Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Observatie fenomen luminos punctiform Iasi

Creat de Schiff, 07 Mai 2013, 00:02:18

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Schiff

Bună seara. Am încercat ieri seară să semnalez o observație, dar nu am reușit. Cred că e din cauza lipsei mele de experiență ca utilizator pe acest forum. Iată, mai jos, mesajul original:

,,Salutare tuturor.

Urmăresc acest forum de multișor. Mi-am format chiar unele simpatii - deloc lipsite de motive, de altfel - printre userii mai activi. Cred că RUFON este un loc unde se poate discuta rațional și civilizat despre fenomene neobișnuite. Acesta este primul meu mesaj, vă asigur că e cât se poate de serios și, chiar dacă observația pe care v-o semnalez aici, petrecută azi, la marginea Iașului, nu e foarte spectaculoasă, ea e cu siguranță neobișnuită, cel puțin pentru mine. Cred însă că trebuie menționată, căci nu am putut-o asimila cu nici un fenomen cunoscut.
Iată ce s-a petrecut în această seară, pe la ora 21: de undeva de la est, aproape de linia orizontului, am văzut ridicându-se cam la 60 de grade față de orizontală, cu înclinația spre nord, o sursă de lumină punctiformă, de culoare alb-gălbuie, destul de consistentă, cam de magnitudinea 1. Stăteam de vorbă cu un prieten care mă vizitase și pe care-l conduceam la mașină. Îi spun amicului: uite ISS. Viteza unghiulară a obiectului, culoarea, strălucirea și traietoria rectilinie îmi îndreptățeau comentariul. Am privit amândoi lumina, pe care am văzut-o imediat după aceea că dă să pălească. S-a estompat treptat, în câteva clipe, până la dispariție, ca după alte câteva secunde să reapară, tot treptat, dar cu traiectoria schimbată! Am sesizat amândoi acest lucru, diferența de orientare între traiectoria inițială și cea finală a fost de cel puțin 30 de grade. Din clipa în care a reapărut, pe parcursul a circa 10 secunde, luminozitatea obiectului s-a mărit și cred că a depășit-o întrucâtva pe cea inițială, să zicem că s-a dus în 0,5 magnitudine. Nu și forma, care a rămas la stadiul de punct. Traiectoria parcă s-a mai modificat și ea, imperceptibil, obiectul ajungând să evolueze în final pe axa sud-nord, aproximativ și s-a pierdut în zare. Dacă inițial obiectul părea că va trece aproape pe deasupra capetelor noastre, după schimbarea de curs el a descris doar un arc de cerc deasupra orizontului, la o înălțime unghiulară maximă de circa 45 de grade.
Ce NU cred că a fost:
1. ISS ori satelit - nici vorbă de modificarea traiectoriei orbitale la sateliții artificiali.
2. Avion de linie - viteza unghiulară, comparabilă cu aceea a unui satelit pe orbită joasă, dar și modificarea parcursului, exclud avionul de mare capacitate.
3. Avion militar obișnuit - nici cel mai mic sunet nu s-a făcut auzit. În plus, ca și la avioanele de linie, faptul că lumina era punctiformă și continuă (mai puțin episodul cu estomparea) exclude posibilitatea să fi fost un aparat de zbor obișnuit, la care singurele surse de lumină albă constantă sunt farurile de aterizare. Chiar dacă facem abstracție de aceasta, nu se vedea o siluetă de avion (era încă destul de lumină). Acest lucru, coroborat cu viteza aparentă, ar conduce la ideea că avionul era foarte îndepărtat iar viteza lui reală ar fi fost uriașă.
4. Meteorit - am văzut mii, cred, și din cei lenți, și din cei rapizi. Nu se încadrează nici la capitolul viteză, nici la modul de deplasare.
5. Elicopter - exclus, viteza aparentă îl descalifică.
6. Iluzie optică - e mai greu să fie colectivă și identică. Ne-am ospătat împreună, cele două familii, e drept, dar fără băuturi alcoolice ori alte substanțe ce influențează SNC.
7. Lanternă chinezească - viteza unghiulară ar însemna o viteză reală uriașă, ceea ce nu lasă nici cea mai mică posibilitate. În plus, la nivelul solului cel puțin, vântul a bătut ieri toată ziua în acel loc de la nord la sud, exact invers față de traiectoria obiectului.

Menționez că sunt familiarizat cu fenomenele cosmice observabile de pe Pământ, cu avioanele și aparatele de zbor obișnuite. Am și ceva cultură ozenistică, astronomică, aeronautică etc. la activ, cu câteva zeci de cărți citite. Cu toate acestea, nu știu ce am văzut. Nu sunt tentat să încadrez observația la categoria "alien tech", cred că nu e cazul. Nu doresc să epatez, nu-mi place să stârnesc valuri, dar cred că pot discuta aici despre asta. Vă stau la dispoziție cu răspunsuri la eventuale întrebări suplimentare, în măsura în care voi fi în stare să le dau, firește".

alx

Citat din: Schiff din  07 Mai 2013, 00:02:18
Urmăresc acest forum de multișor. Mi-am format chiar unele simpatii - deloc lipsite de motive, de altfel - printre userii mai activi. Cred că RUFON este un loc unde se poate discuta rațional și civilizat despre fenomene neobișnuite. Acesta este primul meu mesaj, vă asigur că e cât se poate de serios și, chiar dacă observația pe care v-o semnalez aici, petrecută azi, la marginea Iașului, nu e foarte spectaculoasă, ea e cu siguranță neobișnuită, cel puțin pentru mine. Cred însă că trebuie menționată, căci nu am putut-o asimila cu nici un fenomen cunoscut.
Bine ai venit pe acest forum.Nu stiu ce s-a intamplat cu mesajul tau initial,dar in mod sigur el nu era in aprobare ieri.Ma rog,acum nu mai e asa important...
   Ce vreau sa-ti spun: citeste topicul asta: http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,4240.msg75211.html#msg75211  si pe urma imi spui ce parere ai...tine cont si de faptul ca locul de unde s-a ridicat obiectul este BACAU. Parerea mea este ca vorbim de unul si acelasi obiect...
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Schiff

