiva fotografia,
"Excelent...se vede o chestie draguta de lumina
colorata, un pic din ea e aici, si un pic dincolo.
Deci aveti o poza cu doua puncte. Ce vi se pare asa
mare lucru?"
Si voi o sa spuneti, "Nu, uita-te in obiectiv. Se
vede..." Si ei:
"Da, vad doua lucruri.
"Si voi: "Nu, nu, nu."
"Nu sunt doua lucruri! E un singur lucru!
E acelasi lucru in doua locuri!"
Nu sunt sigur ca oamenii o sa ramana cu gura cascata,
pentru ca... parerea mea e ca... oamenii nu cred cu
adevarat.
Vreau sa spun ca nu cred ca ar spune:
"Oh, e o minciuna sau toti oamenii de stiinta sunt
confuzi."
Cred ca e ceva atat de misterios, incat nu putem nici
macar sa intelegem cat e de uimitor!
Si mai mult, ati vazut cu totii "Star Trek" si fazele
cu "Teleporteaza-ma, Scotty."Asa ca totul pare; ceva
de genul: "Ok, dar ce inseamna de fapt toate acestea?"
Trebuie sa te opresti si sa te gandesti cu adevarat ce
inseamna de fapt toate acestea.
Faptul ca este acelasi obiect, si e in doua locuri,
in acelasi timp.
Oamenii cred ca e ceva empiric, si se supara pe tot
felul de lucruri, si merg la masa, apoi merg acasa, si
continua sa-si traiasca vietile, ca si cum nu s-ar
intampla nimic iesit din comun, pentru ca bineinteles,
asa poti si trebuie sa treci peste asta.Si cu toate
acestea, exista aceasta magie extraordinara si
uimitoare, care se afla chiar in fata ochilor vostri.
-------------------------------------------------------------------------

Fizica cuantica calculeaza doar posibilitatile.
Dar daca acceptam aceasta, atunci se naste imediat
intrebarea:
"Cine/Ce alege dintre aceste posibilitati," pentru a
cauza evenimentul experimentat?"
Asa ca in mod direct si imediat, ne dam seama ca,
constiinta e cu siguranta implicata.
Observatorul nu poate fi ignorat.
-----------------------------------------------------------

Stim ce face un observator, din perspectiva fizicii
cuantice, dar nu stim cine sau ce este de fapt
Observatorul.
Aceasta nu inseamna ca n-am incercat sa gasim un
raspuns.
Am cautat, am intrat in creierele voastre, prin toate
orificiile pe care le aveti, ca sa gasim ceva numit -
Observatorul, si nu era nimeni acasa, nu era nimeni in
creier, nu e nimeni in cortexul cerebral, nu e nimeni
in regiunea sub-corticala sau limbica a creierului, nu
e nimeni acolo care sa se numeasca - Observatorul.
Si cu toate acestea cu totii avem experienta aceasta,
de a fi ceva, care se numeste - observatorul, care
observa lumea din afara.
--------------------------------------------------------------

Sa fie acest Observator, care ii pare
atat de complicat intelegerii, lumea nebuna si ciudata
a particulelor cuantice?
Si modul in care reactioneaza?
Sa fie atunci acesta Observatorul?
--------------------------------------------------------------

In modelul meu, Observatorul este spiritul
din interiorul celor patru invelisuri
ale corpului bio-energetic.
E asemenea spiritului unei masini e ca si constiinta
care conduce vehicolul, si observa mediul
inconjurator.
Cele patru invelisuri ale corpului bio-energetic
contin diverse tipuri de sisteme senzoriale, pentru a
inregistra diverse amprente, din mediul inconjurator.
----------------------------------------------------------------

In Washington DC, asa numita
Capitala Mondiala a Crimei, s-a realizat un experiment
de amploare in vara anului 1993.
Au venit 4 000 de voluntari din 100 de tari, pentru a
medita impreuna intervale lungi de timp, pe parcursul
zilei.
S-a precizat de la inceput ca un grup atat de mare, va
cauza o scadere a criminalitatii cu 25%, din cazurile
centralizate de FBI, in vara respectiva in
Washington. Seful politiei a declarat la televiziune
ca va fi nevoie de o zapada de 70 de cm, pentru a
reduce crimnalitatea cu 25% in Washington DC, in vara
respectiva.
Dar in final, politia a devenit chiar colaborator si
autor al studiului respectiv, deoarece rezultatele au
aratat intr-adevar o scadere a criminalitatii cu 25%
in Washington DC, lucru care era usor de prevazut
in baza a 48 de studii anterioare, care fusesera deja
realizate, la o scara mai redusa.
-----------------------------------------------------------

Aceasta da nastere unei intrebari firesti:
Oamenii influenteaza lumea si realitatea
inconjuratoare?
Bineinteles ca da.Fiecare dintre noi influenteaza
realitatea inconjuratoare, chiar daca incercam sa ne
ascundem de asta, si sa facem pe victimele.
Cu totii facem aceasta!
--------------------------------------------------------

Si acum o expozitie din Japonia, al carui autor este
Masaru Emoto. El a ajuns sa fie interesat de structura
moleculara a apei si ce anume o influenteaza.
Apa este cel mai receptiv dintre cele patru elemente
de baza.
Domnul Emoto s-a gandit ca poate raspunde la influente
non-fizice, asa ca a dezvoltat o serie de studii, a
aplicat stimuli mentali, si a realizat fotografii la
un microscop cu pelicula obscura.
Prima fotografie este imaginea apei din Barajul de la
Fujiwara (molecula aparent dezorganizata).
Fotografia urmatoare reprezinta imaginea aceleiasi
ape, in urma unei binecuvantari, realizate de un
calugar budist, Zen (molecula arata ca fulgul de nea -
armonios si structurat).
Pentru urmatoarele fotografii, domnul Emoto a scris pe
hartie anumite cuvinte, pe care le-a lipit pe sticle
cu apa distilata, si le-a lasat asa o zi si o noapte.
Aceasta fotografie este poza unei
ape pure distilate, in esenta ei (molecula armonioasa
in forma de hexagon)
Fotografia urmatoare e diferita. Este "chi-ul
iubirii" (molecula arata ca fulgul de nea - armonios si
structurat).
Si aici ajungem la cuvantul "multumesc" (din nou,
molecula arata ca fulgul de nea - armonios si
structurat),
Domnul Emoto vorbeste despre gand sau intentie, ca
fiind forta motorice a acestor fenomene.
Stiinta modului in care gandurile influenteaza
moleculele este necunoscuta.
Cu exceptia moleculelor de apa, bineinteles....
Si este intr-adevar fascinant daca va ganditi ca 90%
din corpul nostru este apa.
---------------------------------------------------------

Te face sa-ti pui intrebari, nu-i asa?
Daca gandurile pot influenta astfel apa, imagineaza-ti
cum ne ne pot influenta pe noi!
------------------------------------------------------------

Desigur! Gandurile pot, ele singure, sa transforme
corpul.
--------------------------------------------------------------

Gandurile majoritatii oamenilor nu influenteaza
realitatea, intr-un mod constant(constient), si
substantial pentru ca ei nu cred ca pot sa faca
aceasta.
Ei scriu o intentie, si apoi o sterg, crezand ca e o
copilarie:
"Eu nu pot face asta".
Apoi o scriu din nou, si iarasi o sterg.
Asa ca, in medie, aceasta produce un efect foarte mic,
in timp.
Si practic totul se reduce la faptul ca ei cred ca nu
pot face aceasta.
------------------------------------------------

Daca accepti cu toata fiinta ta, ca poti merge pe apa,
o sa se intample asta?
Da, asa o sa fie.
Dar sa stiti ca e ca si cu gandirea pozitiva, care e
o idee minunata.
Dar de obicei aceasta inseamna ca avem o pojghita
subtire de gandire pozitiva, care acopera o mare masa
de gandire negativa.
Deci gandirea pozitiva nu inseamna neaparat a gandi
pozitiv, ci doar a-i pune o masca gandirii noastre
negative.
---------------------------------------------------------

Atunci cand ne gandim la lucrurile din jur,
facem realitatea mai concreta decat este.
Acesta este punctul in care ne blocam.
Ne blocam in similitudinea realitatii.
Daca realitatea este concreta, atunci evident, eu sunt
insignifiant, nu pot sa o schimb.
Dar daca realitatea este posibilitatea mea, o
posibilitate a constiintei in sine?
Atunci apare imediat intrebarea:
Cum pot sa o schimb? Cum pot sa o imbunatatesc?
Cum pot sa o fac mai fericita?
Vedeti cum ne extindem propria imagine?
In cadrul vechiului tipar de gandire, eu nu pot
schimba nimic, pentru ca eu nu am nici o functie, in
cadrul realitatii.
Realitatea este deja acolo. E formata din obiecte
materiale, care se deplaseaza in felul lor, in
virtutea unor legi deterministice precise.
Si matematica determina ce anume vor face, intr-o
situatie data.
Eu, experimentatorul, nu am nici cea mai mica
influenta.
In cadrul noii viziuni, matematica ne poate oferi
intr-adevar ceva, ne ofera posibilitatile, pe care
toate aceste miscari... si le pot asuma, dar nu ne
poate oferi experienta efectiva, pe care o vom trai in
constiinta noastra.
Eu aleg aceasta experienta.
Si prin urmare efectiv, eu imi creez propria
realitate.
Poate suna ca o afirmatie teribilista, bombastica a
unui adept New-Age, care nu intelege nimic din fizica,
dar fizica cuantica ne spune intr-adevar aceasta.
----------------------------------------------------------

