Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Evenimente OZN în România => Subiect creat de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 16:48:26

Titlu: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 16:48:26
                              Intalnire de gradul III la Balea Lac

In a doua jumatate a lunii decembrie 1986, in timp ce lucram la manuscrisul cartii "Cazuri OZN in Romania...S-a intamplat maine !", am dat un telefon la Sibiu economistului Gavril Pal, prieten efemer, alaturi de care participasem, pe parcursul mai multor ani, la diverse simpozioane (cu public) pe teme de exobiologie, parapsihologie sau paleoastronautica....Ii solicitam acestuia cateva amanunte suplimentare legate de evenimentele petrecute in zona Lacului Balea din Muntii Fagaras in toamna anului 1978.
La vremea respectiva, discutasem cu cativa dintre prietenii si colaboratorii apropiati despre acele intamplari si, evident, imi facusem o serie de adnotari intr-unul din caietele mele de insemnari.
Dar nu aveam nici un fel de detalii care sa justifice oarecum includerea lor, a acelor evenimente, in cartea pe care o pregatisem.
Gavril Pal mi-a propus expedierea rapida prin posta a intregului material documentar acumulat in cursul anchetelor de atunci, dar.....acestea nu aveau sa soseasca atat de curand....Intre timp mi-am terminat cartea, pe care am depus-o la o editura din Bucuresti.
Din nefericire, in memoria diriguitorilor de atunci ai destinelor culturii noastre era mult prea proaspata valva si interesul pe care le starnisera aparitia, in octombrie 1986, a celebrei carti "Lumi Galactice" semnata de regretatul Doru Davidovici.
Din acest motiv, ca si din altele, cartea mea nu avea sa apara nici la Bucuresti si nici in anul 1987, ci cativa ani mai tarziu, in 1992, la o editura din Cluj Napoca.
Dar aceste amanunte par a nu mai avea acum prea mare importanta, fac parte din pretul pe care a trebuit sa-l platim cu totii prostiei generalizate si ignorantei ajunse in functii de decizie....Deoarece nu avusesem la dispozitie materialul cu pricina, in cartea pe care tocmai o terminasem, am inclus doar un scurt pasaj referitor la evenimentele de la Balea Lac.
Il redau in continuare:

"Un eveniment curios si extrem de interesant pare sa se fi petrecut in ziua de 23 septembrie 978, in jurul orei 21.00, in apropierea cabanei turistice Balea Lac din Fagaras.
E foarte posibil ca acest eveniment sa poata fi incadrat in categoria "intalnirilor de gradul III"....Pe data de 5 noiembrie 1978 discutam la Bucuresti despre acest eveniment cu inginerii Justin Capra, Gabriel Constantinescu si Octav Misorin...Iar in zilele de 2-3 decembrie, avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu o sesiune de Comunicari Stiintifice, la care de asemenea s-a discutat despre aceasta intamplare....Nu sunt in posesia unor date concrete si precise, de aceea nu ma voi hazarda sa dau amanunte despre acest caz...."


Intr-una din ultimele zile ale lui martie 1987, aveam sa primesc din partea lui Gavril Pal din Sibiu, un plic gros, cuprinzand o serie de pagini manuscrise si dactilografiate, plus cateva schite....In acel moment nu aveam de unde sa stiu ca plicul fusese lasat unei rude care trebuia sa mi-l expedieze dupa ajungerea si stabilirea sa, cu familia, in Germania...In plicul cu pricina se mai afla si urmatoarea nota:..."Am cam intarziat cu materialul solicitat, dar am avut foarte mult de lucru...Poate o sa-ti mai fie de folos...
De nu, arde-l !!...Anexez totodata si manuscrisul...Cu salutari, Gabi".

Evident, nu am distrus materialul acela, pe care insa nu-l mai puteam folosi pentru cartea mea.
Dar citindu-l cu atentie, incepea sa ma intereseze din ce in ce mai mult.
Urmatoarele pagini isi au sorgintea, de fapt, in acea documentatie originara - manuscrisa si dactilografiata – care, la vremea respectiva, parea a fi rodul unor investigatii destul de amanuntite ale echipei de cercetatori sibieni condusa de economistul Gavril Pal si de profesorul Gheorghe Butiu (pe atunci directorul Casei de Cultura a Sindicatelor din Sibiu, in prezent decedat).

"Cabana Balea-Lac (alt.2027 m) se afla in preajma kilometrului 117 pe DN 7 C (35 km distanta de DN 1 si 79 km de la Curtea de Arges).
Cabana este asezata in caldarea glaciara, pe o peninsula ce patrunde pana in mijlocul celui mai mare lac din Muntii Fagarasului.
Accesul se face cu telecabina tot timpul anului, iar cu automobilul sau alte mijloace de transport vara".(Balaceanu Valentin, Cristea Hedda, "Muntii Fagarasului, Ghid Turistic", colectia "Muntii Nostrii", Editura Sport Turism, Bucuresti 1984, pagina 54)


"Aceasta cabana se bucura de faima celei mai frumos asezate baze turistice din tara noastra...Intr-adevar, oglinda celui mai mare iezer din Fagaras, inconjurata de crestele stancoase, semete, ale Piscului Balei si varfurilor Paltinul, Capra, Vaiuga si Netedul, formeaza un cadru de basm, pe care terasele in trepte ale vaii, cu torentul care porneste din lac si cu intinsele pasuni alpine il completeaza minunat".(Epuran Gheorghe, "Ghidul Cabanelor, calauza turistului", editia a II a Ed. Uniunii de Cultura Fizica si Sport, Bucuresti 1964, pagina 167).

In imediata apropiere a cabanei turistice insa, se afla o a doua cabana mai modesta (P+1) unde erau incartiruiti militarii in termen care, la data desfasurarii evenimentelor, lucrau la constructia unui nou hotel turistic in zona...Spun "se afla", intrucat se pare ca in prezent (1987) aceasta cabana sau baraca militara nu mai exista, ea fiind intre timp demolata.
In acest "cadru de basm" se desfasoara evenimentele atat de misterioase pe care voi incerca sa le descriu in continuare.
Eroii principali ai acestora au fost urmatorii:

1.Radu Ion Sergent, conducatorul grupului de militari.
2.Vintan IoanCaporal.
3.Roth MartinLacatus mecanic la telecabina.
4.Cheta VictorMecanic la telecabina.
5.Turcitu DumitruFruntas, 21 de ani.
6.Dorr IoanFruntas.
7.Stan GheorgheSoldat in termen.
8.Sibu Dumitru Soldat in termen.
9.Katona AndreiSoldat in termen, 21 de ani.
10.Thut GerhardSoldat in termen, 20 de ani.
11.Vulpe (?)Soldat in termen.
12.Tischler Rudolf Sef santier I.C.M.J.
13.Gutu (?)Locotenent-Major la "Glajerie", comandantul grupului de militari in termen de la punctul Balea Lac.

Evenimentele au debutat in seara zilei de sambata, 23 septembrie 1978, cand, in jurul orei 24.00, Roth Martin, in varsta de 24 de ani, este trezit din somn de colegul sau Cheta Victor, care era destul de agitat si sustinea, nicimai mult nici mai putin, ca "arde cabana Balea-Lac".
Uitandu-se pe fereastra cladirii unde dormea (este vorba de cladirea statiei terminus de telecabina), Roth Martin a vazut prin ceata foarte deasa o luminozitate roscata la circa 5-10 metri de el.
Aceasta cuprindea tot campul vizual, parea a avea forma unui semicerc, dar lumina era relativ slaba, probabil datorita cetii, care era atat de deasa, incat nu se putea distinge solul, pietrele de pe jos sau configuratia terenului.
Aceasta lumina pierdea si crestea in intensitate, ca si cum ar fi oscilat sau ar fi fost produsul unei surse miscatoare.
Roth Martin afirma ca nu a perceput nici un fel de zgomot....fiind intuneric in camera si dorind sa observe fenomenul mai bine, el a deschis geamul si a scos capul afara, dar nu a putut vedea mai mult...nu si-a putut da seama daca sursa de lumina se afla pe sol sau deasupra capului si nici din ce directie venea...Nu s-a gandit sa se duca in spate, pe platforma telecabinei, de unde avea o vedere de ansamblu catre partea opusa geamului de la care-si facuse initial observatia....
Deci, nu stie daca in partea aceea – adica spre Valea Balii – exista aceiasi luminozitate.
Desi lumina persista inca, dupa circa zece minute Roth Martin s-a culcat din nou.....la randul lui, Cheta Victor avea sa-I declare mai tarziu lui Tischler Rudolf ca, desi el a iesit pe platforma (a telecabinei), nu a vazut nimic in plus, nu i s-a parut nimic suspect.

S-a luat in discutie ipoteza ca lumina observata ar fi putut proveni de la o lanterna de mana, aflata in posesia unui turist intarziat, care cauta cabana prin ceata deasa...
Dar, atat Roth Martin cat si Cheta Victor nu se aflau de numai cateva zile pe munte – ei lucrau la Balea Lac de mai bine de doi ani de zile.
Deci ar fi putut lesne face deosebirea intre lumina unei lanterne puternice si o alta care ar fi provenit de la eventuala incendiere a cabanei... (Sa nu uitam ca fusese observata, inca de la inceput, "o luminozitate roscata" care "cuprindea tot campul vizual".)
Pe de alta parte, e putin probabil ca un singur turist putea fi la acea ora tarzie pe drum.....iar daca ar fi fost doi sau mai multi turisti, acestia ar fi facut ceva galagie sau macar ar fi vorbit intre ei...or, era o liniste deplina in imprejurimi....
Iar poteca turistica nu se afla in directia telecabinei....
In fine, daca ar fi fost un automobil care s-ar fi deplasat pe drumul auto din imediata apropiere, zgomotul acestuia s-ar fi auzit in linistea noptii...
Legat de intamplarile aceleiasi seri, iata ce declara fruntasul Dorr Ioan, din grupul de constructori ai noului hotel:

"In ziua de 23 septembrie 1978, in jurul orei 24.00, am iesit din dormitor, care se afla inspre lac, ca sa merg sa beau apa...robinetul, mai precis spalatorul cu robinet, se afla la capatul opus al cabanei, in directia cabanei turistice Balea Lac, la circa 8-10 metri distanta de usa dormitorului meu....alt drum spre apa de baut nu exista, in afara trotuarului din fata cabanei (Figura 1).
Era intuneric si ceata, dar becul de deasupra usii dormitorului meu ardea.....cand am iesit din camera, am observat la o distanta de circa 6-8 metri de mine, in dreptul geamului de la camera gradatilor, pe trotuar, la circa 1-1,5 metri departare de zid (sau poate chiar pe scarile de acces pe trotuar), o silueta intunecata, neagra, care se distingea clar de imprejurimi.(vezi schita de la figura 3, pozitia 1).
Avea inaltimea de circa 1,90-2,00 metri...silueta statea nemiscata si aproape ca se contopea cu intunericul, asa ca nu am putut distinge nici un fel de detaliu (maini, picioare sau cap)...Distanta de la care am vazut silueta era de circa 7-8 metri....Cand l-am zarit am strigat:..."Care esti ma, acolo?"...sau cam asa ceva.....dar nu am primit nici un fel de raspuns si, de frica, m-am intors in dormitor...Peste vreo cinci minute, am iesit din nou, pentru ca imi era sete...am observat din nou silueta, dar de aceasta data era lipita de geam (pozitia 2)....Trebuie mentionat ca geamurile au obloane, care peste noapte se inchid...nici de aceasta data nu am putut distinge detalii...am vazut numai ca silueta era groasa, inalta si mai intunecata decat imprejurimile.....m-am intors din nou in dormitor, de unde am iesit abia peste zece minute, pentru a vedea daca mai este acolo....si, cum nu am mai vazut nimic, m-am dus, in sfarsit , sa beau apa....Cand m-am intors, am intrat in camera gradatilor, i-am trezit si le-am relatat despre ceea ce am vazut...acestia au ras de mine, ca de altfel si colegii de camera, pe care de asemenea i-am trezit....nu am auzit nici un fel de zgomot, nu am observat nici o lumina care sa se asemene celor de la telecabina...." (Fruntasul Dorr Ioan are ca studii patru clase primare, plus alte trei completare la fara frecventa...el a mai auzit despre OZN-uri, dar nu a citit nimic, niciodata , despre acest subiect.)

In linii mari, cam acestea ar fi faptele petrecute in acea sambata seara de sfarsit de septembrie.
In seara zilei urmatoare, duminica, 24 septembrie 1978, in jurul orei 21.45, acelasi Dorr Ioan, impreuna cu colegul lui, soldatul Vulpe, ies din dormitorul lor pentru a verifica daca in capcana pusa in apropierea usii s-a prins vreo....vulpe.(Soldatii de la cabana obisnuiau din cand in cand sa-si mai treaca timpul practicand aceasta forma aproape nevinovata de braconaj: un fel de lat de sarma asezat direct pe pamant, ei sperau astfel sa prinda vulpi, dar se pare ca nu au avut niciodata succes in incercarile lor).

In momentul cand se aflau in fata usii, venind dinspre dormitorul gradatilor, apare sergentul Radu Ion, care dorea sa verifice daca intregul efectiv al soldatilor se afla la acea ora in cabana....Deodata el a exclamat:..."Ia uitati-va ce vine in jos !!!"...cei trei au vazut ca pe ridicatura de pamant din fata scarilor ce urca spre etajul cabanei, in directia statiei de telecabina, chiar langa cisterna de motorina, se afla o silueta intunecata cu o inaltime de circa 2,5 metri (pozitia 3)....au putut aprecia aproape corect aceasta dimensiune, deoarece cisterna in cauza are o inaltime de 2 metri de la sol...pe de alta parte, in aceasta seara, spre deosebire de precedenta, vremea era senina, fara ceata sau negura....In aceasta faza a observatiei, Dorr Ioan sustine ca a vazut cum silueta isi misca "picioarele", fara insa a le putea distinge clar, miscarea aceasta fiind lenta, greoaie....El crede ca a mai putut vedea si un fel de "maini" care atarnau pe langa corp, ca doua mari semicercuri sau paranteze.....A comparat miscarea siluetei cu aceea a cosmonautilor pe Luna, asa cum vazuse el la televizor.

Fara sa mai comenteze, au intrat toti trei in dormitor, anuntandu-i pe ceilalti despre cele observate afara...Dar in acelasi moment, cei aflati in dormitorul invecinat au inceput sa strige la ei, prin peretele despartitor din scanduri, ca cineva le-a deschis obloanele...
In dormitorul vecin, soldatii isi omorau timpul jucand remy...Turcitu Dumitru statea pe scaun cu spatele catre geam, cand ceilalti au exclamat ca cineva a deschis obloanele...s-a intors si el si a vazut ca, intr-adevar, obloanele fusesera deschise...S-a mirat, cu atat mai mult cu cat el insusi fusese acela care, inainte de a intra in dormitor, inchisese obloanele de la camera lor....
Le legase cu o sarma pe care o rasucise cu patentul si le intarise cu un lat transversal pe din afara, ca sa nu se deschida daca ar fi inceput sa bata vantul in timpul noptii...
Contrariat, Turcitu Dumitru a iesit din camera si s-a dus afara ca sa vada cine ar fi putut deschide obloanele de la camera lor....Nu a observat nimic deosebit si, prinzand putin curaj, s-a indepartat de cabana urcandu-se pe ridicatura de pamant aflata in directia telecabinei...In acel moment, a vazut ca in apropierea motoarelor Diesel, la circa 10-15 metri de acestea, se afla o silueta mare, intunecata (pozitia 4)....Desi din cauza intunericului nu a putut distinge prea bine, el a vazut totusi ca era vorba de o silueta cu contur umanoid, avand pe cap doua "coarne" indoite spre spate, picioare butucanoase si doua maini prevazute cu "gheare" lungi...S-a speriat rau si s-a intors rapid in dormitor...colegii l-au intrebat daca a vazut pe cineva (ei referindu-se, desigur, la "cineva" care ar fi putut sa le deschida obloanele), dar Turcitu Dumitru le-a raspuns negativ, nedorind sa-i sperie si pe ei....
Din dormitorul alaturat – unde intrasera cu putin timp inainte Dorr Ioan, Vulpe si Radu Ion, povestind despre cele vazute – a iesit soldatul Katona Andrei care, urcand in urma lui Turcitu Dumitru, a vazut la randul lui silueta, dincolo de cisterna, spre locul unde se aflau motoarele Diesel...S-a aplecat, a luat de jos doua pietre pe care apoi le-a aruncat in directia aceea....din cauza intunericului, nu si-a putut da seama daca si-a atins sau nu tinta....Dar a auzit clar venind de acolo un fel de "pufait"...Dupa care s-a intors si el tot atat de rapid in propriul dormitor, punandu-i in tema pe ceilalti asupra celor observate....

Thut Gerhard (20 de ani, 8 clase primare plus un curs de calificare de tamplar), care se afla in acelasi dormitor cu Dorr Ioan, Vulpe, Radu Ion si Katona Andrei, a reusit intre timp sa se imbrace si a iesit la randul lui afara ca sa-l vada pe acel "drac", cum fusese botezata silueta de catre Radu Ion.  (Acesta din urma a iesit si el, o data cu Thut Gerhard, cu intentia de a merge in celalalt dormitor ca sa verifice povestea cu obloanele deschise).

Miscandu-se mai greu, Thut Gerhard nu a mai apucat sa vada cine stie ce....El a observat totusi, chiar de langa usa, cum o "umbra mare", "fuge" cu pasi greoi, "de parca era scafandru", pe creasta ridicaturii de pamant, spre stanga, din directia cisternei inspre Valea Balii...Or, in partea aceea era prapastia !!!

Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 16:53:30


Intre timp, sergentul Radu Ion ajunge in dormitorul vecin, constata adevarul in legatura cu obloanele deschise in mod misterios si iese din nou afara cu intentia de a merge la W.C-ul aflat la o oarecare distanta in spatele cabanei lor....Dar nu avea sa mai ajunga acolo...El vede din nou "umbra", dar de aceasta data la circa 15-20 metri in lateral fata de cisterna, pe ridicatura de pamant (pozitia 5)....
Deoarece aceasta era nemiscata, si-a luat deodata inima-n dinti, a apucat de undeva un bat, spunand:..."Veniti doi insi dupa mine" ...si a inceput sa urce pe damb spre silueta...
Sibu Dumitru si Stan Gheorghe l-au urmat la circa 3-4 metri distanta...Ei l-au vazut pe sergentul Radu Ion ajungand la circa 1-1,5 metri de "umbra" si cum ridica batul pentru a o lovi....
Au avut impresia ca in acel moment sergentul tinea capul aplecat spre pamant...au auzit deodata un "suflu ca de tigru" venind dinspre "umbra" si imediat sergentul a cazut pe spate cu bratele desfacute in lateral si cu capul spre vale....a cazut de parca fusese trraznit, ca un mort...Sibu Dumitru si Stan Gheorghe nu s-au mai putut misca....Ei au incremenit pe loc...Mai tarziu aveau sa declare ca nu datorita fricii (ei ar fi dorit sa fuga de acolo cat mai repede), ci din cauza acelui "suflu ca de tigru"...O putere necunoscuta, mai presus de propria lor vointa, i-a paralizat locului.(Evident, s-ar putea ridica intrebarea:..."de cate ori pana atunci auzisera cei doi cum "sufla un tigru"?)...
Ma abtin sa fac alt comentariu pe marginea acestui aspect si ma limitez in a consemna cu exactitate care a fost formularea celor doi eroi inspaimantati ai episodului discutat...In legatura cu acest moment, iata ce declara Sibu Dumitru:

   "...Cand a cazut sergentul, eu si cu Stan am vrut sa mergem la el sa-l ridicam, dar nu puteam face nimic, nici o miscare, eram ca teapan si eu si Stan, parca nici nu mai puteam gandi....am vazut "umbra" indreptandu-se din mijloc si disparand parca ar pluti in salturi paralele si abia dupa aceea am putut fugi inapoi spre dormitor si i-am chemat pe cilalti sa-l luam pe sergent, dar n-au venit toti ca le era frica...cand am mers (din nou) dupa sergent, eu aveam in mana cutitul lui Turcitu, ca ziceam ca daca e om il omor..."

Astfel, cei doi au putut asista la urmatoarele secvente ale acestei scene desprinse parca dintr-un film de groaza:....ei au observat cum "umbra" se apleaca asupra lui Radu, "sa vada daca mai traieste", avand "bratele" larg desfacute, la care au putut distinge "gheare" lungi...S-a aplecat incet, indoindu-se din mijloc, iar dupa ce l-a "verificat" pe Radu, s-a indreptat si a disparut indepartandu-se...Abia dupa aceasta au putut cei doi sa se miste si au rupt-o la fuga spre cabana, abandonandu-l pe Radu Ion cazut in zapada...

In ciuda intunericului, dar mai ales din cauza faptului ca pe ici pe colo mai persistau pete albe de zapada, nespulberata de vant, scena descrisa mai sus a putut fi urmarita destul de bine si de Katona Andrei si Thut Gerhard, care incremenisera in fata usii dormitorului lor.
Thut Gerhard afirma ca, dupa ce "umbra" l-a "verificat" pe sergentul cazut, s-a indreptat si a facut doi-trei "pasi" greoi in lateral, "ca un cosmonaut pe Luna", dupa care a disparut....
Iar Katona Andrei afirma:..."Nu semana nici a om, nici a animal...Am vazut umbra disparand, ca un om cand fuge prin apa, aplecandu-se mult intr-o parte si in alta, dar nu ca un urs sau alt animal, ca am vazut ursi destui...Parca plutea, cand pe un picior cand pe altul...."

Ei (Katona Andrei si Thut Gerhard) i-au vazut pe Sibu Dumitru si Stan Gheorghe alergand spre cabana si strigand inspaimantati:..."Sariti, a murit sergentul !!!"...Strigatele acestea au fost auzite si de catre Dorr Ioan care se afla in interiorul cabanei...
Ajunsi langa cabana si dandu-si seama ca "umbra" a disparut, Stan Gheorghe si Sibu Dumitru s-au reintors pe colina, l-au apucat pe sergent de brate si au inceput sa-l tarasca spre dormitorul lor...de la jumatatea distantei le-au venit in ajutor Katona Andrei si Thut Gerhard...Astfel, toti patru au reusit sa-l duca pe sergent in dormitor si l-au asezat pe un scaun...Desi acesta avea picioarele tepene, de la brau in sus era moale, sira spinarii se arcuia cu usurinta, umerii si capul erau cazuti inainte...avea ochii deschisi si privirea fixa...Au incercat cu totii sa-l readuca la viata...In tot acest timp, sergentul nu a dat drumul batului din mana, degetele fiindu-i atat de inclestate, incat nu i le-au putut desface...Desi era numai in chilot si bluza, nu avea nici o rana vizibila, dar celorlalti militari li s-a parut ca pielea picioarelor, a mainilor si a fetei (deci a suprafetelor expuse), era mai rosie la culoare...Dar aceasta ar fi putut fi efectul firesc al temperaturii destul de scazute pentru acea altitudine (peste 2000 de metri) si acel anotimp (sfarsit de septembrie)...Oricum, in urma acestei "aventuri", se pare ca sergentul nu a avut de suferit nici un fel de trauma fizica sau psihica cu efect imediat....
Eforturile de reanimare au durat aproximativ 10 minute...la vreo patru minute dupa ce sergentul a fost adus in cabana si asezat pe scaun, Turcitu Dumitru s-a dus din nou la usa, a intredeschis-o putin si a privit afara, inspre colina pe care se afla cisterna de motorina, acolo unde se derulasera inspaimantatoarele intamplari ale acelei seri....
El a observat chiar langa locul unde fusese vazuta "umbra", la nivelul solului, o "coronita de lumini" cu un diametru de circa o jumatate de metru (pozitia 5)...
Desi erau mai multe luminite, Turcitu Dumitru a putut observa ca patru dintre ele pareau a fi mai mari, cam de marimea unui ou de gaina si dadeau impresia ca "dansau in cerc", sau ca "sareau dintr-o parte in alta"...Aceasta "coronita de lumini" a fost vazuta si de alti patru militari aflati in camera:...Stan Gheorghe, Sibu Dumitru, Thut Gerhard si Katona Andrei...Ei nu au observat insa cum a disparut "coronita":...pur si simplu "a disparut"...

Deci, dupa circa zece minute, sergentul Radu Ion a inceput sa-si revina...si-a desclestat mana, batul a cazut pe podea si a murmurat:..."Lasati-ma, lasati-ma...nu am nimica..."Cand a fost din nou perfect lucid si-a dat seama ca nu-si mai amintea nimic din cele petrecute cu el...isi reamntea clipa cand a ridicat mana sa loveasca cu batul si ...atat !!!
In continuare nu mai stia ce se petrecuse cu el...

Se pare ca a existat atunci un moment in care s-a iscat o oarecare panica...grupul acela de militari, de tineri barbati, au marturisit ca le-a fost teribil de frica.
Ei s-au strans cu totii in dormitorul de sub scara, au baricadat usa cu paturile lor metalice si grele si au inceput sa comenteze evenimentul in fel si chip...nu au mai putut dormi...in noaptea aceea nu mai putea fi vorba de odihna.
(Din documentatia pe care am avut-o la indemana – si pe care am mentionat-o deja, nu reiese daca pe parcursul acestor intamplari, inaintea lor sau dupa, a fost stinsa lumina, pe vreo perioada oarecare de timp...neexistand deci nici un fel de marturie in acest sens, nu ma pot pronunta aici referitor la acest aspect al problemei.
Fac aceasta afirmatie, tocmai pentru ca este cunoscut faptul ca trecerea sau stationarea OZN-urilor in anumite zone este asociata adeseori cu intreruperea totala ori partiala a curentului electric in zonele respective...)

Dupa ce s-a mai scurs un interval de timp, apreciat intre o ora si o ora si jumatate, militarii baricadati in dormitor au auzit "clar" cum "cineva" le zgaraie obloanele pe din afara.(Obloanele cu pricina fusesera din nou inchise)
Zgaraieturile acelea s-au auzit in repetate randuri...atat Sibu Dumitru, cat si Dorr Ioan declara ca au auzit o voce groasa si joasa care, in doua randuri, a pronuntat parca cuvintele :..."..SERGEND....SERGEND.."...
Ei s-au intrebat unul pe altul:.."Ai auzit?!"...si si-au confirmat aceasta...Dar numai ei doi au auzit acea voce ce parea ireala...ceilalti soldati nu au auzit nimic...Sibu Dumitru afirma de zor ca a vazut ursi de nenumarate ori, dar "asta" nu semana nici pe departe cu un urs...

Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 17:00:57
Au facut cu totii o noapte alba...
A doua zi de dimineata, cum au dat zorile, au iesit afara si au observat ca obloanele, care fusesera vopsite proaspat cu numai doua trei zile in urma, prezentau mai multe zgaraieturi...Acestea parca ar fi fost facute de o mana uriasa cu unghii foarte ascutite:...patru linii drepte in diagonala intersectate perpendicular de o a cincea...Pe obloane se aflau trei astfel de urme...Interesant este insa ca scandura oblonului nu fusese atinsa, nu era zgaraiata, ci numai vopseaua prezenta urme de zgaraieturi...
Dupa verificarea obloanelor, soldatii au mers si in locul unde cazuse sergentul...Trebuie precizat ca, desi in jurul cisternei zapada era batatorita, in zona cu pricina ea nu fusese atinsa...Se cunoastea clar urma unde sergentul zacuse intins pe spate in zapada, dar "nici un alt fel de alta urma nu era vizibila" in acel loc.(Nici ale "umbrei" si nici ale "coronitei de lumini".)

Nedorind sa mai petreaca acolo inca o noapte de groaza, zece din cei doisprezece oameni au plecat inca din acea dimineata de luni, 25 septembrie 1978, spre "Glajerie", langa cabana Balea-Cascada (altitudine 1234 metri)...Singuri sergentul Radu Ion si caporalul Vintan aveau sa ramana la cabana lor de langa Lacul Balea.
Ceilalti au plecat la vale pe o scurtatura, taind serpentinele drumului national Transfagarasan....Era din nou o ceata foarte densa, dar cunosteau bine traseul....Pe parcurs, la un moment dat, de pe panta abrupta a muntelui aflata in stanga lor, au inceput "sa curga" la vale pietre si bolovani...Katona Andrei declara ca un bolovan de circa 40-50 kg a cazut chiar in fata lui...si a auzit din nou, foarte clar, acel "suflu ca de tigru"...
De vazut insa, nu au vazut nimic din cauza cetii, dar sustineau cu totii ca "acel ceva" arunca dupa ei cu pietre.
Ajunsi la "Glajarie", cei zece oameni au fost intampinati de locotenentul-major Gutu, care confirma faptul ca acestia erau atat de inspaimantati, incat refuzau cu inversunare sa urce inapoi la Lac...In noaptea aceea au dormit cu totii la "Glajerie", iar in ziua urmatoare nu s-au urnit decat dupa ce locotenentul-major Gutu le-a promis ca ii va insoti.
In fine, in dimineata zilei de marti, 26 septembrie 1978, intregul grup a fost urcat intr-o masina si readus la cabana de langa Lacul Balea....

