O solutie este antimateria
Paradoxul Materie - Antimaterie ! Conform oamenilor de stiinta, cand Universul s-a format (BIG BANG-ul), odata cu producerea materiei s-a produs si o cantitate echivalenta de antimaterie. Teoretic ar fi trebuit sa se anihileze reciproc. Dar pentru motive pe care inca trebuie sa gasim o explicatie, asta nu s-a intimplat si Universul a supravietuit, in forma in care il cunoastem astazi.
In 1928 Paul Dirac a prezis pentru prima data existenta Antimateriei.
Manitoba, Canada 11 August 1999.
La ora 9.22 dimineata, NASA a lansat un balon inalt cit o cladire cu 60 de etaje, pentru un zbor la aprox 32 de km inaltime cu scopul de a colecta antimaterie. Un gram de antimaterie ar produce cam tot atita energie cit 1000 de rezervoare ale Navetei Spatiale Atlantis. Detectorul lansat cu acesta ocazie, de constructie Japoneza avea o greutate de peste 2 tone. Se pare ca au reusit sa detecteze citeva sute de anti-protoni. Dar ceea ce au incercat de fapt, in acest experiment, era sa detecteze anti helium-ul. Spre deosebire de antiprotoni si antielectroni, anti helium-ul nu poate fi produs prin coliziune si ar demonstra existenta surselor de antimaterie ca de exemplu anti galaxii !
In August 2000 s-a raportat ca acceleratorul din Cern, Geneva, construit pentru suma de 11,5 milioane de $, o asa numita " fabrica de antimaterie " a inceput sa functioneze.
Energia eliberata de reactia materie - antimaterie este de 10 miliarde de ori mai mare decat cea eliberata prin arderea chimica intr-un motor de racheta conventional.
Unde este Antimateria ?!
Nimeni nu stie unde se afla. Cercetatorii incerca sa produca mici cantitati in acceleratoarele de particule, prin ciocnirea protonilor pe placi de nichel.
Fermi National Accelerator Laboratory in Batavia, Illinois a produs o milionime de gram de antimaterie la un cost de 80 de milioane de $. Pentru zborul spre cel mai apropiat Sistem Solar va fi nevoie de 1-2 Kg de antimaterie.
Cum se stocheaza ?
In asa numite " capcane " magnetice.
NASA a mers un pas mai departe si a construit " capcane " de antimaterie portabile. Tot secretul, se pare, este configuratia geometrica a campului magnetic in asa fel incat continutul sa nu scape in exterior.
In programe aproape secrete NASA incearca sa descopere modalitati de propulsie diferite decit cele cunoscute astazi. Motorul ionic, functionind pe baza de xenon , care deja a fost experimentat in spatiu, este un rezultat al acestor cercetari. Un alt tel indepartat, rupt din filmele SF STAR TREK, este tehnologia “Warp”.
Pe langa acestea, conform siteului Membrana.ru au fost formate si machete ale propulsoarelor pe antimaterie. De aceasta se ocupa firma Positronic Research. Astfel se presupune ca vom calatori cu un motor antiatomic, ce functioneaza pe baza pozitronilor, nu pe baza anti-heliului, deoarece la prelucrarea acestuia are loc o eliminare de radiatie gama de 400 de ori mai mare decat la propulsia pozitronica. De catre aceasta firma au fost create doua variante de motoare. Primul motor este de fapt un reactor, unde are loc anihilarea. In acest timp in cadrul acestuia se introduce hidrogen, care se incalzeste si iese cu putere din acesta. Iar al doilea tip de motor presupune utilizarea unui strat adaugator de plumb, care transforma razele gama in raze X. Aceste raze actioneaza asupra unei substante cu care a fost prelucrat anterior motorul. Aceasta substanta se evaporeaza si deci motorul in acest fel e pus in functionare
Motorul “Warp"
Motorul “Warp" functioneaza pe principiul teoretic de a contracta spatiul si timpul in fata “motorului” in timp ce in spatele lui ar fi o distensie spatio-temporala. Ideea de a se deplasa cu viteze mai mari decit a luminii este posibila conform teoriei relativitatii. Deplasarea folosind un motor warp are cateva particularitati interesante. Observatorii din afara ar “vedea” un motor warp deplasindu-se cu o viteza superioara fatza de viteza luminii, in timp ce, cei ce se deplaseaza nu vor simti nici o acceleratie. (V-ati interbat vreodata de ce personajele din Star Trek nu sint “lipite” de scaune cind accelereaza si intra in “Warp Speed” !)
Se asteapta ca perfectionarea propulsiei cu antimaterie sa se intample in urmatorii 50-100 de ani. In orice caz acest tip de propulsie se vrea a fi viitorul, in drumul spre cucerirea spatiului.