DamChrist169

-----------------------------------------------------------
Exista lumi diferite in care locuim: lumea
macroscopica pe care o vedem,
exista o lume a celulelor, a atomilor nostri, a
nucleilor, lumi complet diferite care isi au fiecare
limba si matematica sa proprie.
Nu numai ca sunt mici, dar fiecare lume este complet
diferita.
Dar sunt in acelasi timp si complementare, pentru ca
eu sunt atomii mei si sunt in acelasi timp si
celulele, sunt si fiziologia mea macroscopica.
Toate sunt adevarate. atata doar ca exista diferite
nivele ale adevarului.
Nivelul cel mai profund al adevarului, revelat de
stiinta si de filozofie, este adevarul fundamental al
Unitatii.
La nivelul cel mai profund, sub-nuclear al realitatii
noastre, voi si cu mine suntem practic UNUL SI
ACELASI. UNUL...
-----------------------------------------------------------

Ma trezesc dimineata si imi creez in mod constient
ziua respectiva, asa cum vreau sa fie.
Uneori...pentru ca mintea mea examineaza toate
lucrurile pe care trebuie sa le fac, imi ia putin timp
sa ma linistesc, si sa ajung in punctul in care, imi
creez efectiv ziua, la vointa.
Dar iata ceva interesant: atunci cand imi creez ziua,
apar parca din senin tot soiul de lucruri marunte care
se petrec si care sunt foarte inexplicabile.
Stiu ca fac parte din procesul sau rezultatul creatiei
mele, si cu cat fac aceasta mai mult, cu atat
construiesc in creierul meu o retea neuronala, pentru
a accepta ca este posibil.
Ea imi oferea forta si perceptia intuitiva a ceea ce
sa fac in ziua urmatoare.
-------------------------------------------------------------

Dependenta ne ofera oportunitatea minunata si sublima
de a stabili diferenta intre: intangibilitatea celei
mai nobile parti din fiinta noastra, si viata de zi cu
zi, in care
acest personaj este revelat, intr-o lume
tri-dimensionala, prin corpul nostru.
Si vom afla ca dependenta este senzatia unei excitatii
chimice, ce trece prin corpuri,
printr-un intreg sistem de glande purtat de acest
fluid.
O emotie pe care unii ar putea-o numi fantezie
erotica. E nevoie de o singura fantezie erotica,
pentru un barbat sa intre in erectie.
Cu alte cuvinte e nevoie de un singur gand aici,
pentru ca un barbat sa aiba o erectie.
Si cu toate acestea nu a fost nimic exterior care sa
cauzeze aceasta reactie.
Ceva din interiorul sau a cauzat aceasta reactie.
-------------------------------------------------------------

Cand eram mai tanar aveam multe idei despre cum e
Dumnezeu.
Dar acum imi dau seama ca nu sunt suficient de
constient, pentru a intelege cu adevarat ce inseamna
acest concept.
--------------------------------------------------------------

Atunci sunt una cu fiinta cea mareata, care m-a creat
si m-a adus aici, si a format galaxiile si
universurile, etc...
Cum a fost indepartata aceasta stare din cadrul
religiei? Nu a fost greu...
Majoritatea problemelor produse de religie si de
diversele curente
filozofice aparute de-a lungul secolelor, au fost
niste greseli, pentru ca asa au si aparut: de la ideea
ca Dumnezeu este o fiinta distincta si separata de
noi, o fiinta pe care trebuie sa o venerez, sa o
cultiv si sa o multumesc, si de la care sa sper ca voi
obtine o recompensa, la sfarsitul zilelor mele.
Dar Dumnezeu nu e asa, aceasta e de fapt o blasfemie.
---------------------------------------------------------

Dumnezeu este ceva atat de necuprins, si unele
parti...majoritatea partilor sale, care sunt asociate
cu religia organizata, sunt un lucru pe care il
resping, si care cred ca a facut mult rau lumii:
femeilor, fiintelor oprimate, si cladirii de la World
Trade Center.
-----------------------------------------------------------

Si totusi in acelasi punct avem epifania unei stiinte
extraordinare.
Punctul cel mai apropiat in care a ajuns stiinta
pentru a explica interpretarea lui Isus,
ca samanta de mustar e mai mare decat Imparatia
Cerurilor.
Si singura stiinta care se potriveste cu aceasta
analogie e fizica cuantica.
Acum avem o tehnologie extraordinara, de la magneti
anti-gravitationali, la campuri magnetice de energie
nula.
Avem toate astea si totusi mai pastram acest concept
urat si superstitios, de suburbie, despre Dumnezeu.
----------------------------------------------------------

Oamenii recurg in mod obisnuit la minciuna, atunci
cand sunt amenintati de aceste sentinte cosmice, la o
pedeapsa eterna.
Dar Dumnezeu nu este asa.
Si odata ce incepeti sa va puneti intrebari in
legatura cu imaginile si caricaturile traditionale
despre Dumnezeu, s-ar putea sa pareti un agnostic, un
ateu, sau o persoana care submineaza ordinea sociala.
-----------------------------------------------------------

Dumnezeu e cu siguranta mai maret decat cea mai mare
dintre slabiciunile omenesti.
Si intr-adevar maretia inzestrarilor fiintei umane, pe
care Dumnezeu cu siguranta ca o transcende, e cea mai
remarcabila pentru a emula natura, in splendoarea sa
absoluta.
Cum poate orice barbat sau femeie, sa pacatuiasca
impotriva unei asemenea maretii a mintii?
Cum poate o mica unitate de carbon... de pe Pamant, de
sub apa, din Calea Lactee...sa-l tradeze pe Dumnezeu
cel Atotputernic?...
Este imposibil.
Nivelul arogantei este egal cu nivelul controlului,
detinut de cei care il creaza pe Dumnezeu, dupa chipul
si asemanarea lor.
Creierul, atunci cand indosariaza gandurile, seamana
cu imaginea unui nor de furtuna.
Si sinapsa neuronala e asemenea cerului dintre furtuna
si pamant, pamantul fiind partea receptiva a sinapsei.
Si-l vedeti aici pe Dumnezeu, norii tumultosi de pe
cer.
Si vedeti impulsurile electrice cum se deplaseaza de-a
lungul fasiilor de lumina.
Si vedeti apoi cum lovesc solul.
Creierul pare cuprins de o furtuna puternica, atunci
cand prezinta un gand coerent.
Deci nimeni nu a vazut vreodata gandurile.
Ceea ce vad neurofizicienii, este o furtuna
dezlantuita, in diverse zone ale creierului.
Aceste zone corespund anumitor parti ale corpului, si
stimulilor la care raspunde fiinta.
E o imagine holografica: furie, instinct criminal,
ura, compasiune, iubire...

--------------------------------------------------------
Creierul nu face diferenta intre ceea ce vede in
mediul inconjurator, si ceea ce isi aminteste, pentru
ca in ambele situatii sunt activate aceleasi retele
neuronale.
Creierul este alcatuit din celule nervoase foarte
mici, numite neuroni.
Acesti neuroni au niste ramificatii subtiri, prin
intermediul carora se conecteaza la alti neuroni,
formand astfel o retea neuronala.
Fiecare punct de conexiune este integrat intr-un gand,
sau o amintire.
Creierul alcatuieste concepte prin intermediul legii
memoriei asociative.
De exemplu ideile, gandurile si sentimentele sunt
toate incorporate si interconectate
in aceasta retea neuronala.
Si toate prezinta o relatie posibila, unele cu
celelalte.
Conceptul si sentimentul de iubire de exemplu, este
depozitat in aceasta vasta reteaneuronala.
Dar noi construim conceptul de iubire,din multe alte
idei diverse.
Unii oameni au asociat iubirea cu dezamagirea.
Si atunci cand se gandesc la iubire, experimenteaza
amintirea durerii, tristete, manie sau chiar furie.
Furia poate fi conectata de sentimentul de durere,
care poate fi legat de o persoana, care e si ea
conectata la sentimentul iubirii.
---------------------------------------------------

Ne construim modele referitoare la modul in care vedem
lumea exterioara.
Si cu cat avem mai mai multe informatii, cu atat ne
rafinam modelul, intr-un fel sau altul.
Si practic ajungem sa ne spunem noua insine o poveste,
referitoare la modul in care este lumea exterioara.
Orice informatie pe care o procesam, orice informatie
care intra in sistemul nostru,
din mediul exterior, e intotdeauna colorata de
experientele pe care le-am avut si de un raspuns
emotional, pe care il prezentam, ca reactie la
stimulul respectiv.

