Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Vasile Rudan si misterul din Carpati

Creat de memphis, 20 Martie 2010, 16:53:33

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

licuriciu

Fiul Ploii are si n-are dreptate. Ceea ce putem noi face este o parigheza (cercetarea vizuala la suprafata pentru a gasi eventuale indicii) si maximum cateva sapaturi de sondaj, la care trebuie o trusa simpla (cateva spacluri, cateva pensule mari, maturica, rigla si busola, aparatul foto).
Daca se gaseste ceva, trebuie anuntate imediat autoritatile. Altfel la trusa se adauga sapun , prosop, pasta de dinti si periuta, eventual un lubrifiant anal. Presupun ca banuiti de ce.
Ideea e sa gasim macar un os-doua de-alea mari... si sa avem dovada fotografica (eventual de chemat la momentul oportun mass-media, pentru a bloca distrugerea ulterioara a dovezilor).
Localnicii sunt intr-o asa foame, ca ar decoperta un transeu-doua contra unor sume modice.
Metoda lui Rudan este, in mod evident, altceva decat fotogrammetria.
Sa deschida cineva o lista de inscrieri in trip. La 3 masini ar fi 15 oameni, cred ca ultra-suficient. Daca ploua, o folie si cateva sfori ajung pentru a izola un perimetru de sapat. Astept cu interes inscrierile...

Cautatorul

Nu ma bag pe subiect. Un sfat: Verificat daca zona este inclusa intr-un sit arheologic. Orice sapatura neautorizata intr-un sit arheologic este infractiune adica se pedepseste penal cu amenda ori puscarie. De exemplu daca curtea ta se afla intr-un sit arheologic atunci nici WC-ul nu poti sa ti-l sapi fara un certificat de descarcare arheologica care se obtine pe baza unei cercetari arheologice preventive de arheologi de la muzeul judetean; respectiv muzeul municipiului Bucuresti.

A doua problema: Descoperirea a orice obiect arheologic inclusiv paleontologic indiferent de zona trebuie anuntata la Directia de Cultura Judeteana ori a Mun. Bucuresti in termen de 24 ore daca nu ma insel. Nu mai zic de ramasite umane unde trebuie anuntata si politia. In plus obiectele vor fi predate obligatoriu arheologilor si e foarte probabil sa se conserve site-ul si se va interzice orice cercetarea a altor persoane in zona (saptaturi).

Iar arheologii vor sapa cand se vor gasi fonduri iar cercetarea arheologica foarte probabil sa devina o cercetare sistematica care este finaintata de Ministerul Culturii care nu are niciodata bani pentru asa ceva. Daca sapatura e pe terenul tau atunci platesti arheolog cu 10 euro pe ora plus oamenii care sapa cu acul si cu spaclul dupa Directorul Muzeului din Braila Ionel Candea. Adica aia sapa cu acul si cu spaclul pe banii tai cu 10 euro pe ora plus oamenii. 

(Sa vedeti distractie cand iti faci casa si terenul se afla in sit arheologic).

Si daca nu ma insel detectoarele de metal in scop arheologic sunt interzise de a fi detinute de persoane fizice. Doar alea care gasesc tevile prin pereti pentru instalatori sunt permise.

Asa ca aveti atentie la acest aspect.

Plus ca daca zona e Parc Natural iarasi sunt multe restrictii privind activitatile permise si interzise. Nu mai zic de rezervatie naturala. Poate sapand pamantul rupeti o planta care e declarata Monument al Naturii.

Faza e ca in prezent nici pustnic nu mai poti fi. Vine Elena Udrea si-ti zice ca trebuie sa te muti din schit ca vor sa faca o partie de schi. Ori vine padurarul si te acuza ca ai taiat doi copaci sa-ti faci o coliba. Ca sa nu mai zic de pesteri ca vin speologii si-ti spun sa te muti de acolo ca e rezervatie si ca sperii niste lilieci unici. 

Dar probabil ca licuriciu iar o sa zica de mine ca sunt Gica Contra.

