Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

OZN - Emil Barnea [Padurea Hoia-Baciu, jud. Cluj] [18 august 1968]

Creat de jackie28t, 11 Aprilie 2006, 19:15:49

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Ganditorul

1. Nu am simtit nici o oboseala in zona, nici eu nici cei care ma insoteau. Dar nu exclud fenomenul ci il consider o chestiune de compatibilitate - e posibil ca unii dintre noi sa nu fie in rezonanta cu energiile telurice din zona si sa le simta ca pe o "frana".
2. Nu sunt de acord cu explicatia subtire ca, copacii sunt distorsionati de vant. Nu cred ca poti spune ca o perioada lunga de timp vantul bate din aceiasi directie (cam cat trece de la transformarea unei structuri vegetale moi - crengutza verde - la structura vegetala tare, creanga) pentru ca apoi sa treaca la o alta directie pe care sa o pastreze o alta perioada lunga de timp, pentru a da forma contorsionata intalnita (nu numai...) pe acolo. Mai ales ca e vb de o contorsionare f aproape de pamant ...unde vantul nu prea este, si mai ales numai dintr-o directie. E o alta discutie si cine are livada (sau padure...) , si-si cunoaste bine copacii de pe proprietate, poate observa acele "vortexuri" ce dirijeaza cresterea pomilor intr-un anumit fel.
Mult mai probabil avem de-a face cu energii telurice pe care nu suntem in stare sa le masuram/evidentiem dar pe care plantele, copacii, le ocolesc, desenandu-si structura vegetala ca un slalom printre aceste energii in drumul spre lumina solara.
Mai mult - copaci contorsionati gasim mai mult din randul foioaselor - fag, stejar - mult, mult mai putin la conifere (uneori pini, dar aproape niciodata brazi). Si asta ma face sa ma gandesc la nodurile hartman care sunt mai dese (si puternice) pe zona de jos a reliefului si se rarasc in zona de crestere a coniferelor. Numai ca aceste noduri Hartman le detectam numai cu acele "pseudostiite" (ansa, pendul etc) deci greu de incadrat in stiinta consacrata. Asa ca suntem din start lipsiti de "subiect de discutie"- desi aceasta cunoastere a liniilor/nodurilor Hartman ar fi o zona pe care s-ar putea fonda o discutie despre ciudateniile Padurii Baciu. Dar cat timp nu pute discuta stiintific ...nu facem decat sa "batem campii"ca atatia altii, oameni de stiinta renegati, de la inceputul secolului trecut si pana azi (unii dintre ei cu tendinte nazzi ).

Xanadron

OK, mulțam fain vouă, @alx & @Gânditorul, pentru răspunsurile apropo de non-extenuarea subiectiv simțită-n pădure și non-descărcările inexplicabile de baterii (probabil nu însă și alea de șpriț ciocnite amical p-acolo. :lol:)
*Normalități* care nu mă surprind (ar fi și culmea să hălăduiască p-acolo continuu un *portal* interdimensional energo-vampiroid :evil: sau ce-o mai fi el), dar nici nu contrazic alte mărturii, la fel de personale ca ale voastre-n definitiv și d-aia nu neapărat identice.

Revenind strict ontopic, mă gîndesc că-n cazul celebrei fotografii a ex-militarului Barnea s-ar putea face lumină ȘI prin accesarea dosarului prezent cert 100% în arhivele Secu - CNAS. 8-)
Mă îndoiesc totuși că ar fi acceptată desecretizarea unui asemenea document dintr-o asemenea perioadă (aug. 1968, agresiunea sovietică etc. - cu f. posibilele nave secrete ET-vestice de supraveghere a zonei carpato-danubiene, cum am mai aiurat p-aici apropo de observația MEA din Bucureștiul anului respectiv, repetată la indigo și-n alte zone transilvano-bănățene - temă la care ar merita revenit în orice caz pe topicul dedicat.)