Un grup mixt de cercetatori particulari din orasele Sibiu si Bucuresti s-au deplasat la Balea Lac cu masinile, de patru ori, in luna imediat urmatoare.
Ei au desfasurat o investigatie preliminara destul de amanuntita, interogandu-I pe martorii care au avut tangenta directa cu acele evenimente, luandu-le declaratii, punandu-I sa faca schite, care sa reprezinte ceea ce au vazut atunci....Cateva din aceste schite insotesc si textul de fata (figura 4), ele sunt destul de naïve si nu revelatoare, dar trebuie sa tinem seama ca observatiile au fost facute in timpul noptii (deci pe intuneric aproape complet) si ca totusi militarii aceia erau niste oameni simpli.
Asadar, cercetatorii sibieni si bucuresteni au discutat cu martorii acelor evenimente...
CU O SINGURA EXCEPTIE !!!
Pe un singur om nu l-au putut gasi niciodata, pe sergentul Radu Ion, protagonistul principal al evenimentelor de atunci.Prima oara se afla in permisie, a doua oara era tot in permisie, a treia oara era plecat in sat sa ridice un colet de la oficiul postal, iar a patra oara ...fiind deja lasat la vatra.
Economistul Gavril Pal, profesorul Gheorghe Butiu si grupul pe care il conduceau au urcat la Balea Lac, pentru ultima oara, la 22 octombrie 1978, data la care si-au intocmit raportul final.
Pe baza acestui raport a fost elaborata, de fapt, si prezentarea evenimentelor pe care le-am descris mai sus.

In cursul investigatiilor desfasurate, sibienii mai aveau sa afle inca un lucru interesant, Roth Martin, lacatusul mecanic de la Balea Lac, referindu-se la fenomenul luminos observat de el in seara zilei de 23 septembrie 1978, declara urmatoarele:

  "...De patru ani de cand sunt aici, am zarit de trei ori acest fenomen, o data toamna, o data iarna, o data primavara...Nu stiu ce poate fi, dar am incercat sa-mi explic ca un fenomen electric deosebit de ionizare...Lumina era insa peste tot, nu era o fasie sau un fascicul, ci o lumina totala...
La vreo doua saptamani dupa cutremur (cel din martie 77) colegii de la telecabina au vazut o lumina intre Turnurile Doamnei, o lumina foarte puternica de culoare portocalie-roscata, de forma circulara, care s-a vazut stationand cateva secunde, apoi s-a stins, facandu-se mai mica "intr-o secunda"...Probabil a disparut cu o viteza foarte mare...Nu au ramas urme vizibile la Turnurile Doamnei, deoarece elevii scolii de alpinisti au trecut pe acolo si nu au sesizat nimic..."


Singurul comentariu pe care il pot face deocamdata pe marginea acestui aspect al anchetei este ca, dupa parerea mea, sibienii ar fi trebuit sa insiste mai mult pentru aflarea unor indicii suplimentare referitoare la fenomenele luminoase ce se manifestasera in perioada aceea, dupa cat se pare, din plin, in zona cabanei Balea Lac din Muntii Fagarasului.

Si acum, un alt aspect curios legat de evenimentele petrecute la Balea Lac.
"Faima" celor intamplate sus in munti, se intinsese deja in tara...Se vorbise despre
evenimente in public, la Sibiu, cu prilejul unor simpozionae stiintifice.
Asa se face ca cei interesati de problema OZN-urilor, aflasera amanunte "calde", la prima mana, de la chiar cei care desfasurasera anchetele in teren.
Astfel, incitat de o intreaga suita de aspecte care ramaneau totusi sub semnul intrebarii, un alt cercetator particular bucurestean, inginerul M.T avea sa intreprinda o ancheta pe cont propriu, independent de aceea desfasurata de grupul anterior.
El a dorit cu orice pret sa-l gaseasca pe misteriosul sergent Radu Ion si sa stea de vorba cu el, cu atat mai mult, cu cat, dupa cum afirmam mai sus, nimeni din cei care investigasera cazul respectiv nu-l vazuse la fata, nu discutase cu el...
In acest sens, M.T s-a dus in satul de bastina al sergentului...comuna Catane din judetul Dolj (pe langa Dunare dincolo de Segarcea)...
Nu l-a gasit acasa, dar a stat de vorba cu tatal sergentului, acesta purta numele de "Capra", care i-a spus ca fiul sau se mutase in...Craiova.
A plecat dupa el si la Craiova, dar...nu a reusit sa dea de urma lui nici aici....
Ma abtin in a face vreun comentariu asupra acestui aspect.
Atat doar ca nimeni nu a reusit "inca"...sa-l gaseasca si sa stea de vorba cu fostul sergent Radu Ion, cu cetateanul Radu Ion, care a fost principalul "erou" al evenimentelor desfasurate in septembrie 1978.
Singurul element demn de luat in seama dupa atatia ani este ca Radu Ion locuieste sigur in orasul Craiova si are in jur de 53-54 de ani.
                                                                                                           CALIN TURCU



Consider ca neterminat acest caz si invit Rufon sa participe la dezlegarea acestui caz interesant de gradul III....pe cand un drum la Craiova si la Balea-Lac?
Urban


Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 17:06:08
Schitele evenimentului...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: spooky din 28 Noiembrie 2007, 17:41:16
Urban, o sa te rog sa precizezi si sursa mai exacta a materialului...

Cat priveste Balea Lac, am fost si acolo si am vorbit cu unii oameni de pe acolo.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Shadowman din 28 Noiembrie 2007, 17:55:19
Citat din: Urban din  28 Noiembrie 2007, 17:00:57

A plecat dupa el si la Craiova, dar...nu a reusit sa dea de urma lui nici aici....
Ma abtin in a face vreun comentariu asupra acestui aspect.
Atat doar ca nimeni nu a reusit "inca"...sa-l gaseasca si sa stea de vorba cu fostul sergent Radu Ion, cu cetateanul Radu Ion, care a fost principalul "erou" al evenimentelor desfasurate in septembrie 1978.
Singurul element demn de luat in seama dupa atatia ani este ca Radu Ion locuieste sigur in orasul Craiova si are in jur de 53-54 de ani.
                                                                                                           CALIN TURCU



Consider ca neterminat acest caz si invit Rufon sa participe la dezlegarea acestui caz interesant de gradul III....pe cand un drum la Craiova si la Balea-Lac?
Urban

Regretatul Calin Turcu s-a intilnit cu sergentul Radu Ion in 21 noiembrie 1987,la Craiova..Citeste "Cazuri  OZN  in Romania -S-a
intimplat ...miine! ",Editura Sincron 1992...Sergentul Radu Ion a murit in Arabia Saudita,dupa declaratiile lui Calin Turcu... Vezi http://old.jurnalul.ro/articol.php?id=13373 , articolul Culmea "La Odaia"....
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 17:59:03
Sursa e "Dosar OZN - Romania, Calin Turcu"

Pt Shadowman
Excelent...inseamna ca e un caz clasat insa totusi ramane unul din cele mai interesante de la noi.
Apropo...ai cartea la care faci referinta?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: alx din 28 Noiembrie 2007, 18:05:40
Citat din: Urban din  28 Noiembrie 2007, 17:59:03
Pt Shadowman
Excelent...inseamna ca e un caz clasat insa totusi ramane unul din cele mai interesante de la noi.

pai...nu cred ca e vorba de un caz clasat...mai degraba e vorba de un caz clasic!   de fapt cred ca e printre putinele,daca nu chiar unicul caz din romania de intalnire de aproape,cu atatia martori...iar faptul ca regretatul calin turcu s-a intalnit cu sergentul implicat in acest caz nu face decat sa aduca in fata si mai multe intrebari...una dintre ele ar fi de ce nu exista nici o fotografie cu urmele unghiilor ramase pe acele obloane?  sau daca exista...unde e acea fotografie?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 18:07:22
Tot din sursa citata de Shadowman

Ufologul roman Calin Turcu crede ca si in Romania exista un organism secret care se ocupa de domeniul care il pasioneaza. "De fapt sunt convins, mai ales ca exista asa ceva in toate tarile. Cerceteaza fenomenul OZN si aduna dovezi. In 1968, cand a fost incidentul din Padurea Baciului in care a fotografiat intamplator un OZN, a fost dat afara din armata, murind la Iasi intr-o mizerie crunta. Fusese chemat la primul secretar de partid al judetului, unde i s-au confiscat filmele. Norocul lui a fost ca trasese niste clisee. A fost luat la intrebari si batut. A fost o intreaga poveste." Nici Turcu nu a fost scutit de amenintarile comunistilor. "Cand a avut loc povestea de la Valea Turcului, prin primavara lui '73, m-am trezit in curte cu doi tipi imbracati bine, la cravata, genul securistului clasic, politicosi, care mi-au "recomandat" sa nu ma mai ocup de acel caz." Atunci a fost singura data cand s-a "luat" cineva de profesor.

Care ar fi organismul care se ocupa cu cercetarea fenomenului OZN in secret ?...SRI...Armata....?
Poate ajungem intr-un final la miezul problemei

Pt Alx
Bune intrebari...

Pt Shadowman
Poate poti sa postezi o sinteza a celor doua ore si jumatate...ce zici?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Shadowman din 28 Noiembrie 2007, 18:10:26
Paginile 227-235 din cartea de mai jos...Apare si fotografia sergentului Radu Ion...Sergentul Radu Ion si-a depanat amintirile timp de doua ore si jumatate...A declarat ca n-a fost catalogat ca "secret militar" evenimentul de la  Bilea Lac.. Constat ,cu surprindere, ca putini stiu de aceasta carte...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: alx din 28 Noiembrie 2007, 18:22:30
cazul balea lac seamana destul de mult,pana la un punct,cu un alt caz,din SUA,de la Kelly-Hopkinsville,21 august 1955,caz clasic si el,in care,(pt cei care nu isi amintesc,sau nu cunosc),familia Sutton,formata din 7 membri,a fost terorizata o noapte intreaga de niste fiinte non-umane,asupra carora au si tras cu arma...fara alt efect decat indepartarea momentana a ''vizitatorului''.Ce mi se pare interesant e faptul ca iesind afara sa vada daca omorasera intrusul,primul dintre cei care au iesit s-a oprit sub o iesitura a acoperisului,iar cei din spatele lui au vazut O MANA CA O GHEARA coborand si atingandu-i parul!
   e posibil ca aceste cazuri sa fie similare?    desi sunt despartite de o perioada de 23 de ani...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 18:25:59
Conform descrierilor militarilor de la Balea Lac si comparand cu schitele familiei Sutton nu par a fi aceleasi entitati...
Nu cred ca sunt similare...

http://www.ufocasebook.com/Kelly-Hopkinsville.html

Iar explicatia armatei e de comedie:
In 1957, U.S. Air Force Major John E. Albert concluded that the Kelly-Hopkinsville case was the result of the witnesses seeing a "monkey painted with silver [that] escaped from a circus," and that Mrs. Lankford's imagination had exaggerated the event...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: alx din 28 Noiembrie 2007, 18:29:23
Citat din: Urban din  28 Noiembrie 2007, 18:25:59
Conform descrierilor militarilor de la Balea Lac si comparand cu schitele familiei Sutton nu par a fi aceleasi entitati...

http://www.ufocasebook.com/Kelly-Hopkinsville.html

dar se pare ca toti aveau gheare!  ce e drept,difera inaltimea ''vizitatorilor''...
si da...explicatia armatei in acel caz a fost de rasul curcilor...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: StarDust din 28 Noiembrie 2007, 18:35:41
Buna seara! Intr-adevar e mare asemanare cu cazul Kelly-Hopkinsville, interesanta si asemanarea entitatilor intr-adevar (nu am vazut pana acum schite a entitatilor de la Kelly-Hopkinsville, am citit doar mai demult despre caz). Pacat ca Radu Ion a murit... am si eu intr-o carte poza lui cu Calin Turcu...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: alx din 28 Noiembrie 2007, 18:39:49
Citat din: Shadowman din  28 Noiembrie 2007, 17:55:19
Sergentul Radu Ion a murit in Arabia Saudita,dupa declaratiile lui Calin Turcu...

deci suntem siguri ca a fost ucis,pt ca asa ne-a spus Calin Turcu!     in Arabia Saudita?   suntem siguri?   nu exista posibilitatea ca de fapt acesta sa il fi protejat pe sergent de alte anchete si interogari?   
   ps.   uite asa dau si eu in boala conspiratiei! :evil:
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: StarDust din 28 Noiembrie 2007, 18:43:53
Nu cred ca e chiar imposibil sa il fi protejat pe Radu Ion. Acesta fost destul de rezervat in relatarea sa, si chiar parea sa se teama de ceva...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 18:45:30
La vremea respectiva Radu Ion era Sergent (in 1978)...probabil anul imediat urmator a fost lasat la vatra sau probabil in cursul aceluiasi an....Nu avea scoala deci automat nu avea cum sa acceada in forurile superioare din cadrul armatei in ideea ca ar fi ramas....Era un om simplu...Ca sa fi plecat in Arabia Saudita ar fi insemnat sa fie ori maistru militar or ceva mult mai superior (ceea ce era imposibil tinand cont inca o data de scoala pe care o avea)...si ce e si mai ciudat Calin Turcu nu specifica in ce postura a plecat Radu Ion in Arabia....cadru militar sau simplu cetatean.....ca militar este exclus....iar ca simplu cetatean....pe vremea aia...treaba cu pasapoartele si asa mai departe...destul de suspect...
Nu prea vad cum ar fi putut sa plece Radu Ion in Arabia Saudita.....
Submit si eu la ideea lui Alx....
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: StarDust din 28 Noiembrie 2007, 18:48:49
Nu e chiar imposibil, posibil sa fi mers la munca, eu am un coleg care a ajuns in acest fel prin Libia, unde a avut tot felul experiente "tari" arabi inarmati pana in dinti ca escorta... au fost faze cand s-a temut ptr viata lui... omul abia a ajuns inapoi in RO.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 18:50:02
Nu poti sa compari Libia cu Arabia Saudita....
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: alx din 28 Noiembrie 2007, 18:52:42
Citat din: StarDust din  28 Noiembrie 2007, 18:48:49
Nu e chiar imposibil, posibil sa fi mers la munca, eu am un coleg care a ajuns in acest fel prin Libia, unde a avut tot felul experiente "tari" arabi inarmati pana in dinti ca escorta... au fost faze cand s-a temut ptr viata lui... omul abia a ajuns inapoi in RO.

pe vremea aceea,se pleca OFICIAL in libia ca muncitor in cariere de piatra...iar in arabia saudita ca petrolist!   probabil s-ar putea verifica daca sergentul nostru avea o meserie care i-ar fi permis aceasta plecare...dar sa fie si ucis acolo?  
sau daca a fost asa(si iar dau in boala conspiratiei),nu cumva a fost trimis intr-un loc unde sa fie ucis''din intamplare''?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 18:57:29
Radu Ion a lucrat ca frezor la o intreprindere din Craiova....conform cercetarilor lui Calin Turcu....
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: alx din 28 Noiembrie 2007, 18:59:11
Citat din: Urban din  28 Noiembrie 2007, 18:57:29
Radu Ion a lucrat ca frezor la o intreprindere din Craiova....conform cercetarilor lui Calin Turcu....
adica cu alte cuvinte...nu prea avea ce cauta acolo!   in arabia saudita!
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 19:03:22
Avem certitudinea ca Radu Ion este decedat....?

Citat din sursa lui Shadowman http://old.jurnalul.ro/articol.php?id=13373
CULMEA "LA ODAIA".
Interesul pentru acest domeniu necunoscut multora dintre noi a venit o data cu o intamplare bizara petrecuta chiar langa Valenii de Munte. "Era toamna anului 1972. Intamplarea a facut asta sau poate destinul. A avut loc vestita aterizare a unui OZN de la Valea Plopului. Luand primul contact cu evenimentele de atunci, a fost prima aterizare atestata oarecum stiintific in Romania. Intr-o noapte din septembrie, pe culmea "La odaia", un paznic de noapte, Vasile Carabus, a observat un zmeu cu coada care venea sa fure fetele din sat, conform unei legende vechi. Nu a avut curaj sa se duc acolo. Dimineata, intr-o livada de meri, era un loc de 4,5 metri scurmat, iar pamantul era dat spre vale. In centru, un musuroi de pamant, cu un diametru de 60 de cm si inaltime de 40 cm. In mijlocul musuroiului, se afla un orificiu rotund cu diametrul de 10-12 cm, cat sa intre o sticla de tuica in ea. De la musuroi se vedeau trei urme de talpi, de forma de trapez, cu peretii interiori foarte tasati, de unde s-a tras concluzia ca era vorba de un obiect foarte mare care stationase acolo. Zona era radioactiva." Turcu a fost unul dintre cei care au ajuns la fata locului, impins fiind de curiozitate. Calin Turcu a fost impresionat de cateva din cazurile pe care le-a cercetat de-a lungul timpului. Cum ar fi cazul Certesti, cand a aparut un OZN langa postul de politie, sau intamplarea de la Balea Lac, cand seful unui pluton de militari s-a luptat cu o aratare stranie. "Dupa 9 ani l-am gasit pe acel sergent, Radu Ion, care mi-a confirmat la inceput. Era foarte mirat ca stiam atatea despre caz. Dupa aceea, mi-a spus: "Uite, ce e! Cu mine nu ai discutat nimic". Dupa cativa ani a plecat in Arabia Saudita unde a fost ucis."
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: alx din 28 Noiembrie 2007, 19:08:05
Citat din: Urban din  28 Noiembrie 2007, 19:03:22
Avem certitudinea ca Radu Ion este decedat....?

parerea mea este ca nu e decedat...ci doar nu are chef sa i se faca publicitate...
in plus,pentru un cetatean roman decedat in alta tara se fac anumite hartii de catre ambasada din tara respectiva,apoi alte hartii in romania...deci teoretic,daca moartea lui e reala,ar trebui sa existe in arhive dovezi incontestabile...ori in momentul de fata exista doar cuvantul lui calin turcu...care e si el mort!
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 19:13:40
Propunere...

Sa incercam sa contactam familia lui Radu Ion sau pe cei din cercul lui de apropiati...
Cine are curaj si incearca treaba asta ? :ufo:

Intrebarea numarul doi:
Exista pe langa cabana Balea Lac sau prin imprejurimi vreun obiectiv militar nesemnificativ ?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: StarDust din 28 Noiembrie 2007, 19:14:47
Oricum, Radu Ion a declarat ca nu isi amintea nimic din momentul in care a ridicat batul sa loveasca creatura. Cred ca gasirea celorlalti martori, si in special cei doi ("Sibu Dumitru  si Stan Gheorghe  l-au urmat la circa 3-4 metri distanta") care il insoteau pe Radu Ion pot da informatii la fel de importante.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 19:18:43
Corect StarDust....

Unul din cei care ne pot da informatii exacte despre Radu Ion este varul acestuia:

Stroescu Dumitru cu domiciliul in Petrosani, judetul Hunedoara.

[...]

Gheorghe Butiu (fostul director de la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu) deasemenea a murit in conditii suspecte....
Citez "....pur si simplu "i-a explodat"...inima"
Anumite autoritati nu au fost chiar asa de straine de cauzele reale ale mortii lui Ghita Butiu...ca un fapt cu totul nesemnificativ, tocmai se vorbea in perioada aceea la "Europa Libera" de un soi de preparat secret pe care securitatea ceausista il fabrica si il experimenta pe pielea unor persoane indezirabile....
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 19:44:55
Un pasaj iar interesant ar fi urmatorul:

"...In luna septembrie 1978, Radu Ion se afla detasat la Balea-Lac pentru o perioada de 4 luni...el avea in subordine un numar de 40 de soldati.
Sarcina lor era aceea de a incepe lucrarile de fundatie pentru un nou hotel si nicidecum nu erau detasati acolo pentru lucrarile de intretinere sau de amenajare a Tranfagarasanului.
Santurile pentru fundatia respectiva se vad si in prezent...Dupa afirmatia lui Radu Ion, hotelul nu a mai fost construit pentru ca era asezat "prea in calea vanturilor".....
Nu a pomenit nimic de lipsa de fonduri sau mana de lucru.
Si toate astea in ciuda faptului ca Valea Balii, ofera turistilor un peisaj cu adevarat magnific...
Dupa aceleasi afirmatii, hotelul ar fi trebuit sa aiba circa 300 de locuri de cazare !!!..."


Oare asta era motivul stoparii constructiei...ca "era in calea vanturilor" ?
Revin...exista vreun amplasament militar in imprejurimi ?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 19:58:28
Pentru ca adresa lui Stroescu Dumitru a fost stearsa, din motive lesne de inteles....o pot pune la dispozitie celor interesati de caz.

1.Este o certitudine ca Radu Ion este decedat ?
2.Sunt inca in viata ceilalti doi martori, Sibu Dumitru si Stan Gheorghe ?
3.Daca ceilalti doi martori sunt in viata, poate ar trebui sa-i contactam.
4.Sunt prea multe morti suspecte in cazul Balea-Lac.
5.Exista vreun amplasament militar in apropierea Lacului Balea ?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 20:17:19
Anexa 1

Referitor la evenimentul propriu zis, Radu Ion afirma ca i-a fost teribil de frica atunci cand a vazut "silueta" intunecata....si-a luat bata (un soi de bata ciobaneasca, solida, noduroasa) si s-a hotarat sa clarifice situatia...Ceilalti soldati erau atat de inspaimantati, incat "nu erau capabili sa ia vreo hotarare".
Radu Ion, descrie "silueta" ca fiind doar cu ceva mai inalta decat el, intunecata, "CA UN TUB GROS DE METAL CU UN DIAMETRU DE 50 cm MAXIMUM, fara alte particularitati:...cap, picioare, brate sau antene.
Era dupa expresia lui " ca o GATUITURA" (?)
In momentul cand a ridicat bata sa loveasca, de la numai un metru departare de "silueta", a simtit un soc electric puternic....cunoaste bine aceasta senzatie, deoarece a mai avut de-a face si in alte imprejurari cu curentul electric...Nu a auzit nici un fel de zgomot (pufait, fornait) venind dinspre "silueta"
Din momentul caderii in zapada si pana cand si-a revenit in camera in mijlocul soldatilor, nu a fost constient de ceea ce s-a mai intamplat...
Nu-si aminteste nimic din acest interval de timp.


6.Este important de clarificat daca ceea ce a vazut Radu Ion a fost o entitate sau un obiect necunoscut.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: StarDust din 28 Noiembrie 2007, 20:22:57
Cine stie... putea fi chiar o creatura (ei nu trebuie sa fie neaparat umanoizi) sau un fel de robot (de-al lor  :-D ). Dar ceilalti ziceau  ca au vazut un fel de brate lungi cu gheare(la acea creatura)... oricum...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 20:31:41
"Ca un tub gros de metal cu un diametru de 50 cm maximum, fara alte particularitati...
Era dupa expresia lui " ca o GATUITURA" (?)...poate un vortex...?


PS...Poza in sens explicativ (Cam asa ceva? )
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Shadowman din 28 Noiembrie 2007, 21:41:52
Citat din: Urban din  28 Noiembrie 2007, 18:07:22
Tot din sursa citata de Shadowman

Ufologul roman Calin Turcu crede ca si in Romania exista un organism secret care se ocupa de domeniul care il pasioneaza. "De fapt sunt convins, mai ales ca exista asa ceva in toate tarile. Cerceteaza fenomenul OZN si aduna dovezi. In 1968, cand a fost incidentul din Padurea Baciului in care a fotografiat intamplator un OZN, a fost dat afara din armata, murind la Iasi intr-o mizerie crunta. Fusese chemat la primul secretar de partid al judetului, unde i s-au confiscat filmele. Norocul lui a fost ca trasese niste clisee. A fost luat la intrebari si batut. A fost o intreaga poveste."

Care ar fi organismul care se ocupa cu cercetarea fenomenului OZN in secret ?...SRI...Armata....?
Poate ajungem intr-un final la miezul problemei


  Miezul problemei...? Din cele relatate,ar trebui sa contactam conducerea de partid (nu Armata sau SRI...) din acele vremuri... :-D Se pare ca vechea conducere PCR ar stii mai multe.... :-)
Sa ne interesam cine-a fost primul secretar de partid in acea perioada la Cluj...Poate mai traieste...S-ar putea sa aflam adevarul despre OZN-uri studiind arhivele PCR.... :lol:
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 21:47:09
Dezvaluiri in cazul Balea-Lac

Ceea ce urmeaza, este mai putin cunoscut de catre publicul larg.
La data de 3 mai 1993, ii trimiteam lui Radu Ion, pe adresa acestuia din Craiova, un colet destul de voluminos, care cuprindea o serie de articole si carti.
Printre acestea se afla si volumul "Cazuri OZN in Romania...S-a intamplat maine!", in care, asa cum se stie deja, aveam un intreg capitol dedicat numai cazului Balea-Lac.
Cartea purta urmatoarea dedicatie:...."O carte de suflet, pentru un om de suflet, din capitala Baniei...Lui Radu Ion, cu cele mai sincere sentimente prietenesti..."
Coletul mai cuprindea si o scrisoare din care redau urmatoarele fragmente:

"Cartea aceasta a avut initial cu putin peste 400 de pagini dactilografiate.
Pentru a putea fi publicata in forma actuala (320 de pagini), s-au facut multe reduceri din textul original...Au fost reduse insemnate fragmente si din acest capitol IV.
De aceea va trimit in original si textul dactilografiat (pp.236-314).
Veti putea astfel sa faceti o comparatie directa intre ceea ce am scris de fapt si ceea ce a aparut publicat in volum...."


"...Va rog sa cititi (si sa recititi daca este nevoie, de mai multe ori) cu mare atentie textul dactilografiat...Exista acolo, fara indoiala, numeroase omisiuni....Poate ca adevarul nu este in concordanta cu acest text, poate ca trebuiau spuse mult mai multe lucruri despre acele intamplari...Va rog sa faceti apel la memorie si la tot ceea ce va mai amintiti despre toamna lui 1978.
Orice amanunt, oricat de neinsemnat in aparenta, poate avea importanta lui.
Aveti deplina libertate de a face orice corectie textului in cauza.
Va rog sa puneti pe hartie tot ceea ce va amintiti despre "cazul Balea-Lac".
Nu va grabiti si mai ales, incercati sa fiti cat mai obiectiv, facand abstractie de orice parere mai mult sau mai putin subiectiva pe care dvs. insiva o puteti avea despre acele
evenimente....Trimiteti-mi acele eventuale pagini, oricat de multe ar fi ele...Eu sper sa primesc de la dvs. o descriere cat mai detaliata si mai veridica a evenimentelor al carui erou principal ati fost.....
Nu stiu daca voi mai scrie vreodata ceva despre "Cazul Balea-Lac"...poate voi scrie odata o carte numai despre acele intamplari, dar lucrul acesta nu se afla deocamdata in preocuparile mele imediate.
Dar e bine ca o marturie cat mai amanuntita, a dvs, sa fie adaugata dosarului acestui caz, pentru a ramane peste timp un document aflat in atentia celor ce se vor ocupa in viitor, fara doar si poate, de probleme de acest fel.
Va rog sa fiti convins ca marturia dvs. va fi folosita strict in scopuri stiintifice si nu veti avea de suferit nici un fel de repercursiuni..."


La 16 septembrie 1993, ii trimiteam lui Radu Ion o noua scrisoare, de data aceasta scurta, in care spuneam:

"...Sper ca ati citit cu atentie ceea ce v-am trimis prin colet postal, cele ce se refereau la povestea de la Lacul Balea....Sper, de asemenea, ca ati avut timpul necesar sa imi intocmiti un raspuns cat mai cuprinzator si mai amplu, asa cum va rugam in scrisoarea mea care insotea coletul din 3 mai 1993...Va rog asadar, sa-mi expediati tot prin serviciile postale acest raspuns..."

Si acum, este momentul sa amintesc de doua veritabile "bombe", care au cazut in cutia mea postala la un interval de aproape o luna una de alta.
La 28 septembrie 1993 primeam o prima scrisoare interesanta de la Radu Ion, iar la 25 octombrie, cea de-a doua.
Voi reda in continuare, in intregime, continutul acestor doua scrisori.