Bine v-am găsit și mulțumesc pentru welcome. :) Am recitit topicul pe care mi l-ai propus. Nu exclud posibilitatea să vorbim de același lucru, dar am serioase îndoieli. Ceea ce am văzut eu și prietenul meu nu era o lumină roșiatică și nici mare, cât un sfert din diametrul aparent al Lunii (adică ceva mai mult de o zecime de grad, ceea ce e clar o mică pată) ci punctiformă. Am remarcat că una din postările tale din acel topic face referire la o sursă punctiformă de aceeași culoare, la un moment dat, numai că aceasta era staționară și aflată la o înălțime estimată de circa 800 de metri față de nivelul solului. În cazul meu, sursa de lumină avea o viteză constantă iar înălțimea părea a fi foarte mare. Inițial, repet, am crezut că e ISS ori vreun satelit mai mărișor, ceva. Posibil să fi evoluat prin stratosferă, poate și mai jos, un 10-15 mii de metri, dar nu atât de jos și nu staționară. Luminozitatea ei a fost variabilă, dar nu atât de fluctuantă cât să dea impresia de ceva arzând, ci a evoluat lent în timp, de la strălucirea inițială la dispariție și apoi de la reapariție la intensitatea maximă. Fără doar și poate, mai spectaculoase au fost observațiile tale. La noi, singura diferență absolut notabilă față de o simplă observație a unei treceri a ISS a fost schimbarea de traiectorie. Diminuarea luminozității o pot pune pe seama unui nor difuz, care e drept că nu se vedea, dar zona în care a avut loc fiind relativ aproape de linia orizontului, hai să zicem. Însă modificarea direcției de deplasare a fost evidentă și amândoi am reacționat imediat la ea.
Apropo de postările tale, am găsit interesant-amuzant că am avut cam aceeași abordare cu lista de excluderi. :) Altfel, cât se poate de utilă pentru a scurta timpul de analiză cu partenerii de discuții de aici.

romulus

Mai intai un bun venit pe RUFOn lui Schiff !
Si apoi sa lamurim sa nu fie vreun malantadu
CitatBună seara. Am încercat ieri seară să semnalez o observație, dar nu am reușit. Cred că e din cauza lipsei mele de experiență ca utilizator pe acest forum. Iată, mai jos, mesajul original:

,,Salutare tuturor.

Urmăresc acest forum de multișor. Mi-am format chiar unele simpatii - deloc lipsite de motive, de altfel - printre userii mai activi. Cred că RUFON este un loc unde se poate discuta rațional și civilizat despre fenomene neobișnuite. Acesta este primul meu mesaj, vă asigur că e cât se poate de serios și, chiar dacă observația pe care v-o semnalez aici, petrecută azi,
Cu alte cuvinte obiectul a fost observat de schiff in seara de Paste, pe 5 mai, nu?
Logic, nu poate fi obiectul vazut de alx pe 1 septebrie anul trecut si ulterior.
Vorbim deci de fenomen identic (ori asemanator) si mai putin probabil de "acelasi obiect", nu? :?
Am zis!
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

StarDust

Am deschis un subiect nou la sectiunea "Evenimente OZN Romania", sper ca titlul ales de mine e inspirat ales, daca nu, astept sugestii. Din punctul meu de vedere e f. interesanta observatia!
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Schiff

@ romulus: da, probabil la același lucru se gândea și alx. Oricum, obiectul sau ce-o fi fost el a fost într-adevăr observat pe 5 mai, seara, în jurul orei 21.
@ StarDust: mulțumesc, e foarte bine așa. De altfel, exact aici am încercat să postez și eu prima oară (OZN în România). Titlul este cât se poate de în regulă. Încă o dată, mulțumesc. :) Nu-mi rămâne decât să mă obișnuiesc cu sistemul de verificare antirobot, care mi se pare util, dar uneori dificil de depășit, din cauza distorsionării prea mari a cuvintelor.

TheStrangeMan

Foarte misto relatata observatia, nu stiu ce ai vazut insa si eu cred ca nu a fost ceva obisnuit. Pacat ca nu ai foto - video, desi nu cred ca se vedea mare lucru din cauza distantei.

Schiff

Am stat și am mai cugetat, căci prima postare a fost scrisă în chiar seara observației, și nu la rece, cum e mai recomandat. Între timp, am reinstalat și un Stellarium și am mai făcut o orientare în teren, exact în locul observației. Am două precizări de făcut:
1. Obiectul s-a ridicat de la sud-est și nu de la est, de undeva chiar din dreapta lui Saturn, să zicem cam un grad (șaizeci de minute de arc) la dreapta planetei.
2. Un lucru care m-a surprins vag atunci, mi-a scăpat când am scris relatarea, dar acum mi-am amintit și mă miră și mai tare: deși venea din partea întunecată a cerului crepuscular, deci teoretic dinspre conul de umbră al Pământului, punctul alb-gălbui era inițial destul de luminos - așa cum am spus, o magnitudine pe care am apreciat-o a fi în jur de 1. Pare mai ciudat acest lucru, dacă luăm în calcul și faptul că în apropierea orizontului avem și o pătură atmosferică mult mai consistentă prin care trebuie să străbată lumina de la un obiect aflat pe orbită sau în afara atmosferei.