--------------------------------------------------------
Cine e la comanda atunci cand ne controlam emotiile,
sau cand raspundem la emotiile noastre?
Stim, din punct de vedere fiziologic, ca celulele
nervoase care se activeaza simultan, se conecteaza
intre ele.
Daca practicam un lucru in mod repetat, celulele
nervoase respective, se vor conecta intre ele,
dobandind o relatie pe termen lung.
Daca va enervati, sau va simtiti frustrati zilnic,
daca suferiti zilnic,daca va gasiti motive sa va
simtiti victimizati in viata, atunci practic voi va
reconfigurati si va reintegrati zilnic reteaua
neuronala.
Si acum reteaua neuronala respectiva are o relatie pe
termen lung, cu toate celelalte celule nervoase numite
- identitate.
Mai stim de asemenea ca celulele nervoase care nu sunt
activate simultan, nu mai sunt nici interconectate
intre ele, si isi pierd astfel relatia pe termen lung,
pentru ca de fiecare data cand noi intrerupem un
proces de gandire, care produce un raspuns chimic in
corpul nostru, de fiecare data cand il intrerupem,
celulele nervoase conectate intre ele, incep sa rupa
relatia pe termen lung dintre ele.
Atunci cand incepem sa intrerupem si sa observam, dar
nu din perspectiva relatiei stimul-raspuns, si a
reactiei automate, ci prin observarea efectelor
produse,atunci nu mai suntem persoana
corp-minte-constiinta-emotii, care raspunde la mediul
inconjurator, ca un mecanism automat.
Aceasta inseamna ca emotiile sunt bune sau rele?
Nu. Emotiile sunt configurate pentru a amplifica
printr-un proces chimic, o parte a memoriei pe termen
lung.
De asta le avem.
-----------------------------------------------

Toate emotiile sunt substante
chimice imprimate holografic.
-----------------------------------------------

Cea mai sofisticata farmacie din univers
e aici, in interiorul nostru.
----------------------------------------------------

Exista o parte a creierului numita hipotalamus.
Hipotalamusul e ca o mini-fabrica, unde se asambleaza
substante chimice, corespunzand anumitor emotii pe
care le experimentam.
Ele sunt alcatuite din mici lanturi secventiale de
amino-acizi.
Corpul este practic o unitate de carbon care fabrica
20 de amino-acizi diferiti.
Impreuna, ele formeaza structura sa fizica.
Corpul este o masina care produce proteine.
In hipotalamus, micile lanturi de proteine, numite
peptide, sunt asamblate in anumite neuro-peptide, sau
hormoni neuronali, care se potrivesc cu starile
emotionale, pe care le experimentam zilnic.
Deci exista substante chimice pentru furie, tristete,
pentru starea de victima, pentru pofta.
Exista substante chimice care se potrivesc fiecarei
stari emotionale, pe care o experimentam.
Si in clipa in care experimentam acea stare
emotionala, in corpul sau creierul nostru,
hipotalamusul va asambla imediat peptida respectiva,
si apoi o va elibera in fluxul sanguin.
Din momentul in care ajunge in sange, isi croieste
drum pana la diverse centre sau parti ale corpului
nostru.
Fiecare celula a corpului nostru are acesti receptori
exteriori.
------------------------------------------------------

O singura celula poate avea mii de receptori la
suprafata sa, deschizand-o catre lumea din afara.
Si atunci cand o peptida ajunge la suprafata celulei,
ea practic - ca o cheie care intra in broasca, se
pozitioneaza pe suprafata receptoare, se conecteaza la
el, ca si cum
s-ar rasuci acolo. E ca o sonerie, care suna si
transmite un sunet in interiorul celulei.
--------------------------------------------------------

Cand devenim adulti, majoritatea dintre noi, care am
avut si noi scaparile noastre, ajungem sa percepem
lumea intr-o zona detasata din punct de vedere
emotional,
sau practic traim, ca si cum azi ar fi ieri.
Nefiind nici in locul deconectat, nici in cel reactiv
la maxim din punct de vedere emotional, pentru ca a
parcurs o perioada anterioara a realitati, persoana nu
opereaza ca un tot unitar integrat.
-----------------------------------------------------------

In exteriorul celulei, exista miliarde de locatii de
receptare, al caror rol e pur si simplu de a
receptiona informatia care vine.
------------------------------------------------

Un receptor la care s-a cuplat o peptida, transforma
celula in multe moduri.
Declanseaza o intreaga serie de fenomene biochimice,
in cascada, si unele dintre ele pot chiar sa produca
schimbari in nucleul celulei.
Cu siguranta ca fiecare celula este vie si are o
constiinta proprie, mai ales daca definim constiinta
ca fiind punctul de vedere al unui observator.
Exista intotdeauna o perspectiva a celulei.
De fapt, celula este cea mai mica unitate de
constiinta a corpului.
-------------------------------------------------

Dar definitia pe care o dau eu dependentei este foarte
simpla: un lucru pe care nu-l poti opri.
Ne punem in situatii care sa implineasca dorintele
bio-chimice, ale celulelor corpului nostru, creand
situatii care sa se potriveasca nevoilor noastre
chimice.
O persoana dependenta va avea intotdeauna nevoie de
ceva in plus, pentru a obtine senzatia de euforie, sau
excitatie chimica, pe care o cauta.
Deci definitia mea practic spune:
Daca nu-ti poti controla starea emotionala, atunci e
posibil sa fi dependent de ea.
-----------------------------------------------------------------

Deci cum poate cineva sa spuna cu adevarat ca este
indragostit, de o anumita persoana, de exemplu?
Sunt indragostiti doar la anticiparea emotiilor de
care sunt dependenti.
Pentru ca aceeasi persoana ar putea cadea din gratii,
pana saptamana viitoare, daca nu va corespunde
asteptarilor.
Dumnezeule! Nu-i asa ca aceasta schimba aspectul
perspectivei noastre emotionale, asupra nevoilor
personale, si a identitatii?
-----------------------------------------------------------------

Suntem emotiile si emotiile sunt insasi fiinta
noastra.
Nu putem separa emotiile, daca ne gandim ca fiecare
aspect al digestiei, fiecare sfincter, care se
contracta si se dilata, fiecare grup de celule care
vin sa se hraneasca si apoi se indeparteaza,
pentru...a vindeca sau a repara ceva.
Toate sunt influentate de moleculele emotionale.
E ca un bazait continuu.
--------------------------------------------------------

Asa ca va intrebati daca emotiile sunt ceva rau.
Nu sunt ceva rau. Sunt viata.
Ne coloreaza si ne imbogatesc experienta.
Dependenta noastra de ele insa constituie o problema.
Majoritatea oamenilor nu-si dau seama, atunci cand
inteleg ca sunt dependenti de emotii, ca nu e doar un
proces psihologic, ci unul bio-chimic.
Ganditi-va la urmatorul lucru: heroina foloseste
acelasi mecanism de receptie la nivel celular, ca si
compusii chimici emotionali.
E usor deci sa ne dam seama ca daca putem fi
dependenti de heroina atunci putem deveni dependenti
de orice neuro-peptida, de orice emotie.
------------------------------------------

Criteriul relevant de cautare e legat de gasirea unei
anumite stari emotionale.
Vreau sa spun ca practic nu putem nici macar sa privim
intr-o anumita directie,fara ca acest lucru sa fie
corelat cu un aspect emotional.
-----------------------------------------------------

Dar oamenii care sunt dependenti de sex?

Mintea noastra practic ne creeaza corpul...
--------------------------------------------

Deci totul incepe la nivel celular.
Celula este o masinarie care produce proteine.
Corpul primeste semnalele din creier.
-------------------------------------------------

Receptorii se schimba, din punctul de vedere al
senzitivitatii.
Daca un anumit receptor pentru o anumita substanta sau
lichid produs de corpul nostru, este bombardat mult
timp si la intensitate mare, practic se va diminua.
Vor fi mai putini asemenea receptori.
Sau va fi astfel influentat, incat sa fie practic
de-senzitivizat, sau redus la un nivel foarte scazut.
Prin urmare aceeasi cantitate din drogul sau lichidul
intern respectiv, va cauza un raspuns mult mai redus.
---------------------------------------------

Daca bombardam celula cu aceeasi atitudine, si cu
aceiasi compusi chimici, zilnic, la nesfarsit, cand
celula respectiva se hotaraste in cele din urma sa se
divida, si produce o celula-sora, sau o celula-fiica,
celula urmatoare va avea mai multe locatii receptoare
pentru acele neuro-peptidele emotionale, si mai putine
locatii receptoare pentru vitamine, minerale, si alti
compusi nutritionali, pentru schimbul intercelular de
hrana, sau chiar pentru eliminarea produsilor
reziduali.
Orice proces de imbatranire este rezultatul unei
productii deficitare de proteine.
Ce se petrece cand imbatranim?
Pielea isi pierde elasticitatea: elastina e o
proteina.
Ce se intampla cu enzimele?
Nu mai digeram la fel de bine.
Ce se petrece cu lichidul sinovial?
Toate acestea sunt proteine, fara de care ne
intepenim.
Ce se petrece cu oasele? Se subtiaza.
Deci orice proces de imbatranire este rezultatul unei
productii inadecvate de proteine.
Asa ca atunci cand apare intrebarea:
Conteaza intr-adevar ce mancam?
Si procesul nutritiv mai are vreun efect, daca celula
nu mai are nici macar locatiile receptoare, dupa 20 de
ani de abuz emotional, macar pentru a primi sau
permite intrarea compusilor nutritionali necesari
mentinerii sanatatii?
--------------------------------------------------------