La fel și-n cazul lui A. Sift de fapt s-ar putea clarifica unele-altele, ținînd cont de pseudo-men-in-black care se zice că l-ar fi vizitat/dotat cu echipamente moderne p-atunci, stimulîndu-l în plus să ceară emigrarea-n Vest.
...Dar cine anume - și mai ales dacă - ar putea cere asta, chiar habar n-am.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Xanadron

P.S. Căutînd să verific dacă posed într-adevăr cartea pomenită (nu doar) aici, am dat de-o sursă pentru eventualii interesați:
http://cartiregale.blogspot.ro/2014/12/fenomenele-de-la-padurea-hoia-baciu-de.html

(Btw, ce ți-e și cu inflația asta - de la 25.000 lei vechi a ajuns la 70 RON :lol:)
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Grifon

Cred că o pistă utilă de cercetare - si, de data aceasta, obiectivă - ar fi abordarea...istorică.
După "borna" 1968, relatările au început să curgă torente, într-un amalgam desăvãrșit : paranormal, UFO, yoga, șamanism...curioși și profitori...se știe prea bine. Puțini însă și-au pus problema : înainte ce a fost acolo ?
Și nu mă refer la cealaltă nișă (basme / legende), ce ar fi la fel de puțin utilă. Vorbesc despre ce se știe sigur că a fost - ori de la localnici, ori de la cercetători avizați.
E o linie, zic eu, ce nu trebuie ignorată în cercetare. A fost dintotdeauna pădure ? Căci până și cele seculare au avut o "naștere", înainte de care, pe acele locuri, se poate să fi fost...altceva.
N-am reușit încă să găsesc vreun material mai amplu privitor la această perspectivă. Am reținut însă referirea Wikipedia, cf. căreia :
":La nord de Valea Lungă s-a descoperit cea mai veche așezare neolitică de pe teritoriul României (6500 î. Ch.) aparținând culturii Starčevo-Criș, cu morminte și locuințe cercetate între 1960 și 1994 de arheologii N. Vlassa și Gh. Lazarovici.".
...și o găsesc un indiciu demn de studiat.
Nu atât ptr. " încadrarea" vestigiilor într-o anumită cultură, cât mai ales ptr.că investigația arheologică a demarat (si a fost chiar suprapusă) aprox. în aceeași decadă cu "boom"-ul Emil Barnea...

alx

Citat din: Grifon din  23 Martie 2018, 18:43:02
N-am reușit încă să găsesc vreun material mai amplu privitor la această perspectivă. Am reținut însă referirea Wikipedia, cf. căreia :
":La nord de Valea Lungă s-a descoperit cea mai veche așezare neolitică de pe teritoriul României (6500 î. Ch.) aparținând culturii Starčevo-Criș, cu morminte și locuințe cercetate între 1960 și 1994 de arheologii N. Vlassa și Gh. Lazarovici.".
...și o găsesc un indiciu demn de studiat.
Nu atât ptr. " încadrarea" vestigiilor într-o anumită cultură, cât mai ales ptr.că investigația arheologică a demarat (si a fost chiar suprapusă) aprox. în aceeași decadă cu "boom"-ul Emil Barnea...


Din ceea ce am reușit să aflu, în zona dinspre Cheile Baciului lucrurile sunt puțin mai...tulburi. adică acolo se pare că discutăm de ceva locuri unde sunt îngropate mulți oameni acum multă vreme, la comun, prin surparea unor maluri...prin zona așezării din neolitic. Așa că acolo discutăm de alte...fenomene, care nu sunt însă sigur că se propaga până de cealaltă parte a pădurii, în zona platoului Sift. Oricum, o cercetare mai amănunțită, cu echipamente de detecție este imposibilă, din cauza de la RAN...așa că...

