Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

CENZURA

Creat de tractorbeam, 27 Martie 2013, 10:30:42

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

tractorbeam

Imi propun o serie de articole despre cenzura asa cun este ea practicata in diverse locuri din lume.
China este cea care deschide balul!

"Cenzura on-line in China

Ai scris ceva sensibil din punct de vedere politic pe unul dintre site-uri de microblogging China "Weibo". Deci, cât de mult timp trece înainte de a fi șters? Și ceea ce nu se dezvăluie despre cum Chineză cenzori muncă? Specialistii in stiinta computerelor Jed Crandall și Dan Wallach explica rezultatele unui studiu efectuat.

În China, penetrarea internetului a crescut masiv în ultimul deceniu, de la 4,6% în 2002 la 42,1% în 2012. Site-ul de microblogging Sina Weibo lansat numai în 2010, are acum 300 de milioane de utilizatori si aproximativ 100 de milioane de mesaje trimise zi de zi. Acesta joacă în mod evident un rol important în discursul care incadreaza evenimentele curente din China.
Guvernul chinez pare săfi cerut  firmelor chinezesti să mențină regimuri interne de cenzură.
Au existat mai multe studii interesante cu privire la modul cenzura chineză funcționează și cum lucreaza ea, dar am vrut să știm cum lucreaza cenzorii si  modul si magnitudinea (scara)  în care acestia fac cenzura pentru a gestiona sute de milioane de utilizatori.
Am găsit un peisaj în care un post ar putea fi eliminat chiar mai repede de cinci minute după ce a foft postat online, iar cenzorii par să nu lucreze o zi obișnuită, aparand o pauză atunci când la ora 19 se publica principalele stiri ale zilei in China.
Deci, cum am facut astfel de observații?

Speedy cenzor
Anul trecut, împreună cu mai mulți colegi, am stat 30 de zile urmarind activitatea unui numar de 3500 utilizatori pe Sina Weibo pentru a urmări soarta posturilor lor. În acest timp în jurul valorii de 300 de conturi au fost șterse - asta e aproximativ 12% din total. Am examinat date suplimentare despre unele posturi care au furnizat unele incursiuni fascinante în modul în care merge treaba cu privire la cenzori si locul lor de muncă.
Ne-am uitat la utilizatorii care au fost cenzurati și apoi am dorit să vedem cât de mult dureaza in timp mesajele lor inainte de a fi cenzurate. Cei care sunt mai des cenzurati sunt, de asemenea, cenzurati mai repede.
Am pututu face acest lucru, deoarece in Sina Weibo sunt cenzurate posturile doar post-publicare și astfel am putut urmari evolutia. Am identificat, de asemenea, utilizatorii care au fost susceptibil de a face înregistrări pe teme sensibile și, prin urmare, de asemenea, susceptibile de a fi șterse.
Noi credem ca aceasta este prima analiza in timp real a mesajelor Weibo monitorizate.  Mesajele de pe microbloguri sunt eliminate în termen de minute, mai degrabă decât de zile. Ceea ce a fost  relevat este o operațiune sofisticată.
Noi nu putem estima numărul exact de angajați care sunt dedicati cenzurii, dar este clar că există unii programatori relativ sofisticati, care construiesc instrumente de cenzură și au un număr de angajați care folosesc aceste instrumente.
Ștergerile se întâmpla cel mai des în prima oră după ce un post a fost prezentat. Aproximativ 5% din stergeri dispar  în primele opt minute, și la 30 de minute aproape 30% din eliminări au fost făcute. Aproape 90% dintre ștergeri se fac în primele 24 de ore.
Am dedus ca, dacă niciunul dintre procese nu a fost automatizat, Sina Weibo ar trebui să angajeze mai mult de 4.000 de cenzori de citire la viteza în fiecare zi, doar pentru a ține pasul cu ceea ce se publica. Sina Weibo este unul din multe site-uri de microblogging populare în China.
Există alte sisteme posibile la locul de muncă :
Nu pare a fi un cuvânt cheie care evidențiază alertă posturi care ar trebui să fie luate în considerare pentru ștergere (acest lucru este separat de filtrul de cuvinte cheie care previne unele mesaje să apară cu totul).
Sina Weibo se adreseaza utilizatorilor care posteaza frecvent materiale sensibile.
Atunci când un post sensibil este depistat un moderator va sterge automat toate reposturile.
Sina Weibo poate elimina alte posturi care conțin un anumit cuvânt retroactiv folosind un cuvânt cheie de căutare atunci când cuvintele cheie sunt descoperite în posturi sensibile.
Cenzorii lucreaza în mod independent, și nu într-un model de muncă regulat (se pare ca exista o pauza în activitate atunci când sunt sitrile de la oar 19.
Anumite subiecte sunt vizate pentru ștergere, în funcție de modul în care acestea sunt sensibile
Sunt de asemenea susceptibile de a fi sterse postarile utilizatorilor care au avut posturi șterse în trecut. Acești utilizatori/ posturi "se elimină cel mai repede.
Există și alte mecanisme de cenzură, de asemenea. Uneori, Sina Weibo suspendă publicarea până ce mesajele acestea pot fi verificate manual, iar utilizatorului i se spune  că întârzierea se datorează "sincronizarii cu un server de date".
Se folosesc, de asemenea, "posturi" camuflate, ceea ce face să apară unui utilizator ca postul lui a fost cu succes postat, dar alți utilizatori nu sunt capabili să vadă postul și posterul nu este conștient de acest lucru.
Cenzorii par să monitorizeze anumiți utilizatori.

