Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Constructii pe Marte? Viata pe Marte?

Creat de paleoastronaut, 07 Iulie 2006, 22:45:44

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Kymosabe

Probabil bietul robotel a inceput sa se dezmembreze si ii cad piulitele....sau alte componente .
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

StarDust

Ei, nici chiar asa... o sa ajunga ca rover-ul din poza lui Jean de la pagina comica...  :-D
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

jackie28t

#227
Citat din: Kymosabe din  24 Noiembrie 2007, 13:16:53
Acel obiect are cativa cm in diametru.
In fotografie se vede urma lasata de roata dreapta a lui Spirit. De altfel comentariul pozei incepe cu ,,A shallow trench made by Spirit's dragging right front wheel''.
Latimea rotii este de aproximativ 20cm , de unde deducem ca marimea acelui obiect este ~5 cm.


Bine puncatat Kymo.Acum daca tot stim cat de mare este obiectul voi rectifica ce spuneam in trecut.
Obiectul verzui din imagine NU este un BOLOVAN ci o PIETRICICA. :lol:
Apropo va anuntz ca de pe o imagine de pe planeta MARTE ceva mi-a atres atentia si BAGAND ZOOM mult pot spune ca am descoperit si covata lui AGLAIA care cred ca produce placintuze calde cu branza martienilor.Voi reveni......

jean

Vizionand si alte poze ale suprafetei Martiene, am gasit ceva interesant.
Pe cadrul nr.5 din stanga, al fotografiei panoramice, se observa ceva in atmosfera planetei Marte la mica inaltime de sol.
Sa fie un defect pe imaginea respectiva?...sau chiar este ceva acolo.
Referinte despre fotografie gasiti mai jos:

Stereo Version of Spirit's 'Thanksgiving' Panorama

NASA's Mars Exploration Rover Spirit used its panoramic camera (Pancam) to record a 360-degree vista, dubbed the "Thanksgiving" panorama, from the northwestern side of "Husband Hill" in late 2004. This view is a stereo anaglyph of the Thanksgiving panorama, showing it in three dimensions to viewers using red-blue stereo glasses.

The images combined into this anaglyph were taken through the Pancam's infrared L2 and R2 filters during Spirit's 318th through 325th Martian days (Nov. 24 through Dec. 2, 2004). Geometric and brightness adjustments have been applied. The view is presented in a cylindrical-perspective projection with rover tilt removed.

For additional information about the Thanksgiving panorama, see http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA07334 .

Image credit: NASA/JPL/Cornell

Browse Image | Medium Image (145 kB) | Large (52.3 MB)
Adevarul este dincolo de noi

StarDust

Daca imaginea se prelucra in modul clasic, eu as fi zis ca e un fir de praf lipit pe film... dar imaginile sunt prelucrate in intregime digital. De la camera sigur nu e, ca acel lucru ar fi aparut in toate cadrele... Eu emit doar o ipoteza, poate senzorul foto al camerei a fost influentat de un anumit tip de radiatie de energie mai mare.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

DepthOfField

In legatura cu pozele anterioare ale lui Jean..alea cu "piulite" si bolovani mai ciudati, aparent.. De ce nu sunt doar niste simpli bolovani sau pietricele? Cine poate sa spuna de ce?
Daca "ma incordez" :D LOOOL   pot sa fac si eu poze pe la orice gramada de nisip/pietris sau drum de tzara si sa gasesc pietre si mai colturoase, cu anumite simetrii etc. Asta deci nu inseamna NIMIC.

in legatura cu ultima poza, aia cu "bumerangul" de pe cerul martian.. nu stiu ce sa zic.. merg pe ideea unui fel de artefact de imagine.

