Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Fascinatia Puritatii = Sursa Centralizarii

Creat de Urban, 04 Iunie 2010, 15:06:58

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Urban

Intr-o Lume Complexa, prea diversa pentru a putea fi observata si inteleasa fara efort, pornind de la diversitatea individuala si comoditatea, confortul ce caracterizeaza specialistul aflat in elementul sau apar afinitatile pentru ceea ce esti mai bine pregatit si repulsiile pentru ceea ce nu poti stapani cu usurinta.
Astfel, egoismul celui care a reusit in Viata datorita abilitatilor sale speciale, unice, il face pe acesta sa creada ca stapanirea acelor abilitati si ca dezvoltarea personala in directia in care el este bun este cheia succesului pentru toti, iar ceilalti sunt inferiori pentru ca nu pot face ceea ce el face si astfel apare aroganta specifica specialistilor.
Pornind de la aceste calitati, de la supra-aprecierea lor si adaugand succesul personal, apare Fascinatia Puritatii. Fascinatia pe care o are fiecare fata de calitatea lui cea mai de pret iar excesul, duce la dispretul pentru cei care nu detin acesta calitate.
Astfel apar separatiile, diviziunile in credinte: fiecare crede ca el este mai bun.
Materialistii cred ca stapanirea Materiei este apogeul, spiritualistii cred ca stapanirea Spiritului este apogeul, intelectualii cred ca stapanirea Gandirii este apogeul, etc.

Asa au aparut si s-au dezvoltat specializarile, DAR ele sunt utile numai intr-o societate CENTRALIZATA.
Centralizarea a dus la deformarea personalitatilor prin apropierea oamenilor si fortarea lor de a se uni intr-un supra-organism, distrugand individualitatea si omogenizand pe cei obligati sa indeplineasca aceiasi functie si accentuand diferentele intre cei fortati sa ocupe pozitii diferite in societate.

Centralizarea duce la Polarizare.
Homo Sapiens reprezinta apogeul Creatiei prin insasi faptul ca reprezinta intre animale Generalistul Perfect.
Aici trebuie sa detaliem putin, si sa spunem ca formele de Viata se impart in doua categorii (Specialist si Generalist - Specialistul este cel care are rezultate deosebit de eficiente pentru o arie geografica restransa si in conditii unice de Viata. De exemplu exista animale care traiesc numai pe marginea raurilor si acolo sunt stapani totali, perfect adaptati. Insa la cea mai mica variatie climatica, cum ar fi secarea raului, specialistul are mari dificultati in supravietuire sau poate chiar muri....Generalistul este cel care nu are rezultate deosebite in vreun domeniu anume, dar poate supravietui in orice arie geografica si in orice conditii, adaptandu-se usor la schimbarile aparute in mediu. De exemplu sobolanii si furnicile care pot supravietui in aproape orice conditii)

Omul este generalistul perfect, deoarece nu este numai un supravietuitor, ci mai mult de atat, se poate adapta atat de repede si de bine la un mediu nou incat poata inlocui cu usurinta cele mai multe animale specialiste.
Asadar, natura ne-a inzestrat cu calitatea generalistului DAR si cu cea a specialistului, asta insemnand ca Omul trebuie sa se dezvolte atat ca generalist, deci echilibrat in toate domeniile posibile de activitate (materiale, spirituale, culturale) cat si a-si dezvolta abilitatile particulare in directia folosirii lor utile in societate, conform necesarului de moment dictat de conditiile de Viata.

Societatea moderna este una extrem de centralizata, asta aducand suprematia specialistilor, si odata cu aceasta si o Evolutie extraordinar de ridicata, si toate aceste schimbari lovesc tocmai in specialistii incapabili sa se adapteze rapid noilor cerinte. Atunci cand centralizarea va atinge apogeul, Evolutia, deci ritmul schimbarilor, va fi atat de rapida incat societatea se va prabusi.