Ce este cenzurat?
Am constatat, de asemenea că aceste subiecte ...sunt cele care combina evenimente care sunt subiectele fierbinți din întreaga Sina Weibo, de exemplu furtună Beijing sau un scandal sexual specific care a avut loc în timpul efortului de urmărire, cu subiecte care sunt, în general, considerate sensibile din punct de veder politic.
În cazul în care controalele Sina Weibo nu au fost suficiente, guvernul poate lua măsuri împotriva companiei. În cazul în care controalele lor erau prea rigide, utilizatorii ar putea să le abandoneze pentru unul dintre concurenții lor.
Succesul său implică faptul că acesta și-a găsit un mediu fericit, și că este o interesanta platforma de social media pentru  studiu."


fiulploii

#1
Citat din: tractorbeam din  27 Martie 2013, 10:30:42
Imi propun o serie de articole despre cenzura asa cun este ea practicata in diverse locuri din lume.
China este cea care deschide balul!

Interesant subiect. Sunt curios daca se va analiza cenzura si  in SUA, Germania, Anglia, Franta, Japonia , Rusia. Si mai interesant ar fi cenzura in Antarctica( si aici sunt foarte serios )   Si in general cenzura on-line.
Apoi, in anexa daca s-ar trata  problematica auto-cenzurii din motive morale, religioase sau de frica ar fi super cool
Parerea mea .. cenzurata   :-)

L.E. uite aici , de exemplu ieri - si vad ca incepe si azi  :evil: - m-am cam saturat de urmatorul mesaj cand accesam forumul :
Due to high stress as the server the forum is temporarily unavailable. Please try again ...next century !

Aseneth

Citat din: fiulploii din  27 Martie 2013, 13:26:36
L.E. uite aici , de exemplu ieri - si vad ca incepe si azi  :evil: - m-am cam saturat de urmatorul mesaj cand accesam forumul :
Due to high stress as the server the forum is temporarily unavailable. Please try again ...next century !

Poate ar fi bine sa nu mai stresam servaru. Sa ii vorbim frumos, calm, ii facem si un masaj de relaxare... 

Aseneth

Tare as vrea sa stiu si eu de ce, de ceeeeeeee cele mai interesante videoclipuri postate pe acest forum in ultimii 2-3 ani au fost scoase de pe youtube?

A propos de cenzura  :-(

roxaline

Suuper fain subiect :) Nu "ma dau la" China .. dar ma uit un pic la fizica  :-P

CitatAbout the Author

The Hotson "family business" is English literature. Mr. Hotson's father and uncle had Harvard Ph.D.s in the subject, and his late uncle was a famous Shakespeare scholar.

Mr. Hotson, however, always intended a career in physics. Unfortunately, he could not resist asking awkward questions.

His professors taught that conservation of mass-energy is the never-violated, rock-solid foundation of all physics. In "pair production" a photon of at least 1.022 MeV "creates" an electron-positron pair, each with 0.511 MeV of rest energy, with any excess being the momentum of the "created" pair. So supposedly the conservation books balance.

