Cel putin, dupa desenul tehnic pe care-l mai stiu eu de pe vremea bunicii, urmele lasate de "utilaj" nu erau rotunde, ca in exemplul cu elicopterul de foraj dat de colegul prodcomb ci erau urme dreptunghiulare, ca plan, cu L= 1,5m la suprafata, cu L= interior, pe fundul gropii de 1.2 m, cu o latime de 35 cm, cu o structura trapezoidala in adancime etc etc ... asa cum se vede in schitele din atasament.
Cand Iustin Capra & Co s-au exprimat ca greutatea utilajului ar fi trebuit sa fie f mare s-au referit la aceste 3 urme de cate 1.5m, cu o adancime de 30 cm (0,3m) cu profil cu unghiuri inclinate la 25 gr, etc etc. Itr-adevar ca sa faci 3 adancituri de 1.5 m in sol trebuie o imensa forta de apasare.
Ca acea apasare sa fie atat de mare incat 3 LUNI sa nu se degradeze forma in sol si sa dea impresia de lut ars (pamant ars) iar e o problema de interpretare *cat , cum , cine

.
cat despre radiatiile masurate ...aici explicatiile cu elicopterul nu-si au rostul > ce elicopter emite radiatii

ce utilaj emite radiatii incat si la 3 LUNI sa poata fi masurate ?
Cat credeti voi ca erau de tampiti conducatorii de atunci si "organili" statului (armata , militie etc ) incat sa lase sa se plimbe pe cerul Romaniei o sursa de radiatii fara ca ei sa cunoasca bine originea ei ? Unde s-au mai intalnit astfel de radiatii si astfel de urme la forajele facute in Romania ?? Vreu un singur exemplu dat de un geolog batran, care stie meserie. (foraje d'aste am vazut si eu pe munte destule, am luat si carote care mi se pareau mai frumoase - dar urme de 1,5 m n-am vazut, si nici aparatele ce le aveam la mine nu indicau radiatii in jurul gaurii de carotaj . Aaa, ca unele carote emiteau cate ceva - asta-i alta treaba. Exact astfel de zacaminte se cautau... Dar zona in care sa se fi facut carotajul sa EMITA ceva din cauza UTILAJULUI nu am intalnit.
Cam atat deocamdata ...