"Supra-specializarea sparge cunoasterea intr-o mie de bucati si o lasa sa sangereze" Isaak Asimov.
Sa vedem ce inseamna aceasta la nivelul social.
Prin fascinatia asupra puritatii, fiecare Om isi cauta propriul drum in directia in care isi manifesta cel mai bine abilitatile. Pe de alta parte, centralizarea grupeaza oamenii care merg in aceiasi directie in mici colectivitati si astfel intre grupuri raman mari zone neexplorate.
Ecomomic, acesta inseamna ca fiecare specialist va cauta sa dezvolte numai ceea ce ii este lui cel mai util si astfel apar: monoculturi in agricultura/disparitia de specii nefolosite; exploatari miniere deosebit de eficiente pentru extragerea unui tip de minereu/munti de steril; cunoasterea perfecta a medicamentelor/ignorarea "efectelor secundare" si tot asa.
In ciuda aparentelor, supraspecializarea nu duce la cresterea eficentei ci la scaderea dramatica a acesteia.
De exemplu, in mineritul primitiv se puteau extrage 1 g aur/1 kg minereu; in mineritul modern se pot extrage 1g aur/1000 kg minereu.
Eficienta de extragere a aurului din minereu este de 1.000 ori mai buna, DAR cantitatea de steril este de 1.000 ori mai mare!!!
Iar tot acest steril este de fapt un munte de nisip otravit cu cianuri, care la orice ploaie torentiala o poate lua la vale asa cum s-a intamplat in cele mai multe depozite. Acelasi lucru este valabil in orice domeniu intr-o societate centralizata: material, economic, social, administrativ, cultural, religios, etc.

"Sursa Raului" in societatea moderna nu este un element sau altul ci insasi CENTRALIZAREA.
Economia se prabuseste din cauza centralizarii.
Cultura se prabuseste din cauza centralizarii.
Industria se prabuseste din cauza centralizarii.
Agricultura se prabuseste din cauza centralizarii.
Administratia se prabuseste din cauza centralizarii.
Religiile se prabusesc din cauza centralizarii.
Spiritualitatea se prabuseste din cauza centralizarii.

De ce este Centralizarea o Eroare?
1. Prin centralizare se lucreaza cu numere prea mari ceea ce duce la doua Erori fundamentale de Gandire:
- impresia ca mai mult inseamna mai bine, ceea ce este o mare eroare. De exemplu cine isi doreste sa aiba o greutate corporala de 200kg, sau 20kg?
- a doua duce la luarea deciziilor gresite. De exemplu in agricultura este nevoie de o mare cantitate de cereale. Decizia luata este sa se foloseasca o suprafata corespunzatoare pentru a se cultiva acele cereale, insa in natura nu exista suprafete mari omogene si aceasta decizie da a cultiva totul la un loc, pentru a se folosi masini eficiente, duce la cultivarea pe terenuri nepotrivite si distrugerea campurilor agricole. La fel si in constructii, centralizarea decide sa se construiasca un oras pe un deal intre balti. Totul e bine, dar cand orasul creste, tot centralizarea decide sa sece baltile pentru a se pastra orasul unit. Decizia e gresita pentru ca solul e instabil, panza freatica ridicata, apar probleme cu canalizarea si inundatii frecvente.

2. Intotdeauna in sistemele centralizate nu vor ajunge in functii de conducere oamenii cel mai bine pregatiti ci oamenii care isi doresc cel mai mult sa conduca, iar acestia sunt oamenii ambitiosi, dispusi sa faca orice pentru functie, deci coruptibili sau chiar corupti.

In societatile centralizate coruptia nu apare din cauza oamenilor corupti ci dimpotriva, centralizarea duce la coruperea oamenilor coruptibili.
Centralizarea este Sursa coruptiei.

In concluzie: orice organizare centralizata este generatoare de coruptie.

Solutia problemei este evidenta desi prima care le vine in cap oamenilor fascinati de puritatea polaritatii cred ca ma refer la descentralizare totala, anarhie.
Evident ca si acesta forma de (dez)organizare este gresita, din cauze contrare.
Acum ca avem atat centralizarea cat si individualismul ca forme gresite de organizare, desigur ca va ganditi la a treia solutie: centralizarea partiala in mici grupuri.
Evident ca si acesta solutie este gresita, chiar mai mult, aceasta forma de organizare avand erorile ambelor forme mentionate anterior si avantejele nici uneia.
Atunci ce mai ramane?
Chiar sa nu avem nici o solutie?