Ok, e timpul sa realizam o corectie a traiectoriei.
O corectie pe drumul aventurii noastre.
Si aceasta corectare a cursului e deplasarea catre o
noua paradigma.
E doar o extensie a celei vechi.
Universul e mai mare decat credeam noi, dupa vechiul
model. Si gaurile sunt mult mai mari decat credem noi.
---------------------------------------------------------------

Nimeni n-a fost langa tine, si nici nu ti s-a oferit
vreodata o cunoastere inteligenta suficienta,
referitoare la Sinele tau frumos.
Cum functionezi tu, din interior spre exterior.
De ce sunteti dependenti?
Pentru ca nu aveti nimic altceva mai bun la
dispozitie!
Si nici n-ati visat la ceva mai bun pentru ca nimeni
nu v-a invatat vreodata, cum sa visati la ceva mai
bun.
Credeti ca sunteti rai?
Nu cred ca sunteti rai. Credeti ca sunteti buni?
Nu cred nici ca sunteti buni.
CRED CA SUNTETI DUMNEZEU...
-----------------------------------------------------

In general psihiatria nu le permite oamenilor o
libertate de actiune suficienta.
Exista extrem de multe probleme, nu toate bineinteles,
dar exista foarte multe probleme, etichetate ca fiind
probleme psihologice, si a caror cauza e faptul ca
oamenii fac alegeri gresite. Si ar trebui sa fie
invatati, sa faca alte alegeri.
--------------------------------------------------------------

Cand am spus ca disparem, nu ma refeream la o
disparitie fizica efectiva,
Vreau sa spun, este ca ne deplasam din acea zona a
creierului care e in legatura cu personalitatea
noastra, care e legata de asocierea noastra cu alti
oameni, cu alte locuri, de asocierea noastra cu alte
lucruri, perioade temporale si evenimente.
Noi nu existam in centrele asociative din creierele
noastre,care ne afirma din nou identitatea si
personalitatea.
Oamenii de rand din lumea aceasta,
care traiesc si considera viata ca fiind
plictisitoare, sau care nu se simt inspirati de viata,
cred aceasta pentru ca nu au facut nici o incercare sa
obtina cunostintele si informatia care sa-i inspire.
Ei sunt atat de hipnotizati de mediul in care traiesc,
prin intermediul mass-media, al televiziunii...al unor
oameni care traiesc si creeaza idealuri.
Si toti se straduiesc sa devina asemenea acelor
idealuri.
Sunt idealuri pe care nimeni nu le poate de fapt
implini, in ceea ce priveste aspectul fizic, si
definitiile date frumusetii.
Ca si valoare, acestea sunt toate iluzii, carora multi
oameni li se abandoneaza, si-si
traiesc vietile in mediocritate.
Se poate sa traiasca acea viata si se poate sa nu-si
doreasca niciodata, se poate sa nu urce niciodata la
suprafata, ca sa-si poata dori sa fie altceva.
Dar daca se ridica totusi la suprafata si se intreaba:
"Mai exista si altceva mai mult?"
sau "De ce sunt aici?", "Care e scopul vietii?",
"Incotro ma indrept?",
"Ce se intampla cand mor?"
Cand incep sa-si puna aceste intrebari, incep sa
flirteze si sa interactioneze cu perceptia faptului ca
poate au o cadere nervoasa.
Dar de fapt atunci vechile lor concepte, si felul in
care-si vizualizeaza viata in lumea aceasta, incep sa
se prabuseasca.

Suntem pe un teritoriu in totalitate nou, din creierul
nostru, si deoarece suntem pe un teritoriu complet
nou, practic ne reconfiguram creierul, si efectiv ne
reconectam la un nou concept, care practic ne
transforma, din interior spre exterior.
Daca imi modific mintea, schimb astfel si ceea ce
aleg?
Daca imi modific alegerile, mi se va schimba si viata?
De ce nu ma pot schimba?
De ce anume sunt dependent?
Care lucru de care sunt atasat, din punct de vedere
chimic, il voi pierde?
Si ce persoana, loc, moment in timp sau eveniment, de
care sunt atasat, din punct de vedere chimic, si pe
care nu vreau sa le pierd pentru a nu fi nevoit sa
experimentez reactia chimica care ar putea rezulta din
aceasta?
De aici, tragedia umana.
-----------------------------------------------------------------

Care este singura planeta locuita din Calea Lactee?
Si care are aceasta profunda si imensa supunere in
fata religiei?
Si stiti de ce s-a petrecut aceasta?
Pentru ca oamenii au tras o linie intre bine si rau.
------------------------------------------------------

Daca fac asa, o sa fiu pedepsit de Dumnezeu.
Daca fac altfel, o sa fiu rasplatit.
Aceasta este o descriere foarte slaba, care incearca
sa ne faca o harta, a caii pe care sa o urmam in
viata.
Dar cu rezultate deplorabile.
Pentru ca de fapt nu exista ceva numit bine sau rau.
La modul acesta noi judecam lucrurile mult prea
superficial.
Aceasta inseamna ca sunt in favoarea pacatului si a
licentiozitatii? A depravarii? Nu.
Aceasta inseamna pur si simplu ca e nevoie sa ne
imbunatatim modul de exprimare si intelegere, a
lucrurilor cu care avem de-a face aici.
Exista anumite lucruri pe care le fac, si care stiu ca
ma vor face sa evoluez.
Exista alte lucruri care nu ma vor face sa evoluez.
Dar nu sunt bune sau rele. Nu exista un Dumnezeu care
abia asteapta sa te pedepseasca, pentru ca ai facut
intr-un fel sau altul.
------------------------------------------------------

Nu exista un Dumnezeu care-i condamna pe oameni.
Toti suntem Dumnezei.
-------------------------------------------------------

In acelasi timp Dumnezeu este un fel de detinator al
acelor parti ale experientei noastre, despre lume,
care sunt intrucatva transcendente, sublime...
--------------------------------------------------------

Nu am nici cea mai mica idee, despre ce este Dumnezeu
de fapt.
Cu toate acestea am experienta faptului ca
Dumnezeu exista. Exista ceva foarte real in legatura cu
aceasta prezenta, numita Dumnezeu, desi nu am idee cum
sa-l definesc pe Dumnezeu, sa-l vad ca pe o fiinta,
sau ca pe un lucru, nu pot face aceasta...
E ca si cum ai cere unei fiinte umane sa explice ce
este Dumnezeu.
Aceasta e similar ca si cum ai cere unui peste, sa
explice apa in care inoata.
----------------------------------------------------

Dumnezeu este o super-pozitie a
spiritului existent in toate lucrurile.
-------------------------------------------------------

Cu totii suntem Dumnezeu, ca alcatuire.
Si trebuie sa mergem pe calea aceasta.
Dar intr-o zi, va trebui sa iubiti abstractul, la fel
de mult pe cat iubiti starea de dependenta si
conditionare.
Singurul mod in care ma voi considera vreodata ca
fiind mareata, nu va fi prin modul
in care actionez asupra corpului meu, ci prin modul in
care actionez asupra mintii mele.
-----------------------------------------------------------

Deci inainte de a ne alcatui in mod constient
destinul, inainte de a ne arunca inainte
din punct de vedere spiritual cu ideea ca gandurile
noastre ne pot afecta viata si realitatea, pentru
realitatea =egal= viata, am acest mic pact, pe care il
fac atunci cand imi creez ziua. Imi spun: Imi rezerv
acest interval de timp pentru a-mi crea ziua.
Si influentez campul cuantic.
Si daca de fapt Observatorul ma priveste, in tot acest
timp, si daca exista un aspect spiritual al propriei
mele fiinte, atunci da-mi un semn astazi, care sa-mi
spuna ca ai fost atent la vreunul dintre lucrurile pe
care le-am creat, si fa asta intr-un mod la care sa nu
ma astept, astfel incat sa fiu surprins de abilitatea
mea de a experimenta aceste lucruri, si fa in asa fel
incat, sa nu am nici o indoiala ca acest semn vine de
la Tine.
---------------------------------------------------------------

Deci creierul este capabil sa faca milioane de lucruri
diverse.
Si oamenii ar trebui sa afle cat de capabili sunt de
fapt, si cat de performanta este de fapt mintea lor.
Cunoasterea acestui fapt incredibil, poate
sa faca atat de multe pentru noi incat ne poate ajuta
sa invatam, ne putem chiar transforma si adapta, putem
deveni mai buni decat suntem si ne poate chiar ajuta
sa ne transcendem conditia.
Poate exista chiar un mod prin care sa ne duca la un
nivel superior, al existentei noastre, la care sa
putem intr-adevar intelege lumea intr-un mod mai
profund, un nivel la care sa putem intelege relatia
noastra cu celelalte lucruri si fiinte intr-un mod mai
profund.
Si putem de asemenea sa ne atribuim o semnificatie mai
profunda noua insine si lumii din care facem parte.
Putem arata ca exista o parte spirituala a creierului
nostru, ca e o parte la care putem avea acces cu
totii.
E ceva ce putem face cu totii.
--------------------------------------------------

