Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Statie de monitorizare a fondului de radiatii Gamma in Timisoara

Creat de radhoo, 29 Octombrie 2012, 16:19:55

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

radhoo

Va salut,

Pentru primul meu post am sa intru in forta. Am realizat o statie de monitorizare a radiatiilor gamma. Aparatul e montat intr-o carcasa rezistenta la ploaie, si e montat in exteriorul locuintei. Doua cabluri, curent si retea sunt tot ce ii trebuie. Elementul de detectie e construit in jurul unui tub geiger muller rusesc, SBM-19, excelent pentru scopul propus. Datele sunt culese din minut in minut si trimise online, pe serverul meu, unde sunt stocate intr-o baza de date. L-am pornit pe 20 Octombrie. De atunci functioneaza continuu.

Pentru a ne distanta de detaliile tehnice, iata o prezentare, in Romana, pe youtube:
Dusmanul Invizibil - Radiatia

Detaliile proiectului sunt disponibile aici:
http://uradmonitor.pocketmagic.net

Nota: nu rulez reclame pe blogul meu, deci linkurile vi le dau pentru valoarea stiintifica - a fi tratate ca atare!

Si acum partea interesanta. Graficele cu datele culese! Pe langa monitorizarea radiatiei, aparatul vegheaza si la alti parametri: temperatura, umiditate, luminozitate. Pozele de mai jos sunt dinamice! Adica continutul lor e generat de fiecare data cand sunt accesate. Ele vor prezenta date in timp real, conform descrierii din fiecare poza - ultimele 48 de ore (2 zile), cu o integrare a datelor (medie) fixata la o ora:







De la momentul pornirii, radiatia de fond in timisoara e la 0.12uSv/h, fara variatii considerabile. O valoare normala, sa speram ca ramane asa.

Pentru intrebari tehnice sau alte detalii, va stau la dispozitie. Toate detaliile proiectului meu sunt disponibile online, si oferite gratis.

Cu Stima,
Radu Motisan
Timisoara


StarDust

Eu unul ma bucur ca ai prezentat proiectul aici! Tine-ne la curent daca apare ceva neobisnuit, eu sunt foarte interesat. Sa speram ca nu vei detecta vre-un GRB in viitorul apropiat  :lol:

Am mutat topicul la sectiunea "Laborator"
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Cautatorul

Felicitari pentru realizare. Problema este ca daca nu monetizezi in nici un fel chestiunea s-ar putea ca in timp sa dispara. Entuziasmul acum e mare. Dar cand cand luna de luna iti vine factura la curent ori n-o sa ai loc de acel computer care face accesibila informatia pe net atunci o sa te plictisesti si o sa inchizi pravalia.
Ori daca acel computer il folosesti si pentru altceva decat pentru acest sistem atunci utilizatorii s-ar putea sa-si  piarda increderea in site-ul tau.

Si util ar fi sa dai posibilitatea utilizatorilor de a primi alarme daca un parametru anume creste prea mult. Eventual contracost... :wink:

Pe viitor poate ai putea introduce si radiatia UV asa de curiozitate...

PS: Acum am observat ca de fapt nu utilizezi un computer ci un enc28j60... interesant.

Nox

Salut, foarte interesant. Mai că mă tentează să pun una şi eu, doar partea de radiaţii Gamma, că restul de date le am.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

radhoo

salut, mersi de mesaje, v-am scris raspuns, dar vad ca inca nu a aparut?!  :mrgreen:

radhoo

Multumesc pentru aprecieri. Din pacate mesajul anterior s-a pierdut. Va raspund din nou:

@   StarDust, teoretic nivelul ar trebui sa fie aproape constant, luand in calcul sursele naturale. Sper sa nu fie cazul de variatii extreme. Nu uitati, media pe glob e 0.27uSv/h .

@Cautatorul , e un experiment pe termen lung, il voi tine in functiune cel putin un an.  Consuma putin, oricum, pentru ca are o interfata proprie cu reteaua. Nu folosesc un calculator, asa cum ai vazut. Scopul e sa putem observa variatii in fondul natural si poate sa le legam de alte fenomene. De exemplu, ploaia cand cade dizolva compusi cum ar fi: Po218, Pb214,Bi214, Po214    . Au o viata scurta, dar suficient sa ajunga pe pamant si sa ridice nivelul de fond.

@   Nox, eu te incurajez sa o faci. Sunt anumite probleme de ordin teoretic, dar exista solutii si la nivel de amator. Daca te pot ajuta nu ezita sa-mi scrii.