Ce ne prezinta JEan este o imagine panoramica 3D dintr-o zona. De fapt este creata artificial prin compunerea din mai multe imagini luate in decurs de mai multe zile ("318th through 325th Martian days (Nov. 24 through Dec. 2, 2004). ") cu fiecare din cele 2 camere (LEFT si RIGHT) ale sistemului panoramic de achizitie de imagini, si la diverse lungimi de unda. Vezi imaginea de aici http://marsrovers.nasa.gov/gallery/press/spirit/20060911b/thanksgiving_iff_cyp_brt_untilt_A2_byte-A886R1_br2.jpg pt a va face idee despre suprapuneri

Am cautat putin si am gasit imaginile RAW trimise de camerele lui Spirit.
de exemplu pentru ziua martiana 318, aici http://marsrovers.nasa.gov/gallery/all/spirit_p318.html

Si am identificat o singura imagine in care apare anomalia respectiva, luata cu camera din dreapta (Right) la ora 13:11:56 ora locala martiana, adica aceasta http://marsrovers.nasa.gov/gallery/all/2/p/318/2P154595701EFF9400P2292R2M1.HTML

exact in acel moment, si camera din stanga a facut o poza sincronizat cu cealalta, iata http://marsrovers.nasa.gov/gallery/all/2/p/318/2P154595701EFF9400P2292L2M1.HTML
si in care nu a aparut anomalia.

Deci ori e ceva aleator intamplat camerei Right, si nu e nimic pe cer, deci doar un artefact, si mi se pare cel mai probabil asta, ori daca e un obiect real, atunci e unul mic aflat aproape, deci in fata camerei din dreapta, dar nu si in campul vizual al celei din stanga. Si daca e ceva mititel, poate sa fie purtat de vreo rafala de vant, numai ca nu-mi vine idee ce anume, decat o scama/bucata de "scotch" adica ceva textil sau de plastic de protectie, desprins din robotelul Spirit si trecand prin preajma obiectivului camerei RIGHT. Insa merg pe ideea unui artefact de imagine la felul cum apare in imagine (cum spunea si Stardust, ceva legat de o descarcare energetica pe senzor, caci pe Marte radiatiile cozmice sunt foarte putin atenuate de atmosfera rarefiata.)
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

StarDust

Eu, apreciez oricum rabdarea lui Jean de a analiza minutios aceste cadre. Cred ca doar asa putem descoperi lucruri noi. Buna treaba cu analiza detaliata Ciuciulete!!
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

jean

In legatura cu ultimele poze, sunt de acord cu Ciuciulete.
Adevarul este dincolo de noi

jean

Am descoperit pe net la adresa urmatoare:

http://hirise.lpl.arizona.edu/index.php

o fotografie a suprafetei Martiene cu multe puncte interesante.Aceasta este fotografia:

PSP_001902_1890_RED.abrowse02.jpg

  Prima observatie care pare interesanta, apare in imaginile atasate mai jos.
Dupa decupare din fotografia originala, si marirea acesteia,se poate observa o suprafata de forma aproximativa a unui patrulater (prima fotografie atasata). Aceasta suprafata pare a fi amenajata. Observati muchia formei de relief pe care este asezata (linia in diagonala de culoare rosie, a doua fotografie). Coltul din stanga jos al patrulaterului, pare a fi in afara formei de relief. Si construit pe un loc in care ai impresia ca, cineva a adus un surplus de material, pentru a inalta terenul la acelasi nivel cu locul pe care a fost facut patrulaterul. Acest surplus de material se distinge foarte clar fata de restul formei de relief, care are muchiile abrupte, iar surplusul de material cobora in panta lina spre partea stinga, la nivelul locului (marcat pe fotografie cu linie verde).
  Pe fotografie sunt marcate si dimensiunile in metri, pentru a se putea aprecia marimea formelor respective.
  Voi ce parere aveti?...
Daca studiem ansamblu formelor de relief din prima fotografie, se poate observa ca ele nu au o distributie aleatoare. Par a avea o anumita ordonare. In partea dreapta se afla mai multe forme de tip pirramidal, terasate. In stanga lor se afla acel patrulater, iar in stanga lui acea forma in lungime de aprox. 375m, orientata pe directia sus-jos si asemanatoare cu cea mica (lungime 60m) din coltul dreapta-sus al patrulaterului. Imaginatia te duce imediat la un ansamblu de constructii, langa care se afla un teren drept, folosit ca pista sau teren de sport. Si se aseamana foarte mult cu anumite asejari de pe alte planete din filmele SF.
Am sa revin si cu alte chesti interesante de pe fotografia originala.
  Multi probabil se intreaba, daca nu am o obsesie in a studia fotografiile suprafetei acestei planete...
  Din tot ce se cunoaste pana acum, aceasta nu a aratat nimic deosebit. Este prezentata ca un pustiu pietros si plin de nisip.
  Ma intereseaza ca, este singura planeta cu atmosfera, despre care avem cele mai multe detalii ale suprafetei. Conditiile de aici se asamana cu cele din deserturile de pe Pamint, si este vecina cu noi. Poate anumite amanunte au scapat celor de la NASA... sau poate nu...de asta  nu sunt interesante fotografiile respective, Eu incerc sa observ ceva ce nu se potriveste tiparului respectiv, si sa atentionez si alte persoane.   
Adevarul este dincolo de noi

