Bun, ne-am lămurit și cu Trump.
Furat, nefurat...omul s-a probat, in pofida efervescenței stârnite, o dezamăgire.
Nu mai iterez aici motive remarcate in cei patru ani ai săi de "domnie", ci doar douâ chestiuni mai recente.
Deși a sesizat (chiar public) pericolul de fraudare prin bizarul vot in plic (fără limite clare, fără ID net verificabil), nu a făcut nimic inainte de scrutin. Inițiativele sale de după (mai ales acțiunea procuraturii din Texas + alte state conservatoare de contestare a legalității procedurale) trebuiau făcute inainte ca votul să aibă loc. Așa, ce impresie lasă ? A acceptat jocul (chiar cu reguli bizare), dar dacă a pierdut, se revoltă !
(e ca și cum te-ai pune la poker cu unii pe care îi simți a fi complici să te "facă", joci, pierzi -evident- dar apoi țipi la ei că au trișat).
Penibil 1.
Apoi, pe 6 ianuarie, mitingul. Care e ideea să ațâți oamenii, să-i asmuți, doar pentru un vandalism inutil ? Asemenea manevre de forțā, de regulā, sunt insoțite de un plan concret al unei lovituri de stat. La adăpostul mulțimii care manifestā, echipe alese preiau puncte cheie (e de manual, a se citi Curzio Malaparte).
Așa, ce credea ? Ăia din Congres au amânat puțin decizia, iar acum "blondul" s-a incărcat de acuzații (legale, fără discuție).
Deci, penibil 2.
Unii opinează că tot circul (nu doar ultimele luni) a fost orchestrat incă din 2016, pentru a compromite (definitiv) orice tendință suveranistă / naționalā realā.. Cf. acestei teorii, așa s-ar explica și apariția bruscă a unui showman TV in politică, și victoria sa "surprinzătoare" de acum patru ani.
Evoluțiile momentului ar confirma asemenea opinii.
Eu, totuși, mai sper (nu că Trump mai poate face ceva) ci că a căzut din pricina multor naivități și a propriei personalități. Căci știu că nu a fost singur in demers, ci propulsat de un nucleu mai vast (acel "Freedom Caucus" pe care l-am mai amintit).
Oricum ar fi, cauza suveranistā / conservatoare inregistrează un recul clar in prezent, iar globalismul - progresist se impune in forțā.
Regizat sau nu...Trump a făcut mai mult rău decât bine.
Din păcate.