Pentru Nox: Ba in Braila se face arheologie si cu buldozerul. Daca esti foarte interesat ti-as putea da un link in care intr-un raport de cercetare arheologic oficial spune ca saptaturile s-au facut mixt: excavator si uman. Real n-a fost nici un arheolog ci s-a sapat doar cu excavatorul si buldozere. Doar ca s-a dat spaga la arheolog si s-a rezolvat. La mine care n-am dat spaga de jena vroia sa sape cu acul si cu spaclul... cu 10 euro pe ora plus oamenii platiti tot de mine. In contract scria ca daca gasesc orice obiect din ceramica metal etc. va fi cercetat de experti si functie de asta se va decide extinderea sapaturilor ori nu. Si culmea vroiau sa sape exact pe langa santurile de fundatie... Asa ca aveti grija cu arheologia ca e belea. Nu mai zic ca daca pastrati vreun obiect gasit sunteti penali daca se afla.

Cauta pe google dupa: sapaturi mecanice site:cimec.ro

Ca idee iti citez:

"3.3.3 Toate tehnicile folosite pentru realizarea obiectivelor trebuie sa fie conforme cu
legislaia în vigoare $i perfect justificabile, inclusiv sapatura realizata cu echipament
mecanic în suprafaa $i/sau $anuri.
3.3.4 În cazul utilizarii mijloacelor mecanice pentru sapatura, acestea trebuiesc
supravegheate continuu de arheolog pentru a se asigura integritatea patrimoniului
arheologic descoperit."

http://www.cimec.ro/Arheologie/standarde/New/03%20Sapatura%20arheologica%20rev17.pdf

Arheologul are libertatea de a decide cum se sapa in mod oficial. Dai spaga atunci se sapa cu excavatorul si el se uita (asta daca n-ai dat suficienta spaga ca daca dai destul atunci nici nu vine la sapaturi). Daca nu dai spaga atunci se sapa cu acul si cu spaclul la 10 euro pe ora de arheolog care o lungeste cat vrea.

licuriciu

Aici Ganditorul are dreptate. Eu cu ochii mei am vazut sapaturi cu utilaje grele in Cetatea Severinului. Cat despre aprobari, etc. asta ziceam si eu anterior. La Posesti e aproape exclus deoarece e deja in RAN (Registrul arheologic national), cum am precizat deja. La Scaieni o sa verific. La termenul de infractiune si urmari ma refeream vis-a-vis de lubrifiantul anal.
Insa, daca nu e in RAN, gasim un os-doua mari, automat trebuie chemata Politia. Care o sa sape ea in continuare, specialistii de la Criminalistica. Si aia se misca repede...

licuriciu

In scaieni sunt 4 situ-ri atestate RAN. am pus si o harta, poate cineva deseneaza aria livezii si o reposteaza.
Poate avem noroc si livada nu e ointre cele 4 locatii.

Ganditorul

Cred ca nici unul din noi nu e calificat sa faca sapaturi arheologice (iar daca e ...cu atat mai bine)
Dar cred ca esential si normal e sa fim agricultori, o asociatie care-si ia o livada - in primul rand. Dupa aia ... mai vedem.
Nu sunt de acord cu sapaturi pe terenul altora - pe principiul "aia ne lasa sa facem ce vrem". Vorbele nu tin de dovada iar la o eventuala descoperire facuta "pe vorbe" suntem buni de a juca rolul "acarului Paun" in capul caruia se sparg toate - pt ca orice factor de decizie care a mai "sapat" pe acolo poate spune ca a lasat sub pamant, in conservare, nu stiu ce valoare arheologica pe care sa o puna in carca noastra ( in vreme ce acea valoare a fost vanduta/valorificata mai de mult chiar de cel care ne acuza). Iar localnicii care ne-au lasat "pe vorbe" pe acolo se vor retrage ca niste lasi - cum s-a mai intamplat si cu alte ocazii prin tara. Iar ca "frraier de serviciu" nu cred ca vreau sa ma angajez.
Parerea mea...

Xanadron

#635
In umila mea parere, teoretic laudabila initiativa de explorare arheologica "privata" n-are totusi, din pacate,  sanse practice de finalizare.
Inclin sa cred asta nu doar fiindca celebra livada din Scaieni (unde n-am fost totusi - trebuie verificate deci "in situ" orice date) pare sa fie cuprinsa in lista RAN, fiind situata din cite mi-a trecut pe linga timpane :-D pe drumeagul ce urca spre dealul Tocitori - si-n plus fiind SIGUR in proprietate privata, chestie care implica alte posibile complicatii greu rezolvabile - daca nu imposibil -, pe linga cele strict financiare (asta-i informatie sigura: pretul terenurilor din zona nu-i deloc mic, in ciuda asa-zisei crize).

