Da, indubitabil asistām la debutul unei noi perioade industrial-revoluționare.
Indiferent de titulaturi ("a 4-a industrialā" sau "informaționalā"), este un nou salt tehnologic ce va aduce, obligatoriu, felurite ciocniri și tribulații.
Nu e ceva nou la scarā istoricā, dar e nou prin formele neobișnuite ce le determinā.
Dacā ne uitām in istorie, vedem contexte familiare. In finalul sec.XVIII, prima revoluție industrialā a fost aburul - sau, mai lumește vorbind, pentru prima oarā mașinile au inceput a merge singure. Implicațiile au fost uriașe, la momentul respectiv insuficient sesizate chiar și de experți. Au fost bulversāri sociale imense, și chiar succesive - la scurte intervale (comparativ cu secolele stagnante dinainte). A crescut burghezia ("banii noi" din mașinārii), care a surclasat in cele din urmā aristocrația agrarā. Apoi, in sec. XIX, dezvoltarea mașinilor a creat o nouā clasā socialā, proletariatul. Schimbarea formelor de producție a generat mutații sociale, țāranii migrând la oraș (și modificând astfel adânc mentalitāți și tradiții).
Apoi mașinile au evoluat, tot mai automatizate. Alt val s-a produs - muncitorii nu mai erau necesari, rămânând fārā pâine - deci, tensiuni revoluționare.
De fiecare datā când descoperirile tehnologice au fost revoluționare, implacabil au venit și revoluțiii in plan social. 1776, 1789, 1821, 1830, 1848, 1871, 1917, 1945...1989...? ? ?
Nici nu poate fi altfel. Invențiile modificā lumea, toți știu asta. Dar vizionarii inventatori pun doar pārțile pozitive in fațā, dând din umeri la evoluțiile mai puțin plācute ce urmeazā. Categorii intregi sociale rămân fārā loc de muncā. Bogații de ieri ajung inlocuiți de bogații de azi. Imperiile de ieri cad sub forțele celor de mâine. Tulburārile sociale devin tulburāri politice, apoi acestea devin geo-politice.
Totul e o inlānțuire de cauzalitāți.
Dar inseamnā cā...ce ? Sā nu se mai inventeze nimic ? Ar fi absurd...
Problema nu e tehnologia, ci ființa umanā. Cei din "Clubul de la Roma" (cā tot veni vb de C. Georgescu) au emis un comunicat incā din anii '90, postulând faptul cā "dezvoltarea tehnologicā o ia cu mult inaintea dezvoltārii umane" . Tulburātor adevār. O mașinā poate fi destul de iute perfecționatā, dar omului îi trebuiesc secole pânā devine mai bun. De bine, de rāu...nu ne mai crāpām capetele cu buzduganul la sfârșit de lunā...dar tot suntem predispuși sā ne...XXtem unii pe alții, in forme mai subtile.
IoT sau IoB nu sunt lucruri rele, ba chiar sunt un real progres. Dar ca intotdeauna, se gāsesc imediat indivizi care intuiesc ce pot controla / acapara cu ajutorul lor, așa cā mugurii "rāului" deja "infloresc".
Nu m-ar deranja deloc faptul cā noile tehnologii imi pot prelua / gestiona datele personale, dacā aș putea avea incredere in "gestionari". Dar nu pot avea...cāci "gestionarii" n-au evoluat.
Așa cā...iar se vor acumula tensiuni. Iar vor fi seisme in ajustarea pe noii criterii a economiei, deci iar zguduiri sociale. Ca urmare, iar revoluții...iar in cel mai rāu scenariu și mari rāzboaie.
Iar biblic vorbind...de aceea "mārul" (cunoașterea) era o problemā. Și de aceea infruptarea din el (fārā indeplinirea unor criterii prealabile) face intotdeauna mult rāu...chiar mai mult decât bine.