Trebuie sa formulam ceea ce ne dorim, si sa ne
concentram atat de mult, sa fim atat de focalizati
asupra acestui lucru, sa fim atat de constienti de el,
incat sa ne pierdem pe noi insine, sa pierdem notiunea
timpului, si a identitatii noastre.
Si in clipa in care suntem atat de implicati in acea
experienta, incat pierdem notiunea propriei fiinte, a
timpului, imaginea aceea e singura imagine care e
reala.
Cu totii am trait aceasta experienta, cand ne-am
hotarat sa ne dorim ceva.
Aceasta este fizica cuantica in actiune.
Aceasta este realitatea care se manifesta.
E Observatorul in plina actiune.
--------------------------------------------------------------

Constiinta voastra ii influenteaza pe cei din jur,
influenteaza proprietatile materiei.
Va influenteaza viitorul.
Voi participati la crearea propriului vostru viitor.
----------------------------------------------------------------

"Da-mi astazi un semn, care sa-mi arate ca ai fost
atent la vreunul dintre lucrurile pe care le-am creat,
si fa aceasta intr-un mod la care sa nu ma astept,
astfel incat sa fiu la fel de surprins
in fata abilitatii mele de a reusi sa
experimentez lucrurile acestea,
si fa in asa fel incat sa nu am
nici o indoiala ca a venit de la Tine".
----------------------------------------------------------------

V-ati privit vreodata pe voi insiva prin ochii
unui altcuiva, care sunteti voi acum?
Asta DA initiere!

V-ati oprit vreodata pentru o clipa sa va priviti
pe voi insiva prin ochii... Observatorului Suprem?
----------------------------------------------------------------

Eu sunt mult mai mult decat cred ca sunt.
Si pot fi chiar si mai mult decat atat.
Pot sa influentez mediul inconjurator, pe ceilalti
oameni, pot sa influentez chiar si spatiul.
Pot sa influentez viitorul.
Sunt responsabil pentru toate acestea.
Nu sunt separat de mediul inconjurator.
Suntem una.
Sunt legat de tot ce este in jurul meu.
Nu sunt singur.
-----------------------------------------------------------------

A sti ca exista aceasta interconexiune a intregului
univers, ca suntem interconectati intre noi si in
acelasi timp, interconectati cu intregul univers la un
nivel fundamental, cred ca e cea mai buna explicatie
posibila data spiritualitatii.
-----------------------------------------------------------------

Cred ca scopul nostru aici este sa ne dezvoltam
inzestrarile si potentialitatile, si sa invatam sa fim
niste creatori care actioneaza efectiv.
--------------------------------------------------------

Suntem aici ca sa fim niste creatori!
Ne aflam aici ca sa infiltram spatiul cu idei si opere
ale gandului.
Suntem aici ca sa facem ceva cu viata aceasta!
--------------------------------------------------------------

Ca sa recunoastem identitatea cuantica. Ca sa
recunoastem locul in care avem intr-adevar
posibilitatea de a alege.
Pentru a recunoaste existenta mintii.
Atunci cand apare aceasta schimbare de perspectiva,
putem spune ca respectiva fiinta s-a iluminat.
----------------------------------------------------------------

Mecanica cuantica ii permite intangibilului...fenomen
al libertatii sa se intrepatrunda cu natura umana.
-------------------------------------------------

Fizica cuantica... foarte succint vorbind, este o fizica
a posibilitatilor.
Si in mod fundamental ridica intrebarea:
Ale cui sunt posibilitatile?
Cine alege dintre aceste posibilitati, pentru a ne
oferi evenimentul experimentat efectiv?
Si singurul raspuns satisfacator atat din punct de
vedere logic cat si al semnificatiei, este: constiinta
este fundamentul oricarei fiintari.
----------------------------------------------------------

Trebuie sa cautam cunoasterea, fara nici o
interferenta a dependentelor noastre.
Si daca putem face aceasta, vom manifesta cunoasterea
in realitate, corpurile noastre o vor experimenta in
noi moduri, prin intermediul unor noi procese chimice,
al unor noi holograme, prin intermediul acelui
"altundeva" al mintii, dincolo de visele noastre cele
mai nesabuite.
---------------------------------------------------------------

Cu totii vom atinge intr-o buna zi nivelul avatarilor
despre care doar am citit in carti
Buddha si Isus...
-----------------------------------------------------------

Bine ati venit in Imparatia Cerurilor, fara o Judecata
de Apoi, fara ura...fara incercari...fara nimic
altceva...pentru ca pur si simplu suntem legea acestei
realitati pe care o numim "reala", pentru ca prin
puterea intangibilitatii, sa se smulga din inerta
actiune, din haos, si sa o mentinem in propria sa
forma, ca sa o putem numi: "materie".
---------------------------------------------------------------

Cum putem masura efectele?
Ne traim viata si putem vedea apoi daca undeva in
viata noastra, s-a schimbat ceva.
Si daca s-a schimbat ceva, noi vom deveni oamenii de
stiinta ai vietilor noastre.
Acesta este de fapt motivul pentru care suntem aici.
----------------------------------------------------------------

Nu accepta totul ca fiind adevarat!
Testeaza si vezi daca e adevarat!
--------------------------------------------------------------------

Cat de adanc vreti sa mergeti prin tunelul care duce
in necunoscut?

Meditati la asta o vreme!

********



(Protagonistii din film, ale caror replici sunt transcrise mai sus:)


"David Albert - Prof. si Director al Fundatiei
Filosofice de Fiziica - Univ. Columbia"
Sunt PHD in fizica teoretica
- M-am format in biochimie,
"Dr. Joe Dispenza - Dr. in Medicina Quiropractica" si
apoi am fost la scoala quiropractica din Life
University, in Atlanta, Georgia.
Am facut post-perfectionare in anatomie si fiziologie,
neurochimie, neurofiziologie si genetica.
Am studiat fizica cuantica si am scris diverse carti
despre fizica cuantica.


Amit Goswami, PHD e prof. de fizica la Universitatea
din Oregon
Dupa ce am obtinut PHD in Harvard, am fost la un
laborator european de studii asupra particulelor si
apoi am lucrat in domeniul unificarii campurilor
cuantice la facultatea din Stanford.
Am sute de publicatii in acest domeniu, dar cea mai
cunoscuta a fost despre o descoperire referitoare la
super-simetria care a generat teoria marii unificari.


"John Hagelin - Prof. de Fizica si director al Inst.
de Stiinte, Tehnologie si Politica al Univ. Maharishi"


"Stuart Hameroff - Prof. de Anesteziologie si
Psihologie"
Eu am fost anestezist la viata mea si intotdeauna cand
imi adormeam pacientii,
imi imaginam unde se duceau si de ce erau acolo.
Acest lucru m-a atras sa studiez anestezia si
constienta.


"Director al Centrului de Constienta de la Univ. din
Arizona"
"Dr. Miceal Ledwith - Ex-profesor de Teologie
Sistematica a scolii Maynooth, Irlanda"
O mare parte a vietii am fost profesor de teologie.


"Daniel Monti - Director al Programului Medical
'Corpul si Mintea' la Univ. Thomas Jefferson"
Sunt fizician cu experienta in psihiatrie si
comportament uman.
Lucrez la Universitatea de Medicina Jefferson.
Am inceput sa studiez despre creier si spiritualitate
pentru ca avea legatura cu intrebarile pe care eu mi
le puneam cand eram copil asupra realitatii, cum
intelegem adevarul, ce este real...
Dupa ce am crescut si am vazut ca spiritualitatea era
fundamentala pentru a raspunde la astfel de intrebari,
asa ca stiinta, si am inceput sa urmaresc sa unesc
aceste doua forte.


"Andrew B. Newberg - Prof. Dep. Radiologia si medic
nuclear in spitalul Univ. Pensilvania"


"Candace Pert, PHD detine patente de peptide
modificate"
Sunt profesoara la Univ. Georgetown de Medicina.


"Ramtha - Maestra scolii Ramtha de Iluminare
si Chanelling JZ Knight"


"Jeffrey Statinover - Ex-Presedinte a Fundatiei Jung
de NY si asistent de Psihologie si Religie la Univ.
Harvard"
Eu inca mai studiez fizica, inca nu sunt un fizician
format.
Dar daca am noroc, sa continui sa lucrez si sa ma
formez, ceea ce vreau sa fac este sa aplic teoria
cuantica in procesarea informatiilor cuantice.


"William Tiller - Prof. Emerit de Stiinta Materiala si
Inginerie la Univ. de Stanford"
Eu am abandonat toate compromisurile profesionale,
pentru a avea timp sa realizez lucrarile mele.
E clar ca am abandonat toate pozitiile de autoritate,
dar e necesar un anumit sacrificiu.
A trebuit sa-mi pastrez slujba de zi.
Trebuie sa-mi hranesc familia.


