Mulțumesc și domniei tale, @Godak, atât pentru indicația suplimentară/complementară, cât și pentru...amicalul reproș care ne mai trage spre rigoare.
Ce ne-am face fără un "cap limpede"...
Revenind insă la subiect, cred că pomenirea ideilor newtoniene nu reprezintă doar o forțare "avant la lettre". Numitorul comun, evidențiat in postarea mea, era mercurul, iar acest element face conexiune, volens / nolens, intre tradiția alchimică medievală și...afacerea "vril".
Reiterez faptul că nu ne preocupă, aici, exclusiv, activitățile acelor esoteriști nemți. Subiectul s-a inițiat prin evocarea lui Bulwer Lyton, iar prin asta dl.@abyss a indicat, intenționat sau nu, să nu orbităm doar in jurul conspiratologiei nazi.
Legăturile cu Newton sunt multiple, și pe filiera rosicruciană (ingemànată cu alchimia). Bulwer Lyton este o emanație a acestei filiere, ca și Rudolf Steiner. De fapt, mai multe elemente clare am desprins de la aceștia, decât de la amalgamul incert ce se tot atribuie "vrilezelor" medium.
Dar, ca să nu contribui mai mult la ramificarea topicului, conchid prin a-ți adresa, incă o dată (și dumitale) mulțumiri.