Ba da.
Solutia este o Societate de tip Retea, fara centre de putere ci numai cu noduri de coordonare.
Noi nu avem nevoie de lideri ci de coordonatori pentru a putea convietui eficient. Fara centre de putere, fara lideri - dispare coruptia.
O societate de tip retea are toate avantajele materiale ale societatii centralizate precum si libertatile spirituale ale societatii descentralizate.
O societate de tip retea este dinamica, flexibila, autoregenerabila si extrem de eficienta.

Avantajele societatii de tip retea este ca ea este centrata pe individ, pe OM, fiecare Om fiind propriul centru si nu pe lider, pe "Zeu".
Oamenii moderni ar trebui sa aiba preocupari multiple, sa isi completeze lipsurile din educatie pentru a putea atinge perfectiunea echilibrului si in acelasi timp sa-si dezvolte talentele dar strict motivat de utilitatea lor in societate.

totoslack

O societate de tip retea e o utopie din simplul motiv ca nu poate fi aplicata oamenilor asa cum ii cunoastem noi, poate robotilor.

Nici un model de societate nu este viabil daca nu exista iubire/intelegere intre indivizi. Atata timp cat un individ considera ca el detine adevarul absolut in detrimentul celuilalt orice societate incepe sa se degradeze.
Deci solutia sta in om si nu in modele.

Nu cutitul e rau, ci omul care il foloseste.

darksid3

Vazuta din "afara" societatea actuala este o secta bazata pe stereotipuri, doctrine si invatare de sistem repetitiv ce nu prea are legatura cu cunoasterea. Incepand cu religia si terminand cu filmele de la tv, indivizilor li se sugereaza sa creada si sa nu cerceteze. Lumea e impartita in turma si elita, d-aia si necesitatea metodelor de control (bani, economie, resurse petroliere, energie NEgratuita, etc, etc). Planul de nivel global se face prin cifre si inglobeaza indivizii in cifre. Un exemplu simplu de robotizare sociala il vedeti in supermarket-uri, in week-end cand sunt strazile pline spre munte, mare sau la imbrancirea enoriasilor pentru apa sfintita. Subiectul e mult mai complex dar redat in cateva fraze cam asa arata.
11.11

Urban

Citat din: totoslack din  04 Iunie 2010, 20:49:00
O societate de tip retea e o utopie din simplul motiv ca nu poate fi aplicata oamenilor asa cum ii cunoastem noi, poate robotilor.

Esti sigur?
Nu au trecut mai mult de 60 si ceva de ani de la aparitia televiziunii (la vremea respectiva era o utopie ca cineva sa "vorbeasca" dintr-o cutie) si exemplele sunt nenumarate.
Totul este posibil.

Citat din: totoslack din  04 Iunie 2010, 20:49:00
...Deci solutia sta in om si nu in modele.

Corect, exact acelasi lucru l-am spus si mai jos:
Citat din: Urban din  04 Iunie 2010, 15:06:58
Avantajele societatii de tip retea este ca ea este centrata pe individ, pe OM, fiecare Om fiind propriul centru si nu pe lider, pe "Zeu".

flavian

Interesant cum oameni care pornesc pe cai diferite pot ajunge la concluzii asemanatoare: http://blog.flavian.ro/2010/11/alternative-monetare-o-lume-fara-moneda.html

Incepeam acum ceva timp seria alternativelor monetare, pe care tocmai am recapitulat-o de curand aici. N-am mai scris de ceva vreme pe acest subiect, dar uite ca tocmai de curand am gasit de cuviinta sa mai adaug inca un episod la seria respectiva. Numarul treisprezece, sa speram ca-i cu noroc. E lung, stiu ca e cam lung. Dar n-am cum sa-l despart si as vrea sa va fac promisiunea ca merita. Mai ales acum ca aveti un pic de timp liber in weekend... :)