StarDust

#234
Jean, eu sunt mai mult ca sigur ca in trecut, cand apa curgea pe marte a existat viata... Pot sa pun pariu ca se vor gasi urmele ei fosilizate, cand va fi asta... hmmm, o sa sarbatoresc pe cinste!  :-D.
Eu am mai zis ca apreciez tenacitatea cu care "scanezi" pozele de pe Marte  :-D. Bafta si "keep up the good work" ! We are watching you!  :wink:
Ceea ce se vede in poza ar putea fi o amenajare pe malul unei vechi mari, sau ocean, ce o fi fost...
Salutari!
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

jean

  Asa cum am spus am revenit cu detalii de pe fotografia de mai sus. In primele doua fotografii, se vede o retea de linii, care in mod ciudat fac intre ele mai multe unghiuri de aproximativ 90 grade. Pe fotografiile respective sunt trecute si lungimile lor aproximative in metri. Sa fie vorba de crapaturi in unghi drept pe suprafata acestei planete?...sau sunt cu totul altceva.
  Pe fotgrafia a treia, se vad mai multe forme, care de la varf coboara in terase pana la nivelul locului pe care se afla. Este trecuta si lungimea aproximativa a formei mai mari in metri. Observati ca terasele par aproape egale la aceasi forma si sunt aproape egale cu cele de la celelante forme mai mari.
Ar fi posibil ca formele respective sa fie create prin fenomenul de eroziune? Posibil...dar in ce conditii de clima pot sa apara astfel de forme?
  Daca puresupunem ca fiecare terasa a luat fiinta intr-o anumita perioada de timp, egala de la terasa la terasa, atunci in acele perioade de timp, conditiile climatice ar trebui sa fi fost la fel pentu a produce aceasi eroziune. Conditii greu de indeplinit dupa cunostintele mele. Nu uitati cat de eliptica este orbita planetei Marte, cat de mult se apropie si se departeaza de Soare.
Aceste terase se pot asemana cu inelele de crestere a unui copac... Observati ca formele mai mari au mai multe terase. Lasa impresia ca, parca, cu fiecare perioada au mai adaugat o terasa.