   Scrisoarea din 28 septembrie 1993  (Radu Ion catre Calin Turcu)

Domnule Calin Turcu
Va rog sa ma scuzati ca nu v-am scris pana acum, dar am avut motive intemeiate sa nu va raspund.
Dupa ce am primit coletul postal, mi-am dat seama ca ati fost sincer cu mine si nu sunteti de la Securitate...Deci acum am incredere in dvs. si va pot spune adevarul, pe care nu il stiu decat eu si inca un caporal despre care vad ca nimeni nu stie nimic despre el.
Totul a fost o inscenare pusa la cale de mine si caporalul respectiv, care nu-i mai stiu numele si cu care am jurat ca, orice s-ar intampla, sa nu spunem nimic.
Va dati seama ce consecinte am fi avut daca s-ar fi aflat.
Soldatii nu stiu nimic...Ei au trait evenimentele asa cum le-am relatat.
Atunci cand ati venit la Craiova, daca nu ati fi inventat povestea cu disparitia d-voastra cred ca v-as fi spus adevarul.
Nu am crezut nici o clipa ca veti publica ceva.
Imi pare foarte rau ca v-am dezamagit, dar simteam nevoia sa va spun adevarul, adevar pe care nu il stie nimeni, nici chiar sotia mea.
Ea cunoaste varianta pe care o stiati dvs....Atunci cand a venit colegul dvs. M.T la Catane si a vorbit cu taica-meu, se afla acolo si finul nostru de la Petrosani...Nu stiu de ce, dar acesta, ca sa-si dea importanta, i-a spus lui taica-meu ca il cunoaste si ca este de la securitate...Imediat am primit telefon la Craiova si de aceea nu m-a gasit M.T.
Deci tot timpul eu m-am ascuns sa nu mi se ia declaratie, atat in armata cat si dupa ce m-am lasat la vatra.
Noi am vrut, adica eu si caporalul, sa-i speriem putin pe soldati ca sa nu mai plece noaptea la cabana turistilor, dar a iesit asa cum stiti si daca s-ar fi aflat nu se stie cata armata mai faceam in alta parte.
Intamplarea luase o amploare destul de mare si am fost nevoit sa las aceasta versiune.
Deci, in consecinta, sunteti primul care cunoaste adevarul si va rog ca si dvs, dupa ce cititi aceasta scrisoare sa o rupeti...
Nu trebuie sa mai stie nimeni, despre ce a fost acolo.
Va stimez prea mult ca sa va las sa cercetati pe o pista gresita.
Cu mult respect si prietenie


                                                   (De mentionat ca nu apare nici un fel de iscalitura !!)

PS: Daca doriti sa va relatez intamplarea asa cum s-a petrecut, eu sunt de acord.

Aceasta a fost prima scrisoare.............
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: alx din 28 Noiembrie 2007, 22:07:22
oare de ce nu cred versiunea ''finala a povestii''?
   poate pentru ca finalul asta da prea bine?   sau poate ca nu da bine deloc...tinand cont ca acolo au fost si alti martori...care nu aveau de unde sa stie de ''farsa'' pusa la cale de sergent?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 22:10:46
            Scrisoarea din 25 octombrie 1993 (Radu Ion catre Calin Turcu)

Domnule Calin Turcu
Asa cum v-am scris, acum in aceasta scrisoare va voi relata faptele asa cum s-au petrecut la Balea-Lac.
Deci, eu am fost detasat pentru lucrari cu doua grupe de soldati si doi caporali, in total 24 de oameni.
Intr-o sambata seara, eu am iesit din camera mea si voiam sa fac un control in dormitoare.
Afara era intuneric.
Fruntasul Dior cu alti doi soldati erau in fata unui dormitor.
Dior a intrebat:..."Care esti mai acolo?"
Eu nu am zis nimic si am plecat la mine in camera.
Dupa ora 20.00 a venit Dior cu cativa soldati la mine, sa ma intrebe daca am vazut pe cineva la fereastra...eu i-am spus ca nu am vazut pe nimeni.
Atunci ei au inceput sa zica ca a fost cineva inalt de vreo 2,5 metri si negru.
Deja la cativa soldati le era teama.
Numai fruntasul Turcitu zicea ca daca era el, baga cutitul in el, ca lui nu-i este frica.
Duminica mi-a zis caporalul Nica sa facem o masca de carton, cu coarne, si sa-i speriem seara, ca sa nu se mai duca sa bea la cabana turistilor.
Asa ca el a confectionat masca si seara si-a pus-o pe fata si s-a invaluit cu o patura.
El s-a dus prin spatele cabanei la motocompresoare, iar eu prin fata cabanei la soldati.
Nu mai retin cine era afara, dar erau trei si cand am ajuns la ei, caporalul s-a aratat intre motocompresoare si a inceput sa urle incet.
Va dati seama ce panica s-a creat....
Au fugit in dormitor si au inchis usa, lasandu-ma pe afara.
In timpul panicii care s-a creat, caporalul s-a dus la mine in camera si s-a dezbracat...
Totusi, caporalul Turcitu care nu vazuse nimic, zicea ca lui nu-I este frica....
Asta se intampla pe la ora 21.00.
Dupa care s-au mai linistit lucrurile....
Am hotarat ca la ora 24.00 sa-i mai speriem o data...
Acum totul s-a intamplat cum au povestit soldatii, numai ca "dracul" era caporalul Nica.
Cand m-am dus sa dau in el, asa cum vorbisem, el a suflat peste mine si eu am cazut jos.
Acum panica se tranformase in groaza.....
Dimineata la ora 7.00 soldatii impreuna cu fruntasii au plecat la un alt punct de lucru numit "Glajerie", unde era si comandantul lt-major Gutu.
Dupa aceea au inceput sa vina comisii dupa comisii si intamplarea luase o amploare prea mare ca sa mai spunem adevarul.
Oamenii de la telecabina au spus ca au vazut o flacara mare si ca luase foc cabana noastra....
De fapt, ce s-a intamplat?...Eu am facut o torta mare, am bagat-o in motorina si i-am dat foc...Flacara a luminat toata valea...dupa aceea am bagat-o in zapada si am stins-o brusc.
Deci toate au o explicatie...
Asa cum v-am rugat si in cealalta scrisoare, va rog dupa ce o cititi si pe aceasta sa o rupeti...
Acelasi Radu.


Ceva nu era in regula...lucrurile nu se mai legau cum trebuie, isi pierdusera o anume logica fireasca....Incercand sa le pun din nou in ordine si sa le readuc pe fagasul bunului simt elementar, cautam sa judec "la rece" toate amanuntele intamplarilor de la Balea-Lac.
Oricum le rasuceam insa, tot nu reuseam sa le mai inteleg....

Va urma....
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: alx din 28 Noiembrie 2007, 22:13:37
Citat din: Urban din  28 Noiembrie 2007, 21:47:09
                                                   (De mentionat ca nu apare nici un fel de iscalitura !!)


adica e cam asa:o iscalim bre! o dam anonima!

Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: alx din 28 Noiembrie 2007, 22:24:00
tinand cont ca scrisorile nu au o semnatura,CARE SA LE ATESTE VERIDICITATEA,nu cumva exista posibilitatea ca ADEVARATELE scrisori ale sergentului sa se odihneasca bine-mersi intr-un dosar,la care publicul nu are acces?

ps.   ideea mea cu conspiratia e de vina pt postul asta...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 22:30:20
O sa revin cu amanunte...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Kymosabe din 28 Noiembrie 2007, 22:35:05
Nu inteleg de ce era important ca aceste scrisori sa fie semnate , ca doar se stia expeditorul.
Probabil Radu Ion era satul de cate declaratii a dat si semnat la Securitate referitor la acest caz .
Probabil atunci a fost prima data cand a simtit ca poate spune adevarul fara a se teme de eventuale repercursiuni .
Daca dl. Calin Turcu ar fi avut si alte scrisori de la Radu Ion prin care sa se dovedeasca faptul ca acesta obisnuia sa se semneze la sfarsitul scrisorilor altfel se pune problema .Daca nu ,restul comentariilor referitoare la autenticitatea acestor scrisori sunt pure speculatii .
Explicatia data de Radu Ion mi se pare una veridica . Probabil asa se explica faptul de ce a incercat sa se ascunda  , refuzand sa dea orice declaratie referitor la cele intamplate .
De cand am auzit de acest caz am fost intrigat de faptul ca ,,aratarea'' avea coarne . Asta imi aducea aminte de desenele cu diavoli , din biblie , unde Satana are coarnele date pe spate cu gel . :lol:

Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Shadowman din 28 Noiembrie 2007, 22:36:48
Citat din: alx din  28 Noiembrie 2007, 22:13:37
adica e cam asa:o iscalim bre! o dam anonima!

O expertiza grafologica ar fi utila...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Kymosabe din 28 Noiembrie 2007, 22:47:57
Sincer nu stiam despre aceste scrisori , chiar daca aceasta carte a aparut acum mai bine de 10 ani .
Insa nu inteleg un lucru : acest caz a fost prezentat de mai multe ori la TV , insa nimeni nu a spus nimic de faptul ca exista niste scrisori  expediate ,,se pare'' de Radu Ion in care acesta recunoaste ca totul a fost o farsa care a degenerat intr-un caz national .
In ultima emisiune in care au fost invitati Ion Hobana si Emil Streinu , acestia au fost rugati sa realizeze un top 3 cu cele mai spectaculoase cazuri UFO de pe teritoriul Romaniei . Nici unul dintre ei nu a inclus in topul lor acest caz .
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Kymosabe din 28 Noiembrie 2007, 23:00:55
Citat din: Shadowman din  28 Noiembrie 2007, 22:36:48
O expertiza grafologica ar fi utila...


ERA utila . Mai mult decat sigur  acele scrisori au disparut . 

Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Shadowman din 28 Noiembrie 2007, 23:07:23
Citat din: Kymosabe din  28 Noiembrie 2007, 22:35:05
Nu inteleg de ce era important ca aceste scrisori sa fie semnate , ca doar se stia expeditorul.
Probabil Radu Ion era satul de cate declaratii a dat si semnat la Securitate referitor la acest caz .
Probabil atunci a fost prima data cand a simtit ca poate spune adevarul fara a se teme de eventuale repercursiuni .
Daca dl. Calin Turcu ar fi avut si alte scrisori de la Radu Ion prin care sa se dovedeasca faptul ca acesta obisnuia sa se semneze la sfarsitul scrisorilor altfel se pune problema .Daca nu ,restul comentariilor referitoare la autenticitatea acestor scrisori sunt pure speculatii .
Explicatia data de Radu Ion mi se pare una veridica . Probabil asa se explica faptul de ce a incercat sa se ascunda  , refuzand sa dea orice declaratie referitor la cele intamplate .
De cand am auzit de acest caz am fost intrigat de faptul ca ,,aratarea'' avea coarne . Asta imi aducea aminte de desenele cu diavoli , din biblie , unde Satana are coarnele date pe spate cu gel . :lol:

Faptul ca era trecut expeditorul mi se pare irelevant...Putea sa le transmita altcineva...Sergentul putea sa-l contacteze pe Calin Turcu si sa-i spuna "face to face"...Scrisorile se mai (si) interceptau in vremurile de trista amintire...Nu stiu daca obiceiul se pastreaza si astazi... :-D Ce- i drept,sergentul nu putea fi acuzat in lipsa semnaturii sau a unei analize grafologice,presupunind ca declaratiile mincinoase date organelor de ancheta il puteau invinovati de fapte care nu s-ar fi prescris dupa Revolutie...Mi se pare trasa de par  povestea ...Hai sa ne jucam de-a dracusorul cu "bibanii" ,cu riscul ajungerii in batalionul disciplinar... :-P
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: alx din 28 Noiembrie 2007, 23:10:04
Citat din: Kymosabe din  28 Noiembrie 2007, 22:35:05
Nu inteleg de ce era important ca aceste scrisori sa fie semnate , ca doar se stia expeditorul.
Probabil Radu Ion era satul de cate declaratii a dat si semnat la Securitate referitor la acest caz .

pai tocmai din obisnuinta ar fi trebuit sa le semneze!

si da,e important sa fie semnate...tocmai de aceea scrisorile pot  sa nu fie cele adevarate!

Citat din: Kymosabe din  28 Noiembrie 2007, 22:35:05
Probabil atunci a fost prima data cand a simtit ca poate spune adevarul fara a se teme de eventuale repercursiuni .

serios?
drept dovada ca s-a inselat sta faptul ca acele scrisori au fost publicate...desi el nu dorea asta!

Citat din: Kymosabe din  28 Noiembrie 2007, 22:35:05
Daca dl. Calin Turcu ar fi avut si alte scrisori de la Radu Ion prin care sa se dovedeasca faptul ca acesta obisnuia sa se semneze la sfarsitul scrisorilor altfel se pune problema .Daca nu ,restul comentariilor referitoare la autenticitatea acestor scrisori sunt pure speculatii .
pai tocmai aici e buba!  daca AR FI AVUT?  atunci ar fi fost vizibil falsul...nu-i asa?  iar o solutie posibila ar fi sa fie NESEMNATE...redactarea lor putand fi facuta de oricine,mai ales ca sergentul avea doar 4 clase...

Citat din: Kymosabe din  28 Noiembrie 2007, 22:35:05
Explicatia data de Radu Ion mi se pare una veridica . Probabil asa se explica faptul de ce a incercat sa se ascunda  , refuzand sa dea orice declaratie referitor la cele intamplate .
mie mi se pare mult prea convenabila!   uite asa poti camufla adevarul...cu explicatii veridice si cu oameni care le iau de bune!

Citat din: Kymosabe din  28 Noiembrie 2007, 22:35:05
De cand am auzit de acest caz am fost intrigat de faptul ca ,,aratarea'' avea coarne . Asta imi aducea aminte de desenele cu diavoli , din biblie , unde Satana are coarnele date pe spate cu gel . :lol:

  tot asa intrigat esti si de cazul amintit mai sus,cel din Hopkinsville,Kentucky?   ca din relatarile martorilor...ceea ce i-a atacat avea urechi mari,care ar puteau fi confundate,in anumite conditii,cu niste coarne...

 si nicaieri nu se spune ca diavolii din biblie nu ar putea fi extraterestrii...de fapt discutam de ingeri decazuti,nu-i asa?(vezi materiale semnate Paleoastronaut)

Citat din: Kymosabe din  28 Noiembrie 2007, 22:47:57
Sincer nu stiam despre aceste scrisori , chiar daca aceasta carte a aparut acum mai bine de 10 ani .
Insa nu inteleg un lucru : acest caz a fost prezentat de mai multe ori la TV , insa nimeni nu a spus nimic de faptul ca exista niste scrisori  expediate ,,se pare'' de Radu Ion in care acesta recunoaste ca totul a fost o farsa care a degenerat intr-un caz national .
In ultima emisiune in care au fost invitati Ion Hobana si Emil Streinu , acestia au fost rugati sa realizeze un top 3 cu cele mai spectaculoase cazuri UFO de pe teritoriul Romaniei . Nici unul dintre ei nu a inclus in topul lor acest caz .


poate ca tocmai de aceea nu au spus nimic...fie ca ei cred ca scrisorile sunt reale,si atunci cazul balea lac nu exista...fie stiu mai multe decat spun,si atunci nu au riscat sa atraga atentia asupra lor...


Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 23:13:14
                      Calin Turcu

In continuare, imi voi permite sa fac cateva scurte remarci pe marginea celor doua scrisori.
Deci, prima dintre ele nu era semnata de expeditorul ei.
In plus, scrisorile nu au fost datate.
Stampila de plecare de pe primul plic era 25 septembrie 1993.
Asadar, "exact la 15 ani" de la derularea principalelor evenimente ale afacerii Balea-Lac.
Inca de la primirea primei scrisori, am inceput sa imi pun o serie intreaga de intrebari.
Iar la sosirea celei de-a doua, numarul acestora a crescut considerabil.
Trebuie sa recunosc insa faptul ca o parte a lor aveau un caracter destul de subiectiv.
Fara a respecta o ordine anume si evident fara a avea pretentia de a le fi epuizat pe toate, incerc sa redau in continuare cateva dintre nelamuririle ce ma framantau atunci.

1.Oare intreaga atitudine prieteneasca si ospitaliera a lui Radu Ion, pe care a manifestat-o atunci cand l-am vizitat la Craiova, nu a fost,  in realitate, decat masca unei profunde suspiciuni si neincrederi ?

2.El a crezut ca sunt de la Securitate....Ar fi avut curajul, in timpul intrevederii noastre de la Craiova, sa imi spuna adevarul, daca nu-I relatam povestea cu disparitia mea, banuind totusi ca sunt securist ?...Putin probabil....

3.Si apoi, daca as fi fost cu adevarat "de la Securitate", ar mai fi fost nevoie sa alerg atata, consumand timp, energie si bani, trimitand scrisori, dand telefoane si efectuand deplasari, incercand sa-i aflu adresa lui Radu Ion ?..."Superiorii" mei nu mi-ar fi pus-o, pur si simplu, la dispozitie, fara atatea complicatii si cautari sterile ?

4.E drept ca la intalnirea de la Craiova, Radu Ion nu avea de unde sa stie ca voi scrie de toata povestea intr-o carte...El afirma:..."N-am crezut nici o clipa ca veti publica ceva."
Avea sa citeasca acesta carte cativa ani mai tarziu.
Care este cauza si care este efectul in aceasta privinta ?
Oare pe Radu Ion l-a influentat ceea ce citise in carte, determinandu-l sa imi spuna adevarul ?
Cauza "adevarului" se afla in carte ?
Ori in propria constiinta a lui Radu Ion ?

5.Daca nici macar sotia lui nu cunostea "adevarul", mi l-ar fi dezvaluit el mie, unui necunoscut, care-I intra pentru prima oara in casa ?
Acest "adevar" nu-I este dezvaluit sotiei, nici macar dupa vizita pe care i-am facut-o acasa ?

6.Radu Ion nu mai cunoaste numele caporalului cu care a aranjat "farsa"...El afirma in prima scrisoare:..."inca un caporal care vad ca nimeni nu stie nimic despre el..." si "...care nu-i mai stiu numele..."...
Oare, nici chiar dupa ce a citit cartea pe care i-o trimisesem ?
Au facut armata impreuna, au fost colegi de camera o perioada oarecare de timp si nu-si mai aminteste numele lui ?
Deodata, dupa numai o luna de zile, in a doua scrisoare, Radu Ion si-l aminteste pe caporalul Nica si astfel in toata povestea apare un nume nou "caporalul Nica".

7.Ce rol au jucat cei doi angajati de la statia terminus a telecabinei: Roth Martin si Cheta Victor ?
Dar Tischler Rudolf – Sef santier ICMJ ?
S-au inteles acestia cu cei doi gradati sa participe la o "farsa", sa-i sperie putin pe soldatii in termen " ca sa nu mai plece noaptea la cabana turistilor" ?

8.Ce rol a avut "torta mare" aprinsa de Radu Ion ?
Pentru care motiv a imbibat-o in motorina, ca apoi sa o stinga in zapada ?
Numai ca sa "lumineze toata valea" ?
Facand aceasta "gluma", nu s-a gandit si la consecinte ?
Uitase oare atat de repede ca doar la cativa pasi de baraca lor se afla o cisterna incarcata cu motorina ?

9.De fapt, care este motivul real al plecarii soldatilor, noaptea, la cabana turistica ?
Faceau amor cazon cu bucataresele si servitoarele de acolo ?
Ori mergeau pur si simplu sa se imbete ?

10.Cum se face ca soldatii s-au speriat atat de tare, incat dupa ce au plecat la Balea-Cascada (la Glajerie), nu au mai vrut cu nici un chip sa se intoarca ?
Ce i-a ingrozit intr-o asemenea masura ?
O "simpla" inscenare a celor doi gradati ?
Care a fost motivul real al comportamentului soldatilor ?

11.De ce afirma Radu Ion:..."Intamplarea luase o amploare destul de mare" si "va dati seama ce consecinte am fi avut daca s-ar fi aflat ?
Ce consecinte ar fi putut suferi el, daca ar fi spus din capul locului adevarul ?
I-ar fi luat cineva capul ?

12.Radu Ion spune:..."Va stimez prea mult ca sa va las sa cercetati pe o pista gresita ".
Sa fim seriosi !...In primul rand, daca ma stima, cum afirma el, nu m-ar fi mintit..Povestea ca a crezut ca sunt "de la Securitate", nu prea tine aici.
Iar in al doilea rand, de ce nu trebuie sa cercetez pe o pista gresita ?

13.Evenimentele de la Balea-Lac din toamna anului 1978 au fost intr-adevar o "inscenare regizata" ?...Ori au fost perfect "reale",iar "cineva" stie cu precizie care este adevarul si nu doreste ca altcineva sa mai scormoneasca pentru aflarea lui ?
De ce "nu trebuie sa mai stie nimeni despre ce a fost acolo" ?

14.In fapt, nu chiar "toate au o explicatie" plauzibila...De pilda, ce-i cu "coronita de lumini" ?
Dar cu zgaraieturile de pe oblonul inchis al ferestrei, observate a doua zi de mai multi martori, iar mai tarziu de investigatorii sibieni care le-au si fotografiat ?
La o analiza mai atenta a cazului, pot fi gasite numeroase aspecte care nu-si gasesc "explicatia" in scrisorile lui Radu Ion.

15.Teama si retinerea pe care o manifesta Radu Ion la data intocmirii scrisorilor lui (toamna lui 1993) nu-si mai gasesc justificari logice sau rationale.
El imi cere sa distrug scrisorile dupa ce le citesc...De ce se mai teme acum ?
Il vor lua din nou in armata si-l vor incarcera pentru inducerea in eroare a anchetatorilor militari din 1978 ?
Sau crede ca se va face de ras pentru ca a mintit ?
Crede Radu Ion ca va suferi alte repercursiuni din partea oficialitatilor ?
Ce ar putea pati la aproape 20 de ani de la acele intamplari ?
Si din partea cui ?

16.In sfarsit, daca cineva, oricine ar fi el, ar parcurge citind cu atentie toate detaliile cazului Balea-Lac, ar putea sa intocmeasca un scenariu de genul celui cuprins in scrisorile lui Radu Ion ?
I-ar fi greu unui cititor prezumtiv, cat de cat destoinic si inteligent ca, pe baza datelor avute la indemana, sa dea o alta intorsatura lucrurilor ?

Va urma...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 23:38:58
                         Finalul cazului   (sau poate inceputul ? )

Se-nvalmasira-n mine ganduri nelamurite.
Oare toata stradania mea fusese zadarnica ?
Scrisesem si vorbisem publicului de nenumarate ori despre "Cazul Balea-Lac" si acum totul se ducea de rapa ?
Si intr-o noapte am avut un "cosmar":
..."..Se facea ca m-am dus din nou la Craiova....L-am luat pe Radu Ion de acasa, si dupa ce l-am convins ca nu am la mine nici un fel de aparat de ascultare sau inregistrare, ne-am asezat impreuna pe o banca dintr-un parc aflat in apropierea garii.
Aici l-am intrebat direct:..."Ia asculta domnule, ce te-a facut sa negi toata povestea ?"...La care, se facea ca Radu Ion imi raspundea:

"...Cei care m-au sfatuit si mi-au dictat sa va scriu cele doua scrisori au fost aceiasi care in 1978 mi-au ordonat sa nu dau ochii cu investigatorii veniti la Balea-Lac...Va rog din nou sa distrugeti scrisorile si sa nu spuneti nimanui ce am discutat noi acum...Nu voi recunoaste niciodata ca aceasta intalnire a avut loc...Ganditi-va ca am familie si copii de crescut si probabil ca si dvs. aveti...Nu vreau sa va fac nici un rau...Intalnirea noastra de acum nu a avut loc.........................."

Din acest cosmar, m-am trezit brusc, cu transpiratia siroindu-mi pe tample si pe sira spinarii....Credeam ca in acest vis voi gasi o lamurire pentru mine, pentru intrebarile fara numar pe care mi le puneam....Dar nu a fost sa fie asa.

Dupa ce m-am dezmeticit putin, a inceput sa imi creasca in cuget, mai sus chiar decat muntii Fagarasului, o indarjire cumplita....O INDARJIRE IMPOTRIVA FRICII SI A PROSTIEI GENERALIZATE...

Si numai atunci am luat hotararea de a scrie aceasta carte....

                                                                      SFARSIT

Urban:
In urma subiectului de aici se naste o noua intrebare:
De ce a murit Calin Turcu ?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Kymosabe din 28 Noiembrie 2007, 23:45:43
Citat din: alx din  28 Noiembrie 2007, 23:10:04
pai tocmai din obisnuinta ar fi trebuit sa le semneze!

Nu ai de unde sa stii ce ,,obisnuinte'' avea Radu Ion , daca isi punea sau nu semnatura pe scrisori .


Citat din: alx din  28 Noiembrie 2007, 23:10:04
si da,e important sa fie semnate...tocmai de aceea scrisorile pot  sa nu fie cele adevarate!

Asa cum spunea si Shadowman o expertiza grafologica ar fi facut cat o semnatura .Atata timp cat scrisorile au fost scrise de mana cel care le-a redactat (presupunand ca sunt false) ar fi putu sa le si semneze caci oricum nu mai conta . Doar o expertiza grafologica ar fi demonstrat daca   ii apartin sau nu lui Radu Ion

Citat din: alx din  28 Noiembrie 2007, 23:10:04
serios?
drept dovada ca s-a inselat sta faptul ca acele scrisori au fost publicate...desi el nu dorea asta!

Nu cred ca il interesa daca marturia lui era publicata sau nu . Probabil a vrut doar sa spuna adevarul asupra acestui caz deoarece nu mai putea fi tras la raspundere de nimeni . Sa nu uitam ca aceste scrisori au fost scrise dupa 89 , cand frica fata de Securitate disparuse . Probabil se simtea vinovat fata de dl Calin Turcu  , si a dorit sa-i spuna adevarul despre acele evenimente . Sa stii ca e mult mai usor , sa te destainui unui strain , decat familiei sau rudelor .

Citat din: alx din  28 Noiembrie 2007, 23:10:04
   tot asa intrigat esti si de cazul amintit mai sus,cel din Hopkinsville,Kentucky?   ca din relatarile martorilor...ceea ce i-a atacat avea urechi mari,care ar puteau fi confundate,in anumite conditii,cu niste coarne...

Pai in acest caz nu a spus nimeni ca ,,aratarea'' avea coarne , in timp ce in cazul Balea-Lac da .




Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 28 Noiembrie 2007, 23:53:33
Citat din: Kymosabe din  28 Noiembrie 2007, 23:45:43
Nu ai de unde sa stii ce ,,obisnuinte'' avea Radu Ion , daca isi punea sau nu semnatura pe scrisori .   

Tu cand scrii o scrisoare, te semnezi ?

Citat din: Kymosabe din  28 Noiembrie 2007, 23:45:43
Asa cum spunea si Shadowman o expertiza grafologica ar fi facut cat o semnatura .Atata timp cat scrisorile au fost scrise de mana cel care le-a redactat (presupunand ca sunt false) ar fi putu sa le si semneze caci oricum nu mai conta . Doar o expertiza grafologica ar fi demonstrat daca   ii apartin sau nu lui Radu Ion

Corect...

Citat din: Kymosabe din  28 Noiembrie 2007, 23:45:43
Nu cred ca il interesa daca marturia lui era publicata sau nu . Probabil a vrut doar sa spuna adevarul asupra acestui caz deaoarece nu mai putea fi tras la raspundere de nimeni . Sa nu uitam ca aceste scrisori au fost scrise dupa 89 , cand frica fata de Securitate disparuse . Probabil se simtea vinovat fata de dl Calin Turcu  , si a dorit sa-i spuna adevarul despre acele evenimente . Sa stii ce e mult mai usor , sa te destainui unui strain , decat familiei sau rudelor .

Poate dupa ce a spus adevarul prima data a fost constrans de catre "cineva" sa nege intreaga afacere de nivel national care divulgata ar fi putut scoate la lumina lucruri nu tocmai dorite si considerate ca "secrete de stat".
Tu secretele tale le spui strainilor sau in primul rand sotiei sau prietenei ?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Kymosabe din 29 Noiembrie 2007, 00:12:02
Citat din: Urban din  28 Noiembrie 2007, 23:53:33
Tu cand scrii o scrisoare, te semnezi ?


Cunosc regulile de redactare ale unei scrisori . Probabil dl Radu Ion nu a vrut ca acea scrisoare sa arate ca o declaratie , in genul celor date la Securitate , ci mai degraba ca o destainuire facuta unui amic .


Citat din: Urban din  28 Noiembrie 2007, 23:53:33
Poate dupa ce a spus adevarul prima data a fost constrans de catre "cineva" sa nege intreaga afacere de nivel national care divulgata ar fi putut scoate la lumina lucruri nu tocmai dorite si considerate ca "secrete de stat".
Tu secretele tale le spui strainilor sau in primul rand sotiei sau prietenei ?


Nu inteleg aceasta disperare de a inventa men in black mioritici . Pe timpul lui Ceausesc Securitatea era normal sa investigheze astfel de cazuri , intimidand martorii . Acest lucru nu se mai aplica in momentul de fata , deoarece dreptul la exprimare nu mai este ingradit .