"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Grifon

Interesant.
Mai ales că tot la...morți mă dusese si pe mine mintea - dar în sensul unei posibile necropole, care să fi precedat dezvoltarea pădurii.
Cu siguranță, dacă în acea pădure există un fenomen, acesta nu avea cum să se "nască" în 1968. Iar dacă genul de "pățanii" are fir lung în timp (accentuez,  dacă) atunci ar fi (fost) cu neputință să nu atragă atenția și...altora (mai ales pe filieră B.O.R.).

Totuși, dle.@alx, numele primului arheolog menționat gândesc că nu-ți este necunoscut, nu ?
Cum de îl găsim pe aceleași coordonate (si în aceleași aprox.perioade) cu celelalte descoperiri ale sale, foarte celebre  - si cel puțin la fel de...controversate ?
Și cum de nu prea se găsesc referințele unei îndelungate activități arheologice în zonă ?

Îmi mențin părerea - filierele ante - 1968 pot furniza răspunsuri mult mai utile decât cele...post.


prodcomb

Nimic relevant, nici un ,,fir".
Date geologice ale locurilor sunt? Și în general date despre terenul pe care se află ,,faimoasa" pădure?
:roll:
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Grifon

Eh, domnule @prodcomb, nici așa sceptici să nu fim, că nu ne șade bine.
Fire ar fi, chiar dacă nu atât de spectaculoase cum le-ar dori unii.
De pildă, vestigiile arheologice ce au fost periate și sortate în zonă timp de cca. 3 decenii (cu pauze).
Conform specialiștilor, așezământul neolitic din Gura Baciului pare a aparține culturii Starcevo -Criș (precum au stabilit experții români, confirmați și de omologii sârbi și maghiari).
Interesant la această cultură (ca si la altele din perioada similară) e că nu aveau un cult al morților așa cum ni-l imaginăm astăzi. În plină epocă de animism, triburile în cauză nu considerau moartea drept o "despărțire", socotindu-și camarazii decedați a fi încă prezenți - în stadiul up-gradat de spirite.
Ca urmare, caracteristic culturii Starcevo-Criș era faptul că nu aveau cimitire, si nici o altă formă de necropolă. Morții erau înhumați ori la locul în care cădeau, ori prin apropierea locuințelor, ca duhuri ulterior protectoare.

De aici rezultă că, în zona pădurii mult-discutate se găsesc, de muuuult uitate, nenumărate locuri de veci, presărate cam pe...oriunde (nu doar în arealul proxim al așezării cercetate).

Dincolo de asta, n-ar fi exclus ca acei proto-oameni să fi socotit pădurea un loc sfânt - ba poate și cu anumite particularități " sacre" - după canoanele animismului. Cei de atunci, mai puțin prinși în dilemele noastre savante (hahaha !) se ghidau după instincte - fapt ce le favoriza, neîndoielnic, percepții de tip psi.
Se poate să fi și marcat zona în stilul acelei perioade - prin gorgane, dolmene, menhire, etc. Știu că nu s-a găsit așa ceva în Pădurea Baciului (greu s-ar fi ratat, la câți s-au perindat pe acolo) dar asta nu elimină posibilitatea.
Poate n-o fi fost vreun Stonehenge, dar un bolovan scrijelit (sau mai mulți)  ar fi putut fi postat în anumite puncte. Intemperiile ce s-au succedat milenii la rând peste zonă le-ar fi putut lesne acoperi, si nu m-ar mira prea tare dacă, în continuarea eforturilor echipei Vlassa / Lazarovici, niște săpături extinse le-ar da la iveală.

Ganditorul


fiulploii

Citat din: Ganditorul din  30 Martie 2018, 14:52:48
Padurea Hoia-Baciu...??


Doar Polonia
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Crooked_Forest
Ăştia de la secretul cunoasterii punct ro de unde ai luat poza sunt , cum sa zic, vânatori de clicbait?  :lol: o minima cautare pe gogu cel de toate zilele e necesara oricand, zic io.