Adevarul este dincolo de noi

jean

  Pe acelasi site, am mai gasit alte doua fotografii, care prezinta  retele de linii asemanatoare cu cele de mai sus.Ele se numesc asfel:
  2 PSP_002387_1985_RED.abrowse.jpg
  5 PSP_002743_1985_RED.abrowse.jpg
   Mai jos sunt atasate zonele de interes din aceste fotografii, pe care am trecut si anumite lungimi in metri.
  Pe fotografii sunt notate cinci zone de interes: A, B, C, D, E.
A: liniile din acest loc, par a forma o structura poligonala inchisa,respectand un anumit paralelism si unghiuri intre linii. Foto 001.
B: aici avem o structura conica, avand la baza 250-270 m diametru.
Marea piramida din Egipt, are latura de aproximativ 230 m.
C: observati unghiurile facute de liniile din acest loc. Par a fi doua piramide cu patru laturi, ingropate sub un strat de nisip. Mai ales ca, in partea dreapta se observa o alta linie care uneste cele doua laturi ale piramidei din stanga
D si E: se vad alte linii paralele sau in unghi.
  Daca va veti uita atent pe fotografiile trimise de pe Marte, o sa constatati ca sunt multe asemenea fotografii.
  Ce proces geologic impreuna cu clima respectiva ar putea genera astfel de linii?...
Aceste linii seamana cu niste ziduri ingropate sub un strat de praf, praful fiind spulberat de vint, a lasat sa se vada conturul respectv. Dar ar putea fi si anumite structuri de roca de pe suprafata acestei planete. Am observat pe unele fotografii luate de aproape, anumite structui de roca mai deschisa la culoare, si cu o duritate mult mai mare decat solul din imprejurimi, care este mult mai faramicios.
  Interesanta este si acea structura conica, ce pare a fi mai mare decat piramida  din Egipt si cu o simetrie aproape perfecta. Prin ce fel de eroziune ar fi putut sa se formeze?...daca apa nu exista...Sau cum ar fi putut curentii de aer sa creeze acea forma conica?...Poate doar un virtej enorm care a stat pe loc si a strunjit acea forma conica. sa fie un vulcan?... cu dimensiuni asa de mici?... Eu unul nu prea cred asa ceva.
Nu va asteptati sa gasiti dovezi ale martienilor asemanatoare cu semnele civilizatiei pamantene, cladiri, drumuri, viaducte sau ceva de genul acesta  pentru ca in mod sigur nu exista.
Asa cum am mai spus, nu cred ca pe Marte traiesc fiinte superioare in planl fizic, dar asta nu exclude existenta altui tip de inteligenta in alte dimensiuni in spatiul respectiv. Aceasta fiind la un anumit nivel, ar putea interveni si in planul fizic al planetei respective. Deci ar fi posibil sa apara pe suprafata acestei planete anumite forme ce nu pot fi explicate prin cunostintele noastre actuale, dar satisfacand nevoile inteligentelor respective.
  Poate au venit pe Marte fiinte din alta parte, au construit ceva in planul fizic si acestea nu mai sunt de mult aici, dar semnele treceri lor au ramas. Eu cred ca ar trebui sa cautam ceva ce nu se potriveste in tiparul locului respectiv.
  Dar sa nu abandonam cautarea, sa fim atenti la detalii, sa luam informatii din mai multe surse, inclusiv paranormal. Punand cap la cap toate acestea in mod sigur vom fi mult mai aproape de adevar.
Adevarul este dincolo de noi

StarDust

Din pacate, nu stim cat timp a curs apa pe Marte... dar eu inca imi sustin ideea ca pe Marte se vor gasi fosile apartinand unor organisme care au fost vii... Trebuie doar cautat acolo unde trebuie, si mai ales in calota polara a planetei... Sper sa apucam ziua aceea.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

jean

           In cartea ,,Misterul de pe Marte - Sfinxul " scrisa de Graham Hancock, tradusa si in Romana la editura ,,Elit" in 2001, puteti gasi parerea a doi specialisti din SUA, despre complexul de piramide din Cydonia , in special despre piramida D&M. Cred ca aceste explicatii, se pot aplica si la alte forme de pe suprafata planetei Marte, ce nu se integreaza in peisajul natural.

