Într-adevăr, valorizările fenomenului ar fi premature - dacă e "bine" sau "rău". Odată că încă nu putem ști, iar secundar că...fiecare vede "binele" sau "răul" in felul său.
Pentru comparație, precedenta modificare de ansamblu a avut loc în 2000. Lumea s-a schimbat enorm în ultimele 2 decenii, fie că am remarcat sau nu. Politic am avut integrări masive in UE, așa numitul "război contra terorii" (doamne, ce goangă imensă și aia !), tehnologic a fost nebunia de pe lume (au explodat mobilele, Net-ul), iar ca urmare globalismul s-au impus accelerat (consecință firească a combinației integrare politică + integrare tehnologică).
După 2000, punctul de start a fost așa-zisul "atentat WTC" - ce a generat și atunci o emoție disproporționată (și nicicând demonstrată). Acum e pandemia...hm...
Până una alta - o primă părere. Tehnologia va fi tot mai slăvită (și ulterior impusă). Totul va fi interconectat, și cred că vor implementa și chestiunile discutabile (gen "facial recognition").
Se va argumenta cà, ín perioada izolàrii COVID, interconectarea a fost un veritabil miracol, ajutànd oamenii sà depășeascà lipsurile / claustràrile.
Asta nu e fals, dar, ușor-ușor, se va acredita, exagerat, teza cà "fàrà interconectare / interdependențà ar fi fost imposibilà depàșirea crizei - lucru, evident, fals.
Acum, că va fi onorat Net-ul nu e nici bun, nici ràu. Dar nu știm ce e pregătit a fi băgat - și care altfel ar fi generat respingeri.
Big Brother, de pildà.