Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Cafenea => Subiect creat de: melanogaster36 din 23 Septembrie 2011, 15:27:13

Titlu: Implicatiile posibile ale faptului ca a fost depasita viteza luminii
Scris de: melanogaster36 din 23 Septembrie 2011, 15:27:13
   Cercetatorii de la CERN au descoperit cu stupoare ca anumite particole subatomice de tip neutrino au depasit viteza luminii.Descoperirea a produs un soc in randul comunitatii stiintifice internationale.Majoritatea fizicienilor opineaza ca s-au facut greseli in derularea experimentului.Sunt insa voci serioase si de autoritate in lumea fizicii,care garanteaza acuratetea rezultatelor ,experimentele fiind repetate de nenumarate ori tocmai pentru a fi siguri ca nu s-a facut vreo eroare.Desi infima-0,025% parca, diferenta de viteza demonteaza practic un secol de fizica.Apare posibilitatea halucinanta a posibilitatii calatoriei  in timp,confirmarea existentei universurilor paralele, asteapta dupa colt in timp ce ,eventuala descoperire intr-un viitor apropiat a unei modalitati viabile de deplasare in spatiu cu viteze uriase nu mai pare atat de imposibila si , probabil ceea ce am enumerat eu nu este decat inceputul.Urmeaza confirmarea descoperirii si consfintirea oficiala a rezultatelor.Probabil se va construi un accelerator si mai mare decat CERNUL -devine deja rentabila deci ,investitia.Sunt tare curios sa aud parerea lui Hawkins.Si a colegilor forumisti, bineinteles!
Titlu: Re: Implicatiile posibile ale faptului ca a fost depasita viteza luminii
Scris de: jean din 23 Septembrie 2011, 16:49:39
Raportat la noi, universul este nemarginit in timp si spatiu si se poate manifesta in moduri nebanuite de noi. Deci cred ca sunt posibile viteze mult mai mari ca a luninii a anumitor componente ale universului.
Ce implicatii are aceasta descoperire pt. noi? Inseamna ca urcam o noua treapta pe scara cunoasteri, dar se nasc si noi intrebari. Dupa mine nicio data nu o sa cunoastem totul despre univers, suntem o componenta a lui.
Titlu: Re: Implicatiile posibile ale faptului ca a fost depasita viteza luminii
Scris de: AndreiASM din 23 Septembrie 2011, 21:08:31
Implicatiile sunt evidente, parerea mea: aflam ca de fapt nu prea stim fizica. :D Exista inca multe greseli ce asteapta sa fie descoperite, dar acest lucru nu e neaparat rau, atata timp cat comunitatea stiintifica e dispusa sa recunosca aceste greseli si sa le repare. Doar asa putem evolua cu adevarat dpdv stiintific, invatand din greseli. Mi se pare interesant si faptul ca bozonul Higgs inca nu a fost descoperit (si nici macar indicii ca ar exista), prin urmare, desi construit sa raspunda la intrebari ce macina fizicienii de ani buni, momentan CERN nu face altceva decat sa creeze noi intrebari si dileme.
Procesul acesta de cunoastere ar trebui insa tratat ca atare, sa fie savurat; deseori, nu conteaza destinata pe cat conteaza drumul parcurs.

Faptul ca s-a descoperit ca viteza luminii poate fi depasita nu cred ca va avea implicatii imediate (cel putin pentru noi, muritorii de rand) altele decat rescrierea unor capitole intregi de fizica. Si daca ar avea implicatii pozitive, oare am sti vreodata...?
Titlu: Re: Implicatiile posibile ale faptului ca a fost depasita viteza luminii
Scris de: @Lex din 23 Septembrie 2011, 21:39:03
muahahahahh, da te-ai gandit putin ca MULTE greseli sunt lasate special sa nu fie descoperite pentru ca deh, muuuult lucruri pe lumea functioneaza pe lumea asta dupa niste principii gresite dar nici drq nu recunoaste, ma mir ca si despre asta s-a spus  :-)
Titlu: Re: Implicatiile posibile ale faptului ca a fost depasita viteza luminii
Scris de: @Lex din 23 Septembrie 2011, 22:17:20
muahahahahh, da te-ai gandit putin ca MULTE greseli sunt lasate special sa nu fie descoperite pentru ca deh, muuuulte lucruri functioneaza pe lumea asta dupa niste principii gresite dar nici drq nu recunoaste, ma mir ca si despre asta s-a spus  :-)
Titlu: Re: Implicatiile posibile ale faptului ca a fost depasita viteza luminii
Scris de: roxaline din 23 Septembrie 2011, 22:38:49
Citat din: melanogaster36 din  23 Septembrie 2011, 15:27:13
   Cercetatorii de la CERN au descoperit cu stupoare ca anumite particole subatomice de tip neutrino au depasit viteza luminii. Descoperirea a produs un soc in randul comunitatii stiintifice internationale.