"Fred Alan Wolf - PHD in Física in U.C.L.A.
Fízician, asistent si scriitor"
Poate ca va intrebati cum de stiinta poate parea asa
nebuna ca mine.
Daca studiati stiinta de mai mult timp, cu seriozitate
si profunzime, si in final nu va simtiti jumatate
nebun,inseamna ca n-ati inteles nimic!

Good Luck !

DamChrist169

Multam fain !
Consider ca e util de citit(copiat) si de alti "curiosi" de viata.
Genul asta de cunostinte nu e nou sau vechi ci se "rumega" pe ani si ani.
Binenteles ca e altceva cand vezi si filmul, dar fiind scris, se poate lua mai pe indelete.

Gand Bun !

Nox

#13
Documentarul respectiv se afla in doua versiuni:

What The Bleep Do We Know (2004) (108 minute)
LINK: http://www.imdb.com/title/tt0399877/

What The Bleep Down The Rabbit Hole (2006) (148 minute)
LINK: http://www.imdb.com/title/tt0499596/

Al 2-lea film este de fapt primul film dar in varianta extinsa si contine aproximativ 40 de minute cu interviuri.

De asemenea au aparut traduse in limba romana cartile lui Masaru Emoto:

"Apa cunoaºte rãspunsul Vol. 1: Mesajele ascunse din apã" (2006)
"Apa cunoaºte rãspunsul Vol. 2: Viaþa secretã a apei" (2007)
"Oracolul cristalelor de apã" (2007)
"Miracolul apei" (2007)

http://www.divin.ro/?query=emoto+masaru
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

DamChrist169

Iata si versiunea filmului din 2006, cu acelasi sens dar alte informatii si comentarii. Intre cele 2 filme existau cateva fraze comune pe care le-am eliminat aici. Am lasat doar ce este nou fata de varianta din 2004.


What the (Bleep) do we know-Rabbit Hole - partea 1

Vizuina iepurelui - cit de adinc vrem sa mergem?
inseamna, de fapt, cit de mult vrei sa afli despre adevarata ta natura...
--------------------------------------------------------------
Alice a coborit in vizuina iepurelui unde s-a intilnit cu Palarierul Nebun. |Palarierul era NEBUN
deci ideea e sa iesi din vizuina, dupa ce ai fost acolo
exista 2 stadii, primul - nebunesc  - cind cobori in vizuina si al 2-lea
unde compari 'sminteala' ideilor cu rigorizitatea si strictetea unui proces(fizic)
--------------------------------------------------------------
cred ca partea interesanta in stiinta, fizica respectiv, |este noutatea si originalitatea modului de a deslusi lumea
cred ca metoda experimentala - foarte importanta in fizica - |difera mult de metoda revelatiei sau a meditatiei
nu cred ca e adevarat, de exemplu
ca un budist sa-si schimbe credinta ca urmare a rezultatelor |obtinute de unii oameni in experimentele cu electroni
--------------------------------------------------------------
de ce aceasta aparenta fisura intre biserica si stiinta |sau intre stiinta si religie?!?
cred ca ruptura are radacini foarte adinci
pentru ca, probabil, merge inapoi |pina la o anumita credinta din Scripturi
cum ar fi Geneza - care se ocupa de inceputuri, |care ne explica cum a fost creata lumea
de fapt, orice savant biblic va va spune - si asta nu-i o noutate! - |ca Geneza n-ar fi trebuit sa fie despre originile lumii!
dar multi clerici credeau ca in Geneza gasesti un fel de relatare |'in direct', gen CNN, despre inceputurile Creatiei
si astfel, apar de-a lungul timpului, multi oameni de tipul acesta
cum ar fi celebrul arhiepiscop  James Ussher - in Irlanda, 1650 |care a calculat retrospectiv erele patriarhilor
si ajuns, spre satisfactia sa, la concluzia ca lumea a fost |creata in 4004 i.e.n, 17 septembrie, la ora 9 dimineata!!!
--------------------------------------------------------------

cred ca trebui sa existe o explicatie stiintifica a spiritualitatii
nu cred ca a fost formulata una satisfacatoare pina de curind
pentru mine, singura care are sens este ca
proto-constienta, valorile platonice, bunatatea, adevarul exista la acest nivel fundamental al geometriei spatiu-timp
si, daca sintem deschisi, ne pot influenta actiunile |si ne leaga de celelalte fiinte si de intregul univers
--------------------------------------------------------------
stiinta creeaza povestile dupa care noi ne traim viata
iar stiinta ne-a spus o poveste foarte sumbra
cum ca noi am fi o greseala genetica
ca avem gene ce 'ne folosesc' pentru a trece la |generatie urmatoare si ca sintem mutatii genetice aleatorii
s-a spus ca sintem in afara universului, |ca sintem singuri, separati
o greseala singuratica, pe o planeta singuratica, |intr-un univers singuratic
si astfel intelegem lumea sau pe noi insine
si acum realizam ca aceasta idee a separarii |este unul din cele mai distructive lucruri
este lucrul ce creeaza toate problemele din lume
e timpul pentru intelepciune>{11704}{11763}acum ne dam seama ca aceasta paradigma e gresita
ca nu sintem separati, noi toti sintem UNUL, |conectati pina la cel mai profund element al fiintei noastre
si incercam sa intelegem si sa asimilam implicatiile acestui lucru
ce inseamna asta pentru mine si viata mea
--------------------------------------------------------------
avem nevoie de un nou calambur spiritual
avem nevoie de un nou mod |de intelegere spirituala a naturii umane
pentru ca vechile moduri, mitologii, dihotomia Dumnezeu - monarh, rege! versus Savantul Legiferator sint moarte
trebuie sa fie inmormintate! |avem nevoie de un regat nou, o viziune noua
si cred ca fizica cuantica, din tot ce exista, |ne poate ajuta sa inaintam in directia buna
--------------------------------------------------------------
cred ca aspectul central in noua paradigma, cel putin in medicina - domeniul in care lucrez
este realitatea constiintei si faptul ca ea are un impact
--------------------------------------------------------------
trebuie sa mergem dincolo de simturi pentru a crea o noua paradigma
--------------------------------------------------------------
este foarte probabil ca ceea ce se intimpla in interiorul tau
in creier, in sistemul nervos, in modul cum observi, cum functioneaza memoria, mintea
e foarte posibil deci, ca aceste lucruri sa fie o relatie Observator-Materie
care iti creeaza realitatea, afectindu-ti perceptia
asta nu inseamna ca modifici realitatea exterioara, nu modifici fotolii, camioane, buldozere sau rachete care decoleaza
nu schimbi astea, ci schimbi modul in care le percepi, sau cum te gindesti la ele, ce simti pentru ele, modul cum simti lumea
--------------------------------------------------------------
cantitatea infinita de informatie procesata de creier in fiecare |secunda ne spune ca lumea e mai mult decit percepem noi
totusi, de fiecare data sintem cufundati intr-o experienta ce implica simturile: vedem, mirosim, gustam, simtim
absorbiti intr-o realitate senzuala
--------------------------------------------------------------
nu stim nimic despre realitate
asa numitul simt al realitatii exterioare ne e filtrat de organele de simt
--------------------------------------------------------------
creierul proceseaza 400 miliarde biti de informatie pe secunda dar noi sintem constienti doar de 2000 de biti
asta inseamna ca, in creier, realitatea se desfasoara continuu
--------------------------------------------------------------
ochii sint, intr-un fel, aparate de filmat pentru ca preiau informatia si o inmagazineaza
dar nu-i pot da sens pina nu e pus totul cap-la-cap
si, in acest sens, e nevoie de 'masa de montaj'
pentru a lega totul pentru a face 'filmul' despre viata ta |si lumea in care traiesti
--------------------------------------------------------------
daca ma dau jos din pat dimineata si brusc decid sa iau in serios afirmatia - care e foarte adevarata!
conform careia nu stiu daca ochii mei functioneaza corect
astfel ca, desi pare o podea solida linga pat, |s-ar putea sa fie, de fapt, un tarm stincos sau ceva asemanator
daca sint incapabil sa ordonez posibilitatile in functie de probilitatile ce le-am atribuit
atunci nu voi cobori din pat! |mi se pare ca sint paralizat, ad literram!
pur si simplu, nu stiu cum voi face pasul urmator
acesta este, cu siguranta, faptul ca ochii ar putea sa ma insele
avem experientele oamenilor ce sufera de halucinatii |dar chiar daca nu ar fi fost
tot nu putem demonstra ca, in principiu, ochii nu ne amagesc!
asta e perfect adevarat!
dar cind decidem sa ne dam jos din pat dimineata, |atribuim probabilitati diferitelor ipoteze legate de existenta podelei
o ipoteza e ca exista si de aia o vad
alta ipoteza e ca podeaua e o halucinatie si ca de fapt acolo e un tarm stincos
prin faptul ca te dai jos din pat dimineata sustii una |din aceste ipoteze ca fiind mai probabila decit cealalta
--------------------------------------------------------------
cred ca realitatea ultima depinde de modul cum |persoana o percepe si de ceea ce crede ea ca e real
--------------------------------------------------------------
creierul proceseaza 400 miliarde biti de informatie pe secunda |dar noi sintem constienti doar de 2000 de biti
asta inseamna ca, in creier, realitatea se desfasoara continuu
el primeste informatia si totusi nu o integreaza
dar daca scoatem cunoasterea si informatia din conventional, din cusca conventionalului
sa presupunem ca unim fizica cuantica cu neurologia
si i se cere creierului, ni se cere sa ne gindim la asta si |sa evaluam probabilitatile, posibilitatile si potentialele
si sa asociem ceea ce cunoastem cu experientele noastre |repetind asta la nesfirsit
creierul va incepe sa compuna 2 retele neuronale independente
va crea o noua viziune
iar aceasta se va intimpla prin mutarea lanternei care 'lumineaza' cei 2000 de biti de informatie despre corpul nostru, mediul inconjurator si timp
usor intr-o parte, in intuneric, si descoperirea unui lucru nou
asta se numeste REALIZARE