Despre modul in care va arata o posibila lume atunci cand tranzitia prin care trecem acum va lua sfarsit v-am tot povestit eu pe aici. Vorbeam in articolele din categoria previziuni precum acesta despre o masiva descentralizare ce va avea loc. Explicam acolo ca in functie de modul in care fiecare comunitate va reusi sa se organizeze si sa colaboreze, oamenii vor trece mai greu sau mai usor peste momentele grele ale tranzitiei. Spuneam ca e bine sa cunoastem diversele alternative economice pentru a putea alege intre ele in cunostinta de cauza atunci cand va sosi vremea. Vor fi comunitati care vor prefera sa-si emita poate o moneda proprie pentru a pastra o vreme acest reper pentru cei care se vor obisnui mai greu cu noua lume. Vor fi altele care vor trece la barter sau la alte forme de schimburi directe. Se vor utiliza poate metalele pretioase ca moneda universala pentru schimburile intra si inter-comunitare.

Poate vor fi insa si grupuri care vor reusi eliminarea monedei cu totul din viata comunitatii inca de la inceput. Iar aici intervine si motivul pentru care a aparut acest nou episod. Intr-una din multele mele discutii cu "amicii" de pe forumul cg a aparut provocarea de a da un exemplu. Un mod in care societatea s-ar putea reorganiza si ar putea trai intr-o lume fara moneda. Asa a aparut ideea unei retele globale de comunitati total independente, asemanatoare intr-un fel cu vechile orase-cetate de pe vremuri.

Dar povestea nu s-a oprit aici. Pentru ca multi cand aud de o lume fara moneda se gandesc la o lume precum cea de azi in care doar banii ar disparea brusc, dar restul ar trebui sa ramana la fel. Ceea ce este evident o idee eronata. Asa cum am mai explicat, de data aceasta trebuie sa gandim lucrurile invers. De jos in sus. Sa ne punem intrebarea incepand cu omul, nu cu societatea. Sa nu ne gandim cum putem avea comunitatile imense si nesustenabile de azi functionand fara moneda. Ci sa vedem pana la ce dimensiune putem ridica o comunitate sustenabila care ar putea functiona in acest mod.

Se spune ca familia e celula de baza a societatii. Iar intre membrii unei familii se poate colabora foarte usor si fara existenta banilor. Putem extinde acest model chiar la un grup de familii. Vecini sau rude mai indepartate care se ajuta unii pe altii. Poate chiar membrii unui sat. Sau ai unui orasel ? Cat de sus putem urca cu acest model ? Depinde foarte mult de vointa membrilor sai si de modul in care acestia vor intelege necesitatea de a colabora. Momentan aceasta tinde spre zero, fiecare om avand iluzia ca este "independent" de ceilalti. Ca este doar el si banii lui care ii permit sa faca orice doreste atata vreme cat are destui. Asta insa nu va mai dura prea mult.

Dar pornisem de la ideea unei retele. Iar pentru cei cu unele cunostinte de IT acest exemplu va fi si mai usor de inteles. Lumea se astazi este o lume ierarhica. Una in care toate resursele se strang la centru si sunt apoi redistribuite. Atat in sistemele "comuniste" cat si in cele "capitaliste". In ambele controlul se face de catre cei de la varf sau de la centru. Principala diferenta e ca intr-un caz avem in varful ierarhiei membrii partidului unic, iar in al doilea pe sefii corporatiilor cu tendinte monopoliste. Este cam acelasi model in care functioneaza retelele clasice, centralizate. Toate informatiile sunt adunate pe un server principal, iar de acolo clientii descarca fiecare ce are nevoie. Serverul este punctul cheie, cel care controleaza totul, da permisiuni sau le retrage, imparte fiecaruia ce banda de trafic considera necesara, iar in momentul in care devine supraincarcat toata lumea incepe sa se planga.