Grifon

Mai sunt și alte păduri ciudate, fără îndoială.
În afară de cea corect identificată de colegul @fiulploii, nu mai puțin ciudată e cea din enclava baltică Kaliningrad.
(atașamente).
Nici aici, ca nici la pădurea poloneză, nu s-au găsit (încă) explicații irefutabile. Folclorul e aproximativ acelasi...de la legende/ basme vechi, la OZN-ri...basme noi.

Interesant însă e faptul că, oricare ar fi cauza care îi "strâmbă", copacii găsesc cumva calea de a-si urma creșterea firească - în sus. Obstacolele sunt, ori temporare (cum avansau unii teoria vânturilor sau iernilor prelungi/grele) ori mai slabe decât capacitățile firești ale arborilor, ce în final triumfă.

Grifon

Revenind la situl arheologic din Pădurea Baciului, trebuie să remarcăm niște....potriviri demne de interes.
Nu degeaba l-am amintit pe profesorul Nicolae Vlassa (atașament)  într-o postare anterioară, căci el are în palmares mai multe activități, profund generatoare de preocupări śi controverse (chiar si pe acest forum).
Este nimeni altul decât descoperitorul faimoaselor tăblițe de la Tărtăria (1961), precum si cel care a stârnit vâlva cu piesa de aluminiu de la Aiud (aia, stiți..."tălpica" găsită în 1973).

Destul de interesant...cum si Pădurea Baciului se leagă de lucrările / preocupările aceleiași persoane (ba chiar în paralel cu celelalte, la fel de notorii).
Aici, cred eu, merită a fi "adulmecat" nițel. Și nu pentru că profesorul (o somitate în materie, tot respectul !) ar fi fost un ahtiat după senzațional, ci mai degrabă pentru că alții ar fi încercat să...tragă spuză.
Printre acei alții, nu exclud, firește, autoritățile vremii - si mai ales promotorii curentului protocronist.

E, făra îndoială, o temă de reflecție...

prodcomb

,,Tăblițele" nu le-a descoperit el; a avut și o poziție ciudată, inițial. Acestea nu sunt cu certitudine ce se dorește a fi.
Cu ,,tălpica" am văzut.
Mai bântuie și prin păduri ...
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Grifon

Într-adevăr, stricto sensu, profesorul Vlassa nu a  descoperit nimic.
Tăblițele au fost dezgropate  de...subalterni, când domnia sa era plecat (ori la alt sit, ori la Universitatea din Cluj), iar "tălpica" i-a fost predată în custodie de muncitorii șantierului.
Asta nu schimbă datele problemei. Cine voia să ...lege ceva serios, cu profesorul vorbea (repet, o somitate). Nu cu asistenți, nu cu studenți....și siguri nu cu muncitori.
Sau cu, pardon...pădurari.
Și ar mai fi un mic amănunt.
În contextul în care nici democrațiile vestice (oh, Doamne, democrațiile...vestice...) nu prea recunoșteau fenomene UFO în anii '60 (că nu prea recunoșteau, nu ?), cum se face că regimul comunist (cam sever, din câte știu) a permis atâta anvergură pozelor lui Barnea ?
Ba chiar și extra-mediatizare, în plin "război rece"?

Aici avem substraturi. Greu de înțeles azi, când nu suntem racordați la mentalul (și contextul) acelor ani. Ani deciși ca  " deschidere", ca relaționare cu Vestul - inclusiv prin șotii...neconvenționale.

Să nu fiu înțeles greșit. Adevărul e adevăr - dar devine mai puțin adevăr când e făcut "marfă".

Si altă mirare. Dacă Vlassa &Co au petrecut atât timp în pădure, dezgropând, măsurând...cum de nu le-au sărit în ochi ...bizareriile ?
Erau ei insenzitivi, sau forurile coordonatoare n-au simțit...trendul ?

De speculat, putem specula - mai ales că dl. Vlassa e mort din anii '80.
Poate discipolul (si continuatorul său ), Lazarovici (atașament) ne-ar putea edifica.