--------------------------------------------------------------
sint intrebat ce importanta are mecanica cuantica, tinind cont ca e vorba de niste chestii extrem de mici
sint 3 raspunsuri posibilie:
dintr-un unghi practic nu are nici o importanta; |tot trebuie sa mergi la lucru, sa sofezi si celelalte
din al 2-lea unghi, se infiltreaza peste tot in lume, mai ales in electronica
la supermarket, cind scanezi produsele la casa, ai un efect al mecanicii cuantice
dar cel mai important este al 3-lea raspuns, |care, in esenta, e de natura filozofica
de ce sint filozofii atit de inversunati in a deconstrui premizele pe care se bazeaza lumea?
am inteles in cele din urma!
am inteles dupa ce am comparat mecanica cuantica cu cea clasica
reprezinta 2 moduri foarte diferite de intelegere a lumii si a noastra
din perspectiva clasica sintem masini, iar intr-o masina |nu e loc de constiinta,
nu conteaza daca masina moare, poti s-o omori si s-o arunci la gunoi, nu conteaza!
daca e lumea e chiar asa atunci oamenii se vor comporta asemenea
dar mai este un mod de a privi lumea, sugerat de mecanica cuantica
lumea nu e un mecanism de ceas, ci mai degraba un organism,
e un lucru organistic si extrem de interconectat |ce se extinde in spatiu si timp
intr-un astfel de mediu, ce cred despre comportamentul meu are un impact mult mai mare
nu doar asupra mea ci si asupra lumii, decit intr-o lume clasica
deci, in mod fundamental, are legatura cu morala si etica: |ceea ce gindesc influenteaza lumea!
intr-un fel aceasta e cheia intelegerii importantei schimbarii de perspectiva
--------------------------------------------------------------
sa vorbim despre lumea subatomica si apoi |despre ce ne spune ea despre realitate
primul lucru pe care vreau sa-l spun |despre lumea subatomica e ca
aceasta e fantezia unor fizicieni nebuni care incercau sa inteleaga |ce dumnezeu se intimpla atunci cind fac aceste experimente mici
prin experimente mici vreau sa zic energie mare in spatii mici, in timp foarte scurt
lucrurile o cam iau razna acolo!
asa ca fizica subatomica a fost inventata pentru a intelege ce se intimpla
avem nevoie de o noua stiinta, se numeste fizica cuantica
si este subiectul unei arii largi de ipoteze discutabile, ginduri, sentimente, intuitii despre ce dumnezeu se intimpla de fapt!
--------------------------------------------------------------
deci, ai o teorie extrem de incilcita |din punct de vedere conceptual, pe de-o parte
iar pe de alta parte, extrem de eficienta - mai mult decit tot ce s-a vazut pina acum! - din punct de vedere practic
acesta e tipul de situatie ce produce tensiunea care alimenteaza investigatiile de baza ale mecanicii cuantice
pentru ca, pe de-o parte, este o teorie acut paradoxala, |enigmatica, confuza conceptual
iar pe de alta parte, nu exista alternativa |desfiintarii sau neglijarii ei   
pentru ca este - demonstrat! - cel mai puternic instrument de prezicere a comportamentului unui sistem fizic cunoscut pina acum
--------------------------------------------------------------
Universul e foarte ciudat! se pare ca sint 2 seturi de legi ce guverneaza universul
in lumea cotidiana, clasica, in coordonatele spatiu-timp, lucrurile sint guvernate de legile miscarii ale lui Newton
stabilite... cu sute de ani in urma
si ele functioneaza foarte bine pentru bile de biliard, ghiulele, pentru gravitatie
{28560}{28686}totusi, cind coborim la o scara foarte mica, sa zicem la nivelul atomului, un set diferit de legi preiau comanda
acestea sint legile cuantice, teoria cuantica, mecanica cuantica
si, la acest nivel, particulele pot fi in mai multe locuri in acelasi timp
se pot comporta ca si unde, imprastiate spatial si temporal
pot fi interconectate la distante foarte mari
pot fi adunate in aceeasi forma cuantica, intr-o singura forma guvernata de o functie ondulatorie
iar demarcatia, cortina dintre lumea cuantica si cea clasica este foarte misterioasa
este denumita 'pliarea functiei de unda'
pentru ca in lumea cuantica totul e in super-pozitie, |cu posibilitati multiple
iar in lumea clasica aceste posibilitati multiple se restring la anumite alegeri bine definite
adica totul e intr-un loc bine stabilit
--------------------------------------------------------------
mecanica cuantica este de fapt comportamentul si manifestarea informatiei, ale potentialitatii
unde de informatie, unde de potentiali electroni
si e important cuvintul 'potential'! |aceasta nu e lumea electronilor!
e lumea electronilor POTENTIALI
dar trebui sa intrebi: undele? ce fel de unde sint, de fapt?
ce cimp onduleaza?
e oceanul?... nu...
e un ocean universal, un ocean al potentialitatii pure
un ocean al existentei potentiale, abstracte, pe care il numim |cimp unificat sau cimpul super-sirurilor 
si din asta sintem noi facuti!
--------------------------------------------------------------
conectivitatea, dintre toate lucrurile, este un ingredient de baza al materialului din care e facuta realitatea
e foarte dificil sa cuprinzi cu mintea chestia asta
dar Erwin Schrodinger - unul din fondatorii mecanicii cuantice - a spus ca 'entanglement' (retea complicata)
care presupune ideea de conectivitate, nu este doar o proprietate a mecanicii cuantice
ci e chiar PROPRIETATEA! |cea care da ciudatenia mecanicii cuantice
si nu pare sa se muleze pe lumea noastra obisnuita, pe experientele noastre obisnuite
dar, de fapt, chiar asta face!
--------------------------------------------------------------