Cam asa arata si societatea noastra in ziua de azi. Ca o retea supraincarcata, incurcata de birocratie, legi si reguli pe care unii se chinuie sa le planteze, iar altii sa le ocoleasca, intr-o cursa nebuna. Doar ca in lumea internetului inovatia si-a spus cuvantul. Tot piratii net-ului si hackerii saracii. Care voiau sa-si imparta intre ei muzica sau filme fara a mai plati pentru asta sume prohibitive caselor de productie ce traiau pe seama artistilor. Vanati de autoritati carora le era usor sa puna ochii pe serverul central si sa-l dea jos, baietii au venit cu o metoda ingenioasa. Retelele peer to peer. Dati un click pe link si veti putea vedea in partea dreapta diferenta in imagini dintre retelele centralizate clasice si retelele p2p.

Resursele in cazul p2p nu mai sunt centralizate. Fiecare isi pastreaza la el muzica sau filmele. Iar pe server ramane doar o lista, un fel de inventar si nimic mai mult. In momentul in care ai nevoie de ceva anume, intri pe un server cunoscut si cauti lista. Apoi iei legatura direct cu cei care au ceea ce cauti si transferi de la acestia resursele de care ai nevoie. Serverul e mai liber, pentru ca nu trebuie sa tina pe el toata gramada de informatii. Nu se mai chinuie nimeni sa incarce acolo tone de date pentru ca ulterior altii sa se chinuie sa le descarce. Siteul nu mai e un punct vulnerabil, pentru ca nimeni nu se poate lua de tine doar pentru o lista. Iar in caz de ceva, oricum poti copia lista mult mai usor pe n alte site-uri care nu necesita performante deosebite, decat sa muti tone de date pe servere puternice. Dispare astfel si controlul si aglomeratia, scad si riscurile.

Banuiesc ca pana acum v-ati prins deja unde vreau sa ajung. O lume bazata pe mici comunitati sustenabile si independente. O retea de orase si orasele care pot functiona in interior fara moneda, la fel ca membrii unei familii. Unde dispar statele, uriasii birocratici cu picioare de lut. Dispar si granitele odata cu ele, dispare si necesitatea tonelor de rapoarte si contabilizari, controale vamale si limite reale sau virtuale. Uniunea europeana a fost un prim experiment de acest gen, in care mare parte din vechile limite au fost eliminate, acum mai trebuie facuta doar descentralizarea. Care este din ce in ce mai aproape, e suficient sa va uitati in jurul vostru si veti intelege asta.

Eliminarea controlului central nu implica insa lipsa coordonarii. In lumea libera a internetului hub-urile dc sau site-urile de torrenti apar ca ciupercile. In ciuda incercarilor autoritatilor de a le da in cap. Ele nu controleaza nimic, dar ajuta la o mai buna interfatare, o mai buna comunicare. Structuri asemanatoare pot exista fara probleme si intr-un posibil sistem economic ulterior. Tehnologia e de partea noastra, nu trebuie sa renuntam la ea. Nu e o involutie, ia ce e mai bun din ambele sisteme. Nu mai suntem ca acum doua mii de ani, cand intre cetatile grecesti stafeta mergea cu calul si la camp arau cu boul. Nu e o utopie, este o solutie reala, chiar daca acest model nu convine unora. Lumea de acum cu tehnologia utilizata in scopuri extreme, planeta poluata si secatuita de resurse, varianta ASTA nu poate fi o solutie.

Unii vor insista totusi ca nu se poate. Ca ne vom intoarce la modelele societatii de acum mii de ani. Ca marile metropole vor intra in haos, neputand aplica acest model la scara respectiva. Usor nu va fi intr-adevar, mai ales in prima faza. Iar cat de sus poate fi impinsa limita dimensiunii unei comunitati care nu are nevoie de moneda ramane sa vedem. Minimul e un individ. O familie. Poti sa ai propriul tau "IP routabil" daca te descurci singur. Maximul era intrebarea pe care o puneam eu mai devreme. Pot metropole sau orase de zeci de mii de locuitori sa functioneze fara moneda ? Reusesc sa-si asigure cele necesare lor si sa contribuie cu suficiente resurse pentru proiectele comune pe care le au cu alte noduri din retea ?