Si mai deprimante-s insa concluziile trase in urma sirului extrem de lung al operatiunilor de camuflare rapida :| a oricaror descoperiri pe linia... jidoveasca a paleoistoriei noastre, in care uriesii / jidovii / tatarii / tartarii / novacii (aka triada Nefilimi / Anakimi / Refaimi) e clar c-au coexistat bine-merci cu populatiile sedentare sau migratoare. N-are rost sa repet acum foste comentarii, dar fie si numai putinele date "transpirate" de la localnici acum nonagenari participanti la foste sapaturi (inclusiv antebelice) incepind cu Argedava sau Lebada/ Pantelimon si terminind cu Apusenii ar trebui sa ne puna pe ginduri apropo de infinitatea tertipuri "legale" prin care absolut orice initiativa de tipul asta poate fi  - si va fi fara vreun dubiu, zic eu - blocata din fasha.

Nu neaparat din ordinul baietilor cu ochii bleu-ciel, :lol: ci a unor comanditari plasati cu mult deasupra lor. :evil: Care par sa aiba pe lista interdictiilor de prioritate maxima si ascunderea totala a oricaror dovezi legate de numita triada urieseasca - din ce anume motive, ramine sa mai chibitzam doar p-aici (cu sau fara ajutorul stimabilului Toni Victor Moldovan, care din pacate n-a mai raspuns unor apeluri venite din directia noastra).

P.S. Repostez totusi o parte dintr-un mesaj adresat mai ales dlui TVM:

"Nu mai aduc acum in discutie conexiunea... mai mult decit vizibila dintre Zohar - Nephilimi ("Jidovii" din traditia romaneasca) si prezentza israeliana (v. elicopterul CH-53 prabusit vara asta) in Bucegi si MAI ALES in Muntii Buzaului.

2. Sper ca-n mult-asteptata viitoare editie a "proiectului Terra" sa fie totusi intr-adevar aprofundate/analizate afirmatii din Zohar - "Cartea Splendorii". Zic asta fiindca-s convins ca succintele extrase din interviu n-au intentia de-a fi exhaustive (mai sus, de ex., atributul "LAX" referitor la Refaimi nu-i deloc clarificat).

"73. Rabbi Chiya said, They were referred to by three names - Nefilim (lit. 'fallen ones'), Anakim (lit. 'giants'), Refaim (lit. 'lax ones') - and all of them lived long. First they were called Nefilim, the fallen, AT THE TIME THEY WERE DROPPED DOWN FROM HEAVEN. After they joined up with the females of human kind and had children from them, THE CHILDREN were called Anakim. Following that, when they continued to spread about the world and become lax, and let go of the WORLD above, they were referred to as Refaim.
 
74. Rabbi Yehuda said, Behold, it is written: "The shades (Heb. refaim). tremble" (Iyov 26:5) and "who also were considered Refaim as the Anakim" (Devarim 2:11). HOW CAN YOU SAY THAT "REFAIM" IS FROM THE LINGUISTIC ROOT OF LAX, WEAK? RABBI CHIYA said to him: The explanation is because those giants were from two sides, MEANING FROM AN ANGELIC SOURCE AND A HUMAN FEMALE SOURCE, AND WERE MADE more hopeless TO EXIST on the earth. Similarly, the Refaim that resulted and were born FROM ANAKIM WERE EVEN MORE DESPAIRING UNTIL THEY RELEASED THEMSELVES ALTOGETHER FROM THE ABOVE and were living long lives. When they became weaker, half their body became weakened AND DIED and half their body remained LIVING - SINCE THEY WERE COMPOSED HALF OF ANGELS THAT DO NOT DETERIORATE AND DIE, AND HALF OF HUMANS THAT DO EVENTUALLY DIE. When half of their body was deceased, they used to pick herbs from the field grasses, MEANING POISONOUS HERBS, swallowed them and died. Because they wished to kill themselves, they were called Refaim, or lax ones, SINCE THEY LET THEMSELVES LOOSE FROM LIFE. Rabbi Yitzchak said, They used to throw themselves into the great sea and drown, and they died. That is what it is written: "The shades (Heb. refaim) tremble; the waters beneath with the inhabitants thereof."