toti am fost invatati la scoala ca lumea e facuta din |substanta, materie, masa, atomi
atomii alcatuiesc o molecula, moleculele formeaza materie |si totul e facut din materie
dar, de fapt, atomii sint in cea mai mare parte goi
de exemplu, daca mingea asta ar fi nucleul unui atom - cum ar fi un proton intr-un atom de hidrogen
atunci, electronul ce se roteste in jurul lui si descrie limitele exterioare ale atomului |ar fi cam pe unde-s muntii aia, aproximativ la 32 km distanta
iar spatiul dintre nucleu si electron este gol
de fapt, universul este in cea mai mare parte gol
totusi, la scara mica, in acest vid, ajungem la nivelul fundamental al geometriei spatiu-timp, subtilul nivel-temelie al universului
unde este informatie, un sablon numit 'scara lui Planck'[(10^-33)cm si (10^-43)secunde] care este materialul constituent al universului
la acest nivel informatia exista inca de la 'big bang'
asa ca majoritatea universului, desi e alcatuit din materie, |este vid!
--------------------------------------------------------------
cei mai multi cred ca vidul este gol
dar pentru logica interioara mecanicii cuantice si a teoriei relativitatii 
este necesar un echivalent energetic al unei mase cu o densitate de (10^94) g/cm3 (densitatea Planck) - energia fiecarui gram se calculeaza dupa E=mc^2
e un numar urias! dar, practic, ce inseamna?
de fapt, daca presupun ca universul e plat, si tot mai multe date astronomice demonstreaza ca e cit se poate de plat
atunci, pe aceasta ipoteza, in volumul sau vidul dintr-un singur atom de hidrogen [~(10^-23)cm3] exista energie latenta
energie de un trilion de ori mai mare decit in masa tuturor stelelor si planetelor existente pe o distanta de 20 bilioane de ani lumina
asta-i enorm!!! ENORM!
si daca constiinta iti permite sa controlezi chiar si o particica din aceasta energie, sa produci un 'big bang' e floare la ureche!!!
--------------------------------------------------------------
organizatii ca NASA sau BAE incearca sa patrunda in aceasta incredibila, imensa mare de energie
ei cred ca, daca pot capta aceasta energie |vom putea calatori in galaxii diferite
deci au inteles ca in spatiul vid exista |aceasta incredibila energie
--------------------------------------------------------------
cea mai importanta idee de baza presupusa de fizica cuantica, cea care ne face sa intelegem sau macar sa consideram noua paradigma
este ca exista un subteran, trebuie sa existe un tarim nevazut |si de neatins al fiintarii
care se in-fiinteaza pentru a ne face sa intelegem lumea
--------------------------------------------------------------
cu cit fizica a incercat mai mult sa se agate |de realitatea materiala
sa inteleaga din ce anume-i facuta, care sint caramizile, miezul vietii, ce anume sta la baza creatiei
cu atit viata, universul le scapa printre degete
si astfel apare acel ceva abstract pina la nivelul abstractiei pure
si asta este cimpul unificat: potential abstract, existenta abstracta, constiinta de sine abstracta
aceasta abstractie da nastere valurilor vibrationale care apoi formeaza particule, oameni si tot ce vedem in acest vast univers
--------------------------------------------------------------
un lucru este alcatuit, nu din alte lucruri, |ci din idei, concepte, informatie
--------------------------------------------------------------
un alt lucru ciudat e ca obiectele |nu se ating niciodata cu adevarat
cind bat mingea, atomii ei nu ating niciodata atomii solului
deci, nimeni nu atinge nimic!!!
--------------------------------------------------------------
in fizica, prima banuiala ca timpul nu e ce pare a fi |a aparut odata cu teoria relativitatii
atunci a aparut ideea ca timpul nu e absolut, nu e stapinul universului
ca Dumnezeu Atotputernic n-a zis:' o secunda, alta secunda, |inca o secunda... un metru, alt metru, inca un metru...'
in cimpul gravitational capul ti se misca |putin mai repede decit picioarele
--------------------------------------------------------------
a doua lege a termodinamicii spune ca |lucrurile se desfac si inainteaza
aici apare o notiune a timpului eronata
dar in lumea cuantica, micro-lumea, a doua lege a termodinamicii |nu tine, lucrurile pot da inapoi sau pot fi vesnice
--------------------------------------------------------------
ecuatiile fundamentale ale fizicii au o proprietate numita simetria timpului reversibil
asta inseamna ca legile care prezinta aceasta proprietate se comporta astfel:
oricarui proces desfasurat conform respectivelor legi ii corespunde un proces ce are loc in sens invers conform acelorasi legi
asta ar insemna ca laptele sare din cafea la fel de mult cit se dizolva in ea, ca oamenii intineresc in aceeasi masura in care imbatrinesc
ca avem, prin cunoastere, acces identic |atit la viitor cit si la trecut
ca, actionind acum, ar trebui sa putem modifica atit viitorul cit si prezentul in aceeasi masura
toate aceste lucruri apar eronate si intr-un conflict intens cu modul psihologic in care intelegem si simtim lumea noastra
--------------------------------------------------------------
una din cele mai nedigerabile idei, inca!, cu toate ca fizica cuantica e de ceva timp
este posibilitatea sau notiunea ca viitorul poate avea un efect cauzal asupra prezentului
credem ca trecutul poate avea un efect cauzal in prezent
tin mingea, ii dai drumul, cade: cauza, loveste pamintul: efect
dar, ar putea fi pamintul cauza faptului ca dau drumul la minge?!?
--------------------------------------------------------------
in experientele constiente se pare ca inaintam in timp
in teoria cuantica poti merge si inapoi in timp
si sint unele sugestii cum ca, in procesele legate de constiinta, creierul proiecteaza inapoi in timp
de exemplu, la sfirsitul anilor 1970 un neurolog de la |Universitatea California din San Francisco
Ben Libet a facut niste experimente celebre
a studiat pacienti in timpul operatiilor pe creier, avind creierul expus, in timp ce acestia erau treji
li se facea anestezie locala la craniu si scalp, |iar Ben vorbea cu ei
de exemplu, le stimula degetul mic si inregistra electronic reactia din cortex si intreba pacientul cind anume a simtit stimulul
apoi stimula respectiva regiune din cortex
te gindesti ca dupa ce stimulezi degetul trece o perioada de timp pina impulsul nervos ajunge in partea opusa la cortex
astfel ca pacientul il resimte o fractiune de secunda mai tirziu
iar cind stimulul e direct pe cortex pacientul il resimte instant
el a desoperit exact contrariul
cind stimula degetul pacientul raspundea instant, iar cind stimula cortexul exista o intirziere in raspuns
dupa studiu minutios si repetind experimentul de nenumarate ori, Libet a ajuns |la concluzia ca, cumva anume, creierul proiecteaza informatia inapoi in timp
a fost nevoie de un anumit timp pentru ca stimulul sa ajunga la cortex dar creierul a proiectat informatia inapoi in timp
astfel ca stimulul a fost perceput constient chiar in momentul aplicarii
--------------------------------------------------------------
exista cercetari care ne arata ca atunci cind oamenii incep sa miste o mina sau sa spuna ceva
exista activitate in creier, in anumite celule corticale chiar si inainte ca ei sa devina constienti de ce vor sa faca
--------------------------------------------------------------
si mie mi se pare ca, in anumite situatii decid ce sa fac o fractiune de secunda mai tirziu, dar hotarirea fusese deja luata
--------------------------------------------------------------
deci, lucrurile nu stau chiar asa cum ne-au invatat la scoala
si, simturile noastre ne joaca feste
trebui sa te intrebi: ce e realitatea asta in care ne aflam?
fizica cuantica spune ca totul e alcatuit din valuri de informatie
chiar cred asta?!?
sper!!!
--------------------------------------------------------------
si iata-l! bunicul tuturor ciudateniilor cuantice: |experimentul celor 2 fante!
pentru a intelege acest experiment trebuie mai intii sa vedem cum se comporta particulele sau bilele mici de materie
daca tragem la intimplare cu un obiect mic, |cum ar fi o bila de jucarie
se poate observa un model pe peretele din spate |facut de fanta pin care au trecut bilele
acum, daca adaugam a doua fanta, ne asteptam sa vedem o a doua banda, modelul duplicat la dreapta
acum, sa studiem valurile: ele lovesc fanta si iradiaza, lovind peretele cu cea mai mare intensitate in punctul liniar fantei(piciorul perpendicularei de la fanta pe ecran)
linia alba de pe ecran indica intensitatea
este similara liniei facute de bile
dar, cind adaugam a doua fanta, ceva diferit se intimpla:
daca creasta unui val intilneste baza altui val, |se anuleaza reciproc
asa ca acum exista un model de interferenta |ce apare pe ecranul din spate
locurile unde cele 2 creste se intilnesc au |cea mai mare intensitate - liniile albe
si acolo unde se anuleaza... nu e nimic
deci, atunci cind aruncam lucruri, adica materie, |prin cele 2 fante obtinem asta: 2 benzi de urme
iar cu valuri obtinem un model de interferenta |alcatuit din mai multe benzi
bine, deocamdata!
acum, haideti s-o luam... cuantic! 
un electron este o bucatica mica, mica de materie |ca si o mica bila de jucarie
sa tragem un val de electroni printr-o fanta! se comparta exact ca si bilele: o singura banda!
deci, daca folosim 2 fante, aceste mici particule trase ar trebui sa produca, asemeni bilelor, 2 benzi
ceee? un model de interferenta!!!
am folosit electroni, bucatele mici de materie si totusi |am obtinut un model asemenea valurilor, nu ca al bilelor
cum? cum pot crea aceste particule de materie un model de interferenta identic cu al unui val?!?
nu are sens!
dar fizicienii sint isteti! s-au gindit ca poate aceste bilute se ciocnesc si din aceasta cauza rezulta un astfel de model
asa ca au decis sa traga cu electroni cite unul pe rind
in nici un caz nu mai pot interfera!
dar dupa o ora a aparut acelasi model de interferenta
concluzia e inevitabila: electronul singular pleaca sub forma de particula, devine un val de potentialuri, trece prin ambele fante, si interfereaza cu sine insusi
si loveste ecranul sub forma de particula
dar matematic e si mai ciudat: trece prin amindoua fantele si nu trece prin nici una, si trece doar prin una apoi prin cealalta
toate aceste posibilitati sint in super-pozitie una cu celalata
dar fizicienii au fost complet zapaciti
asa ca s-au decis sa traga cu ochiul, |si sa vada prin care fanta trece, de fapt
au pus un aparat de masura la o fanta sa vada |daca electronul trece prin ea
dar lumea cuantica e mult mai misterioasa |decit si-au putut ei imagina
cind e observat, electronul 'regreseaza' la comportamentul |unei bile: produce un model cu 2 benzi
nu un model de interferenta
actul in sine de urmarire, sau observare a fantei prin care a trecut electronul, |inseamna ca a trecut prin una singura, nu prin amindoua!
electronul a decis sa se comporte diferit, |ca si cum ar fi fost constient ca este urmarit
si aici fizicienii au trecut pragul pentru totdeauna in ciudata ne-lume a intimplarilor cuantice
ce e materia?
bile sau unde? si anume, ce fel de unde? si ce legatura are un observator cu toate astea?!?
observatorul a anulat functia de unda, |pur si simplu prin faptul observarii
--------------------------------------------------------------
intotdeauna vom fi observatori
dar uneori ne identificam cu evenimentul atit de mult |incit pierdem calitatea de observator
{din acest motiv materialismul rataceste bezmetic printre lucruri |ce nu necesita prezenta observatorului