E greu să exprim o părere în termenii puși de d-ta, pentru că noțiunile antroposofice sunt de o cu totul altă factură.
Ultra-simplificat, toate (absolut toate) aspectele realității (și matriciale / extramatriciale) sunt emanații ale lui Dumnezeu - începând cu
elohim(ii) și terminând cu...orice, inclusiv un dop de plută.
Cf. acestor teorii, emanațiile capătă alte forme de la nivel la nivel, dar sunt toate conectate prin cauzalitate și sunt parte a aceluiași (unic) tot.
Nu sunt expert în acest curent de idei, ba chiar recunosc că mă depășește, de multe ori. Pentru a aprofunda noțiunile trebuie o foarte dezvoltată capacitate de abstractizare, necesară ptr. a putea depăși capcana impresiilor, a senzorialului (și a logicii materialiste, inerente matricei).
Nu sunt antroposof, dar am ajuns la acest curent pe filiere precum platonism - pitagorism - Rosicrucianism (filière de la care se și revendică, sub sintagma "școli inițiatice" - Memphis, Eleusis, etc).
De asemenea, paralel, încercarea de a pătrunde fundamentele Qabbalei m-a adus tot la acest curent, remarcând similarități de accepțiune. Dar...hm..nu e vorba de abordarea qabbalistică à la TVM (adică forțarea unor raționamente materialiste tip paleoastronautică) ci de pătrunderea ei în accepțiunea...
magică, vie, curgătoare.
Pentru a-ți da un exemplu privind dificultățile întâmpinate, uite...conceptul
singularității lui Dumnezeu. Dacă la
început nu era
nimic...decât
conștiență divină...cum gândea ea ? Cum...era ?
Căci nu exista
absolut niciun referențial. Nu existau dihotomii, nu existau perechi de contrarii. Nici "aproape" / "departe", nici "înainte / după", nici "mic / mare"...nu exista nimic. Decât "Eu Sunt" (exact definiția pe care D-zeu și-o să singur, la episodul cu "rugul aprins").
Am stat eu așa, tot cugetând la asta, până m-a luat cu dureri de cap. Noi nu putem opera cu asemenea abstractizări, căci facem parte din Matrix. Milioane de noțiuni, milioane de diversități, de emanații...Nu putem înțelege "aici" fără "acolo", "mâine" fără "ieri"...și mai ales "bine" fără "rău".
Așadar, greu să ofer un răspuns pertinent. Dar dacă vrei să te legi la cap (fără să te doară, haha) recomand încâlcirea minții prin lucrarea:
https://www.spiritualrs.net/Conferinte/GA122/GA122_index.htmlCu accent pe cine sunt (și ce au făcut în ultimii "5 ani"..hahaha)
elohim(ii).