"Slabiciunea" (LAXity) stranie a Refaimilor (="umbre" in ebraica, ultima spitza aparenta a Nefilimilor, descendenti din Anakimi, spitza careia ii apartinea se pare si legendarul Goliat) descrisa in al doilea paragraf are aspecte, zic eu, cel putin stranii - si anume ciudata lor ambivalentza structurala (jumatate umani/jumatate angelici) ori tendinzta lor suicidara (prin ingerarea de plante toxice sau inecare)... atunci cind le murea "jumatatea fizica trecator-terrana"!!![...]"

P.S. 2: As pune pariu ca pina si eventuale sapaturi efectuate-n locuri "la vedere" (cum ar fi Stinca lui Persescu de pe riul Basca - DJ 203-K) ar scoate la iveala artefacte extrem de interesante - de pe vremea cind nici macar Luna :moon: nu era (inca) pe cer... 8-)
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Ganditorul

#636
Uite ca incet, incet, ne indreptam spre dicutii serioase de pe vremea "cand nici Luna nu era inca pe cer" (asta spre satisfactia ...domnului Licurici, sau a celor care-l imping sa mai afle cate ceva din forumuri ).
Explicatia comportamentului actual al secretosilor care nu vor cu nici un chip sa iasa la suprafata cate ceva din "perioada uriasilor" ar putea sta in dialogul pe care l-am avut cu un localnic din zonele vizate :

" - Locurile noastre tainice isi inchid cararile, se izoleaza de lume. Si nu numai la noi, ci peste tot. Ceea ce ieri era la indemana si ajungea oricine, azi e ascuns iar cararile periculoase, ceea ce ieri gaseai la tot pasul, azi nu mai gasesti nici prin cea mai a drk tehnologie, cei care ieri mai stiau cate ceva, azi au uitat dintr-o data totul, ceea ce ieri era vizibil, azi nu se mai vede nici din avion, spre disperarea unora care insistand in cautarile lor isi mai rup din cand in cand picioarele.
- Dar de ce asa ? De ce trebuie sa fie asa? Noi, cei de azi, nu avem dreptul la cunoastere ?
- Ba da, dar veti sti atunci cand cei care au luat ce au luat, de aici de la noi si de aiurea, vor invata respectul pentru trecut si adevar. Altfel se vor uita la acele lucruri ca si pana acum - fara sa inteleaga nimic. Cunoasterea nu e acolo unde o cauta ei..."

Cu mult timp in urma, cand am avut acest dialog cu un batran localnic, mi s-a parut o bazaconie, o ciudatenie, un nonsens.
Azi, cand sunt un pic mai batran si oleaca mai cu creier, imi pare din ce in ce mai reala viziunea batranului.
Cei care stiau cate ceva, azi dau in mintea copiilor aiurand pe diverse teme, amestecand realul cu fantasmele (vezi cazul VR ) , locuri pe care le strabatusem in copilarie azi nu le recunosc nici cu fotografia in mana, lucruri pe care altii le-au ascuns sau le-au lasat "in conservare" in pamant sunt de negasit acum, iar de dovezi  ... ce sa spun - simti ceva, iti pare ca ti se intampla ceva straniu, pentru moment poate chiar ca-ti explici sau gasesti logica unor lucruri - dar odata ajuns "la oras" totul dispare in neant si ramane o simpla amintire. Nici macar pietrele luate de pe munte nu mai arata la fel sau nu mai au aceiasi stralucire/culuoare ca pe munte, unde le-ai gasit.
Oricat ar parea de neverosimile aceste intamplari ...realitatea ne contrazice discret. Intram intr-un spatiu in care perceptia si cunoasterea au o alta dimensiune, care ne depaseste ca intelegere.

Traiesc cu speranta ca atunci cand va veni timpul vom sti. Dar pentru asta trebuie sa respectam trecutul si adevarul, sa nu-l mai distrugem, sa nu-l mai distorsionam impregnandu-l cu obiceiuri si traditii mai noi, mai la moda, sa nu-l mai murdarim cu minciuna, sa nu mai punem biserici, semne si schituri in speranta ca vom "sfinti" locuri "pagane", stergand astfel un trecut pe care nu-l intelegem.
Si atunci probabil ca vom sti ce a fost pe vremea cand "nici Luna nu era inca pe cer", si probabil ca vom si intelege de ce trebuie sa respectam si sa pastram nealterata amintirea acelui trecut. Pana atunci eu cred ca e bine sa stau mai cuminte, admirand circul, decat sa-mi rup picioarele/avioanele alaturandu-ma celor care, cum spunea batranul, au uitat ce e respectul pentru trecut si adevar.
Parerea mea.