In ceea ce priveste secretele , faptul ca e mai usor sa te destainui unui strain nu am inventat-o eu .


PS Am uitat sa te felicit pentru efortul tau de a aduce in actualitate acest caz . Apreciez gestul tau. Toate respectele mele .
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 29 Noiembrie 2007, 00:18:49
Poate ca unii din cei care au avut acces pe vremea aia la informatiile referitoare la caz si posibil care au avut chiar drept de decizie, pot fi in functii de conducere astazi....
Tu crezi ca ar fi placut pentru ei sa fie scoase informatii care i-ar aduce in prim plan ?...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Kymosabe din 29 Noiembrie 2007, 00:28:55
Hai sa fim seriosi .
Nu cred ca intereseaza pe multi acest caz . Sunt probleme mult mai importante , decat o farsa de acum 30 de ani , luata drept intalnire de gradul 3.
Singurii care ar avea de suferit ar fi cei pasionati de ufologie deoarece ar mai cadea un mit .

Vreau sa clarific un aspect : eu nu spun ca acele scrisori sunt autentice , ca intamplarea a fost o farsa nevinovata .
Vreau doar sa subliniez faptul ca este important sa se faca o investigatie mai atenta asupra acestui caz , si special aceste doua scrisori , care cred eu sunt cheia intregului caz.
Atata timp cat investigatiile sunt facute de scriitori , pasionati , intotdeauna va exista o urma de subiectivism .
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: spooky din 29 Noiembrie 2007, 00:30:57
Citat din: Urban din  28 Noiembrie 2007, 23:38:58
Urban:
In urma subiectului de aici se naste o noua intrebare:
De ce a murit Calin Turcu ?

hai, nici chiar asa...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: spooky din 29 Noiembrie 2007, 00:36:40
o parte dintre cei care au fost in preajma evenimentelor de la acea vreme cred ca acei militari, tineri fiind, neexperimentati cu mediul destul de ostil, dupa ce au consumat bauturi alcoolice, s-au speriat de probabil un animal care se ratacise prin zona.

nu a existat nici o alta investigatie ulterioara, iar daca a existat una, a fost doar limitata ce s-a restrans la interogarea militarilor.

cabana in cauza la care s-a produs incidentul nu este cea din poza indicata de urban.

cabana, mai corect spus, baraca, era un temporara in care stateau militarii care lucra la construirea hotelului si la telecabina.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 29 Noiembrie 2007, 00:38:41
Citat din: Kymosabe din  29 Noiembrie 2007, 00:28:55
Hai sa fim seriosi .
Nu cred ca intereseaza pe multi acest caz . Sunt probleme mult mai importante , decat o farsa de acum 30 de ani , luata drept intalnire de gradul 3.
Singurii care ar avea de suferit ar fi cei pasionati de ufologie deoarece ar mai cadea un mit .

Pana mai alaltaieri daca te intreba cineva probabil ziceai ca exista probabilitati ca afacerea Balea Lac sa fie reala in proportie de 90 la suta....acum in urma mesajelor de aici ti-ai schimbat optica....Vezi tu, puterea asta de convingere "e mare"... Valabil si pentru Spooky

Citat din: spooky din  29 Noiembrie 2007, 00:30:57
hai, nici chiar asa...

De ce nu Spooky....ia mai gandeste-te ?
Poti sa demonstrezi contrariul....

Citat din: spooky din  29 Noiembrie 2007, 00:36:40
o parte dintre cei care au fost in preajma evenimentelor de la acea vreme cred ca acei militari, tineri fiind, neexperimentati cu mediul destul de ostil, dupa ce au consumat bauturi alcoolice, s-au speriat de probabil un animal care se ratacise prin zona.

nu a existat nici o alta investigatie ulterioara, iar daca a existat una, a fost doar limitata ce s-a restrans la interogarea militarilor.

cabana in cauza la care s-a produs incidentul nu este cea din poza indicata de urban.

cabana, mai corect spus, baraca, era un temporara in care stateau militarii care lucra la construirea hotelului si la telecabina.

Si totusi, cazul este de referinta in ufologia romaneasca....sau nu ?
In curand, cercetarile lui Calin Turcu asupra zonei Hoia Baciu...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Kymosabe din 29 Noiembrie 2007, 00:43:04
Citat din: Urban din  29 Noiembrie 2007, 00:38:41
Pana mai alaltaieri daca te intreba cineva probabil ziceai ca exista probabilitati ca afacerea Balea Lac sa fie reala in proportie de 90 la suta....acum in urma mesajelor de aici ti-ai schimbat optica....Vezi tu, puterea asta de convingere "e mare"...

Nu e vorba de putere de convingere , Urban,  e vorba de noi probe in acest caz , de noi piste , care ar trebui investigate .Si repet , spre rusinea mea , nu stiam de aceste scrisori .

Citat din: Urban din  29 Noiembrie 2007, 00:38:41
De ce nu Spooky....ia mai gandeste-te ?
Asta imi aduce aminte de Luis Lazarus  . Numai el vede intr-un banal deces   ,,o moarte suspect de suspecta''. :lol:
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 29 Noiembrie 2007, 00:44:25
Citat din: Kymosabe din  29 Noiembrie 2007, 00:43:04
Nu e vorba de putere de convingere , Urban,  e vorba de noi probe in acest caz , de noi piste , care ar trebui investigate .Si repet , spre rusinea mea , nu stiam de aceste scrisori .
Asta imi aduce aminte de Luis Lazarus  . Numai el vede intr-un banal deces   ,,o moarte suspect de suspecta''. :lol:

Ce faci daca am inventat eu scrisorile...?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: spooky din 29 Noiembrie 2007, 00:48:56
Urban, eu iti spun de ce stiu personal, si nu de la altii.

Iar cat priveste conspiratia invocata, "modus operandi" nu se potriveste.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Kymosabe din 29 Noiembrie 2007, 00:49:29
Citat din: Urban din  29 Noiembrie 2007, 00:44:25
Ce faci daca am inventat eu scrisorile...?

Dupa cate am reusit sa te,,citesc'' , te cred in stare .
Daca e asa nu-mi ramane decat sa te felicit. Ai facut-o intr-un stil mare.
Asa ne trebuie daca ne numim pasionati de fenomenul UFO , dar nu avem in biblioteca aceasta carte.
Promit ca maine o cumpar .

Citat din: spooky din  29 Noiembrie 2007, 00:36:40
o parte dintre cei care au fost in preajma evenimentelor de la acea vreme cred ca acei militari, tineri fiind, neexperimentati cu mediul destul de ostil, dupa ce au consumat bauturi alcoolice, s-au speriat de probabil un animal care se ratacise prin zona.

Ai uitat sa precizeze ca aveau un nivel de inteligenta mediu sau chiar sub mediu.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: lylyt_ice din 29 Noiembrie 2007, 01:29:28
 Eu cred cu toata taria ca aceste scrisori sunt falsuri sau Radu Ion le-a scris dictate de cineva anume sau numai din purul motiv ca doreste sa fie lasat in pace de catre curiosi . Daca toata povestea ar fii fost numai o gluma (ceea ce nu cred) de ce pe movila de pamint si pe locul unde s-a petrecut incidentul cu acea silueta nu s-au gasit nici un fel de urme pe zapada ? si daca Radu Ion si acel coleg necunoscut(Nica) ar fii glumit numai...nu cred ca ar fii riscat ca (de teama), soldatii sa se uneasca si sa atace creeatura cu cutitul, mai ales ca inainte de ultima intilnire cu monstrul unul dintre soldati, a amenintat ca, daca mai apare monstrul el v-a ataca cu cutitul, de unde stiau ei cum vor reactiona soldatii(?) ...daca sareau toti pe acel monstru si pana sa-si dea seama ca-i o gluma, l-ar fii terminat pe bietul Nica.Si... inca ceva: cand Radu Ion, a vazut ca soldatii pleaca din acel loc de frica...de ce nu le-a spus ca au vrut sa-i sperie si ca totul a fost numai o gluma...de ce au tacut, lasind sa ia toata povestea o astfel de amploare? Mie mi se par unele detalii, mult prea reale si aceste scrisori sunt total irelevante si fara sens......
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 29 Noiembrie 2007, 01:37:31
Poate scrisorile (care sunt reale si adaugate in cartea lui Calin Turcu pe care am cumparat-o chiar de pe forumul Rufon - carte care dealtfel are si autograful regretatului Calin Turcu impreuna cu o scurta dedicatie), au fost scrise de catre Radu Ion sub amenintarea tacita a anumitor "autoritati".....deci nu sunt falsuri....
Si finalul intregii afaceri, "cosmarul" lui Calin Turcu poate fi interpretat in multe feluri...intr-un anume fel impaca "si capra si varza"....
Este greu de digerat ca un asemenea caz de notorietate nationala ca cel de la Balea Lac a fost doar o farsa ordinara intre niste racani....
Analitic vorbind, multe chestiuni nu concorda cu scrisorile lui Radu Ion, amintind numai "coronita de lumini"...

Citat din: Kymosabe din  29 Noiembrie 2007, 00:49:29
Dupa cate am reusit sa te,,citesc'' , te cred in stare .
Daca e asa nu-mi ramane decat sa te felicit. Ai facut-o intr-un stil mare.
Asa ne trebuie daca ne numim pasionati de fenomenul UFO , dar nu avem in biblioteca aceasta carte.
Promit ca maine o cumpar .

Din pacate a fost doar o gluma...scrisorile sunt reale...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: StarDust din 29 Noiembrie 2007, 15:48:16
Lylyt a pus bine problema, asa cred si eu. Daca au facut o farsa au riscat mult, mai ales ca stiau ca unul afirmase ca "baga cutitul" in creatura.Cine stie... cu vin cald la bord, soldatii se puteau mobiliza si era vai si amar de "monstru". Si apoi, daca tot era o farsa,cand s-a ingrosat gluma si soldatii vroiau sa plece... Mi se parea normal sa le explice ca e o gluma, sa se amuze pe seama lor apoi sa mai guste "una mica" impreuna in "cinstea" monstrului!  :-D (asa zis intentia declarata era sa-i faca sa nu mai mearga la cabana, nicidecum sa paraseasca postul de lucru, asta fiind chiar o abatere in armata).
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Kymosabe din 30 Noiembrie 2007, 21:21:08
Iata cum  s-au intamplat lucrurile din punctul meu de vedere in acest caz.

Dupa cum povesteste Radu Ion, aceasta farsa nu a fost premeditata .Ideea probabil i-a venit dupa ce unul dintre soldati , mai precis Dorr Ioan le-a spus celorlalti ca a vazut ,,o umbra de vreo 2 m in dreptul ferestrei''. Insa ,,umbra'' pe care o vazuse  era Radu Ion care intentiona sa faca un control in dormitoare .
Acest lucru se intampla sambata seara in jurul in jurul orelor 24.00 .

Aici fac o mica paranteza .
E adevarat ca fruntasul Turcitu Dumitru a afirmat ca daca se intalneste cu aceasta ,,umbra'' baga cutitul in ea . Insa uitati faptul ca printre ei se afla unul dintre autorii inscenarii , Radu Ion , care era sergent ,si putea interveni oricand . In plus din momentul in care Radu Ion s-a hotarat sa-i sperie pe soldati el a avut controlul  asupra intregii situatiei . Iar in momentul in care ,,creatura'' si-a facut aparitia  , aceasta a pastrat mereu distanta fata de ,,victimele'' sale . Singurul care putea sa se apropie de ea era desigur doar Radu Ion.

Revenind la  povestea de mai sus , Radu Ion a profitat de aceasta intamplare si s-a hotarat sa-i sperie pe soldati deoarece acestia obisnuiau sa plece noaptea sa bea la cabana turistilor .
Pentru aceasta avea nevoie de un complice (desigur nu unul dintre  soldati), caporalul Nica.

Scenariul farsei era unul destul de simplu : caporalul Nica urma sa se deghizeze intr-o creatura , iar in momentul in care Radul Ion incerca sa o loveasca , aceasta il rapunea dintr-o singura suflare .
Nu mai stiu unde am mai vazut aceasta scena (probabil in filmele cu Piedone sau in desenele animate  :lol:) .

Iata cum a debutat acest episod :  ,,In seara zilei urmatoare, duminica, 24 septembrie 1978, in jurul orei 21.45, acelasi Dorr Ioan, impreuna cu colegul lui, soldatul Vulpe, ies din dormitorul lor pentru a verifica daca in capcana pusa in apropierea usii s-a prins vreo....vulpe .
In momentul cand se aflau in fata usii, venind dinspre dormitorul gradatilor, apare sergentul Radu Ion, care dorea sa verifice daca intregul efectiv al soldatilor se afla la acea ora in cabana....Deodata el a exclamat:..."Ia uitati-va ce vine in jos !!!"...cei trei au vazut ca pe ridicatura de pamant din fata scarilor ce urca spre etajul cabanei, in directia statiei de telecabina, chiar langa cisterna de motorina, se afla o silueta intunecata cu o inaltime de circa 2,5 metri''


Cel care le atrage atentia soldatilor cu privire la aparitia ,,creaturii'' este desigur Radu Ion .
Vestea ca o ,,aratare'' da tarcoale cabanei se raspandeste repede printre soldati . Intre timp se descopera ca cineva  deschisese obloanele desi acestea fusesera legate cu sarma , iar creatura este zarita si de alti soldati  (Turcitu Dumitru , Katona Andrei si Thut Gerhard).
Prima parte a planului a fost executata cu succes .

Urmeza partea a doua , punctul culminant : confruntarea dintre Radu Ion (liderul grupului) si creatura.
Radu Ion ia o bata de baseball si le cere soldatilor Sibu Dumitru si Stan Gheorghe sa-l urmeze .
Pentru ca farsa sa aiba efect era nevoie de martori oculari.

,,Sibu Dumitru si Stan Gheorghe l-au urmat la circa 3-4 metri distanta...Ei l-au vazut pe sergentul Radu Ion ajungand la circa 1-1,5 metri de "umbra" si cum ridica batul pentru a o lovi....
Au avut impresia ca in acel moment sergentul tinea capul aplecat spre pamant...au auzit deodata un "suflu ca de tigru" venind dinspre "umbra" si imediat sergentul a cazut pe spate cu bratele desfacute in lateral si cu capul spre vale....a cazut de parca fusese traznit, ca un mort.''


Sergentul cade pe spate , ,,creatura'' se apleaca asemenea unui animal de prada asupra lui si il ,,examineaza'' dupa care se intoarce si fuge.
Desigur ca acea ,,creatura  '' nu putea sa se intoarca si sa fuga normal, ca un om , deoarece ar fi parut suspect . Trebuia sa imite un animal pentru a fi cat mai convingator .
Atunci cand vrei sa imiti un animal  cel mai usor de copiat sunt gesturile unei maimute , mai precis ale unei gorile (probabil datorita asemanarii dintre cele doua specii).

Despre modul in care se deplasa ,,creatura'' Katona Andrei afirma:..."Nu semana nici a om, nici a animal...Am vazut umbra disparand, ca un om cand fuge prin apa, aplecandu-se mult intr-o parte si in alta, dar nu ca un urs sau alt animal, ca am vazut ursi destui...Parca plutea, cand pe un picior cand pe altul...."

Imi parea rau ca nu am acum niciun filmulet cu o persoana care alearga incercand sa imite o gorila ( sau mai bine zis pe King Kong  :lol:) .
Mai mult , Dorr Ion spune ca a distins niste ,,maini care atarnau pe langa corp , ca doua mari semicercuri sau paranteze'' . Potrivire perfecta de caracter  :lol: .

Tot Dorr Ioan spune ca :  ,,silueta isi misca "picioarele", fara insa a le putea distinge clar, miscarea aceasta fiind lenta, greoaie....
Corpul ,,actorului de ocazie''  era acoperit cu o patura neagra , asa cum a declarat ulterior Radu Ion , din aceasta cauza matorii nu au putu sa-i vada picioarele''. 

Desigur ca intreaga scena este deformata atat de intuneric cat si de spaima care ii incremenise pe cei doi soldati. Creierul in astfel de situatii da rateuri , iar realitatea perceputa  este distorsionata.

Ingroziti cei doi soldatii fug sa-si alerteze colegii . Se intorc si il iau pe Radu Ion cazut jos , dupa care se baricadeaza in cabana .
Urmeaza episodul cu : SERGEND..SERGEND ..(probabil era sergent , sergent da-mi banii pe care mi-ai promis ca sa iti fiu complice :lol:).

Sfarsitul farsei . Sergentul a reusit ceea ce si-a propus : sa-si sperie soldatii ca acestia sa nu mai paraseasca baraca (cabana) in toiul noptii fara permisiunea lui .

A doua zi soldatii ingroziti se hotarasc sa paraseasca acea cabana . Singurii care raman sunt sergentul desigur si caporalul Vintan.
Unii spun ca sergentul ar fi trebuit sa intervina si sa recunosca faptul ca totul a fost o farsa . De ce? Scopul lui era ca soldatii sa creada ca exista o creatura care bantuie noaptea prin zona .
El stia ca soldatii erau obligati sa se intoarca inapoi .

Apoi totul a luat o turnura neasteptata . Cazul a ajuns la urechile superiorilor care au trimis o comisie de ancheta . Speriat de ce i s-ar putea intampla daca s-ar afla ca totul a fost o gluma,  Radu Ion confirma povestea celorlalti soldati si astfel s-a nascut un mit : monstrul de la Balea-Lac.


Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: lylyt_ice din 30 Noiembrie 2007, 21:45:10
 Mda...! totul este posibil...si cum ramane cu acea coronita de lumini(?) si cu zapada care a ramas intacta si nu prezenta nici un fel de urme, nici pe locul incidentului, dar nici in directia in care a fugit monstrul?!?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 30 Noiembrie 2007, 22:06:13
Citat din: lylyt_ice din  30 Noiembrie 2007, 21:45:10
Mda...! totul este posibil...si cum ramane cu acea coronita de lumini(?) si cu zapada care a ramas intacta si nu prezenta nici un fel de urme, nici pe locul incidentului, dar nici in directia in care a fugit monstrul?!?

Coronita de lumini este singurul aspect al intamplarii pentru care nu am o explicatie sigura.
Ar fi una dar e cam trasa de par : halucinatie colectiva indusa de nivelul ridicat de adrenalina . :wink:
Pe romaneste soldatii au inceput sa vada stele verzi de frica  :lol:.

Inexistenta urmelor de la locul ,,confruntarii' nu mi se pare relevanta . Soldatii  le-au cautat a doua zi. Probabil in timpul noptii a batut vantul sau a nins .


Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: alx din 30 Noiembrie 2007, 22:12:59
Citat din: Kymosabe din  30 Noiembrie 2007, 21:21:08
Sfarsitul farsei . Sergentul a reusit ceea ce si-a propus : sa-si sperie soldatii ca acestia sa nu mai paraseasca baraca (cabana) in toiul noptii fara permisiunea lui .

A doua zi soldatii ingroziti se hotarasc sa paraseasca acea cabana . Singurii care raman sunt sergentul desigur si caporalul Vintan.
Unii spun ca sergentul ar fi trebuit sa intervina si sa recunosca faptul ca totul a fost o farsa . De ce? Scopul lui era ca soldatii sa creada ca exista o creatura care bantuie noaptea prin zona .
El stia ca soldatii erau obligati sa se intoarca inapoi .

Apoi totul a luat o turnura neasteptata . Cazul a ajuns la urechile superiorilor care au trimis o comisie de ancheta . Speriat de ce i s-ar putea intampla daca s-ar afla ca totul a fost o gluma,  Radu Ion confirma povestea celorlalti soldati si astfel s-a nascut un mit : monstrul de la Balea-Lac.


toate bune si frumoase...dar cum explici urmatoarele pasaje, marcate de mine cu culoare rosie in citatele de mai jos?

Ei (Katona Andrei si Thut Gerhard) i-au vazut pe Sibu Dumitru si Stan Gheorghe alergand spre cabana si strigand inspaimantati:..."Sariti, a murit sergentul !!!"...Strigatele acestea au fost auzite si de catre Dorr Ioan care se afla in interiorul cabanei...
Ajunsi langa cabana si dandu-si seama ca "umbra" a disparut, Stan Gheorghe si Sibu Dumitru s-au reintors pe colina, l-au apucat pe sergent de brate si au inceput sa-l tarasca spre dormitorul lor...de la jumatatea distantei le-au venit in ajutor Katona Andrei si Thut Gerhard...Astfel, toti patru au reusit sa-l duca pe sergent in dormitor si l-au asezat pe un scaun...Desi acesta avea picioarele tepene, de la brau in sus era moale, sira spinarii se arcuia cu usurinta, umerii si capul erau cazuti inainte...avea ochii deschisi si privirea fixa...Au incercat cu totii sa-l readuca la viata...In tot acest timp, sergentul nu a dat drumul batului din mana, degetele fiindu-i atat de inclestate, incat nu i le-au putut desface...Desi era numai in chilot si bluza, nu avea nici o rana vizibila, dar celorlalti militari li s-a parut ca pielea picioarelor, a mainilor si a fetei (deci a suprafetelor expuse), era mai rosie la culoare...Dar aceasta ar fi putut fi efectul firesc al temperaturii destul de scazute pentru acea altitudine (peste 2000 de metri) si acel anotimp (sfarsit de septembrie)...Oricum, in urma acestei "aventuri", se pare ca sergentul nu a avut de suferit nici un fel de trauma fizica sau psihica cu efect imediat....
Eforturile de reanimare au durat aproximativ 10 minute...la vreo patru minute dupa ce sergentul a fost adus in cabana si asezat pe scaun, Turcitu Dumitru s-a dus din nou la usa, a intredeschis-o putin si a privit afara, inspre colina pe care se afla cisterna de motorina, acolo unde se derulasera inspaimantatoarele intamplari ale acelei seri....
El a observat chiar langa locul unde fusese vazuta "umbra", la nivelul solului, o "coronita de lumini" cu un diametru de circa o jumatate de metru  (pozitia 5)...
Desi erau mai multe luminite, Turcitu Dumitru a putut observa ca patru dintre ele pareau a fi mai mari, cam de marimea unui ou de gaina si dadeau impresia ca "dansau in cerc", sau ca "sareau dintr-o parte in alta"...Aceasta "coronita de lumini" a fost vazuta si de alti patru militari aflati in camera:...Stan Gheorghe, Sibu Dumitru, Thut Gerhard si Katona Andrei...Ei nu au observat insa cum a disparut "coronita":...pur si simplu "a disparut"...[/color]


Dupa ce s-a mai scurs un interval de timp, apreciat intre o ora si o ora si jumatate,  militarii baricadati in dormitor au auzit "clar" cum "cineva" le zgaraie obloanele pe din afara.(Obloanele cu pricina fusesera din nou inchise)Zgaraieturile acelea s-au auzit in repetate randuri...atat  Sibu Dumitru, cat si Dorr Ioan declara ca au auzit o voce groasa si joasa care, in doua randuri, a pronuntat parca cuvintele :..."..SERGEND....SERGEND.."...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 30 Noiembrie 2007, 22:26:20
Desi acesta avea picioarele tepene, de la brau in sus era moale, sira spinarii se arcuia cu usurinta, umerii si capul erau cazuti inainte...avea ochii deschisi si privirea fixa...Au incercat cu totii sa-l readuca la viata...In tot acest timp, sergentul nu a dat drumul batului din mana, degetele fiindu-i atat de inclestate, incat nu i le-au putut desface...Desi era numai in chilot si bluza, nu avea nici o rana vizibila, dar celorlalti militari li s-a parut ca pielea picioarelor, a mainilor si a fetei (deci a suprafetelor expuse), era mai rosie la culoare...Dar aceasta ar fi putut fi efectul firesc al temperaturii destul de scazute pentru acea altitudine (peste 2000 de metri) si acel anotimp (sfarsit de septembrie)...Oricum, in urma acestei "aventuri", se pare ca sergentul nu a avut de suferit nici un fel de trauma fizica sau psihica cu efect imediat....

Ce ti se pare suspect aici . Sergentul isi juca rolul de victima a unei creaturi supranaturale .
Creatura il incremenise cu o  forta invizibila  .


El a observat chiar langa locul unde fusese vazuta "umbra", la nivelul solului, o "coronita de lumini" cu un diametru de circa o jumatate de metru (pozitia 5)...
Desi erau mai multe luminite, Turcitu Dumitru a putut observa ca patru dintre ele pareau a fi mai mari, cam de marimea unui ou de gaina si dadeau impresia ca "dansau in cerc", sau ca "sareau dintr-o parte in alta"...Aceasta "coronita de lumini" a fost vazuta si de alti patru militari aflati in camera:...Stan Gheorghe, Sibu Dumitru, Thut Gerhard si Katona Andrei...Ei nu au observat insa cum a disparut "coronita":...pur si simplu "a disparut"...[/color]



Am oferit o posibila explicatie .


militarii baricadati in dormitor au auzit "clar" cum "cineva" le zgaraie obloanele pe din afara.(Obloanele cu pricina fusesera din nou inchise)Zgaraieturile acelea s-au auzit in repetate randuri...atat Sibu Dumitru, cat si Dorr Ioan declara ca au auzit o voce groasa si joasa care, in doua randuri, a pronuntat parca cuvintele :..."..SERGEND....SERGEND.."...

Pai caporalul Nica ce facea afara , fuma tigari?
A continuat sa joace rolul de creatura a noptii. Probabil a inceput sa-i placa si se amuza vazand cat de fricos e soldatul roman . 

Cat despre urma de pe oblon probabil a jucat x si o . De fapt putea sa faca ce vrea Nica deoarece nu avea nimeni curaj sa iasa afara .

Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: lylyt_ice din 30 Noiembrie 2007, 22:36:01
  Nu stiu daca cineva rezista sa tina ochii deschisi 10min. iar Nica nu era bolund sa zgarie obloanele proaspat vopsite.....
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 30 Noiembrie 2007, 22:42:58
Citat din: lylyt_ice din  30 Noiembrie 2007, 22:36:01
  Nu stiu daca cineva rezista sa tina ochii deschisi 10min. iar Nica nu era bolund sa zgarie obloanele proaspat vopsite.....

Pai in astfel de situatii incordate , cateva clipe pot parea minute . Perioada in care soldatii au incercat sa-l ,,resusciteze,, probabil a durat pentru ei o vesnicie. Gandeste-te ca ei credeau ca sergentul a murit . Probabil alea 10 minute au fost  cateva minute .
Mai bine zici 10 minute decat 6 sau 7. :wink:

De ce sa nu le zgaraie ? Pai trebuia sa lase o proba , o urma ca si cum creatura ar fi incercat sa intre peste ei in cabana ca sa-i eutanasieze  :lol: .


Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: lylyt_ice din 30 Noiembrie 2007, 22:44:33
 Da....si inca ceva ! de existenta acestui caporal NICA, nu a pomenit nici unul dintr-e soldati...S-ar putea sa fie un personaj care de fapt nici nu exista si a fost pur si simplu inventat de autorul scrisorilor, pentru a da cazului o tenta de gluma inscenata ...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 30 Noiembrie 2007, 22:51:59
Citat din: lylyt_ice din  30 Noiembrie 2007, 22:44:33
Da....si inca ceva ! de existenta acestui caporal NICA, nu a pomenit nici unul dintr-e soldati...S-ar putea sa fie un personaj care de fapt nici nu exista si a fost pur si simplu inventat de autorul scrisorilor, pentru a da cazului o tenta de gluma inscenata ...

Probabil caporalul Nica nu facea parte din  grupul de militari cazati acolo .Probabil obisnuia sa treaca ziua pe acolo.
Nu am facut armata dar nu cred ca pentru 12 soldati e nevoie de 2 caporali . Exista un caporal : Vintan Ioan
Asa se explica faptul ca nimeni nu a pomenit nimic despre el .
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: alx din 30 Noiembrie 2007, 22:58:27
Citat din: Kymosabe din  30 Noiembrie 2007, 22:26:20

El a observat chiar langa locul unde fusese vazuta "umbra", la nivelul solului, o "coronita de lumini" cu un diametru de circa o jumatate de metru (pozitia 5)...
Desi erau mai multe luminite, Turcitu Dumitru a putut observa ca patru dintre ele pareau a fi mai mari, cam de marimea unui ou de gaina si dadeau impresia ca "dansau in cerc", sau ca "sareau dintr-o parte in alta"...Aceasta "coronita de lumini" a fost vazuta si de alti patru militari aflati in camera:...Stan Gheorghe, Sibu Dumitru, Thut Gerhard si Katona Andrei...Ei nu au observat insa cum a disparut "coronita":...pur si simplu "a disparut"...[/color]



Am oferit o posibila explicatie .


[

aia e o supozitie...nu o explicatie!   si de unde pana unde au vazut acea coronita...de ce nu au vazut portile infernului...sau altceva ce putea fi mai usor asemanat cu ceea ce religia ne spune ca ar fi necuratul?