Raspunsul specialistilor de la Institutul de fizica Horia Hulubei. Va rog sa cititi si raspunsul meu, in comentarii pe pagina articolului.

http://www.ziuadevest.ro/actualitate/34540-premier-sistem-de-monitorizare-a-radiaiilor-din-timioara-accesibil-on-line-opinia-specialitilor.html

Cautatorul

Citez ce spune dl. director: "Dacă ar fi făcut acest lucru, ar fi văzut că astfel de informaţii sunt puse permanent şi fără restrictii la dispoziţia publicului de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, pe baza datelor de mediu furnizate de agenţiile regionale/judeţene pentru protecţia mediului care îi sunt subordonate acesteia"


Adica sunt puse permanent si fara restrictii la dispozitia publicului acele date? Unde pe ce site? La ce telefon putem suna ca sa aflam aceste date?

Si unde pot vedea radioactivitatea din acest minut?  Si la 4 dimineata unde pot vedea nivelul de radiatii din Braila de exemplu? Ca doar spune ca informatiile sunt puse permanent si fara restrictii. Permanent este si duminica si la ora 3 dimineata.

Si in caz de accident nuclear real ne vor spune datele reale sau cele linistitoare?

Sa nu uitam ca in Japonia guvernul a mintit populatia linistind-o ca nu-i pericol si alte bla bla blauri. Doar cei care avea aparate personale de masurat radiatiile stiau adevarul. Chiar si administratorul acestui site (forum) a avut o initiativa in a masura si a face publice zilnic informatii legate de radioactivitatea din Romania pe un alt site infocon.ro.

http://www.infocon.ro/2011/03/nivelul-radiatiei-in-romania-in-limite-normale-aprilie/

Stim ca guvernele mint de fiecare data cand este un pericol pentru populatie. In toate filmele se arata ca atunci cand este un pericol pentru populatie (filmul 2012, Independence Day, etc) guvernele nu anunta populatia ci doar atunci cand nu se mai pot ascunde informatiile.
Exemplu:

"Un oficial nipon a recunoscut ca le-a ordonat muncitorilor sai sa acopere cu plumb dozimetrele care evalueaza cantitatea radiatiilor in timp ce lucrau in centrala afectata de cutremurul devastator care a lovit Japonia din martie 2011 de la Fukushima.

"M-am gandit sa acopar cu plumb dozimetrele pentru ca alarma suna incontinuu. Am gresit", a recunoscut Teruo Sagara, oficialul japonez, intr-o conferinta de presa. Imediat dupa ce a recunoscut ca a mintit in privinta radiatiilor, Sagara a fost demis din functie, informeaza Asia One. "
http://www.ziare.com/international/japonia/angajatii-de-la-fukushima-au-mintit-in-privinta-radiatiilor-1180607

Sau: http://www.ziare.com/international/japonia/radiatiile-de-la-fukushima-mai-puternice-decat-s-a-declarat-oficial-greenpeace-1197405

Si decat nici o informatie cum nu dau institutele lui peste prajit mai bine o informatie care spune ca radiatia are o valoare aproximativa de...

Cat despre credibilitatea institutelor guvernamentale.... ca nu vreau sa amintesc de Cernobal ca toata lumea o sa de vina pe regimurile comuniste dar sa nu uitam ca si in tarile capitaliste nu s-a anuntat imediat populatia.

Asa ca speram sa functioneze cat mai mult timp. Apropo nu vinzi jucaria dupa ce se termina perioada experimentala?  :wink:
Sau cat ar costa sa-mi faci si mie una? Poate facem o retea nationala ...  :-)

jean

Salut, sunt electronist, locuiesc in Bucuresti si ma intereseaza acest aparat. Mai multe despre proiectele mele in domeniul electronici dar si altele poti vedea pe blogul meu:
http://dfi57.blogspot.ro/search/label/Electronica
Mai intereseaza si pe mine schema aparatului si modul de functionare. Cred ca este vorba si de un soft ceva din cate am vazut in poza. Poate dezvoltam aparatul.
O seara buna.
Adevarul este dincolo de noi

radhoo

@Cautatorul Uite era o idee buna sa-i intreb, in cadrul raspunsului meu, despre locatia exacta unde pot fi accesate astfel de date. Dar m-am concetrat pe cele tehnice. O puteti face voi in sectiunea de comentarii a ziarului, am vazut ca sunt extrem de prompti si dornici sa lamureasca lucrurile.