licuriciu

Acum am inteles de ce Ganditorul si-a ales acest nick. Fara ironie, avem intre noi un filosof. Cu gandul la Astre (vezi Luna) si Dezastre (vezi si Florian Onitza), ne sugereaza sa invatam sa pretuim traditiile si trecutul. Sunt perfect de acord.
Si eu mi-am ales nick-ul LICURICIU, nu LICURICI. Am inteles printre randuri ca a mai fost un licurici, dat afara de pe forum din nu stiu ce motive. Puteti sa-mi lamuriti si mie ascendentul nick-ului meu?


Cautatorul

#638
Nu uitati de zona de protectie a unui sit arheologic care e de 100m in jurul sau. Are acelasi regim ca si situl in sine.

"Zona de protecţie a monumentelor istorice reprezintă suprafeţele de teren cu imobilele aferente din jurul monumentului istoric delimitate prin planurile urbanistice, avizate şi aprobate conform legii, în care se instituie reglementări privind executarea de lucrări în zonă.
Până la instituirea zonei de protecţie a fiecărui monument istoric potrivit art. 8 din legea 422/2001 se consideră zonă de protecţie suprafaţa delimitată cu o rază de 100 m în localităţi urbane, 200 m în localităţi rurale şi 500 m în afara localităţilor, măsurată de la limita exterioară, de jur-împrejurul monumentului istoric."

http://www.dccpcnjtimis.ro/pcimobil/extrase_protejareMI.htm

Dar poate convingeti un arheolog si implicati si-un muzeu  in treaba asta.
PS: Sa fie arheologi pasionati nu spagari ca oricum astia din urma nici nu se baga daca nu le iese nimic.

andrei

   Salut!
Nu vreau sa reduc entuziasmul declansat de acest topic,dar sincer...sunt de parere ca singurul care vede problema din adevaratul unghi de abordare este Ganditorul.Treaba asta este mult mai complicata decat pare la prima vedere.Nimeni nu sapa asa tam-nesam fara o documentare clara (verificata) din mai multe surse de obicei.De cele mai multe ori ,mergand la ,,ghici",risti sa sapi zile intregi fara sa gasesti ceva.Primul pas intr-o asfel de treaba este o documentare serioasa la fata locului,iar prima etapa ar fi dupa parerea mea identificarea unor persoane care au participat le sapaturile anterioare sau cel putin au vazut cu ochii lor relicvele cu pricina.Stiu ca s-au mai facut sapaturi acolo ,dar nu se stie in afara unor articole destul de subtirele si romantate daca treaba este intr-adevar reala sau sunt doar povesti.
Dupa identificarea unor surse credibile,de preferinta martori ai evenimentelor(dispusi sa povesteasca si eventual sa identifice zonele cu pricina)urmeaza un alt pas care implica identificarea statutului juridic al suprafetelor de teren in cauza...mai pe inteles ,cui apartin acele suprafete de teren(comunei,proprietarilor particulari,statului etc.)si sub ce interdictii se afla la momentul actual,de exemplu sub regim R.A.R., A.P.IA., ROMSILVA etc.
Daca terenul se afla sub regim R.A.R. treaba este de obicei moarta din fasa,deoarece nu vei primii niciodata aprobarea sa sapi si sa dezgropi ceea ce sa hotarat sa ramana ingropat,ca sa nu se afle prea multe despre ceea ce nu trebuie sa se stie. :-D :-D Sa sapi intr-un sit arheologic declarat, fara autorizatie ...este ceva cam de genul .. sa  pleci cu o mitraliera pe strada,printre oameni si toata lumea sa se holbeze la tine.Reactiile ar fi cam astea:-unii ar fugii ,altii ar sta spectatori sa vada cam ce faci sau ce ai de gand ,iar altii ar suna la 112 sau la Politie.In general la tara oamenii sunt bagaciosi si pun pariu ca in doua-trei zile toata localitatea ar stii ca sapa unii dupa oase de uriasi.Nu mai spunem ca daca istorisirile sunt adevarate,sa fiti siguri ca sunt pe acolo unii care au sarcina sa anunte din primul moment ca se cauta ceva, pe unde nu trebuie sa se caute, :wink: de catre cineva, care nu trebuie sa caute :-D :-D
Sa zicem ca totusi ai primit aprobarea;ai cumparat,inchiriat sau concesionat terenul si ai si incuvintarea proprietarilor sa sapi ,escavezi etc. Urmeaza niste cheltuieli zdravene, care nu pot fi suportate de o persoana fizica decat daca acea persoana este foarte bine situata financiar si foarte
dispusa de a cheltuii niste sume serioase, care implica:- logistica si echipament(cu un harlet ,o cazma si trei spacluri ,nu ajungi nicaieri)                                                                     
                                                                              -voluntari pentru sapat (dar care trebuie hraniti),sau eventual zilieri (care trebuiesc platiti)
                                                                              -paznici(alti bani)
                                                                              -mijloace de transport
                                                                              -echipament electronic
                                                                              -hrana
                                                                              -carburant
                                                                              -contacte permanente cu presa si televiziunile,pentru ca eventualele descopriri sa fie facute publice in cel mai scurt timp.Sa nu va faceti iluzii ca daca se va gasii ceva, nu vor venii foarte repede UNII :-D :wink: care sa ia acel ceva si sa faca presiuni ca sa musamalizeze totul ca de obicei .
Parerea mea este ca asa ceva nu se poate face decat printr-o fundatie sau un organism care sa aiba un statut  si care sa poata sustine juridic si financiar o asfel de actiune.
Dacă citești doar cărți pe care toată lumea le citește nu vei putea gândi decât cum toată lumea gândește.