Pana la urma, care este forma intrebarii / subiectului?
CitatImplicatiile posibile ale faptului ca a fost depasita viteza luminii

sau Implicatiile posibile ale faptului ca este publica realitatea ca viteza luminii nu este o limita ?

In primul caz prima implicatie este "ca nu stim fizica" ( citat din @AndreiASM).

In al doilea caz avem inca o implicatie: cine vrea sa nu stim fizica?? Hmm... complicat raspuns.


LE: si uite ca intai apar alte "implicatii" - sursa hotnews.ro

CitatUn neutrin intra intr-un bar. 'Ne pare rau, nu am deschis inca'. "FTL neutrino" ("Faster than light", mai rapid decat lumina) a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte pe internet, asa cum rareori se intampla in cazul unei descoperiri stiintifice, relateaza AFP.

Cu umor, internautii de pe retelele sociale s-au aruncat asupra acestei particule care, potrivit calculelor foarte serioase ale CERN, ar calatori cu viteza de 300.006 kilometri pe secunda, cu 6 km/s mai repede decat lumina.

Informatia nu a ramas necomentata nici in Romania, una dintre reactii apartinandu-i lui Marian Vanghelie, care, potrivit site-ului de umor Times New Roman, a fost nemultumit de stire:

"Vanghelie tocmai iesea din laboratorul de fizica, unde servea pranzul, cand a fost informat de un student ca Teoria Relativitatii tocmai a fost infirmata.

'L-am scuipat intre ochi', isi aminteste Vanghelie. 'Bai boule, ii zic eu, in primul rand ca nicio particula subatomica intreaga la minte n-ar depasi viteza luminii, fiindca e periculos! Dar ca sa vii sa-mi zici in fata ca un neutrin este mai iute ca un foton, asta e chiar tupeu, du-te dracului de nesimtit!'".

In engleza, franceza sau spaniola, informatia a starnit un interes care a depasit cu mult granitele comunitatii stiintifice, redeschizand fantasmele calatoriei in timp.

"Lumina parea incredibil de lenta in aceasta dimineata ...", scria pe Shkow Sharif, rezumand astfel sentimentele a numerosi internauti dupa o descoperire care, daca se confirma, pune in discutie unele dintre cele mai respectabile teorii stiintifice.

Altii au preferat sa rescrie deviza olimpica - "Usain Bolt, lumina, neutrinul: repede, cel mai repede, mai repede decat cel mai repede" - sau isi explica acum cum putea un cow-boy sa traga mai repede decat umbra sa, unul dintre cele mai mari mistere din benzile desenate: "Iata deci cum facea Lucky Luke!"
Titlu: Re: Implicatiile posibile ale faptului ca a fost depasita viteza luminii
Scris de: tractorbeam din 07 Noiembrie 2011, 23:24:29
Nicio veste despre rapidul neutrino?
Cred ca a fost alarma falsa, am citit deunazi un articol al unui fizician englez care spune ca poate sa explice , la ora actuala, macar jumatate din depasirea de viteza respectiva iar pentru cealalta jumatate are deja ceva idei in sensul invalidarii conditiei de FSL
Titlu: Re: Implicatiile posibile ale faptului ca a fost depasita viteza luminii
Scris de: Cautatorul din 08 Noiembrie 2011, 01:37:07
Citat din: tractorbeam din  07 Noiembrie 2011, 23:24:29
Nicio veste despre rapidul neutrino?

"În cadrul exeprimentului, neutrinii trimişi prin pământ, de la sediul CERN din Geneva, către laboratorul Gran Sasso, la 732 de km depărtare, în Italia, păreau să ajungă la destinaţie mai devreme decât ar fi trebuit.