Aparatul meu e inca in faza de test. Nu doar culege date la foc continuu, dar trebuie si sa dovedeasca ca designul e bun. Dupa aceasta faza probabil am sa ofer acces spre asa ceva celor interesati, sau si mai bine, o versiune portabila, offline.

@Jean, ai proiecte interesante pe blogul tau, dar si dincolo de cele tehnice mi-au placut sa-ti citesc o parte din texte. Eu nu sunt electronist, sunt programator, dar am invatat, treptat, cele necesare. Ca sa iti raspund, te rog sa vezi datele de constructie aici:
http://www.pocketmagic.net/?p=2457  ( e un fir lung, cu multe detalii, cele noi sunt la final)
Schema aparatului, in varianta curenta (3.3.122) poate fi vazuta tot acolo, dar uite un link direct: http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2012/10/uradmonitor_33120_s.png
Schema bloc a aparatului, e aceasta: http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2012/10/uRadMonitor_online_radiation_monitor.jpg
Am realizat schema in Eagle, nu e perfecta, are cateva erori, dar se pot corecta usor. Daca vrei ti-o trimit (.Sch-ul) . Urmeaza sa realizez si design-ul PCB-ului.


Arhanghelul

#10
     Ti-am trimis ceva pe PM ...
     Sunt specializat si-n automatizare ... din pacate cu programarea stau prost ...

     In urma cu 10 ani mi-am construit un detector de radiatii ... dintr-o fotodioda de Ø5 mm  ce era inchisa "ermetic" intr-un tub de carioca Made in China ... pentru masuratori foloseam un/doua multimetru/e pe mV si/sau pe µA (la valori mai mici foloseam un amplificator operational) ... vreau sa spun ca era un martor credibil al variatiei valorilor (fara a fi precis in valori - lipsa calibrare deoarece n-am avut un instrument calibrat si omologat drept etalon) chiar daca era construit rudimentar/amatoricesc ... urmatorul nivel a fost sa-l folosesc impreuna cu un frecventmetru digital ... prin interconectarea unui convertor tensiune-frecventa ... dar rezultatul nu a fost la fel de satisfacator ca in schema simpla ... se poate folosi cu un amplificator-operational "de precizie " in montajul final si conectat la un  µampermetru (chiar si vu-metru) analogic pe care sa puteti cu markerul sa-l gradati (etalonati) in tandem cu un alt aparat etalon si/sau omologat.

a)Montajul era putintel influetat de temperatura ambientala si/sau radiatia calorica ... radiata de anumite electrocasnice (daca era tinut mai mult timp in apropierea lor)   ... dar se poate compensa "multumitor" cu un termistor pe circuitul de reactie a AO (AO cred ca era un LM108 numai tin minte precis ) ...
b)Montajul era foarte putin influentat (neglijabil) de magnetism si electromagnetism ... chiar daca era in carcasa de "platsic" ...

"Fotodioda si scintilator montate pe satelit
Dose-N utilizeaza un plastic scintilator impreuna cu o fotodioda pentru a converti energia particulelor in semnal electric. Prin interactia particulelor nucleare cu scintilatorul sunt produse pulsuri luminoase care sunt detectate de catre dioda si transformate in pulsuri electrice. Semnalul este integrat si apoi citit printr-un convertor analog-digital de catre unul dintre microprocesoarele satelitului."

http://www.yoda.ro/stiinta/ce-experimente-spatiale-va-realiza-romania-cu-satelitul-goliat.html

P.S. Conteaza plasticul ... sa fie putin radiat ... chinezismele in general au o valoare maricica de emisie radioactiva ... de x2 ... x3 fata de cele din romanica ...
P.S.S. Se pot folosi si alte tipuri de diode ca detector/senzor ...  chiar si o banala 1N4148 ... sau mai multe in paralel ...
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

radhoo

se pot folosi anumite fotodiode, si anume fotodiode PIN, insa sensibilitatea lor lasa de dorit. Un camp intens de radiatie poate fi detectat relativ usor, insa dozarea , si in special a dozelor mici, necesita atentie.

in prezent lucrez la un detector cu scintilatie, (cristal de scintilatie NaI(TL) cu tub fotomultiplicator). Pe langa estimari ale dozei, pulsurile obtinute ofera o relatie Amplitudine / Energie radiatie incidenta, cu alte cuvinte nu doar stim ca am inregistrat un puls, ci si energia radiatiei care l-a cauzat. Implementand o transformare Fourier, obtinem un spectru al energiilor, care da indicatii asupra radionuclidelor implicate in emisie: adica stim exact ce izotop radioactiv a produs emisia.