           In 1988 Erol Torun, cartograf si analist de sisteme pentru agentia de cartografiere de aparare a SUA, a citit cartea lui Richard Hoagland ,,The Monuments of Mars". El a inceput o analiza, cercetand sistematic procese geologice cunoscute pentru a vedea daca ar fi putut vreunul sa creeze o piramida pentagonala (piramida D&M).In acest scop, el a examinat efectele a cinci factori diferiti: apa, vantul, alunecarea naturala a materialului datorita defectelor terenului, vulcanism si chiar aparitia cristalului. Rezultatele lor au fost urmatoarele:
   Procesele fluviale pot fi excluse ca mecanisme ce puteau forma acea piramida, deoarece nu exista indicatii ca apa ar fi avut o adancime de un kilometru in Cydonia (inaltinea aprox. a piramide D&M fiind de un kilometru). Este de asemenea, adevarat ca formele simetrice, cu multe fete si cu margini ascutite, nu sunt caracteristice aluviunilor fluviale. De asemenea, nici o duna nu va forma nici o data un poliedru simetric asemanator cu cel pe care il studiem. Nu se observa laturi plate si margini drepte in dunele de nisip terestre sau martiene.
   Este putin probabil ca vinturi persistente sa se fi schimbat periodic cu perfecta simetrie si sincronizare. Chiar daca ar fi satisfacuta aceasta conditie aparent imposibila, un un alt factor ar impiedica formarea uni astfel de obiect...un curent de aer poate taia o suprafata plata perpendiculara pe directia vantului. Un curent de aer opus, local, si tulbulenta de la nivelul suprafetei care il insoteste, ar impiedica formarea acestui ipotetic obiect cu cinci laturi fasonat de furtunile de nisip. De fiecare data cand vantul isi va schimba directia, curentul de aer opus incepe sa stearga marginile formate de alte directii ale vantului. Rezultatul nu ar fi un deal piramidal, ci mai degraba unul rotund.
   In mod similar, nici o structura formata prin pierdere de masa, nu ar explica o structura cu cinci laturi-probabilitatea ca cinci greseli geologice sa cauzeze alunecarea terenlui pentru a produce un poligon bisimetric este aproape imposibila.
   Cit despre vulcanism si aparitia cristalului, pur si simplu nu exista  nici o dovada de activitate vulcanica in Cydonia, la fel cum nu exista cristale pentagonale aparute natural. Chiar daca ar fi, cristalele sunt regulate: pe de alta parte D&M desi bisimetrica, contine lungimi de latura si unghiuri diferite.  Torun sustine ca acestea sunt dovezi suficiente pentru a demonstra ca aceasta piramida nu poate fi de origine naturala, mai ales ca face parte dintr-un complex de alte structuri.

   Probabil nimeni nu este mai calificat sa evalueze aceste structuri decat Horace Crater. Specialist in fizica moleculara teoretica, el este expert mondial in transformarea structurilor de date experimentale in forme matematice, din care pot fi deduse alte structuri. Acesta a facut un studiu asupra complexului  de forme din Cydonia Mensae si ajunge la urmatoarea concluzie:
   Dintre diversele figuri cu cinci fete pe care le-am examinat, multe au prezentat proportii asemenea celor masurate de Torun. Marind precizia calculelor mele am dat de un rezultat surprinzator. La nivele mai mari de precizie, numai modelul lui Torun a aparut cu o redundanta semnificativa.
   Acest rezultat neasteptat mi-a stimulat interesul pt. regiunea Cydonia.Am inceput sa investighez un numar de figuri mici asemenea ridicaturilor. Aceste ,,ridicaturi" sunt suficient de mici pentru a face masuratori relativ precise ale relatiilor geometrice, cu o marja de eroare determinabila. Am fost uimit de ceea ce am gasit.
Aranjarea lor nu este intamplatoare.

Un Link interesant: http://www.ufocasebook.com/2008/marsdoorway.html
Adevarul este dincolo de noi

StarDust

Noua descoperire, se pare ca pe Marte au existat Mari (Oceane) sarate, ca si pe pamant... detalii:
http://www.nasa.gov/vision/universe/solarsystem/Mars-more-water-clues.html
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16