O echipă de fizicieni de la Universitatea din Groningen, din Olanda, contrazice, adugând un argument mult mai plauzibil, raportul experimentului. Aceștia spun că sateliții GPS folosiți pentru a măsura timpii de plecare și sosire la destinație ai particulelor sunt și ei supuși unor efecte prevăzute de teoria relativității, sateliții aflându-se în mișcare față de experiment. Această mișcare nu a fost luată în calcul.

Olandezii au refăcut calculele și au descoperit că eroarea era de circa 64 de nanosecunde, adică exact timpul cu care neutrinii păreau să ajungă mai rapid la destinație, decât dacă ar fi călătorit cu viteza luminii."

http://www.dcnews.ro/2011/10/de-ce-nu-au-depasit-particulele-neutrino-de-la-cern-viteza-luminii-ce-le-a-scapat-oamenilor-de-stiinta/ (http://www.dcnews.ro/2011/10/de-ce-nu-au-depasit-particulele-neutrino-de-la-cern-viteza-luminii-ce-le-a-scapat-oamenilor-de-stiinta/)

Mai multe informatii puteti gasi cautand pe google dupa: neutrino viteza luminii gps
Titlu: Re: Implicatiile posibile ale faptului ca a fost depasita viteza luminii
Scris de: dab270277 din 08 Noiembrie 2011, 06:04:10
Raportat la noi, universul este nemarginit in timp si spatiu. Bine spus. Dar raportat doar la NOI. Mai pe scurt este vorba de dimensiunile in care ne ducem existenta. Raportat la ALTCEVA poate ca dimensiunea universului nu mai este asa de nemarginita. La fel este si cu vitza luminii. Este limita pe care o putem percepe noi, limita care nu o putem depasii in actuala forma. Poate ca din cauza asta larva se transforma in fluture samd (ca o paralela).
Titlu: Re: Implicatiile posibile ale faptului ca a fost depasita viteza luminii
Scris de: Aliosa din 08 Noiembrie 2011, 12:29:53
Dovada ca viteza luminii nu este absoluta aveam si inainte de stirea cu neutrinii, vezi gaurile negre unde nici macar lumina nu reuseste sa scape cu viteza ei absoluta ... evident teoretic ... .
Titlu: Re: Implicatiile posibile ale faptului ca a fost depasita viteza luminii
Scris de: angellla29 din 08 Noiembrie 2011, 13:09:45
Interesanta descoperire...era logic ca in Univers sa nu existe nici un fel de "bariere" nici pentru timp, spatiu...sau viteza!!!!
Titlu: Re: Implicatiile posibile ale faptului ca a fost depasita viteza luminii
Scris de: Aliosa din 08 Noiembrie 2011, 13:25:38
Citat din: angellla29 din  08 Noiembrie 2011, 13:09:45
Interesanta descoperire...era logic ca in Univers sa nu existe nici un fel de "bariere" nici pentru timp, spatiu...sau viteza!!!!
Pai normal sa nu ai bariere daca nu ai limite definite :)
Titlu: Re: Implicatiile posibile ale faptului ca a fost depasita viteza luminii
Scris de: horia2008 din 18 Noiembrie 2011, 16:12:31
Rapidul neutrino reloaded  :rocket:
http://science.hotnews.ro/stiri-stiinte_fundamentale-10727672-neutrinii-depasit-viteza-luminii-dupa-experimentul-fost-refacut-mai-multa-acuratete.htm (http://science.hotnews.ro/stiri-stiinte_fundamentale-10727672-neutrinii-depasit-viteza-luminii-dupa-experimentul-fost-refacut-mai-multa-acuratete.htm)
CitatNeutrinii au depasit viteza luminii si dupa ce experimentul a fost refacut cu mai multa acuratete
Echipa spune ca la acest al doilea mare experiment au fost inlaturate posibilele erori fiindca impulsurile de neutrini au fost mai scurte ca durata si trimise la intervale ceva mai lungi, astfel ca momentul exact al sosirii lor la Gran Sasso a putut fi calculat cu mai mare acuratete.
Acum, noul test va fi examinat de comunitatea stiintifica si cei de CERN spun ca rezultatul de acum nu este unul definitiv pana cand experimente cu rezultate similare nu vor fi facute si in alte locuri.
Sursa: www.hotnews.ro/ (http://www.hotnews.ro/)
De mentionat ca acum n-au dat rezultatul ca definitiv, pana nu va fi confirmat si de alte experimente