Citat din: Kymosabe din  30 Noiembrie 2007, 22:26:20
militarii baricadati in dormitor au auzit "clar" cum "cineva" le zgaraie obloanele pe din afara.(Obloanele cu pricina fusesera din nou inchise)Zgaraieturile acelea s-au auzit in repetate randuri...atat Sibu Dumitru, cat si Dorr Ioan declara ca au auzit o voce groasa si joasa care, in doua randuri, a pronuntat parca cuvintele :..."..SERGEND....SERGEND.."...

Pai caporalul Nica ce facea afara , fuma tigari?
A continuat sa joace rolul de creatura a noptii. Probabil a inceput sa-i placa si se amuza vazand cat de fricos e soldatul roman . 

Cat despre urma de pe oblon probabil a jucat x si o . De fapt putea sa faca ce vrea Nica deoarece nu avea nimeni curaj sa iasa afara .


stii ceva?  mie acest caporal Nica APARUT DE NICAIERI MI SE PARE CAM CIUDAT!  de ce nu il mentioneaza nici un soldat?
de ce nu se mentioneaza NICAIERI ca o persoana din efectiv nu era in dormitor?   si daca nu era acolo...de ce nu s-a intrebat nimeni unde se afla ?
   

Citat din: Urban din  28 Noiembrie 2007, 17:00:57
Au facut cu totii o noapte alba...
Nedorind sa mai petreaca acolo inca o noapte de groaza, zece din cei doisprezece oameni au plecat inca din acea dimineata de luni, 25 septembrie 1978, spre "Glajerie", langa cabana Balea-Cascada (altitudine 1234 metri)...Singuri sergentul Radu Ion si caporalul Vintan aveau sa ramana la cabana lor de langa Lacul Balea.
Ceilalti au plecat la vale pe o scurtatura, taind serpentinele drumului national Transfagarasan....Era din nou o ceata foarte densa, dar cunosteau bine traseul....Pe parcurs, la un moment dat, de pe panta abrupta a muntelui aflata in stanga lor, au inceput "sa curga" la vale pietre si bolovani...Katona Andrei declara ca un bolovan de circa 40-50 kg a cazut chiar in fata lui...si a auzit din nou, foarte clar, acel "suflu ca de tigru"...
De vazut insa, nu au vazut nimic din cauza cetii, dar sustineau cu totii ca "acel ceva" arunca dupa ei cu pietre.
Ajunsi la "Glajarie", cei zece oameni au fost intampinati de locotenentul-major Gutu, care confirma faptul ca acestia erau atat de inspaimantati, incat refuzau cu inversunare sa urce inapoi la Lac...In noaptea aceea au dormit cu totii la "Glajerie", iar in ziua urmatoare nu s-au urnit decat dupa ce locotenentul-major Gutu le-a promis ca ii va insoti.
plus ca nu e mentionat nicaieri caporalul Nica...din nou!   oare de ce?
  nu stiau soldatii ca mai e un caporal cu ei acolo?
 si cina arunca dupa ei cu bolovani IN TIMPUL ZILEI?  
adica in armata un caporal face ce vrea...si un locotenet major nici nu se oboseste sa afle unde ii este un om?
fii serios...eu cred ca acest caporal Nica NU EXISTA IN REALITATE!   El este o inventie care ajuta la manipularea adevarului despre ce s-a intamplat la balea-lac...si se pare ca functioneaza foarte bine acest siretlic...din moment ce unii isi pun ochelarii de cal pe cap si iau de bune toate aceste inventii!
 fara suparare...dar prea a aparut acest caporal la momentul oportun...dupa mult prea multi ani!

ai dat un raspuns,in timp ce il scria pe al meu...dar nu ma multumeste.  cum adica un caporal se p+limba cum vrea el?
ai facut armata?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 30 Noiembrie 2007, 23:04:37
Totusi e ciudat ca dupa '89, chiar nimeni nu a pus pe tapet cazul in televiziune sau in presa, tinand cont de libertatea capatata....
Si mai greu imi vine sa cred ca daca intradevar cineva s-a ocupat de cazul Balea si l-a analizat la fel cum il analizam noi acum, ajungand probabil la aceleasi concluzii, a lasat ca in continuare cazul sa apara ca unul de notorietate nationala si unul dintre primele 3 cazuri importante ale fenomenului OZN....la noi in tara.

La o examinare atenta cazul e ca un castel de carti, adica se naruie imediat...insa pe de alta parte, cine garanteaza ca acele doua scrisori "au fost reale".... sau ca ele au fost trimise de adevaratul Radu Ion?
E just ca Turcu afirma ca le-a primit si le-a si publicat, dar chiar si el cred ca si-a pus intrebarea daca acele mesaje chiar erau reale....

Si totusi finalul povestii lui Turcu, cu "cosmarul", lasa loc de interpretare fiecaruia....adica, eu v-am prezentat cazul, analizele, si finalul...acum ganditi voi daca e sau nu real....


PS....Caporalul Nica asta, mi se pare un fel de "ninja"....chiar sa nu apara in nici o investigatie..
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 30 Noiembrie 2007, 23:06:03
Citat din: alx din  30 Noiembrie 2007, 22:58:27
aia e o supozitie...nu o explicatie!   si de unde pana unde au vazut acea coronita...de ce nu au vazut portile infernului...sau altceva ce putea fi mai usor asemanat cu ceea ce religia ne spune ca ar fi necuratul?
stii ceva?  mie acest caporal Nica APARUT DE NICAIERI MI SE PARE CAM CIUDAT!  de ce nu il mentioneaza nici un soldat?
de ce nu se mentioneaza NICAIERI ca o persoana din efectiv nu era in dormitor?   si daca nu era acolo...de ce nu s-a intrebat nimeni unde se afla ?
   
 
plus ca nu e mentionat nicaieri caporalul Nica...din nou!   oare de ce?
   nu stiau soldatii ca mai e un caporal cu ei acolo?
  si cina arunca dupa ei cu bolovani IN TIMPUL ZILEI?   
adica in armata un caporal face ce vrea...si un locotenet major nici nu se oboseste sa afle unde ii este un om?
fii serios...eu cred ca acest caporal Nica NU EXISTA IN REALITATE!   El este o inventie care ajuta la manipularea adevarului despre ce s-a intamplat la balea-lac...si se pare ca functioneaza foarte bine acest siretlic...din moment ce unii isi pun ochelarii de cal pe cap si iau de bune toate aceste inventii!
  fara suparare...dar prea a aparut acest caporal la momentul oportun...dupa mult prea multi ani!

ai dat un raspuns,in timp ce il scria pe al meu...dar nu ma multumeste.  cum adica un caporal se p+limba cum vrea el?
ai facut armata?

Faza cu bolovanii poate avea sau nu legatura cu acest caz .
Exista insa si aici doua posibile explicatii ;
- putea sa ii arunce sergentul , care nu era atunci cu ei
- gravitatia sa-i fi tras in jos  :wink: (bolovanii s-au rostogolit la vale nu au picat din cer); la cat erau de speriati soldatii probabil orice li s-ar fi intamplat ar fi dat vina tot pe gorila cu coarne.

La prima  parte am raspuns .

Nu am facut armata. Dar soldatii nu se aflau intr-o cazarma militara , acolo beneficiau de un program lejer , dovada e faptul ca plecau noaptea la bautura si femei .
Iar caporalul respectiv putea sa vina la cabana lor in misiune : de exemplu sa le aduca la soldati reviste cu femei goale . OK?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: lylyt_ice din 30 Noiembrie 2007, 23:08:31
 Asaaaa...siiiiii ! de ce armata dupa ce a studiat cazul nu a trimes alta grupa de soldati acolo pentru a continua lucrarile...ba mai mult au daramat si baracile respective si gata au dat bir cu fugitii n-au mai facut nici hotel nici nimic...chiar asa, armata se teme de satan ?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 30 Noiembrie 2007, 23:12:06
Treaba cu hotelul nu pare suspecta...pe vremea aia erau destule constructii care erau aprobate si incepute, iar apoi dupa cateva luni erau anulate dupa bunul plac al unor activisti de partid conform lozincii "cooperativa in zadar"....
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 30 Noiembrie 2007, 23:12:53
Citat din: lylyt_ice din  30 Noiembrie 2007, 23:08:31
Asaaaa...siiiiii ! de ce armata dupa ce a studiat cazul nu a trimes alta grupa de soldati acolo pentru a continua lucrarile...ba mai mult au daramat si baracile respective si gata au dat bir cu fugitii n-au mai facut nici hotel nici nimic...chiar asa, armata se teme de satan ?

Probabil intreaga activitate a fost sistata pe perioada anchetei .
Dupa cate imi amintesc soldatii respectivi lucrau la fundatia  unui hotel care ar fi trebuit sa se construiasca acolo .
Intre timp Proiectul a dat faliment (exista o explicatie) .
Asa se explica faptul ca nu au mai fost detasati alti soldati in zona respectiva . Daca crestea romanita si musetel in zona fii sigur ca ii trimitea la cules acolo .


Citat din: Urban din  30 Noiembrie 2007, 23:12:06
Treaba cu hotelul nu pare suspecta...pe vremea aia erau destule constructii care erau aprobate si incepute, iar apoi dupa cateva luni erau anulate dupa bunul plac al unor activisti de partid conform lozincii "cooperativa in zadar"....


Mersi Urban .
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: alx din 30 Noiembrie 2007, 23:32:27
Citat din: Kymosabe din  30 Noiembrie 2007, 23:12:53
Probabil intreaga activitate a fost sistata pe perioada anchetei .
care ancheta?

Citat din: Kymosabe din  30 Noiembrie 2007, 23:12:53
Dupa cate imi amintesc soldatii respectivi lucrau la fundatia  unui hotel care ar fi trebuit sa se construiasca acolo .
Intre timp Proiectul a dat faliment (exista o explicatie) .
faliment pe vremea lu ceasca?  trebuie sa iti amintesc sa te uiti la casa poporului,unde,ca in mesterul manole,ce se lucra astazi se darama maine,ca nu placea...si tot asa!  iar exemple sunt cu duiumul...

Citat din: Kymosabe din  30 Noiembrie 2007, 23:12:53
Asa se explica faptul ca nu au mai fost detasati alti soldati in zona respectiva . Daca crestea romanita si musetel in zona fii sigur ca ii trimitea la cules acolo .

asta nu explica nimic!  si gata!
mai ales ca acea zona este extrem de pitoreasca...si un hotel acolo ar fi avut mare succes...ce s-ar fi batut unii pe el dupa 89 :-D
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 30 Noiembrie 2007, 23:43:14
Citat din: alx din  30 Noiembrie 2007, 23:32:27
care ancheta?

Scrisoarea din 25 octombrie 1993 (Radu Ion catre Calin Turcu)
Dimineata la ora 7.00 soldatii impreuna cu fruntasii au plecat la un alt punct de lucru numit "Glajerie", unde era si comandantul lt-major Gutu.
Dupa aceea au inceput sa vina comisii dupa comisii si intamplarea luase o amploare prea mare ca sa mai spunem adevarul.


Citat din: alx din  30 Noiembrie 2007, 23:32:27
faliment pe vremea lu ceasca?  trebuie sa iti amintesc sa te uiti la casa poporului,unde,ca in mesterul manole,ce se lucra astazi se darama maine,ca nu placea...si tot asa!  iar exemple sunt cu duiumul...
asta nu explica nimic!  si gata!
mai ales ca acea zona este extrem de pitoreasca...si un hotel acolo ar fi avut mare succes...ce s-ar fi batut unii pe el dupa 89 :-D

Proictul a dat faliment nu din lipsa de fonduri , ci era ceva legat de amplasament sau asa ceva. Mai caut si iti spun .
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 30 Noiembrie 2007, 23:52:44
Iata si motivul :

..Dupa afirmatia lui Radu Ion, hotelul nu a mai fost construit pentru ca era asezat "prea in calea vanturilor".....
Nu a pomenit nimic de lipsa de fonduri sau mana de lucru.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: lylyt_ice din 01 Decembrie 2007, 00:00:12
   Si ce ar vrea sa insemne..."prea in calea vanturilor" parca suna...putin cam "STRANIU" sau .....?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 01 Decembrie 2007, 00:10:19
Citat din: lylyt_ice din  01 Decembrie 2007, 00:00:12
   Si ce ar vrea sa insemne..."prea in calea vanturilor" parca suna...putin cam "STRANIU" sau .....?

Nu sunt  arhitect ,  insa atunci cand construiesti ceva intr-o zona muntoasa trebuie  tinut cont de anumiti factori cum ar fi cei meteorologici : vant , circulatia curentilor de aer in zona respectiva , zapada , etc .
Probabil cel care a ales amplasamentul viitorului hotel nu avea habar despre  aceste notiuni .

Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Shadowman din 01 Decembrie 2007, 00:22:03
Citat din: Kymosabe din  30 Noiembrie 2007, 21:21:08
Iata cum  s-au intamplat lucrurile din punctul meu de vedere in acest caz.

Dupa cum povesteste Radu Ion, aceasta farsa nu a fost premeditata .Ideea probabil i-a venit dupa ce unul dintre soldati , mai precis Dorr Ioan le-a spus celorlalti ca a vazut ,,o umbra de vreo 2 m in dreptul ferestrei''. Insa ,,umbra'' pe care o vazuse  era Radu Ion care intentiona sa faca un control in dormitoare .
Acest lucru se intampla sambata seara in jurul in jurul orelor 24.00 .

Aici fac o mica paranteza .
E adevarat ca fruntasul Turcitu Dumitru a afirmat ca daca se intalneste cu aceasta ,,umbra'' baga cutitul in ea . Insa uitati faptul ca printre ei se afla unul dintre autorii inscenarii , Radu Ion , care era sergent ,si putea interveni oricand . In plus din momentul in care Radu Ion s-a hotarat sa-i sperie pe soldati el a avut controlul  asupra intregii situatiei . Iar in momentul in care ,,creatura'' si-a facut aparitia  , aceasta a pastrat mereu distanta fata de ,,victimele'' sale . Singurul care putea sa se apropie de ea era desigur doar Radu Ion.

Revenind la  povestea de mai sus , Radu Ion a profitat de aceasta intamplare si s-a hotarat sa-i sperie pe soldati deoarece acestia obisnuiau sa plece noaptea sa bea la cabana turistilor .
Pentru aceasta avea nevoie de un complice (desigur nu unul dintre  soldati), caporalul Nica.

Scenariul farsei era unul destul de simplu : caporalul Nica urma sa se deghizeze intr-o creatura , iar in momentul in care Radul Ion incerca sa o loveasca , aceasta il rapunea dintr-o singura suflare .
Nu mai stiu unde am mai vazut aceasta scena (probabil in filmele cu Piedone sau in desenele animate  :lol:) .

Iata cum a debutat acest episod :  ,,In seara zilei urmatoare, duminica, 24 septembrie 1978, in jurul orei 21.45, acelasi Dorr Ioan, impreuna cu colegul lui, soldatul Vulpe, ies din dormitorul lor pentru a verifica daca in capcana pusa in apropierea usii s-a prins vreo....vulpe .
In momentul cand se aflau in fata usii, venind dinspre dormitorul gradatilor, apare sergentul Radu Ion, care dorea sa verifice daca intregul efectiv al soldatilor se afla la acea ora in cabana....Deodata el a exclamat:..."Ia uitati-va ce vine in jos !!!"...cei trei au vazut ca pe ridicatura de pamant din fata scarilor ce urca spre etajul cabanei, in directia statiei de telecabina, chiar langa cisterna de motorina, se afla o silueta intunecata cu o inaltime de circa 2,5 metri''


Cel care le atrage atentia soldatilor cu privire la aparitia ,,creaturii'' este desigur Radu Ion .
Vestea ca o ,,aratare'' da tarcoale cabanei se raspandeste repede printre soldati . Intre timp se descopera ca cineva  deschisese obloanele desi acestea fusesera legate cu sarma , iar creatura este zarita si de alti soldati  (Turcitu Dumitru , Katona Andrei si Thut Gerhard).
Prima parte a planului a fost executata cu succes .

Urmeza partea a doua , punctul culminant : confruntarea dintre Radu Ion (liderul grupului) si creatura.
Radu Ion ia o bata de baseball si le cere soldatilor Sibu Dumitru si Stan Gheorghe sa-l urmeze .
Pentru ca farsa sa aiba efect era nevoie de martori oculari.

,,Sibu Dumitru si Stan Gheorghe l-au urmat la circa 3-4 metri distanta...Ei l-au vazut pe sergentul Radu Ion ajungand la circa 1-1,5 metri de "umbra" si cum ridica batul pentru a o lovi....
Au avut impresia ca in acel moment sergentul tinea capul aplecat spre pamant...au auzit deodata un "suflu ca de tigru" venind dinspre "umbra" si imediat sergentul a cazut pe spate cu bratele desfacute in lateral si cu capul spre vale....a cazut de parca fusese traznit, ca un mort.''


Sergentul cade pe spate , ,,creatura'' se apleaca asemenea unui animal de prada asupra lui si il ,,examineaza'' dupa care se intoarce si fuge.
Desigur ca acea ,,creatura  '' nu putea sa se intoarca si sa fuga normal, ca un om , deoarece ar fi parut suspect . Trebuia sa imite un animal pentru a fi cat mai convingator .
Atunci cand vrei sa imiti un animal  cel mai usor de copiat sunt gesturile unei maimute , mai precis ale unei gorile (probabil datorita asemanarii dintre cele doua specii).

Despre modul in care se deplasa ,,creatura'' Katona Andrei afirma:..."Nu semana nici a om, nici a animal...Am vazut umbra disparand, ca un om cand fuge prin apa, aplecandu-se mult intr-o parte si in alta, dar nu ca un urs sau alt animal, ca am vazut ursi destui...Parca plutea, cand pe un picior cand pe altul...."

Imi parea rau ca nu am acum niciun filmulet cu o persoana care alearga incercand sa imite o gorila ( sau mai bine zis pe King Kong  :lol:) .
Mai mult , Dorr Ion spune ca a distins niste ,,maini care atarnau pe langa corp , ca doua mari semicercuri sau paranteze'' . Potrivire perfecta de caracter  :lol: .

Tot Dorr Ioan spune ca :  ,,silueta isi misca "picioarele", fara insa a le putea distinge clar, miscarea aceasta fiind lenta, greoaie....
Corpul ,,actorului de ocazie''  era acoperit cu o patura neagra , asa cum a declarat ulterior Radu Ion , din aceasta cauza matorii nu au putu sa-i vada picioarele''. 

Desigur ca intreaga scena este deformata atat de intuneric cat si de spaima care ii incremenise pe cei doi soldati. Creierul in astfel de situatii da rateuri , iar realitatea perceputa  este distorsionata.

Sibu Dumitru si Stan Gheorghe l-au urmat pe sergent la circa 3-4 metri distanta... "Ei l-au vazut pe sergentul Radu Ion ajungand la circa 1-1,5 metri de "umbra" si cum ridica batul pentru a o lovi.... "
O umbra de 2-2,5 metri la o  distanta de 5-6 metrii...? Ai idee ce inseamna 2 metri inaltime...? E cit inaltimea unei usi...Dar 2,5 metri...? E clar ca privesti in sus...Ce tocuri puteai sa porti ca sa ajungi la inaltimea asta...? Sau mergeai pe picioroange...? Te apleci de pe picioroange de la 2-2,5 metri inaltime deasupra corpului unei persoane ca sa o examinezi...? Nu ti se pare ca e un scenariu mult prea tras de par...? Si cum fugi pe tocuri sau picioroange...? Noaptea...? Nu crezi ca-si rupea gitul...? Sau crescuse o viata intreaga linga actori de circ...?
La doi metri inaltime (nu vorbesc de inaltimi mai mari...) nu faceai armata la constructii...Ci in alta parte...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 01 Decembrie 2007, 00:38:31
Citat din: Shadowman din  01 Decembrie 2007, 00:22:03
Sibu Dumitru si Stan Gheorghe l-au urmat pe sergent la circa 3-4 metri distanta... "Ei l-au vazut pe sergentul Radu Ion ajungand la circa 1-1,5 metri de "umbra" si cum ridica batul pentru a o lovi.... "
O umbra de 2-2,5 metri la o  distanta de 5-6 metrii...? Ai idee ce inseamna 2 metri inaltime...? E cit inaltimea unei usi...Dar 2,5 metri...? E clar ca privesti in sus...Ce tocuri puteai sa porti ca sa ajungi la inaltimea asta...? Sau mergeai pe picioroange...? Te apleci de pe picioroange de la 2-2,5 metri inaltime deasupra corpului unei persoane ca sa o examinezi...? Nu ti se pare ca e un scenariu mult prea tras de par...? Si cum fugi pe tocuri sau picioroange...? Noaptea...? Nu crezi ca-si rupea gitul...? Sau crescuse o viata intreaga linga actori de circ...?
La doi metri inaltime (nu vorbesc de inaltimi mai mari...) nu faceai armata la constructii...Ci in alta parte...

Inaltimea ,,umbrei'' este una aproximativa.
Analizand declaratiile martorilor vei observa ca ea variaza intre 1.90 si 2.5 m .

Era intuneric si ceata, dar becul de deasupra usii dormitorului meu ardea.....cand am iesit din camera, am observat la o distanta de circa 6-8 metri de mine, in dreptul geamului de la camera gradatilor, pe trotuar, la circa 1-1,5 metri departare de zid (sau poate chiar pe scarile de acces pe trotuar), o silueta intunecata, neagra, care se distingea clar de imprejurimi.(vezi schita de la figura 3, pozitia 1).
Avea inaltimea de circa 1,90-2,00 metri...silueta statea nemiscata si aproape ca se contopea cu intunericul, asa ca nu am putut distinge nici un fel de detaliu (maini, picioare sau cap).


Trebuie insa sa nu uiti un lucru important : complicele avea pe cap o masca confectionata , prevazuta cu coarne . Nu stiu ce lungime aveau coarnele  atasate la acea masca , dar cu siguranta erau destul de mari devreme ce acest detaliu a fost observat si de soldatii care erau in dreptull usii .
Probabil o persoana de 1.85-1.90 cu o masca cu coarne pe cap pare destul de impozanta , cred...
Plus ca mai era si intuneric afara , soldatii erau  speriati , mai adaugam cativa cm si din acest motiv (factorul subiectiv , emotional ) :wink:

PS Sunt situatii cand te bati cu unul noaptea si ai impresia ca te-ai batut cu o matahala de 1.90 , iar a doua zi afli ca ai luat bataie de la un pitic . :lol:
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: StarDust din 01 Decembrie 2007, 11:53:25
Da, dar ancheta oficiala a inceput dupa ce soldatii speriati au ajuns la "Glajerie". De ce gradatii nu i-au impiedicat sa ajunga acolo stiind ca astfel povestea va lua amploare??? (oare nu au judecat nici macar atata lucru)? Si apoi era armata, era suficient ca caporalul sa zica "echiparea si la baraca" sa-i intoarca. Faptul ca nu au avut autoritatea sa faca asta pentru mine denota ca atat soldatii, cat si ei erau prea speriati! Ca nu au vrut sa accepte asta ulterior (ca erau speriati) asta e o alta poveste. Am facut si eu armata, si multi dintre dvs. la fel. Cum vi se pare faptul ca o subunitate, cu sefi cu tot sa paraseasca locul unde erau detasati asa de capul lor? Cred ca asta nu se putea intampla decat daca erau cu totii f. speriati.
Va salut.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 01 Decembrie 2007, 13:36:33
Citat din: Kymosabe din  30 Noiembrie 2007, 21:21:08
Sergentul cade pe spate , ,,creatura'' se apleaca asemenea unui animal de prada asupra lui si il ,,examineaza'' dupa care se intoarce si fuge.
Desigur ca acea ,,creatura  '' nu putea sa se intoarca si sa fuga normal, ca un om , deoarece ar fi parut suspect . Trebuia sa imite un animal pentru a fi cat mai convingator .
Atunci cand vrei sa imiti un animal  cel mai usor de copiat sunt gesturile unei maimute , mai precis ale unei gorile (probabil datorita asemanarii dintre cele doua specii).

Despre modul in care se deplasa ,,creatura'' Katona Andrei afirma:..."Nu semana nici a om, nici a animal...Am vazut umbra disparand, ca un om cand fuge prin apa, aplecandu-se mult intr-o parte si in alta, dar nu ca un urs sau alt animal, ca am vazut ursi destui...Parca plutea, cand pe un picior cand pe altul...."

Imi parea rau ca nu am acum niciun filmulet cu o persoana care alearga incercand sa imite o gorila ( sau mai bine zis pe King Kong  :lol:) .
Mai mult , Dorr Ion spune ca a distins niste ,,maini care atarnau pe langa corp , ca doua mari semicercuri sau paranteze'' . Potrivire perfecta de caracter  :lol: .




Am gasit pe youtube un filmulet cu ajutorul caruia sa va faceti o impresie privind modul in care se deplasa ,,umbra''.

http://www.youtube.com/watch?v=JpqJfqbkCgw

PS Acum faceti un exercitiu de imaginatie : acoperiti babuinul care apare in filmulet cu o patura neagra si puneti-i o masca cu coarne pe cap .
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: StarDust din 01 Decembrie 2007, 13:40:43
Kymo, tu acum vrei sa faci cu noi ceea ce scrie la subsolul mesajelor tale?  :-D. (Sper ca stii de gluma!)  :wink:
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 01 Decembrie 2007, 13:49:00
Citat din: StarDust din  01 Decembrie 2007, 13:40:43
Kymo, tu acum vrei sa faci cu noi ceea ce scrie la subsolul mesajelor tale?  :-D. (Sper ca stii de gluma!)  :wink:

Acum depinde. La unii chiar le-as pune o patura in cap. :wink:
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: StarDust din 01 Decembrie 2007, 13:53:35
Sa stii ca si eu m-am gandit mult la varianta cu farsa in cazul Balea, dar asa cum am zis mai jos... ceva e cam putred in varianta aceasta... S-ar explica doar daca toti soldatii erau tot timpul beti si nu judecau ce fac... Sincer sa fiu, nu cred ca acei soldati puteau sa se sperie in halul acela doar o mogaldeata cu o patura in cap... sau care arata asa...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 01 Decembrie 2007, 14:02:47
Citat din: StarDust din  01 Decembrie 2007, 13:53:35
Sa stii ca si eu m-am gandit mult la varianta cu farsa in cazul Balea, dar asa cum am zis mai jos... ceva e cam putred in varianta aceasta... S-ar explica doar daca toti soldatii erau tot timpul beti si nu judecau ce fac... Sincer sa fiu, nu cred ca acei soldati puteau sa se sperie in halul acela doar o mogaldeata cu o patura in cap... sau care arata asa...

Soldatii in cauza aveau un nivel educational (ca sa nu ii jignesc si sa spun un nivel al inteligentei) mediu , iar in cazul unora sub mediu. Asta inseamna ca erau oameni simpli , de la tara , cu frica lui Dumnezeu .
Soldatii au vazut aratarea  de la distanta , in intuneric . Crezi ca daca ar fi vazut-o ca si Radu Ion de la 1 m  nu si-ar fi dat seama ca e o gluma?
Nu te intrebi de ce nimeni nu a descris chipul creaturii ? Iti spun eu . Erau atat de speriati incat le-a fost frica sa o priveasca de aproape.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Shadowman din 01 Decembrie 2007, 14:07:36
Citat din: StarDust din  01 Decembrie 2007, 11:53:25
Si apoi era armata, era suficient ca caporalul sa zica "echiparea si la baraca" sa-i intoarca. Faptul ca nu au avut autoritatea sa faca asta pentru mine denota ca atat soldatii, cat si ei erau prea speriati! Ca nu au vrut sa accepte asta ulterior (ca erau speriati) asta e o alta poveste. Am facut si eu armata, si multi dintre dvs. la fel. Cum vi se pare faptul ca o subunitate, cu sefi cu tot sa paraseasca locul unde erau detasati asa de capul lor? Cred ca asta nu se putea intampla decat daca erau cu totii f. speriati.
Va salut.