But the "created" electron and positron both have spin (angular momentum) energy of h/4p. By any assumption as to the size of electron or positron, this is far more energy than that supplied by the photon at "creation."

"Isn't angular momentum energy?" he asked a professor.
"Of course it is. This half-integer spin angular momentum is the energy needed by the electron to set up a stable standing wave around the proton. Thus it is responsible for the Pauli exclusion principle, hence for the extension and stability of all matter. You
could say it is the sole cause of the periodic table of elements."

"Then where does all this energy come from? How can the 'created'electron have something like sixteen times more energy than the photon that supposedly 'created' it? Isn't this a huge violation of your never-violated rock-solid foundation of all physics?"

"We regard spin angular momentum as an 'inherent property' of electron and positron, not as a violation of conservation."

"But if it's real energy, where does it come from? Does the Energy Fairy step in and proclaim a miracle every time 'creation' is invoked, billions of times a second? How does this fit your never-violated conservation?"

"'Inherent property' means we don't talk about it, and you won't either if you want to pass this course."

Well, this answer sounded to him like the Stephen Leacock aphorism: "'Shut up,' he explained." Later Mr. Hotson was taken aside and told that his "attitude" was disrupting the class, and that further, with his "attitude," there was no chance in hell of his completing a graduate program in physics, so "save your money."

He ended up at the Sorbonne studying French literature, and later became a professional land surveyor. However, he has retained a lifelong interest in the "awkward questions" of physics, and with Dirac's Equation has found some answers.
sursa: http://openseti.org/Docs/HotsonPart1.pdf

O traducere aproximativa ( scuze anticipate pentru greseli - mai ales tehnice);
"(..) Din pacate, nu a putut rezista tentatiei de a pune intrebari incomode. Profesorii l-au invatat ca legea conservarii masa-energie este valabila intotdeauna, nu este niciodata violata, este solida piatra fundamentala a intregii fizici. In producerea perechilor [electron - pozitron] , un foton cu cel putin 1.022 MeV "creaza" / da nastere unei perechi electron - pozitron, fiecare cu 0.511 MeV energie ( rest energy ??) si orice exces este momentumul "perechii" create. Si uite asa se considera ca se respecta legea.

Dar electronul si pozitronul creati au amandoi energie de spin ( momentul angular ) h/4p. Orice presupunere legata de dimensiunea electronului sau pozitronului, [energia de spin] este mai mare  decat cea furnizata de foton in procesul de "creatie".

'Nu este momentumul angular (momentul cinetic de spin  :? ) o energie ?' il intreaba el pe profesor ?

'Bine-nteles ca este. Acest moment angular de spin semintreg este energia necesara electronului sa-si stabileasca o unda / orbita stabila in jurul protonului. Astfel, este responsabila pentru Principiul excluziunii al lui Pauli si astfel de extinderea si stabilitatea intregii materii. Ai putea spune ca [aceasta energie] este singura cauza a tabelului periodic al elemenetelor.'

'Atunci .. de unde vine toata aceasta energie? Cum se poate ca electronul "creat" sa aiba cam 16 ori mai multa energie decat photonul din care se presupune ca s-a creat? Nu este asta o violare uriasa a ceea ce spuneati, adica niciodata - incalcata - solida fundatie a fizicii ?'

'Consideram momentul angular de spin ca fiind o proprietate interenta a electronului si pozitronului, nu ca o violare a legii conservarii. '

' Pai daca este energie reala, DE UNDE VINE, de unde provine ?' (..)

' "proprietate inerenta" inseamna ca nu vorbim despre asta si nici tu nu vei vorbi daca vrei sa treci la cursul asta . '

Mai tarziu, dl. Hotson a fost luat deoparte si i s-a spus ca atitudinea sa a daunat clasei si, daca va continua cu aceasta atitudine, nu are nici o sansa sa devina absolvent al [falcultatii de] fizica si a fost sfatuit "sa-si salveze banii" [ de studii]. A ajuns la Sorbona studiind literatura franceza si mai tarziu a devenit inspector scolar'. "
"Disbelief in magic can force a poor soul into believing in government and business." ― Tom Robbins