andrei

   P.S.
   Stiind toate astea ,de aici trag si concluzia ca V.R. nu mergea chiar de capul sau si din pasiune in tabere cu elevii ,cu toate ca o tabara de arheologie suna frumos,dar poate fi si o acoperire ,, eleganta" ca sa spun asa.
Dacă citești doar cărți pe care toată lumea le citește nu vei putea gândi decât cum toată lumea gândește.

fiulploii

Are cineva vreo harta la nivel national sau global cu locurile unde au fost descoperite sau se presupun a fi in situ ramasite omenesti stravechi de dimensiuni mari?
  Si daca are asa ceva , se poate posta ?

panta_rh_ei

#642
N-am o astfel de harta dar n-ar strica sa arunci un ochi pe aici.  :?
In listele cu membri Academiei Romane eu n-am gasit Teodor Ardelean dar poate sa nu fi vazut eu bine. Este, oricum, interesant ca metoda de depistare a eventualelor situri arheologice. Ce spune este terbil de ademenitor vis-a-vis de protocronism dar ma abtin de la orice comentarii.
Cat adevar o fi si aici, nu stiu.

DESCOPERIRI ARHEOLOGICE

http;//www.scribd.com/doc/35094264/DESCOPERIRI-ARHEOLOGICE
LIBERTATEA este doar aspectul negativ al intregului fenomen - viatza omului - al carui aspect pozitiv este RESPONSABILITATEA. LIBERTATEA  este in pericol sa degenereze intr-un capriciu daca nu este vietzuita in termenii RESPONSABILITATZII.

abyss

Sa presupun deci ca toata lumea colegiala a auzit de mt-ii Buzaului intaiasi si prima data de la domnul Vasile Rudan? Adica domnia sa e sursa?
Si cartea aceea "Zeita fara chip" voi de ce credeti ca a fost scrisa?
Nu de alta dar prea imi pare o inginerie construita pe un mit...
Iar domnul Rudan de ce nu arfi invitat de catre voi/noi sa participe la operatiunea "livada"? Parca si domnul Hobana l-a mai augmentat candva pe aceasta tema /?
Zic si eu...

panta_rh_ei

Daca Gradina Edenului a fost in Zarand atunci se leaga cu uriasii din Muntii de Curbura, fiind poate locul in care s-au refugiat o parte din ei cand Creatorul a decis sa-i piarda si are astfel logica si legenda despre cetatea uriasilor distrusa c-o arma nucleara si scheletele din livada de meri etc.
Zic si eu.
LIBERTATEA este doar aspectul negativ al intregului fenomen - viatza omului - al carui aspect pozitiv este RESPONSABILITATEA. LIBERTATEA  este in pericol sa degenereze intr-un capriciu daca nu este vietzuita in termenii RESPONSABILITATZII.