Corect. Era de ajuns sa dea ordin caporalul. Metode de "convingere" erau destule : "sectoare",planton schimbul 2 sau citeva
zile la "tambal" ... :-D Si erau destul  de izolati,putini,nu-i vedea nimeni,nu erau in ochii superiorilor...Era un loc "caldut"...De ce ar fi plecat...?
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: StarDust din 01 Decembrie 2007, 14:11:00
Da, dar tocmai asta e, nu cred ca nivelul de cultura influenteaza curajul, si daca mai aveau si ceva la bord... Intr-adevar in legatura cu religiozitatea poate... daca unul a zis ca e satana, o fi bagat groaza si in ceilalti...Ma intriga chestia cu valea iluminata, pe atunci nu se vorbea de OZN chiar asa, de ce sa fi facut o torta ca sa ilumineze zona? sa creada soldatii ca a venit de sus???
Citat din: Shadowman din  01 Decembrie 2007, 14:07:36
  Si erau destul  de izolati,putini,nu-i vedea nimeni,nu erau in ochii superiorilor...Era un loc "caldut"...De ce ar fi plecat...?
Pot sa iti zic ca si eu am facut armata intr-o subunitate mai izolata, eram cam 15 soldati, nu am fi plecat de acolo nici in ruptul capului...  :-D ,doar nu eram tampiti eram liberi si facem cam ce vroiau "muschii nostri". Faceam doar plantoane care veneau cam 1/zi ... in rest... trai.. somn, tv, caldurica, si faceam chiar si vin la un moment dat...  :-D
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 01 Decembrie 2007, 14:12:46
Inca una:

In schitele cazului, apar cele doua becuri aprinse....nimeni nu a specificat ca ele au fost stinse pe durata "farsei"....chiar Turcu preciza la un moment dat ca nimeni nu a pomenit ceva de treaba asta, or in conditiile in care noaptea era fara luna, adica intuneric bezna, dar becurile totusi aprinse...imi vine greu sa cred ca totusi nu se putea distinge forma "mogaldetei" sau natura texturii, "in cazul nostru patura cazona"....

Intr-o noaptea ca aia probabil becul se putea vedea de la cativa kilometri....chiar sa nu fi luminat "aratarea" deloc...?
Mai ales ca este vorba de numai cativa metri...nu vorbim aici de distante de 30-40-50 de metri.....
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 01 Decembrie 2007, 14:25:40
Un caz asemanator conform tuturor ufologilor care au anchetat Cazul Balea Lac ar fi cazul Zanfretta....
Atasez niste schite ....
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 01 Decembrie 2007, 14:27:15
Citat din: Shadowman din  01 Decembrie 2007, 14:07:36
Corect. Era de ajuns sa dea ordin caporalul. Metode de "convingere" erau destule : "sectoare",planton schimbul 2 sau citeva
zile la "tambal" ... :-D Si erau destul  de izolati,putini,nu-i vedea nimeni,nu erau in ochii superiorilor...Era un loc "caldut"...De ce ar fi plecat...?



Pai una e sa se revolte un singur soldat si alta sa ti se urce in cap tot plutonul. :lol:
Dar repet , sergentul Radu Ion stia ca se vor intoarce . Drept dovada a doua zi au fost adusi inapoi de lt. Gutu .


Citat din: StarDust din  01 Decembrie 2007, 14:11:00
Da, dar tocmai asta e, nu cred ca nivelul de cultura influenteaza curajul, si daca mai aveau si ceva la bord... Intr-adevar in legatura cu religiozitatea poate... daca unul a zis ca e satana, o fi bagat groaza si in ceilalti...Ma intriga chestia cu valea iluminata, pe atunci nu se vorbea de OZN chiar asa, de ce sa fi facut o torta ca sa ilumineze zona? sa creada soldatii ca a venit de sus???Pot sa iti zic ca si eu am facut armata intr-o subunitate mai izolata, eram cam 15 soldati, nu am fi plecat de acolo nici in ruptul capului...  :-D ,doar nu eram tampiti eram liberi si facem cam ce vroiau "muschii nostri"



Lumina care s-a vazut in noaptea de sambata este posibil sa nu fi avut nicio legatura cu farsa .
Radu Ion a explicat ca a aprins o torta imbibata in motorina pe care a stins-o , dupa un timp , in zapada.
Explicatia lui se potriveste de minune daca citim declaratia soldatilor carea au vazut aceasta lumina:
.
.era destul de agitat si sustinea, nicimai mult nici mai putin, ca "arde cabana Balea-Lac".
Uitandu-se pe fereastra cladirii unde dormea (este vorba de cladirea statiei terminus de telecabina), Roth Martin a vazut prin ceata foarte deasa o luminozitate roscata la circa 5-10 metri de el.
Aceasta cuprindea tot campul vizual, parea a avea forma unui semicerc, dar lumina era relativ slaba, probabil datorita cetii, care era atat de deasa, incat nu se putea distinge solul, pietrele de pe jos sau configuratia terenului.
Aceasta lumina pierdea si crestea in intensitate, ca si cum ar fi oscilat sau ar fi fost produsul unei surse miscatoare.


Daca era o lumina verde , alba , orice alta culoare , se putea interpreta dar , asa..

Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 01 Decembrie 2007, 14:30:25
Citat din: Urban din  01 Decembrie 2007, 14:25:40
Un caz asemanator conform tuturor ufologilor care au anchetat Cazul Balea Lac ar fi cazul Zanfretta....
Atasez niste schite ....

Sunt mai multe cazuri Urban , insa in nici unul creaturile nu aveau coarne .

Citat din: Urban din  01 Decembrie 2007, 14:12:46
Inca una:

In schitele cazului, apar cele doua becuri aprinse....nimeni nu a specificat ca ele au fost stinse pe durata "farsei"....chiar Turcu preciza la un moment dat ca nimeni nu a pomenit ceva de treaba asta, or in conditiile in care noaptea era fara luna, adica intuneric bezna, dar becurile totusi aprinse...imi vine greu sa cred ca totusi nu se putea distinge forma "mogaldetei" sau natura texturii, "in cazul nostru patura cazona"....

Intr-o noaptea ca aia probabil becul se putea vedea de la cativa kilometri....chiar sa nu fi luminat "aratarea" deloc...?
Mai ales ca este vorba de numai cativa metri...nu vorbim aici de distante de 30-40-50 de metri.....

Urban ne putem da seama din schitele facute ca ,,umbra'' era intr-o pozitie in care nu putea fi luminata de becurile cabanei . In plus , in intuneric acele becuri nu cred ca lumineaza pe o raza mai mare de 10 m.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: StarDust din 01 Decembrie 2007, 14:36:54
Citat din: Kymosabe din  01 Decembrie 2007, 14:27:15
Pai una e sa se revolte un singur soldat si alta sa ti se urce in cap tot plutonul. :lol:

Kymosabe, tot plutonul nu putea "sa ti se urce in cap" noi eram prieteni la catarama cu Fruntasii nostri, dar ce ziceau ei era lege, erau de ciclu mai mare ca noi si nu le comentai. Chiar daca eram prieteni nu se discuta cand era vorba de indatoriri.
Iar lt. Gutu a trebuit sa vina inarmat inapoi cu soldatii "ca sa-i incurajeze" ce zici de asta? Mai trebuie sa amintesc ca pe locul unde era "aratarea" nimeni nu a gasit urme pe zapada? decat cele ale lui Radu Ion? Cred ca acesta e un amanunt care nu trebuie ignorat. Daca era o farsa soldatii nu vedeau urmele celor care se fofilau mascati pe acolo?... Cred ca trebuie sa tinem cont de aceste detalii care sunt f. importante.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Shadowman din 01 Decembrie 2007, 14:37:56
Citat din: Kymosabe din  01 Decembrie 2007, 14:27:15
Lumina care s-a vazut in noaptea de sambata este posibil sa nu fi avut nicio legatura cu farsa .
Radu Ion a explicat ca a aprins o torta imbibata in motorina pe care a stins-o , dupa un timp , in zapada.
Explicatia lui se potriveste de minune daca citim declaratia soldatilor carea au vazut aceasta lumina:
.
.era destul de agitat si sustinea, nicimai mult nici mai putin, ca "arde cabana Balea-Lac".
Uitandu-se pe fereastra cladirii unde dormea (este vorba de cladirea statiei terminus de telecabina), Roth Martin a vazut prin ceata foarte deasa o luminozitate roscata la circa 5-10 metri de el.
Aceasta cuprindea tot campul vizual, parea a avea forma unui semicerc, dar lumina era relativ slaba, probabil datorita cetii, care era atat de deasa, incat nu se putea distinge solul, pietrele de pe jos sau configuratia terenului.
Aceasta lumina pierdea si crestea in intensitate, ca si cum ar fi oscilat sau ar fi fost produsul unei surse miscatoare.


  De la 5-10 metri distanta...? Care cuprindea tot cimpul vizual...? Forma de semicerc...? Cum facea,lega torta cu sfoara,si o invirtea deasupra capului...? O invirtea cu o prajina...? :lol:
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 01 Decembrie 2007, 14:39:12
Citat din: Shadowman din  01 Decembrie 2007, 14:37:56
  De la 5-10 metri distanta...? Care cuprindea tot cimpul vizual...? Forma de semicerc...? Cum facea,lega torta cu sfoara,si o invirtea deasupra capului...? O invirtea cu o prajina...? :lol:

Era ceata. Nu stii cum se comporta o sursa de lumina in astfel de situatii.

Citat din: StarDust din  01 Decembrie 2007, 14:36:54
Kymosabe, tot plutonul nu putea "sa ti se urce in cap" noi eram prieteni la catarama cu Fruntasii nostri, dar ce ziceau ei era lege, erau de ciclu mai mare ca noi si nu le comentai. Chiar daca eram prieteni nu se discuta cand era vorba de indatoriri.
Iar lt. Gutu a trebuit sa vina inarmat inapoi cu soldatii "ca sa-i incurajeze" ce zici de asta? Mai trebuie sa amintesc ca pe locul unde era "aratarea" nimeni nu a gasit urme pe zapada? decat cele ale lui Radu Ion? Cred ca acesta e un amanunt care nu trebuie ignorat. Daca era o farsa soldatii nu vedeau urmele celor care se fofilau mascati pe acolo?... Cred ca trebuie sa tinem cont de aceste detalii care sunt f. importante.

Soldatii din acest caz nu prea respectau ordinele sergentului . Noaptea,,evadau'' si plecau sa bea sau sa traga cate o pedala daca aveau unde .
Lt. Gutu a venir inarmat deoarece 12 soldati i-au spus ca au vazut o creatura , probabil un animal salbatic , o fiara . Vroiai sa vina cu prastia?
La intrebarea cu urmele am mai raspuns odata . Soldatii le-au cercetat abia a doua zi . 
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: StarDust din 01 Decembrie 2007, 14:40:35
Sigur atmosfera cetoasa amplifica lumina tortei in toata valea, dar trebuia sa se urce cu torta in varful muntelui nu? ca daca era in zona cabanei, nu se poate sa nu fi fost vazut de ceilalti.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 01 Decembrie 2007, 14:49:06
Citat din: StarDust din  01 Decembrie 2007, 14:40:35
Sigur atmosfera cetoasa amplifica lumina tortei in toata valea, dar trebuia sa se urce cu torta in varful muntelui nu? ca daca era in zona cabanei, nu se poate sa nu fi fost vazut de ceilalti.

Uitandu-se pe fereastra cladirii unde dormea (este vorba de cladirea statiei terminus de telecabina), Roth Martin a vazut prin ceata foarte deasa o luminozitate roscata la circa 5-10 metri de el.

Asta inseamna ca acea lumina era in apropierea cabanei . Iar dupa modul cum se manifesta (lumina rosiatica , ce pierdea si crestea in intensitate, ca si cum ar fi oscilat) explicatia lui Radu Ion are acoperire .
Soldatii au crezut ca arde ceva. Si aveau dreptate: ardea torta aprinsa de sergent.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 01 Decembrie 2007, 14:56:16
Iata pozitia soldatului Dorr fata de pozitia 1 si 2 a "creaturii"...
Tinand cont de faptul ca soldatul iesise din dormitor iar becul era ori deasupra intrarii ori un pic lateral stanga...indiferent cum ar fi becul era in spatele soldatului dupa ce acesta iesise ca sa se indrepte inspre spalatorul din spatele cabanei, nu-i batea in fata sa il deranjeze ....plus ca era doar "la cativa metri de creatura"....chiar in conditii de ceata densa si tot putea observa natura "aratarii"....dar are circumstante atenuante tinand cont de gradul de cultura pe care il avea si probabil de cate paharele bause (?)....

Citat din: Kymosabe din  01 Decembrie 2007, 14:30:25
Urban ne putem da seama din schitele facute ca ,,umbra'' era intr-o pozitie in care nu putea fi luminata de becurile cabanei . In plus , in intuneric acele becuri nu cred ca lumineaza pe o raza mai mare de 10 m.

Conform schitei, soldatul Dorr se afla fata in fata cu creatura...tocmai ca in momentul cand Dorr a iesit pe usa si a luat-o in stanga spre spalator....creatura era luminata EXACT in fata.....Dorr putea foarte bine sa distinga ce anume era....daca era o patura sau daca era "altceva"....cred ca in momentul acela erau mai putin de 5-6 metri intre ei....nu 10
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: StarDust din 01 Decembrie 2007, 14:57:59
"Aceasta cuprindea tot campul vizual, parea a avea forma unui semicerc, dar lumina era relativ slaba, probabil datorita cetii, care era atat de deasa, incat nu se putea distinge solul, pietrele de pe jos sau configuratia terenului.
Aceasta lumina pierdea si crestea in intensitate, ca si cum ar fi oscilat sau ar fi fost produsul unei surse miscatoare.
Roth Martin afirma ca nu a perceput nici un fel de zgomot....fiind intuneric in camera si dorind sa observe fenomenul mai bine, el a deschis geamul si a scos capul afara, dar nu a putut vedea mai mult...nu si-a putut da seama daca sursa de lumina se afla pe sol sau deasupra capului si nici din ce directie venea...Nu s-a gandit sa se duca in spate, pe platforma telecabinei, de unde avea o vedere de ansamblu catre partea opusa geamului de la care-si facuse initial observatia....
Deci, nu stie daca in partea aceea – adica spre Valea Balii – exista aceiasi luminozitate.
Desi lumina persista inca, dupa circa zece minute Roth Martin s-a culcat din nou.....la randul lui, Cheta Victor avea sa-I declare mai tarziu lui Tischler Rudolf ca, desi el a iesit pe platforma (a telecabinei), nu a vazut nimic in plus, nu i s-a parut nimic suspect.

S-a luat in discutie ipoteza ca lumina observata ar fi putut proveni de la o lanterna de mana, aflata in posesia unui turist intarziat, care cauta cabana prin ceata deasa...
Dar, atat Roth Martin cat si Cheta Victor nu se aflau de numai cateva zile pe munte – ei lucrau la Balea Lac de mai bine de doi ani de zile.
Deci ar fi putut lesne face deosebirea intre lumina unei lanterne puternice si o alta care ar fi provenit de la eventuala incendiere a cabanei... (Sa nu uitam ca fusese observata, inca de la inceput, "o luminozitate roscata" care "cuprindea tot campul vizual".)
Pe de alta parte, e putin probabil ca un singur turist putea fi la acea ora tarzie pe drum.....iar daca ar fi fost doi sau mai multi turisti, acestia ar fi facut ceva galagie sau macar ar fi vorbit intre ei...or, era o liniste deplina in imprejurimi....
Iar poteca turistica nu se afla in directia telecabinei....
In fine, daca ar fi fost un automobil care s-ar fi deplasat pe drumul auto din imediata apropiere, zgomotul acestuia s-ar fi auzit in linistea noptii... "
-------------------------------------------
Atentie, avea forma de semicerc, si cuprindea tot campul vizual. Mai mult nu si-a putut da seama daca sursa luminii era pe sol sau in aer !!! Daca era torta aceasta se reflecta puternic pe zapada! si se vedea bine sursa luminii!
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 01 Decembrie 2007, 15:05:47
Citat din: Urban din  01 Decembrie 2007, 14:56:16
Iata pozitia soldatului Dorr fata de pozitia 1 si 2 a "creaturii"...
Tinand cont de faptul ca soldatul iesise din dormitor iar becul era ori deasupra intrarii ori un pic lateral stanga...indiferent cum ar fi becul era in spatele soldatului dupa ce acesta iesise ca sa se indrepte inspre spalatorul din spatele cabanei, nu-i batea in fata sa il deranjeze ....plus ca era doar "la cativa metri de creatura"....chiar in conditii de ceata densa si tot putea observa natura "aratarii"....dar are circumstante atenuante tinand cont de gradul de cultura pe care il avea si probabil de cate paharele bause (?)....

Era intuneric si ceata, dar becul de deasupra usii dormitorului meu ardea.....cand am iesit din camera, am observat la o distanta de circa 6-8 metri de mine, in dreptul geamului de la camera gradatilor, pe trotuar, la circa 1-1,5 metri departare de zid (sau poate chiar pe scarile de acces pe trotuar), o silueta intunecata, neagra, care se distingea clar de imprejurimi.(vezi schita de la figura 3, pozitia 1).

Soldatul a vazut o silueta intunecata neagra , asta insemna ca a vazut ceva in intuneric .
Deci lumina becului nu ajungea pana la ,,umbra''.


Peste vreo cinci minute, am iesit din nou, pentru ca imi era sete...am observat din nou silueta, dar de aceasta data era lipita de geam (pozitia 2)

Din nou vede doar o silueta neagra in intuneric .
Daca aceasta ,,umbra'' ar fi fost vazuta de aproape , la lumina becului , cu siguranta soldatii ar fi dat mai multe detalii .


Citat din: StarDust din  01 Decembrie 2007, 14:57:59
"Aceasta cuprindea tot campul vizual, parea a avea forma unui semicerc, dar lumina era relativ slaba, probabil datorita cetii, care era atat de deasa, incat nu se putea distinge solul, pietrele de pe jos sau configuratia terenului.
Aceasta lumina pierdea si crestea in intensitate, ca si cum ar fi oscilat sau ar fi fost produsul unei surse miscatoare.
Roth Martin afirma ca nu a perceput nici un fel de zgomot....fiind intuneric in camera si dorind sa observe fenomenul mai bine, el a deschis geamul si a scos capul afara, dar nu a putut vedea mai mult...nu si-a putut da seama daca sursa de lumina se afla pe sol sau deasupra capului si nici din ce directie venea...Nu s-a gandit sa se duca in spate, pe platforma telecabinei, de unde avea o vedere de ansamblu catre partea opusa geamului de la care-si facuse initial observatia....
Deci, nu stie daca in partea aceea – adica spre Valea Balii – exista aceiasi luminozitate.
Desi lumina persista inca, dupa circa zece minute Roth Martin s-a culcat din nou.....la randul lui, Cheta Victor avea sa-I declare mai tarziu lui Tischler Rudolf ca, desi el a iesit pe platforma (a telecabinei), nu a vazut nimic in plus, nu i s-a parut nimic suspect.

S-a luat in discutie ipoteza ca lumina observata ar fi putut proveni de la o lanterna de mana, aflata in posesia unui turist intarziat, care cauta cabana prin ceata deasa...
Dar, atat Roth Martin cat si Cheta Victor nu se aflau de numai cateva zile pe munte – ei lucrau la Balea Lac de mai bine de doi ani de zile.
Deci ar fi putut lesne face deosebirea intre lumina unei lanterne puternice si o alta care ar fi provenit de la eventuala incendiere a cabanei... (Sa nu uitam ca fusese observata, inca de la inceput, "o luminozitate roscata" care "cuprindea tot campul vizual".)
Pe de alta parte, e putin probabil ca un singur turist putea fi la acea ora tarzie pe drum.....iar daca ar fi fost doi sau mai multi turisti, acestia ar fi facut ceva galagie sau macar ar fi vorbit intre ei...or, era o liniste deplina in imprejurimi....
Iar poteca turistica nu se afla in directia telecabinei....
In fine, daca ar fi fost un automobil care s-ar fi deplasat pe drumul auto din imediata apropiere, zgomotul acestuia s-ar fi auzit in linistea noptii... "
-------------------------------------------
Atentie, avea forma de semicerc, si cuprindea tot campul vizual. Mai mult nu si-a putut da seama daca sursa luminii era pe sol sau in aer !!! Daca era torta aceasta se reflecta puternic pe zapada! si se vedea bine sursa luminii!

Normal ca acea lumina cuprindea tot campul vizual a celui care o privea devreme ce sursa de lumina se afla la  5-10 metri de el.

Daca era ceata, cum sa-ti dai seama care era pozitia exacta si sursa acelei lumini ?
Iar cand spun ca era ceata insemna ca nu vedeai citez ,,pietrele de pe jos'' .
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: StarDust din 01 Decembrie 2007, 15:28:23
Kymosabe, chiar daca era ceata, in zona sursei de lumina aceasta se vedea mai concentrata, si din acel loc radia lumina, mai ales cu zapada care o reflecta de jos in sus, asta presupunand ca sursa era la nivelul solului, deci o torta tinuta de un om.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 01 Decembrie 2007, 15:38:29
Uite o schita sumara...
Eu consider ca datorita luminii provenite de la bec soldatul Dorr putea sa vada aproape perfect ceea ce era in fata lui...doar daca nu era ceata sa vezi la un metru in fata ta.

Citat din: Kymosabe din  01 Decembrie 2007, 15:05:47
...Era intuneric si ceata, dar becul de deasupra usii dormitorului meu ardea.....cand am iesit din camera, am observat la o distanta de circa 6-8 metri de mine, in dreptul geamului de la camera...

...deci becul ardea...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: StarDust din 01 Decembrie 2007, 15:52:47
In legatura cu lumina de la bec e discutabil, fiind zapada, aceasta amplifica zona de viziblitate datorita reflexiei puternice, chestia e ca nu se stie cat de groasa era ceata in acel moment, doar aceasta putea atenua lumina becului si sa faca sa nu se vada detalii la acea silueta...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: StarDust din 01 Decembrie 2007, 16:06:17
Dar e clar, ca daca silueta era in zona scarilor, era in raza de actiune a luminii becului, poate doar din cauza cetii nu se vedea bine.
Numai sa nu se fi speriat (Dorr) de umbra lui proiectata de becul din spate pe ceata... (glumesc)  :-D (acest fapt e infirmat de evenimentele ulterioare).
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Shadowman din 01 Decembrie 2007, 16:31:40
Citat din: Urban din  01 Decembrie 2007, 14:12:46
Inca una:
In schitele cazului, apar cele doua becuri aprinse....nimeni nu a specificat ca ele au fost stinse pe durata "farsei"....chiar Turcu preciza la un moment dat ca nimeni nu a pomenit ceva de treaba asta, or in conditiile in care noaptea era fara luna, adica intuneric bezna, dar becurile totusi aprinse...imi vine greu sa cred ca totusi nu se putea distinge forma "mogaldetei" sau natura texturii, "in cazul nostru patura cazona"....

Intradevar,doua nopti fara luna...Pe 23.09.1978 luna rasarea dupa ora 23...Iar pe 24.09.1978 ,in jurul orei 22,nu era vizibila...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Shadowman din 01 Decembrie 2007, 17:22:06
Citat din: Urban din  28 Noiembrie 2007, 21:47:09
[

   Scrisoarea din 28 septembrie 1993  (Radu Ion catre Calin Turcu)

Domnule Calin Turcu
Va rog sa ma scuzati ca nu v-am scris pana acum, dar am avut motive intemeiate sa nu va raspund.
Dupa ce am primit coletul postal, mi-am dat seama ca ati fost sincer cu mine si nu sunteti de la Securitate...Deci acum am incredere in dvs. si va pot spune adevarul, pe care nu il stiu decat eu si inca un caporal despre care vad ca nimeni nu stie nimic despre el.
Totul a fost o inscenare pusa la cale de mine si caporalul respectiv, care nu-i mai stiu numele si cu care am jurat ca, orice s-ar intampla, sa nu spunem nimic.
Va dati seama ce consecinte am fi avut daca s-ar fi aflat.
Soldatii nu stiu nimic...Ei au trait evenimentele asa cum le-am relatat.
Atunci cand ati venit la Craiova, daca nu ati fi inventat povestea cu disparitia d-voastra cred ca v-as fi spus adevarul.
Nu am crezut nici o clipa ca veti publica ceva.
Imi pare foarte rau ca v-am dezamagit, dar simteam nevoia sa va spun adevarul, adevar pe care nu il stie nimeni, nici chiar sotia mea.
Ea cunoaste varianta pe care o stiati dvs....Atunci cand a venit colegul dvs. M.T la Catane si a vorbit cu taica-meu, se afla acolo si finul nostru de la Petrosani...Nu stiu de ce, dar acesta, ca sa-si dea importanta, i-a spus lui taica-meu ca il cunoaste si ca este de la securitate...Imediat am primit telefon la Craiova si de aceea nu m-a gasit M.T.
Deci tot timpul eu m-am ascuns sa nu mi se ia declaratie, atat in armata cat si dupa ce m-am lasat la vatra.


Aceasta a fost prima scrisoare.............


Asta chiar ca e de "cascadorii risului"...! :lol: Ori de risul curcilor...
Se ascundea de  Securitate...!  :lol: Om cu servici,familie,adresa,buletin,vecini,neamuri...Nu l-a gasit "Securitatea" deoarece s-a "ascuns" dupa ce a fost sunat la Craiova...S-a ascuns si-n armata si dupa ce s-a lasat la vatra...Probabil era James Bond  de-a reusit sa se ascunda atit de bine...!
Penibile "explicatii" ...!  :-(
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 01 Decembrie 2007, 17:29:35
"Evenimentele au debutat in seara zilei de sambata, 23 septembrie 1978, cand, in jurul orei 24.00, Roth Martin, in varsta de 24 de ani, este trezit din somn de colegul sau Cheta Victor, care era destul de agitat si sustinea, nicimai mult nici mai putin, ca "arde cabana Balea-Lac".
Uitandu-se pe fereastra cladirii unde dormea (este vorba de cladirea statiei terminus de telecabina), Roth Martin a vazut prin ceata foarte deasa o luminozitate roscata la circa 5-10 metri de el."

Iata o poza panoramica cu fosta locatie a cabanei cu dormitoarele militarilor....
Roth Martin afirma ca a vazut luminozitatea (probabil focul aprins de Radu Ion) la circa 5-10 metri de el sustinand apoi ca "arde cabana Balea Lac" ceea ce era imposibil....pentru ca indiferent daca era in statia terminus (unde sustine de altfel) sau in dormitorul soldatilor...distanta dintre statia terminus si cabana Balea Lac este de aproximativ 60-70 de metri....la fel si in cazul distantei dintre fostul dormitor al militarilor si Cabana Balea Lac....ori era beat prastie si nu mai aproxima bine, ori stia si el de "farsa"......

...si apropo....la ora 24.00 pe 23 septembrie 1978 Luna stralucea pe cerul noptii.....
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Shadowman din 01 Decembrie 2007, 18:39:23
Citat din: Urban din  01 Decembrie 2007, 17:29:35
"Evenimentele au debutat in seara zilei de sambata, 23 septembrie 1978, cand, in jurul orei 24.00, Roth Martin, in varsta de 24 de ani, este trezit din somn de colegul sau Cheta Victor, care era destul de agitat si sustinea, nicimai mult nici mai putin, ca "arde cabana Balea-Lac".
Uitandu-se pe fereastra cladirii unde dormea (este vorba de cladirea statiei terminus de telecabina), Roth Martin a vazut prin ceata foarte deasa o luminozitate roscata la circa 5-10 metri de el."

Iata o poza panoramica cu fosta locatie a cabanei cu dormitoarele militarilor....
Roth Martin afirma ca a vazut luminozitatea (probabil focul aprins de Radu Ion) la circa 5-10 metri de el sustinand apoi ca "arde cabana Balea Lac" ceea ce era imposibil....pentru ca indiferent daca era in statia terminus (unde sustine de altfel) sau in dormitorul soldatilor...distanta dintre statia terminus si cabana Balea Lac este de aproximativ 60-70 de metri....la fel si in cazul distantei dintre fostul dormitor al militarilor si Cabana Balea Lac....ori era beat prastie si nu mai aproxima bine, ori stia si el de "farsa"......

...si apropo....la ora 24.00 pe 23 septembrie 1978 Luna stralucea pe cerul noptii.....

Unde ai citit ca Roth Martin a sustinut ca " arde cabana Balea Lac "...?
Citez din primul tau mesaj pe topic( http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,1552.0.html ) :


"3.Roth Martin – Lacatus mecanic la telecabina.
4.Cheta Victor – Mecanic la telecabina.

12.Tischler Rudolf – Sef santier I.C.M.J.


Evenimentele au debutat in seara zilei de sambata, 23 septembrie 1978, cand, in jurul orei 24.00, Roth Martin, in varsta de 24 de ani, este trezit din somn de colegul sau Cheta Victor, care era destul de agitat si sustinea, nicimai mult nici mai putin, ca "arde cabana Balea-Lac".
Uitandu-se pe fereastra cladirii unde dormea (este vorba de cladirea statiei terminus de telecabina), Roth Martin a vazut prin ceata foarte deasa o luminozitate roscata la circa 5-10 metri de el.
Aceasta cuprindea tot campul vizual, parea a avea forma unui semicerc, dar lumina era relativ slaba, probabil datorita cetii, care era atat de deasa, incat nu se putea distinge solul, pietrele de pe jos sau configuratia terenului.
Aceasta lumina pierdea si crestea in intensitate, ca si cum ar fi oscilat sau ar fi fost produsul unei surse miscatoare.