In primul rand aceste comunitati sustenabile vor trebui sa-si asingure singure hrana. Ideal in mod direct. Tehnologia ne poate ajuta si aici. Dar nu tehnologia in sensul de tractoare care papa o tona de petrol, imprastiind tot felul de chimicale ce omoara solurile, utilizand plante modificate genetic astfel ca semintele sa nu poata fi reutilizate si dand spagi politicienilor pentru ca statul sa le omoare concurenta. Doar pentru a face profit cat mai mare, bani cat mai multi pentru companiile lor. Sa vanda oricat si oricum, chiar daca dauneaza sanatatii, astfel mai fac profit si companiile farmaceutice. Ca sa creasca la bursa, sa aibe cu ce sa se joace speculatorii si sa creeze si mai multe profituri si scheme piramidale. Bani, bani, bani.

Mda, asa probabil nu va merge. Ideea era cu totul alta si eu la altceva ma gandeam. De exemplu mie imi place sa ingrijesc plantele. Sunt o gramada care ar face asta in aer liber sau in mici sere decat sa stea cu ochelarii in teancul de dosare mancand birocratie pe paine. Pentru ca asa vrea statul. Sau managerul care trebuie sa scoata rapoarte pentru actionari. Cei cu banii. Altcineva e pasionat de tehnica. Sta ore intregi in laborator, ii place sa surubareasca, sa descoasa jucarii, electronice si mecanice, nebunii de tot felul. Cand i se face foame, trece pe la mine pe la ferma. Ia cativa morcovi, cartofi, ce avem si ce-i place. Fara nici un ban. Cand termina de construit elicea imi face una cadou. Mie sau cui are nevoie de ea, ca poate eu am deja una. Iar planurile le pune pe internet, in retea, sa se inspire si altii. Sa-si poata construi si ei elici mai bune, mai usor, mai repede. Nu o vinde. Nu o ingroapa in patente pentru bani si pentru ca sa faca profit el sau "compania" la care "lucreaza" impreuna cu alti pasionati de tehnica.

Acestea sunt doar cateva exemple despre cum ar putea arata lucrurile. Ideal ar fi ca oamenii de pe intreaga planeta sa lucreze ca membrii unei familii, dar sunt constient ca asta nu se va putea realiza de pe o zi pe alta. Asa cum spuneam tehnologia e de partea noastra iar cunostintele la fel. Avem totusi chiar si in lumea de azi, asa cum este ea, unele exemple a ceea ce se poate realiza cand oamenii doresc ceva si isi pun mintea la contributie. Fara a avea ca scop banii. Daca ati participat vreodata intr-o actiune de voluntariat o sa intelegeti ce vreau sa zic. Oamenii participa acolo din proprie vointa. Chiar daca uneori ajung sa faca si sarcini mai putin placute. O fac intelegand ca nu sunt obligati si ca astfel beneficiaza toti. Din proprie initiativa.

Stiu ca mentalitatile nu se schimba de pe o zi pe alta. Dar am impresia ca directia se intrezareste deja. Primul val major am fost noi, cei care am inceput sa ne trezim acum vreo cativa ani odata cu criza economica. Am inceput sa ne documentam, sa citim, sa dezbatem, sa scriem. Informatia s-a adunat, a fost filtrata, s-a sedimentat. Iar daca presimtirile nu ma inseala, urmatorul val mare se apropie vazand cu ochii, probabil imediat dupa sarbatori. Ar trebui sa fim pregatiti sa-i intampinam pe noii veniti asa cum se cuvine. Pentru ca vor avea o multime de intrebari si temeri. La fel cum aveam si noi acum ceva timp. Mult a fost, putin a mai ramas. Asa cum spunea unul din cititorii mei, important este pana se aduna masa critica. Efectul celor 100 de persoane. Iar noi am ajuns la 98 in acest moment... ;)
Nothing smart to say...