Am scris cateva despre rezultatele obtinute aici: http://www.pocketmagic.net/?p=1541 , in engleza.

Dar ne abatem de la subiect. Aparatul prezentat mai sus foloseste un Contor Geiger pentru detectie. Pentru cei interesati sa invete bazele acestui domeniu, pot sa recomand o lucrare excelenta: http://www.centronic.co.uk/downloads/Geiger_Tube_theory.pdf



radhoo

O noua versiune, 3.3.130

SERVER:
- am adaugat grafice noi, pt presiune barometrica (senzorul bmp085) si temperature 3 (senzorul bmp085)
CLIENT:
- dht11 (senzor temperatura+umiditate)  a fost inlocuit cu dht22 (mai performant)
- am adaugat senzorul bmp085 , de presiune si temperatura (acum 3 senzori indica temperatura: DS1820, DHT22 si BMP085)
- o noua placa PCB pentru senzori
- un scut impotriva soarelui, pentru a nu influenta datele citite de senzori
- cod pentru BMP085 , DHT22, si interfata I2C folosita de BMP085
- atmega168 a fost inlocuit cu atmega328p, din cauza softului care a crescut in dimensiuni (Atmega168 are 16KB de memorie, Atmega328p are 32K)

Trecerea de la mega168 la 328p a fost fara probleme. Sunt putin ingrijorat de datele privind umiditatea, cele inregistrate pana acum cu DHT11, par sa fie la alta scala decat DHT22. Pentru a nu pierde intervalul integistrat, probabil va trebui sa fac o compensare.
BMP085 e grozav, cu toate ca mi-a dat batai de cap cu interfata I2C care o foloseste. Pe baza presiunii se poate estima altitudinea, bine de stiut pe cand voi incerca sa lansez baloane in atmosfera.

Schema 3.3.130


Noul grafic de temperatura cu datele de la BMP085:


Si graficul de presiune barometrica cu datele de la BMP085, afisat in pascali (pe siteurile meteo veti gasi adesea in hPa, adica HectoPascali)


Valorile par corecte 

Arhanghelul

#13
Ma bucur ... ca colegi de pe elforum.ro ... ti-au fost buni auditori si chiar uni dintre ei ... de ceva ajutor ...

http://www.elforum.ro/viewtopic.php?f=14&t=130583&start=30

Deja sunt motivat sa incep un "nou"  detector de radiatie gama (au trecut enorm de multi ani de la cel vechi disparut in neant ) ...o varianta low cost ... ce va contine 1 - 4 fotodiode PIN BPW34 ... vad ca este destul de accesibila la conexelectronic apare cu pretul de 2,5 ron ..asa ca sper ca voi reusi un montaj pana in 10 euro cu tot cu carcasa eventual cumparata ... ptr. a contine si 1buc. de baterie de 9v sau o "adaptare" ptr. alimetarea la 5v de la conexiunea   USB ... cu o posibila ...  viitoare comunicare de date pe aceasta (prin intermediul unui convertor ) ... USB ... la soft o sa "tip" dupa ajutor ... daca nu gasesc ceva pe net ... cu care sa ma "joc" ...

Ideea este urmatoarea ... cel cu alimentare la mufa USB de la computer sau alimentator auto 12v-24v/5v sau retea 220V/5vusb ... vreau sa fie cat un stick de tv-tuner sau captura CCTV (adica ceva mai grasut si lung) ... H10mm x L80-100mm x l20mm ... asta este ideea sa vedem ce iese ... de acum vizualizez doua montaje diferite (cel pilot 9V si cel "final"5V ) ...

Aparatul de masura  ... va fi pe fonduri suplimentare ... deocamdata voi folosi ce-am in dotare ...

Acum sa vad cum stau cu lauda de sine ... ca totusi nu este prioritar si cu timpul liber stau foarte prost  ... pana la Craciun sa termin macar versiunea pe 9V ...  :evil:
P.S. Vom trai si vom vedea ... ma bazez pe 21.12.2012 ...  :evil: :evil: :evil: :mrgreen: ...

P.S.S.  Colegu' radhoo poate ma poti ajuta cu etalonarea "relativa" ... pentru un "biban" ca mine esti deja un "veteran" ...
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

radhoo

Daca pot, te ajut cu placere.

Astept cu interest consutrctia ta, sper sa=ti gasesti timpul necesar!