Roth Martin afirma ca nu a perceput nici un fel de zgomot....fiind intuneric in camera si dorind sa observe fenomenul mai bine, el a deschis geamul si a scos capul afara, dar nu a putut vedea mai mult...nu si-a putut da seama daca sursa de lumina se afla pe sol sau deasupra capului si nici din ce directie venea...Nu s-a gandit sa se duca in spate, pe platforma telecabinei, de unde avea o vedere de ansamblu catre partea opusa geamului de la care-si facuse initial observatia....
Deci, nu stie daca in partea aceea – adica spre Valea Balii – exista aceiasi luminozitate.
Desi lumina persista inca, dupa circa zece minute Roth Martin s-a culcat din nou.....la randul lui, Cheta Victor avea sa-I declare mai tarziu lui Tischler Rudolf ca, desi el a iesit pe platforma (a telecabinei), nu a vazut nimic in plus, nu i s-a parut nimic suspect.

S-a luat in discutie ipoteza ca lumina observata ar fi putut proveni de la o lanterna de mana, aflata in posesia unui turist intarziat, care cauta cabana prin ceata deasa...
Dar, atat Roth Martin cat si Cheta Victor nu se aflau de numai cateva zile pe munte – ei lucrau la Balea Lac de mai bine de doi ani de zile.
Deci ar fi putut lesne face deosebirea intre lumina unei lanterne puternice si o alta care ar fi provenit de la eventuala incendiere a cabanei... (Sa nu uitam ca fusese observata, inca de la inceput, "o luminozitate roscata" care "cuprindea tot campul vizual".)
Pe de alta parte, e putin probabil ca un singur turist putea fi la acea ora tarzie pe drum.....iar daca ar fi fost doi sau mai multi turisti, acestia ar fi facut ceva galagie sau macar ar fi vorbit intre ei...or, era o liniste deplina in imprejurimi....
Iar poteca turistica nu se afla in directia telecabinei.... "

Incheiat citatul...

Unde a sustinut  Roth Martin  ("sustinind apoi",te-am citat...) ca arde cabana...?
In privinta celor doi ,Roth Martin (lacatus mecanic la telecabina) si Cheta Victor (mecanic la telecabina) iti amintesc ca erau civili...!
  Presupunind ca Cheta Victor ,(cel care a afirmat ca arde cabana,nu Roth Martin !) ar fi fost sub influenta bauturilor alcoolice,noaptea ,in jurul orei 24,ce l-ar fi oprit sa spuna  "Da domne',am baut ceva,poate m-am inselat..." ? Crezi ca-i era
frica de fostul decret 400...? Cu bautura la locul de munca...? Era miezul noptii,presupun ca era in timpul liber,nu muncea
la miezul noptii la telecabina...!
    Citez : "Desi lumina persista inca, dupa circa zece minute Roth Martin s-a culcat din nou.....la randul lui, Cheta Victor avea sa-I declare mai tarziu lui Tischler Rudolf ca, desi el a iesit pe platforma (a telecabinei), nu a vazut nimic in plus, nu i s-a parut nimic suspect "
   Aici nu mai inteleg: Cheta Victor il trezeste pe Roth Martin,ii spune ca arde cabana Balea Lac iar mai tirziu ii declara sefului de santier ca n-a vazut nimic suspect... :-P

In privinta Lunii  :Da ,rasarise ,dar nu cred ca putea fi vazuta din acel loc...Inaltimea deasupra orizontului era mica...
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Urban din 01 Decembrie 2007, 18:46:39
Pardon...Cheta Victor a sustinut ca arde cabana si Roth Martin ca a vazut luminozitatea la 5 metri de el....
Acum mi-am dat seama de confuzie insa asta nu schimba cu nimic datele distantelor.... :ufo:

Da, si e ciudat ca Cheta Victor are declaratiile in contradictoriu....
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 01 Decembrie 2007, 19:04:36
Citat din: Shadowman din  01 Decembrie 2007, 17:22:06
Asta chiar ca e de "cascadorii risului"...! :lol: Ori de risul curcilor...
Se ascundea de  Securitate...!  :lol: Om cu servici,familie,adresa,buletin,vecini,neamuri...Nu l-a gasit "Securitatea" deoarece s-a "ascuns" dupa ce a fost sunat la Craiova...S-a ascuns si-n armata si dupa ce s-a lasat la vatra...Probabil era James Bond  de-a reusit sa se ascunda atit de bine...!
Penibile "explicatii" ...!  :-(

Dupa acele evenimente nu Securitatea era cea care il ,,hartuia'' ci presa , cercetatorii particulari , care credeau ca investigheaza o  intalnire de gradul 3 .
De fapt cazul a fost inchis de armata care a spus ca sergentul a fost lovit de un arc electric (parca..).
Radu Ion se temea ca nu cumva Securitatea sa afle  (probabil de la complicele lui) ca acea intamplare a fost o farsa .Pana in 89 el a trait cu teama ca oricand se putea afla ceea ce a facut.


Citat din: Urban din  01 Decembrie 2007, 17:29:35

Iata o poza panoramica cu fosta locatie a cabanei cu dormitoarele militarilor....
Roth Martin afirma ca a vazut luminozitatea (probabil focul aprins de Radu Ion) la circa 5-10 metri de el sustinand apoi ca "arde cabana Balea Lac" ceea ce era imposibil....pentru ca indiferent daca era in statia terminus (unde sustine de altfel) sau in dormitorul soldatilor...distanta dintre statia terminus si cabana Balea Lac este de aproximativ 60-70 de metri....la fel si in cazul distantei dintre fostul dormitor al militarilor si Cabana Balea Lac....ori era beat prastie si nu mai aproxima bine, ori stia si el de "farsa"......

...si apropo....la ora 24.00 pe 23 septembrie 1978 Luna stralucea pe cerul noptii.....

Urban , soldatul a vazut o lumina rosiatica in ceata , oscilatorie , iar primul lui gand a fost ca arde ceva in aceea directie . Stiind ca intr-acolo nu se afla decat cabana Balea Lac a dedus logic  ca a luat foc aceasta cabana . Insa totul a fost o impresie de moment , deoarece dupa o analiza simpla si-a dat seama ca lumina e prea aproape si a exclus aceasta varianta .




Toate momentele cheie ale intamplarii il au in prim plan pe sergentul Radu Ion :
- Radu Ion este primul care vede ,,creatura'' , pe care o numeste ,,drac''.
- Radu Ion este cel care le atrage atentia si celorlalti soldati , aratand in directia ei;
- Radu Ion este singurul care are curajul sa se apropie de ea (cel mai viteaz dintre soldati , cutitarul Turcitul , fuge imediat in cabana atunci cand o vede prima data) .
- Radu Ion ramane impreuna cu Vintan  la cabana desi toti ceilalti pleaca .

Radu Ion a controlat si ,,manipulat'' intreaga poveste .

Finalul povestii este la fel de ciudat.
De ce nu a plecat si sergentul Radu Ion impreuna cu cei 12 soldati? El avea toate motivele , deoarece el a avut cel mai mult de suferit.
Nu este ciudat comportamentul lui de a doua zi ? Dupa un astfel de episod nu era normal ca sergentul sa fie socat?
Ramane la cabana desi , cu o noapte in urma , il privise pentru cateva secunde pe Diavol in ochi.
In urmatoare noapte, cand  sergentul si caporalul Vintan au ramas singuri la cabana, de ce nu s-a mai intamplat nimic? 
Nu e suspect faptul ca intreaga poveste a avut loc l-a sfarsitul saptamanii (in weekend) , cand soldatii , probabil, aveau un program mai lejer ?


"Faima" celor intamplate sus in munti, se intinsese deja in tara...Se vorbise despre
evenimente in public, la Sibiu, cu prilejul unor simpozionae stiintifice.
Un grup mixt de cercetatori particulari din orasele Sibiu si Bucuresti s-au deplasat la Balea Lac cu masinile, de patru ori, in luna imediat urmatoare.
Pe un singur om nu l-au putut gasi niciodata, pe sergentul Radu Ion, protagonistul principal al evenimentelor de atunci.Prima oara se afla in permisie, a doua oara era tot in permisie, a treia oara era plecat in sat sa ridice un colet de la oficiul postal, iar a patra oara ...fiind deja lasat la vatra.


Sa inteleg ca Securitatea i-a lasat pe cei 12 soldati sa  povesteasca cele intamplate  dar pe Radu Ion nu?
Adevarul e ca nu i-a interzis nimeni lui Radu Ion sa povesteasca ce s-a intamplat atunci . El a evitat sa vorbeasca de teama sa nu se descopere ca totul a fost o farsa .
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: StarDust din 01 Decembrie 2007, 19:29:25
Da, dupa revolutie sunt convins ca securitatea (sau SRI) nu mai avea nimic de a face cu cazul asta. Totusi, Radu Ion nu avea nimic de suferit daca afirma de prima data (dupa revolutie) ca totul a fost o farsa... Toata lumea il lasa in pace, atat presa cat si anchetatorii... Care ar fi fost problema??? Eu cel putin asa vad lucrurile. Inca odata, eu mi-am expus aici ideile si sunt convis ca acest caz nu e tocmai o farsa... Kymosabe sustine ca e, e dreptul lui. Dar nici eu si sunt convins ca nici el nu ne putem argumenta 100% parerile. Eu consider incheiat subiectul, eventual mai astept si alte pareri. Va salut!
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Shadowman din 01 Decembrie 2007, 19:55:24
Citat din: StarDust din  01 Decembrie 2007, 19:29:25
Inca odata, eu mi-am expus aici ideile si sunt convis ca acest caz nu e tocmai o farsa... Kymosabe sustine ca e, e dreptul lui. Dar nici eu si sunt convins ca nici el nu ne putem argumenta 100% parerile. Eu consider incheiat subiectul, eventual mai astept si alte pareri. Va salut!

  Sunt de aceeasi parere...
  Cazul Balea Lac n-a avut in prim plan un OZN...Ci o aparitie...
  A fost mediatizat prin carti ,prin presa,la televiziune...
Se mediatizeaza ,la greu,cazuri d-astea discutabile : un posibil lighean fotografiat in padurea Baciu,o posibila gluma facuta unor racani la Balea Lac,niste gauri facute cu tevi in pamint,un politist care a vazut omuleti verzi la Certesti si care ,probabil,era sub influenta alcoolului,o papusa gonflabila care pluteste pe cimp si zic taranii ca e extraterestru...Cazuri d-astea,cu iz de caterinca...Sa faca lumea misto si sa inteleaga ca totul e normal,ca nu exista mistere,sunt doar farse ori vedenii "regizate" cu maiestrie... De care nu trebuie sa se teama...Ori sa-si bata prea mult capul cu ele...
Sunt plictisit de mediatizarile astea...
Alti actori ,aceeasi piesa,alti actori aceeasi masca...
Spectatorii sunt altii...! :-D
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: Kymosabe din 01 Decembrie 2007, 21:10:31
In incheiere , concluzia finala e ca acest caz este unul discutabil , care ridica mari semne de intrebare .
Corect ar fi ca cei, care fac referire la el in carti sau la TV , sa aminteasca  macar intr-o fraza ,posibilitatea falsului.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Tur
Scris de: StarDust din 01 Decembrie 2007, 21:44:33
Absolut corect Kymosabe, nici eu nu elimin complet posibilitatea farsei, chiar daca consider ca acest caz are mari sanse sa fie real. A fost o vreme cand am rasucit pe toate fetele acest caz pentru ca m-a interesat, si am incercat cat de realist am putut sa examinez posibilitatea ca acest caz sa fie o farsa... Salutari.
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: spooky din 13 Februarie 2008, 18:24:44
@Urban

Cabenele militarilor, cele temporare, nu erau cele indicate de tine, erau undeva mai in dreapta, cam pe unde e casa aia arsa si abandonata din dreapta
Titlu: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: caterinas2 din 04 Martie 2008, 22:31:24
Acum am citit tot ce s-a scris. Am observat un lucru: caporal Nica nu poate fi caporal Vintan Ioan? Stiti voi: Ioan-Ionica-Nica.
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: the scout din 03 Octombrie 2011, 16:49:02
Salutare tuturor,

Regret ca "redeschid" un topic la care nu s-a mai scris de-atata timp (si la care nu s-a mai intamplat nimic din 1978)... dar nu pot rezista sa nu adaug cateva lucruri care nu au fost remarcate de ceilalti.

Inca de la inceput, de cand am citit materialele expuse de Urban, nenumarate elemente mi s-au parut suspecte:

1. Infatisarea entitatii este suspecta pentru o creatura evoluata tehnologic (cum se presupune ca ar fi fost o chestie capabila sa patrunda neobservata in interiorul unei Romanii comuniste, venind eventual de pe o alta planeta...). Coarne si gheare... mai ales gheare - de ce sa nu si le fi taiat...? Imi pare a nu avea prea multe in comun cu o specie de fiinte avansate; in schimb, are prea multe in comun cu folclorul popular de la noi.

2. Miscarea entitatii, descrisa ca "a astronautilor pe luna", este si ea suspecta. De ce s-ar misca o fiinta in felul acesta in campul magnetic terestru?!?! Ca fenomen fizic este greu de conceput. In plus, un intrus, daca a riscat sa iasa in mijlocul oamenilor, ar fi trebuit sa se asigure ca e foarte agil pentru a nu fi prins... Dar conform relatarior el fugea "ca un scafandru prin noroi".

3. Relatarile celor audiati se pupa intre ele, dar numai pana la un punct... De aici, am tras concluzia ca oamenii nu mint, dar nici nu sunt prea siguri de ceea ce au vazut (probabil ca factorul subiectiv altereaza cumva interpretarea fiecaruia asupra evenimentelor, dar o altereaza atat de tare incat concluzionez ca unele lucruri au fost prea vag observate pentru a putea fi calificate in vreun fel). Daca sergentul descrie entitatea "CA UN TUB GROS DE METAL CU UN DIAMETRU DE 50 cm MAXIMUM, fara alte particularitati:...cap, picioare, brate sau antene", ceilalti o descrisesera clar ca pe o fiinta umanoida careia i-au vazut coarnele, ghearele si mersul (sau alergatul) anevoios "ca al unui astronaut pe luna". Parca ceva nu se leaga... Tind sa il cred pe sergent (pentru ca el a vazut-o cel mai de aproape)... dar cum sa fi confundat ceilalti un cilindru de metal cu o chestie care alearga omeneste si are coarne si gheare?!?!! Apoi relatarile lor ("nu era nici om, nici animal") arata clar ca omul si animalul se apropiau cel mai mult de infatisarea entitatii dintre toate lucrurile cunoscute de ei...

4. Atitudinea sergentului in fata unei situatii neprevazute este nenaturala. Spun asta in contextul in care eu insumi am bantuit de multe ori noaptea prin paduri si am fost subiectul unor intalniri de gradul 3 (nu cu extraterestri, dar cu niste entitati pe care nu le-am putut identifica pe moment). Cand stii ca afara, in noapte bantuie o fiinta a carei natura si intentii nu le cunosti, "groasa" si "inalta de 2 - 2.5 m", nu te duci la ea sa o lovesti cu batul! In mod normal, tinzi sa o observi, iar daca ai un bat, instinctual il vei interpune intre tine si entitate, cu varful spre ea, pentru a-ti asigura un minim de distanta in cazul in care te ataca... Chiar daca ar fi fost un urs (fiinta cunoscuta protagonistilor si care rareori ajunge la 2.5 m cand se ridica), tot nu te-ai fi dus sa-i dai cu batul... Si totusi, sergentul s-a dus si A RIDICAT BATUL DEASUPRA CAPULUI (instinctul de conservare te impiedica sa faci asta intr-o situatie inspaimantatoare, pentru ca te descoperi).

5. Nici o tentativa de a lumina "intrusul" nu a fost relatata. Nici o bricheta aprinsa, nici un chibrit, nimic! Desi, din relatarile ulterioare rezulta ca aveau posibilitatea de a-si face tortze de motorina. Totusi, entitatea a fost vazuta numai in umbra si in intuneric, iar nimeni nu a incercat sa o lumineze in vreun fel. Sergentul a condus "atacul"... dar a preferat sa ia un bat in loc de o torta si a preferat sa se duca hotarat si grabit sa loveasca creatura (desi tot el sustine ca i-a fost teribil de frica) in loc sa organizeze o apropiere lenta, treptata si graduala. E cu atat mai suspect cu cat avem de-a face cu un subofiter militar care avea la dispozitie personal militar. Pentru ce atata graba in abordarea acelui "atac" organizat spontan...?

6. Inaltimea variabila a "entitatii", desi pare a fi vorba despre una si aceeasi entitate observata de-a lungul intregii seri. La un moment dat este relatata o inaltime de 2.50 m, apoi de 1.90 - 2 m, iar apoi sergentul isi aminteste, de cand s-a apropiat de entitate ca ar fi fost "doar cu ceva mai inalta decat el". Acest "doar" in exprimare ne sugereaza ca sergentul era cu mult mai mic decat inaltimile vehiculate anterior de ceilalti - 1.90-2.00 m. Cam mare marja de variatie... Noi ce sa credem?

7. Acel "Seargeand Seargeand" auzit doar de cei doi martori dupa ce s-au baricadat in camera cu obloanele trase este o treaba extrem de suspecta. De ce ar fi strigat o entitate extraterestra aceste cuvinte in acel context...?

8. Vopseaua era zgariata in forma de cruce pe obloane (lucru observat a doua zi). De ce ar fi zgariat acea entitate obloanele, cand e clar ca putea sa le deschida?!!? (doar le deschisese ceva mai devreme si asta inseamna ca ar fi putut sa le mai deschida odata si sa ajunga la cei baricadati). In plus, zgarieturile in forma de cruce.... pentru mine nu seamana a gheare...

Recunosc ca nu m-am gandit deloc la ipoteza unei inscenari pana cand au aparut acele scrisori "bomba" de la sergent. Acestea m-au luminat brusc si din momentul in care am citit cea de-a doua scrisoare, toate au inceput sa se lege in mintea mea si sa aiba sens.

Iata mai jos interpretarea mea :

- Sergentul a aprins o torta de motorina pentru a atrage atentia spre afara (vroia sa ii faca pe ceilalti sa iasa din camere). Este surprins de lumina tortei - mai puternica decat se astepta - asa ca o stinge brusc in zapada pentru a nu fi observat cu ea in mana. Telecabinierul mai vazuse (dar rar) efectul luminos al unei torte de motorina aprinse in noapte si (probabil pentru ca nu vazuse niciodata persoana cu torta) nu stia de la ce vine acel gen de lumina. In incercarea de a-si gasi o explicatie pentru sine (curiozitate), le relateaza acest lucru anchetatorilor.

- Infatisarea "vizitatorului" este, evident, fabricata. Mintea celor doi care au pus la cale farsa a creat un personaj inzestrat cu un potential cat mai mare de a speria. Asta explica de ce coarne si gheare. S-a incercat chiar sa se induca asocierea cu anumite simboluri religioaze pentru a crea senzatia ca ceva "necurat" se intampla. Asa se explica acele zgarieturi in forma de cruce descoperite a doua zi pe obloanele geamurilor. La fel se explica si faptul ca sergentul l-a numit pe intrus "drac" in prezenta soldatilor.

- Dupa baricadarea protagonistilor nostri in camere, complicele a stat de vorba cu sergentul pentru a-l intreba cum au reactionat oamenii si ce sa faca in continuare. Evident, acestia doi au vorbit afara, in soapta. Acel vag "sergeand, sergeand" auzit de cei doi martori din interior, cu obloanele geamurilor inchise, cam asta imi spune mie: ca cineva il striga pe sergent in soapta. Ceilalti nu au auzit pentru ca mintea lor era mai putin focalizata pe ce se intampla afara decat a celor doi care tocmai o patisera. Zgarierea cu zgomot a obloanelor avea rolul de a-i asigura pe cei doi farseori ca victimele farsei nu vor avea curajul sa deschida geamurile in acest rastimp.

- Alergarea greoaie si balanganita de pe un picior pe altul a entitatii nu are nimic de-a face cu vreo atitudine voluntara a persoanei implicate. Este alergarea normala cu o patura in cap (sau pe umeri) care ajunge pana la pamant. Cunosc paturile de campanie de pe vremuri (am avut una si acasa). Sunt grele, dintr-o tesatura batuta de lana. Cand ai pe umeri sau pe cap una de-asta care atarna pana in pamant, te inclini in fata, astepti ca patura sa atarne vertical in fata ta si apoi pui pasul in pamant cu mare grija sa nu te impleticesti in ea. Altfel risti sa calci pe ea si sa te impiedici. Aceasta patura, relatata de sergent in acea scrisoare dupa multi ani explica acel mers "ca de astronaut" al entitatii. Caporalul se straduia sa nu se impiedice. De altfel, este posibil ca patura usor tarata sa-i fi sters si urmele.

- Declaratia sergentului, neconcordanta cu a celorlalti, referitor la infatisarea entitatii se explica din plin prin prisma fricii celui care a inscenat o farsa scapata de sub control. El a descris entitatea ca pe "UN TUB GROS DE METAL", doar cu putin mai inalt decat el. Prin inaltimea relatata de el, a incercat sa se apropie de inaltimea reala a caporalului travestit, pentru a da credibilitate relatarii (gandind ca semnalmentele reale ar putea sa iasa la iveala). Apoi incearca sa scoata din atentia anchetatorilor posibilitatea ca acea entitate sa fi fost om (de aceea il descrie ca pe un obiect lipsit de viata). Asta explica totul. In rest, a confirmat spusele celorlalti, pentru ca fiind mai multe relatari identice sa devina mai credibile.

- Dupa estimarea mea, Inaltimea reala a entitatii a fost de 1.78 - 1.80 m. Estimarile gresite ale martorilor, in opinia mea, nu au avut de-a face cu frica, ci au fost cauzate de o iluzie optica foarte cunoscuta mie. Fiind toata viata obsedat de inaltimile celorlalti, mi-am format, in timp, capacitatea de a estima aproape exact inaltimile oamenilor pe care ii vad. Aceasta capacitate imi este adesea pacalita de persoanele care au o vestimentatie omogena (un vesmant de culoare omogena care atarna de la umeri pana aproape de pamant). De exemplu medicii care poarta halate albe ce le ajung pana sub genunchi, calugarii etc., daca ii privesc de la mai mult de 5 metri distanta imi par intotdeauna substantial mai inalti decat sunt de fapt. Un om purtand o patura pe umeri creeaza acelasi efect vizual. Dar eu cred ca patura o purta pe cap, pentru a-si ascunde forma capului si a gatului (deci iluzia a fost si mai accentuata). Apoi sa analizam putin observatiile...
La prima vedere, entitatea a fost vazuta pe ceata, stand langa cisterna cu motorina si fiind mai inalta decat aceasta. Cu siguranta aceasta observare a fost facuta in teren accidentat (dupa cum relateaza si martorii), unde s-a intamplat unul din urmatoarele lucruri posibile:
1) entitatea cu patura pe umeri statea mai sus decat cisterna (mai sus pe panta, ori urcata pe un mic obstacol), iar umbra se continua mai jos dand impresia ca picioarele stau pe sol in dreptul cisternei
2) observatorii se aflau mai jos decat cisterna, iar entitatea era pe acelasi nivel cu cisterna, dar mai aproape de ei; din unghiul privirii, umerii si capul pareau a fi mai sus decat cisterna;
3) observatorii se aflau mai sus decat cisterna, iar entitatea era pe acelasi nivel cu cisterna, dar usor mai departe decat aceasta; din unghiul privit, capul si umerii pareau a fi mai sus decat marginea de sus a cisternei.
La a doua vedere, entitatea a fost vazuta pe teren plan, observatorii fiind la acelasi nivel cu ea. In acest caz, iluzia optica descrisa mai sus, cauzata de patura, le-a dat o inaltime de 1.90 - 2.00 metri (ceea ce imi suna foarte cunoscut). In acest caz, am dedus ca persoana invaluita in patura avea real aproximativ 1.80 metri sau usor sub.
La a treia vedere, avem estimarea sergentului, de la o distanta de un metru de entitate, acesta confirmand banuiala mea - si anume ca avea inaltimea unui om care nu depaseste cu mult media.

- Peste ani de zile, sergentul se hotaraste sa ii spuna lui Turcu adevarul. Ii trimite acestuia o scrisoare in care isi anunta intentia de a spune adevarul si asteapta sa-i vada reactia. Scrisoarea este lasata putin in aer (nu spune prea multe) si nici nu o semneaza. Este un fel de momeala pentru a vedea daca este urmarit sau persecutat de cineva. Se vede clar ca este inca speriat de posibile repercursiuni ale dezvaluirilor, de aceea scrisoarea este facuta de asa natura incat sa ii poata nega autenticitatea daca va fi cazul. De aceea nu da nici numele caporalului care i-a fost complice. Evident ca nu l-a uitat (nu avea cum sa uite numele celui care i-a fost partas in cea mai mare isprava a vietii lui), dar ezita sa il mentioneze. Mai mult, spune explicit ca nu isi mai aminteste cum il cheama (isi fabrica o "dovada" ca nu mai stie cum il cheama pentru cazul in care scrisoarea ar fi fost turnata). In cea de-a doua scrisoare prezinta numele caporalului, sau - parerea mea personala - ii atribuie un nume fals, nestiind ca dl. Turcu detine deja lista completa cu personalul care se afla la cabana in acea noapte. In opinia mea este vorba despre acelasi caporal Vintan, care a ramas singur cu sergentul la cabana dupa plecarea celorlalti de a doua zi. Acestia au ales sa ramana, evident, pentru a-si sterge urmele (sa distruga sau sa ingroape bine masca folosita, tortza aprinsa si stinsa in zapada etc.) si pentru a se pune de acord ce sa declare fata de superiori. Pot aprecia ca foarte plauzibila aceasta ipoteza, intrucat si eu am participat cu mult timp in urma la farse de acest gen, de mai multe ori, atat ca faptas sau complice, cat si ca victima. Vazand aceste relatari din prisma omului care era sa o incurce de mai multe ori din cauza unor glume scapate de sub control, pot spune ca atitudinea sergentului de-a lungul relatarii se potriveste foarte bine cu aceasta ipoteza.


In concluzie, sunt de aceeasi parere cu Kymosabe, care, cred eu, a intuit bine.
Mi-as dori realmente ca domnul fost caporal Vintan Ioan sa mai traiasca si sa gaseasca la un moment dat acest topic. Sunt foarte curios sa aflu daca i-am estimat corect inaltimea.  :-)

Titlu: Re: Raspuns: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: the scout din 04 Octombrie 2011, 12:34:42
Citat din: caterinas2 din  04 Martie 2008, 22:31:24
Acum am citit tot ce s-a scris. Am observat un lucru: caporal Nica nu poate fi caporal Vintan Ioan? Stiti voi: Ioan-Ionica-Nica.

Ba da!
De fapt, eu sunt sigur ca este vorba de Vintan Ioan si ca cei  doi s-au incapatanat sa ramana la cabana, dupa ce au plecat ceilalti, numai pentru a avea timp sa stearga urmele farsei (cum am explicat in ultimul paragraf din postul de mai sus). Initial am crezut ca i-a atribuit un nume fals in scrisoare, dar e foarte posibil sa fi fost o porecla.
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: calator astral din 04 Octombrie 2011, 15:48:15
Scutule, ai venit acum pe rufon,ai postat doar doua mesaje pe un topic "mort", sa ne convingi ca "intimplarea" respectiva a fost "o farsa" si ca soldatii aia ingroziti au "delirat"...
Buna incercare...dar nu uita: esti pe RUFON.
Poate vei intelege rapid adevarata dimensiune a acestui democratic forum, pe care administratorii l-au proiectat dupa conceptul antic "Groapa cu lei".
Uite, eu unul nu contest efectele nefaste ale Fricii de necunoscut, poate ai dreptate,e posibil ca acei osteni traumatizati sa fi fost victimele unei "halucinatii colective", toate optiunile sint inca pe masa,de ce nu aceasta eventualitate....
Eu unul am o cu totul alta opinie si cred ca sint in asentimentul unei imense majoritati de rufonisti cind iti spun foarte clar:
Oamenii aia nu au visat absolut deloc : au vazut un....drac.
Un impielitzat in carne si oase ratacit p-acolo in goana lui nebuna dupa papica si Suflete,tot cu ochii dupa furat...
Dar nu un nobil Draconian Alb...nuuuu...
Un banal dracusor cu coarne si gheare,de 2m20 inaltime.
________________

(iti reconsideri pozitia fata de noi,colegii tai rufonisti?)
...sau poate esti sceptic si doresti sa dezvoltam acest dialog si sa ajungem la Retelele Hartmann, la Focarele Geo-Patogene din Carpati, la Malefic si demoni, poate si la mama lor Lilith....