tractorbeam

Flavian ar putea avea dreptate, in parte, dar uita ca: noi europenii cei evoluati ne vom network-ui foarte usor in timp ce haitele migratoare africane si asiatice asteapta numai un semnal sa navaleasca in reteaua minunata si sa ne strice borshu'.
Probabil ca o sa ne trezim cu un dictator african singeros si tupeist care o sa zica ceva de genul: voi europenii cu reteau voastra sa imi platiti 1.000 de coco/luna la 100 de locuitori si o sa traiti in pace - cat vreau eu.
Asta merge daca toata societatea evolueaza dar ce te faci cu aia desculti si care tocma' au coborat din copacei?
Pe de alta parte, vazand eu cum infloresc micile comunitati si dispare birocratia nu voi fi oare tentat sa ma proclam "el Jeffe" si sa domnesc oligarhic peste voi si comunitatile voastre mici si armonioase - presupunand ca am destule blindate sa va tin in frau sa nu va rasculati.  :evil:

@Lex

frumos scris flavian mai ales ultima parte cu care sunt in totalitate de acord.Schimbarea si rezolvarea unor MARI probleme ale umanitatii va venii in primul rand o data cu scoaterea la lumina a tehnologiilor de obtinere a energiei libere cu toate ca acestea ne puteau fi puse la dispozitie inca din anii 40 datorita in primul rand lui N. Tesla care a dorit si el sa ofere energie libera din nimic pentru TOATA LUMEA, dar din pacate pentru noi lacomia celor care conduc aceasta lume nu i-a permis asta.DA este posibil sa traim intr-o lume unde nu exista bani , mijloace si cai sunt destule dar trebuie DOAR sa vrem asta . Nu va fi usor la inceput , trebuie schimbata mentalitatea omului care  este indobitocit pana peste cap de o lume iluzorie si materialista, dar daca vrem asta cu adevarat eu zic ca se poate.  :-)

flavian

#7
tractorbeam - eliminarea statului nu implica automat eliminarea asociatiilor voluntare intre nodurile retelei. Ba se pot face chiar asociatii mai mari si mai puternice decat unele state din ziua de astazi.

Diferenta cheie este VOLUNTARIATUL. Daca eu si inca 5 milioane de romani vreau sa ma asociez de buna voie nu-i nici o problema. Exista si azi asociatii ale agricultorilor, ale pescarilor, ale pensionarilor, ale pasionatilor de timbre etc. Oamenii acolo se inscriu de buna voie si cotizeaza voluntar. Daca nu le mai place sau considera ca asociatia nu le mai reprezinta interesele, se retrag si intra in alta asociatie sau creeaza una proprie. Fara ca asta sa le afecteze total viata.

In cazul statelor ca si structuri verticale apare insa OBLIGATIVITATEA. Te-ai nascut in tara asta, n-ai incotro, ca statul stapaneste totul. Faci cum vreau eu sau te bag la inchisoare. Folosesti lei emisi de bnr si urmezi asa-zisele legi date de parlamentari. Platesti taxe sau pleci. Dar plecarea din stat, spre deosebire de cazul parasirii asociatiei inseamna: renuntat la bunurile proprii, lasat casa si pamant, schimbat comunitate si limba, despartire de prieteni si familie.

Lex - apropo de energiile alternative, daca nu ai frunzarit pana acum blogul meu, iti recomand pagina asta: http://www.flavian.ro/H2O/Galerie/
Nothing smart to say...

tractorbeam

Citat din: flavian din  02 Iunie 2011, 11:02:46
In cazul statelor ca si structuri verticale apare insa OBLIGATIVITATEA. Te-ai nascut in tara asta, n-ai incotro, ca statul stapaneste totul. Faci cum vreau eu sau te bag la inchisoare. Folosesti lei emisi de bnr si urmezi asa-zisele legi date de parlamentari. ...

Problema nu este ca folosesti lei emisi de bnr sau de o trezorerie a unui stat, problema este ca "statul suntem noi toti" dar cei care au parghiile gandesc ca "statul sunt doar ei si neamurile lor".