Se impun (poate tardiv) cáteva delimitări conceptuale - dat fiind că unii termeni aferenți paradigmelor socio - politico - economice sunt uzitați cam alandala în media (mai mult sau mai puțin intenționat).
Mă refer la neoliberalism și neomarxism.
Ba se zice că-s același lucru, ba că au decurs unul din celălalt, ba că-s opuse.
Pentru ínțelegere trebuie urmărite niște cronologii și separat economicul de social (adică nu cum fac āia de la World Economic Forum cu "marea resetare").
Dar și mai înainte trebuie o altā clarificare. Una inseamnā "liberalism" in Europa, alta in SUA (de aici și extrema confuzie, chiar și in materiale oneste de pe Net). In America "liberalismul" e stânga, indubitabil. "Liberals" sunt Democrații, californienii...hippies...flower-power. In Europa (și la noi) "liberalismul" e dreapta (capital, antreprenoriat, piațā liberā).
Cine greșește. ? Nimeni. Diferența au dat-o evoluțiile istorice. Americanii au pāstrat termenii clasici, care erau, inițial, la fel și la noi. Dupā 1859, in România "liberalii" erau stânga (C.A Rossetti, Brātianu) in timp ce dreapta erau conservatorii (Titu Maiorescu, P.P..Carp, Mihai Eminescu).
Dar in Europa (deosebit fațā de SUA) a apārut bolșevismul / comunismul, care a monopolizat și deraiat in extremā "stânga" burghezā. Coroborat cu dispariția conservatorilor (cam pe la 1900), liberalii au ajuns centriști, apoi au devenit "dreapta" - unde (proclamā ei) le e locul in prezent.
Deci, sā scurtez - in SUA termenii neoliberalism și neomarxism inseamnā același lucru.
In UE, neoliberalism a insemnat, de prin 1980 incoace, totala libertate a pieței (diminuarea, aproape totalā, a rolului statului in economie). L-a impus Margaret Thatcher, apoi l-au promovat toți ...bruxelezii. E antipodul doctrinei Keynes (aplicatā de tot Vestul dupā "Marele Crah), și a avut drept "pui" consumerismul + "corporatismul".
Dar (in UE) neomarxismul este o consecință (prin opoziție) a neoliberalismului. Stânga radicală (Franța, de ex..."vestele") se opune plutocrației neoliberale reprezentate de Macron (cu mizeria aia a lui, L.R.E.M).
Dar când e vorba de distrugerea valorilor precum patrie, națiune, credință, ambele curente sunt la fel de nocive - intrucât ambele sunt globaliste.
Acum parcă se ințelege mai bine.
P.S. - Stimată colegă Dida, eu nu gust stilul lirico - ludic al domniei tale. Dacă vei fractura aiurea discuțiile serioase, nu-ți prevăd o ședere lungă nici sub acest nou pseudonim.
Vorba dumitale...."fără supărare"