Nu-mi raspunde,nu astept un "raspuns"...  8-)


Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: horia2008 din 04 Octombrie 2011, 16:18:24
Citat din: calator astral din  04 Octombrie 2011, 15:48:15
Scutule, ai venit acum pe rufon,ai postat doar doua mesaje pe un topic "mort", sa ne convingi ca "intimplarea" respectiva a fost "o farsa" si ca soldatii aia ingroziti au "delirat"...
Buna incercare...dar nu uita: esti pe RUFON.
Poate vei intelege rapid adevarata dimensiune a acestui democratic forum, pe care administratorii l-au proiectat dupa conceptul antic "Groapa cu lei".
Uite, eu unul nu contest efectele nefaste ale Fricii de necunoscut, poate ai dreptate,e posibil ca acei osteni traumatizati sa fi fost victimele unei "halucinatii colective", toate optiunile sint inca pe masa,de ce nu aceasta eventualitate....
Eu unul am o cu totul alta opinie si cred ca sint in asentimentul unei imense majoritati de rufonisti cind iti spun foarte clar:
Oamenii aia nu au visat absolut deloc : au vazut un....drac.
Un impielitzat in carne si oase ratacit p-acolo in goana lui nebuna dupa papica si Suflete,tot cu ochii dupa furat...
Dar nu un nobil Draconian Alb...nuuuu...
Un banal dracusor cu coarne si gheare,de 2m20 inaltime.
________________

(iti reconsideri pozitia fata de noi,colegii tai rufonisti?)
...sau poate esti sceptic si doresti sa dezvoltam acest dialog si sa ajungem la Retelele Hartmann, la Focarele Geo-Patogene din Carpati, la Malefic si demoni, poate si la mama lor Lilith....

Nu-mi raspunde,nu astept un "raspuns"...  8-)

Ti-ai gasit carne proaspata calator astral, la cine sa te-nfoi? il iei tare de la-nceput?
Colegul este the scout si nu scutu' (ca nici pe tine nu te-a facut nimeni inca calator cu pluta) si cred ca are dreptul la o opinie (cu care poti sa nu fii de acord, desigur) chiar daca nu e senior sa-l iei tu in balon, sa-l dadacesti si sa-i arati calea ta (care fie vorba intre noi, cred tot mai mult ca duce spre un loc cu gard inalt, zabrele la geamuri si multe halate....)
cat despre imensa majoritate a rufon-istilor, las-o sa se exprime, nu te erija tu, sa n-ai vreo imensa dezamagire....




Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: fiulploii din 04 Octombrie 2011, 16:25:44
scout = cercetas sau avion de recunoastere
the = articolul hotarat - si nu se refera la vreun articol de imbracaminte  :lol:

Citat din: calator astral din  04 Octombrie 2011, 15:48:15
Scutule, ai venit acum pe rufon,ai postat doar doua mesaje pe un topic "mort", sa ne convingi ca "intimplarea" respectiva a fost "o farsa" si ca soldatii aia ingroziti au "delirat"...
Buna incercare...dar nu uita: esti pe RUFON.
Poate vei intelege rapid adevarata dimensiune a acestui democratic forum, pe care administratorii l-au proiectat dupa conceptul antic "Groapa cu lei".
.....cred ca sint in asentimentul unei imense majoritati de rufonisti cind iti spun foarte clar:
Oamenii aia nu au visat absolut deloc : au vazut un....drac.
Un impielitzat in carne si oase ratacit p-acolo in goana lui nebuna dupa papica si Suflete,tot cu ochii dupa furat...
Dar nu un nobil Draconian Alb...nuuuu...
Un banal dracusor cu coarne si gheare,de 2m20 inaltime.
________________

(iti reconsideri pozitia fata de noi,colegii tai rufonisti?)...sau poate esti sceptic si doresti sa dezvoltam acest dialog si sa ajungem la Retelele Hartmann, la Focarele Geo-Patogene din Carpati, la Malefic si demoni, poate si la mama lor Lilith....

Nu-mi raspunde,nu astept un "raspuns"...  8-)




Iti raspund eu pentru ca sustii ca si tu esti in groapa cu lei  :evil:
Ce dovezi ai ca esti in asentimentul unei imense majoritati de rufonisti ?
Cine esti tu sa te iei de toti membrii noi care posteaza ? Te crezi la caprarie daca esti senior virtual ?
Tu inca nu ai inteles adevarata dimensiune a acestui forum democratic  :evil: deci nu mai pretinde de la altii ceva ce nu intelegi .
Cu ce drept ceri tu cuiva sa isi reconsidere pozitia ? Tu nici dupa o banare si alte avertismente nu iti reconsideri pozitia .
Si da, is tot timpul in urma ta .... :evil:
Nu te da rotund cu focarele geo-patogene  , cu malefic, demoni si alte cele ca poate o sa visezi pisici negre la noapte , in cel mai fericit caz .

Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: calator astral din 04 Octombrie 2011, 17:13:16
Aha...deci voi ajunge legat la "azilu cu zabrele" sau la noapte vine baubaul sa imi faca Doamne fereste mai stiu eu ce....mai baieti,puteti voi sa sacrificati la fiecare miez de noapte nu una ci o mie de mitze negre si sa le preparati "la ceaun" (btw nu ai spus ce "condimente" adaugi la retzeta aia,fiul ploii) tot degeaba, nu ma pot afecta,am io protectii mai tari,mai fiabile oricum decit himera voastra ca-l imblinziti voi pe dracu...treaba voastra,dar stiti ce va asteapta dincolo,sinteti majori si vaccinati.
Dar mi se filfiie mie de amenintarile tandemului infernal (la propriu) fiul ploii/horia2008...cine se mai uita-n gura lor?!...
Cu ei numai discut, am incercat in zadar, sint prea negativi,pusi numai pe rele,nu cred ca pot realiza sensul cuvintului Dialog decit dupa ce se exorcizeaza la Biserica, mai precis dupa o lectura soptita la ureche a Moliftelor Sfantului Vasile.
Deocamdata "altceva" se exprima prin ei,simpli stenodactilografi supusi unor imperative de tip "scriere automatica".
Soldatii au vazut un D R A C. :evil: :evil:
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: fiulploii din 04 Octombrie 2011, 17:25:14
Deci nu ai raspuns la intrebarile esentiale ci te legi de lucruri minore adica ceea ce pricepi.
Cat despre lectura soptita la ureche a moliftelor , hmmm asta ai facut cu reptilianca ? si ti-a ramas in subconstient ?
Bun, soldatii au vazut un drac E PAREREA TA  si atat .

Din partea mea sa stai neafectat 1.000 de ani , ce treaba am eu ? Eu am treaba cu lipsa de politete .
Nu ameninta nimeni la tine drag coleg coforumist , dimpotriva, place la tine  :lol: pen'ca u esti sarea si piperul, nu mai trebe condimente altele .
.......Restul e tacere  , sssss .... 8-)
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: horia2008 din 04 Octombrie 2011, 17:26:21
Citat din: calator astral din  04 Octombrie 2011, 17:13:16Deocamdata "altceva" se exprima prin ei,simpli stenodactilografi supusi unor imperative de tip "scriere automatica".
Soldatii au vazut un D R A C. :evil: :evil:

Desigur calatorule astral, tu le stii pe toate, restul sunt de vina ca au ceva cu tine

Dar ai citit macar inregul topic inainte sa te exprimi asa radical, sa nu zic habotnic, precum te agati de teoria ta? (ti-am mai zis - patologic); este o intreaga dezbatere sustinuta de cativa respectabili colegi... sau te-ai trezit tu vorbind si ai hotarat tu concluzia? :-o :-o

omul a citit si si-a expus opinia, te-ai trezit tu senior sa dai cu batu' ; asta-i nesimtire, sau vrei sa fi si fudul, ca nu-i destul... :|
daca ai ceva de zis la subiect, citeste mai intai si apoi exprimate coerent daca poti, ca tu ai inceput offtopic-ul... :fullmoon:


Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Nox din 04 Octombrie 2011, 19:36:16
Haideți să lăsăm remarcile la adresa persoanelor (e valabil pentru toți) și să ne rezumăm strict la subiect.
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: the scout din 06 Octombrie 2011, 12:56:22
Salut calatorule,

Tratezi prea superficial subiectul si nu pot sa nu iti remarc subiectivismul.
Iti doresti prea mult sa fi fost ceva paranormal acolo! Fii atent ca acest subiectivism extrem iti suprima orice vaga dorinta de a afla ADEVARUL.

Nu incerca sa desfiintezi niste argumente logice atacand persoana care le-a expus! Acest lucru nu face decat sa iti dovedeasca lipsa oricaror argumente de alt gen.

Cat priveste parerea mea despre subiect, ea se bazeaza pe argumente logice si acestea sunt expuse mai sus. Astept eventuale critici sau contrari ale argumentelor mele si sper pe aceasta cale sa descopar si daca mi-a scapat cate ceva. Dar vreau o analiza la obiect, nu un atac la persoana (desi aceasta "groapa cu lei" e un forum democratic, nu cred ca are ca scop dezvoltarea abilitatilor de a ne jigni reciproc).

Pentru mine, cazul Balea Lac, dupa citirea integrala (si de mai multe ori) a acestui topic, este o farsa scapata de sub control si nimic mai mult.

Nu am sustinut nici o clipa ca ar fi fost vorba despre o halucinatie colectiva! (Te rog sa mai citesti o data ca sa te convingi). Aceasta expresie a fost folosita de un alt user - iata citatul:
Citat din: Kymosabe din  30 Noiembrie 2007, 22:06:13
Coronita de lumini este singurul aspect al intamplarii pentru care nu am o explicatie sigura.
Ar fi una dar e cam trasa de par : halucinatie colectiva indusa de nivelul ridicat de adrenalina . :wink:
Pe romaneste soldatii au inceput sa vada stele verzi de frica  :lol:.
Si, pentru ca tot veni vorba, in opinia mea, acea coronita de lumini este, si ea, suspecta in context! (de ce ar decola o nava-spion, sau drona, intrusa, noaptea, cu luminile aprinse (si - mai ales - colorate!))?! Parerea mea (personala) este ca unii (sau mai precis unul) dintre martori, care mai auzise(ra) vag de OZN-uri la viata lui, a(u) inventat acest element in plus, in ideea de a veni cu un argument in plus in timpul anchetei. Cel care a inventat argumentul a povestit celorlalti ca a vazut coronita de lumini (poate erau chiar langa el cand le-a spus si pana cand au intors capul le-a zis ca a zburat), iar apoi toti cei care au prins povestioara asta au intins-o de la unul la altul cu titlu de observatie personala. Probabil cel care a inventat coronita de lumini simtea ca anchetatorii nu luau prea in serios ancheta si s-a gandit sa ii stimuleze sa creada ca acolo chiar s-a intamplat ceva. Este o reactie psihologica naturala - cand vrei sa fii ajutat intr-o problema iar interlocutorul nu te crede ca ai acea problema - apare inconstient tendinta de a exagera cu expunerea problemei.

Parerea mea este ca ancheta facuta a doua zi a fost superficiala si ca nu a existat un interes real de a ajunge la un rezultat. De aceea nu s-a aflat adevarul despre farsa in urma anchetei. Am o "vaga" idee despre cum se faceau anchetele la militie inainte de '89 (si cum se fac si astazi la politie) in cazul faptelor grave: Daca apare o neconcordanta in declaratiile a doi martori, se continua cu interogarea, in izolare, a fiecaruia dintre cei implicati, pana cand declaratiile incep sa aiba sens sau sa se apropie una de alta. Se fac presiuni, in izolare asupra fiecarui interogat, fara a fi lasat sa comunice cu ceilalti in acest timp. Necomunicand intre ei, daca la un moment dat ajung sa declare lucruri similare, e clar ca acele lucruri reprezinta adevarul pe care l-au trait impreuna. Astazi legislatia pune multe piedici, dar pe vremuri nu existau aceste piedici legale. Si totusi, in ancheta de la Balea Lac, desi declaratiile sergentului difera de ale celorlalti de la un punct incolo, nu s-a straduit nimeni sa vada daca cineva minte...
Asa cum a mai remarcat cineva, nu s-au facut (sau nu s-au pastrat) poze cu acele zgarieturi de pe obloane. As mai adauga si ca nu s-au recoltat amprente de pe vreun obiect (acest lucru nu ar fi spus nimic daca totul ar fi fost o farsa, dar ne spune noua acum ca ancheta a fost superficiala). Nu s-a dat zapada la o parte cu o perie usoara pentru a se verifica daca au existat urme care sa fi fost acoperite recent. Nu se mentioneaza sa se fi adus caini ai militiei la fata locului. Toata ancheta pare sa fi constat in niste audieri ale martorilor, dupa care probabil au concluzionat ca s-au speriat degeaba si au lasat balta cazul. Doar anchetatorii particulari au continuat cate ceva... Dar acestia nu au avut niciodata accesul la probe pe care l-a avut armata in ancheta de a doua zi.

PS: Ii multumesc lui Urban pentru toate materialele furnizate in acest topic!
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: the scout din 06 Octombrie 2011, 13:12:35
Citat din: calator astral din  04 Octombrie 2011, 15:48:15
Scutule, ai venit acum pe rufon,ai postat doar doua mesaje pe un topic "mort"

Am postat deoarece am considerat relevante observatiile mele in context.

Topicul era mort de vreo 3 ani cand am intrat eu, dar subiectul era deja mort de ani buni cand s-a inceput dezbaterea lui pe acest forum. Daca tot s-a "redeschis" aici o ancheta inchisa de oficialitati inca din 1978, de ce ar fi deplasat faptul ca am scris si eu niste observatii acum?...

PS: titlul de senior pe un forum este dat de numarul de mesaje si nu de calitatea sau continutul mesajelor. Incep sa inteleg de ce postezi intr-una, mai ales in dispute, la orice topic, desi nu ai nimic de spus: vrei sa faci cat mai multe posturi. Si, iata - tocmai ti-am oferit sansa sa ma contrezi - deci ocazia sa mai adaugi un post pe care il vei aduce offtopic (ar trebui sa-mi multumesti, daca continua mult off-topic-ul, sigur devii consacrat).
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: calator astral din 06 Octombrie 2011, 16:55:59
Un ultim argument in sprijinul afirmatiei mele ca a fost vorba de o intilnire cu un demon,ia uite ce au vazut altii prin zona aia carpatina. Sau minte si sfantul parinte Cleopa?  :wink:

Pr Cleopa - Intilnire "extraterestru" (http://www.youtube.com/watch?v=JRyRL6WrTIo#)
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: fiulploii din 06 Octombrie 2011, 18:58:33
Acesta nu este un  argument valabil pentru ca se bazeaza pe autoritatea altei persoane, autoritate destul de ambigua dar nu asta e subiectul de fata .

Deci , sorry dar  nu se pune .   :-D
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: the scout din 07 Octombrie 2011, 10:39:55
Nu contest posibilitatea de a fi veridic ce descrie parintele Cleopa acolo! Descrierea imi aminteste de cea de la Iezechel, cap.1: http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/33/Iezechiel (http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/33/Iezechiel)
Dar asta e alt caz (care deja se discuta pe un alt topic de pe acest forum), iar eu nu cred ca se poate face o paralela intre cele doua situatii.

Totusi, in cazul Balea Lac apar prea multe puncte suspecte (care reies direct din datele furnizate in ancheta) si nu cred ca a fost vorba despre asa ceva.

PS: Parintele Cleopa nu este sfant! (nu a fost canonizat si, din cate stiu eu, nici nu a fost demarata procedura de canonizare; exista doar niste propuneri in acest sens, dar nematerializate).
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Ganditorul din 07 Octombrie 2011, 11:18:16
Acest caz are multe aspecte ... ciudate.
1. Farsa iese din cauza din motive clare ce tin de practica timpului respectiv.
Sergentul - gradul avut de un militar in termen si nu de un "subofiter" cu scoala militara la activ - nu avea nici un interes sa faca o farsa care sa mearga atat de departe (2 zile consecutive si parasirea obiectivului ). Pt cine nu stie aduc aminte ca parasirea fara motiv a obiectivului, declansarea unei anchete la care sa participe cadre militare din procuratura militara - sunt fapte de care se fereste orice militar, indiferent cat de prost sau needucat este.
2. Ma indoiesc ca motivatia farsei ( pt ca se duceau la cabana turistica, pt ca se imbatau etc. ) sta in picioare. Sergentul, cum am mai spus, era militar in termen, si - in afara cazului cazului cand nu inebunise avand un extraordinar acces de procese de constiinta si corectitudine - participa si el la "baute" si "procreerea nemului" pe carari pustii de munte. De ce ar fi vrut "stingerea" acestor "obiceiuri sanatoase de militar in termen" ?
3. Trebuie sa fi extrem de tampit - si nu cred ca era cazul militarilor nostrii - sa reclami ca nu-ti place acel loc uitat de lume si ca nu te mai intorci acolo, unde munceai cand voiai, te sculai cand voiai, te culcai cand voiai si erai in afara "frecatului" practicat de cadrele din armata.
Adica renunt la libertatea de pe munte - chiar daca mai trageam la lopata din cand in cand - si doresc de buna voie mutarea mea la o unitate sub supravegherea subofiterilor si ofiterilor, fara un iepure la frigare, fara o bere, fara o puicuta turistica ... intr-un spatiu cazon cu scularea cu goarna si cantec patriotic la 5.00 si culcarea la 9.00, plantoane, spalat WC-uri si alte chestii de cazarma. Ma rog, or fi fost masochisti si nu le placea libertatea si pentru ei nu se inventase AMR-ul...
4. Ancheta militara, oricat de sumara a fost ea, a stabilit ceva. Ceva care a permis "civililor" sa vina la fata locului in cercetare pt a stinge zvonurile, pe de o parte, si altceva ... prin care cercetatorii civili nu au avut acces la "elementele esentiale" - cum e sergentul -  decat mult mai tarziu. Pare mai degraba o actiune de aburire, de mistificare a adevarului sub forma permisiva - cercetati cat vreti... dar numai pe unde va dam noi voie !
5. segentul a murit intr-o tara araba. Chestie destul de frecventa - mai ales daca erai oltean ambitios.
In Arabia Saudita ajungeai ca petrolist sau constructor. Dar daca aveai tupeul si te luai de arabii care frecau menta pe bani multi in timp ce tu ca roman munceaii de rupeai pe cativa dolari ... atunci iesea scandal, se scoteau cutite, se murea. Am cunoscut astfel de cazuri de romani care au intrat in scandal cu arabi care ii jigneau si nu munceau de loc, obligandu-i pe romani sa le faca treba.
Interesant este insa faptul ca sergentul a plecat din tara abia dupa ce a fost gasit de Calin Turcu... Posibil sa i se fi inlesnit plecarea tocmai pt ca sa nu spuna ceva despre cazul Balea, sa i se fi inlesnit ajungerea intr-un loc in care Calin Turcu nu avea acces.
- Cazul ramane in continuare o ciudatenie. Oricum nu sunt de acord cu varianta farsei. Intrarea pe teritoriul unui obiectiv militar era o chestie serioasa in acea perioada a "spionitei" ( si era militar din moment ce militarii sapau fundatia... fie pt hotelul stabilor comunisti, fie o fundatie pt altceva). O farsa de acest gen, care sa deranjeze pe "domnii anchetatori de la Bucuresti" s-ar fi lasat macar cu 2 luni de "batalion disciplinar". Inexistenta unei astfel de pedepse pt acei militari in termen e cea mai buna dovada ca acolo a fost ceva serios pe care oficialitatile timpului - dar si cele de azi - se chinuie sa o musamalizeze.
- Disparitia lui Calin Turcu nu a fost o simpla disparitie. Din cate stiu odata cu disparitia marelui roman s-a pierdut si o cazuistica sustinuta de peste 4000 de documente fotografice si declaratii. A fost o pierdere imensa pt grupul RUFOR si pt stiinta de frontiera romaneasca. Ori asta da o nota si mai ciudata imaginii de ansamblu asupra cazului Balea.
- Si in final - exemplul cu parintele Cleopa adus de calator l-as inscrie tot la capitolul abureala - fara suparare - parerea mea.
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: calator astral din 07 Octombrie 2011, 11:50:21
Ginditorul> iti multumesc pentru aceste rinduri,deci nici tu nu poti crede o secunda ca ar putea fi vorba despre "o simpla farsa"...
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: the scout din 07 Octombrie 2011, 16:39:47
Textul prezent la linkul de mai jos este dovada clara ca atunci cand un fapt cu potential senzational este transmis din gura in gura, fiecare mai adauga cate ceva de la el, acolo unde i se pare ca nu e suficient de palpitant!
Eu zic ca s-a exagerat prea mult si ca ne indepartam prea mult de adevar.
http://ionesi.blogspot.com/2011/04/terifianta-intalnire-de-gradul-3-de-la.html (http://ionesi.blogspot.com/2011/04/terifianta-intalnire-de-gradul-3-de-la.html)
Oricine poate sesiza nota de subiectivism din prezentare.... "soldatii au auzit cum cineva incerca sa deschida ferestrele, zgariind obloanele si rupand lanturile transversale cu care erau legate acestea." (wow!) sau urmatoarea: "urme de zgarieturi adanci pe peretii cabanei, la o distanta de 10 centimetri una de cealalta, ca si cum o mana uriasa, cu patru degete, ar fi incercat sa rupa obloanele" (ha-ha). Cei care au documentat cazul nu au scris nicaieri ca ar fi fost rupte niste lanturi, sau ca acele zgarieturi ar fi fost adanci (din contra) ori ca ar fi fost zgariati peretii si nu obloanele!
Nu stiu de ce, dar simt aceeasi tenta de subiectivism si la cei care sustin aici atat de incordat ca la Balea Lac a fost vazut un "drac".
Calatorule astral, sper din tot sufletul sa nu fii tu acel "Calatorul" care a postat chestia de mai sus pe acel blog!


Citat din: Ganditorul din  07 Octombrie 2011, 11:18:16
1. Farsa iese din cauza din motive clare ce tin de practica timpului respectiv.
Sergentul - gradul avut de un militar in termen si nu de un "subofiter" cu scoala militara la activ - nu avea nici un interes sa faca o farsa care sa mearga atat de departe
Ba sigur ca avea cum! N-a crezut nici o clipa ca se va ajunge atat de departe. De-asta s-a si speriat atat de tare cand a vazut urmarile si de-asta a si facut tot ce i-a stat in putinta sa stearga urmele!

Citat din: Ganditorul din  07 Octombrie 2011, 11:18:16(2 zile consecutive si parasirea obiectivului ). Pt cine nu stie aduc aminte ca parasirea fara motiv a obiectivului, declansarea unei anchete la care sa participe cadre militare din procuratura militara - sunt fapte de care se fereste orice militar

Pe vremea cand armata era obligatorie, climatul din afara programului de instructie nu era atat de rigid monitorizat, iar situatiile in care militarii faceau gafe din joaca sau glume proaste erau foarte frecvente. Cunosc si cazuri in care au fost sustrase cartuse din incarcatorul armei pentru a face pocnitori pentru revelion. Sperierea santinelelor de catre colegi, saritul gardului dupa tigari, scosul unui coleg din camera cu pat cu tot in toiul noptii, ori inlocuirea pe ascuns a bocancilor erau la ordinea zilei! Asta iti poate confirma oricine care a facut armata inainte de revolutie sau la inceputul anilor '90! Cat despre ancheta care a urmat, evident, la asta sergentul nu se astepta. In acel grup el avea cel mai inalt grad. Nu s-a gandit nici o clipa ca oamenii de sub el vor ajunge din prima la superiori, sarind peste el! Mai ales ca grupul lor era oarecum izolat fizic acolo.

Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Ganditorul din 07 Octombrie 2011, 18:29:06
Razpunzi dupa cum iti place ca sa iasa farsa.
1. cand lucrurile au luat-o razna sergentul putea f bine printr-un ordin sa opreasca plecarea subordonatilor. N-a facut-o ci le-a inleznit plecarea catre unitatea  de baza. Evident ca stia ca in momentul in care tace si nu-i opreste ... va incepe o ancheta fie ca ramane sa stearga urmele farsei ...fie ca nu.
2. Nimeni nu se deplasa pentru o ancheta la fata locului fara sa se ia primele declaratii, Nu cred ca exista soldat, militar in termen care in aceasta faza a declaratiilor preliminare ( in fata locotenentului sau comandantului unitatii ) sa nu recunoasca farsa si motivatiile ei. Faptul ca si-a mentinut declaratiile si s-a ajuns la o ancheta in toata regula (plus ancheta "civililor" ) valideaza componenta reala a intamplarii, DAR nu exclude subiectivismul.
3. Nu exista nici o declaratie asupra noptii petrecute de sergent in cabana - fara subordonati. Abia asta e un lucru anormal si ciudat ... ca si disparitia sergentului din "orizontul de ancheta".
Normal si logic prima intrebare care ar fi fost pusa de anchetator ar fi trebuit sa fie " a mai venit creatura si in noaptea trecuta cand erati doar 2 in cabana ?" In mod cert si aceasta intrebare a fost pusa in timpul anchetei ... in mod sigur a existat un raspuns. Acel raspuns a fost ignorat si neprezentat civililor ... nici macar la intalnirea cu Liviu Turcu (daca nu ma insel)
Apoi apare la Craiova varianta unui "adevar" ce trebuia spus... N-a mai fost spus - sergentul pleaca in Arabia Saudita...moare .. end .
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Nox din 16 Februarie 2020, 22:15:58
Un interviu inedit cu d-nul Radu Ion, personajul principal din cazul Bâlea Lac.

https://www.youtube.com/watch?v=0pHOSquHASY
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: Ganditorul din 17 Februarie 2020, 08:59:13
Interviul asta m-a lasat masca ... parca mi-a furat cineva copilaria, cea mai frumoasa poveste a disparut in cruda realitate cazona ... (si cand ma gandesc ca am folosit "metoda" ... tot pentru a stopa plecarile dintr-o tabara montana. Numai ca am folosit blana de urs, nu pielea de E.T. )
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: StarDust din 17 Februarie 2020, 20:23:05
Citat din: Nox din  16 Februarie 2020, 22:15:58
Un interviu inedit cu d-nul Radu Ion, personajul principal din cazul Bâlea Lac.

https://www.youtube.com/watch?v=0pHOSquHASY

Like!
Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: horia2008 din 11 Aprilie 2020, 00:43:36
Citat din: Guest din  11 Aprilie 2020, 00:14:32

maistore, ești offtopic

ai ceva pe subiect? hai uimește-ne


Titlu: Re: Intâlnire de gradul III, Bâlea Lac, 23-25 septembrie 1978 (Cãlin N. Turcu)
Scris de: alx din 11 Aprilie 2020, 11:06:21
Citat din: Guest din  11 Aprilie 2020, 00:14:32
Interesant cum efortul acestei investigatii a ramas cu 3 comentarii... pe pagina acestui forum care se numeste pompos Romanian UFO Network, si nici macar un like... Cum naiba?   :o
Denumirea acestui forum nu e...pompoasă! Iar intenția ta de a fii ironic...a rămas doar la nivel de intenție!


Citat din: Guest din  11 Aprilie 2020, 00:14:32Nu era asta un caz care a fost preluat de ufologi din toata tara, cunoscut in literatura, si pe acest subiect au fost scrise 10 pagini? Unde sunt pasionatii care ar fi trebuit sa aiba o parere despre acest interviu, sau macar o admiratie si a da un like pentru efort?

Eu zic că răspunsul la a doua întrrebare ți l-ai dat singur...cu prima întrebare, care este clar retorică...   Și de ce era obligatoriu ca cineva să dea like?


Citat din: Guest din  11 Aprilie 2020, 00:14:32Ori din cauza instinctului primar, gen turma,din cauza altor discutii in contradictoriu, nu mai sunt in stare sa aprecieze un efort real? Meschina atitudine...

Din nou faci cam multe supoziții...chiar prea multe pentru ora la care ai postat! Te-ai gândit că, poate, neaducând nimic nou în scenă...nu  a căzut nimeni de pe scaun?
Citat din: Guest din  11 Aprilie 2020, 00:14:32E explicabil ce s-a intamplat? Sau aici pe forum de fapt nu este vorba despre subiectul UFO ci despre cu totul si cu totul altceva? Si unde sunt cei pasionati? Sau de fapt nu prea exista pe aici...

Da bre...ți-ai dat sema! Wow...și până acum nu s-a prins nimeni...a trebuit să vină Scoobby-Doo pe aici ca se se afle ce și cum...


Citat din: Guest din  11 Aprilie 2020, 00:14:32LE: Am uitat ca like-urile au fost scoase de pe forum cu cateva zile inainte de postarea acelui filmulet. Doar o coincidenta... mea culpa.

Aici m-ai prins...să știi că atunci când m-am uitat în globul de cristal am văzut că vei posta acest material de senzație pe forum, și, din invidie, am oprit like-urile...de ce să iei like-uri pe acest forum, eclipsând toate celelalte postări? Nu se poate...așa că am oprit tot! Și am și trimis mail la toți ceilalți membri, să nu cumva să aibă tupeu să posteze sau să comenteze ceva la acel film! Mulțumit?