Întâi tresă te lămuresc scurtissim, compadre @abyss, că nu *ameninț* cu nicio dezvăluire / clarificare - cel puțin pe topicul ăsta - din simplu motiv că-s în ceață și io; părerile expuse pîn-acu sînt deci mai mult intuitiv-eclozate

și nici măcar influențate
livresc.
Subliniez *livresc* fără să subevaluez utilitatea diverselor biblio-surse (orientale sau nu ca sorginte) aduse aici. Dar și fără să mă laud că le-aș fi citit pe toate - chiar dacă-s în curs s-o comit și p-asta.
Că nu se pupă destule din ideile-conceptele-preceptele lor cu logica mea
vriloido-conexă (posibil strîmbă, repet), e altă temă - pe care n-o aprofundez totuși dintr-un simplu motiv: controlul / trezirea / focusarea = *managerierea*
qi-ului continui să cred că n-are nimic de-a face cu Vril-ul *ăla* care i-a obsedat pe mulți și cu mult înainte de Lytton-Bulldog ăla sau ...la fel de
eugenico-axații nazi-nemțălăi.
A se nota deci micul detaliu că toți visau la crearea unei *noi rase* - dorință/intenție intensă taman fiindcă reflecta (și încă reflectă) beția puterii absolute = control absolut, chiar și înainte de ieșirea oricui din xxx mă-sii.

Acțiune care nu cred să-i fi pasionat în primul rînd prin prisma rezultatului final (incluzînd să presupunem hibrizi ȘI c-un
qi = energie vitală cumva brută zic io, supradimensionat și/sau controlabil), ci-n primul rînd prin metodele de *producție* a noii rase.
De unde și strofocările
Ahnenerbe de-a culege tot ce se poate pe felia asta - eventual și notițele de laborator ale coanei
Ninhursag din vremea cînd, împreună cu frate-su Enlil, se-ncontra cu solzosu Enki

pe tema echipării sau nu cu unele *dotări opționale* (replicare sexuală, conștiință de sine etc.) a primilor bio-roboței
Lulu Amelu. ...Că
Tatălui Lor (Anu?) i-ar fi crescut tensiunea prin Ceruri aflînd de longevitatea... antiproductivă (pentru *recoltare*) a noilor
robo-pets și-atunci a dat decretu cu potopu, e altă poveste la fel de incertă, deși cumva logică.
Mult mai logică-i însă deducția că genialii savanți... deloc britanici
Paul Hartek ori
Walter/Ida Noddack etc. s-au axat pe
studiul stereotipurilor mecanicii cuantic-delocalizate a reacțiilor din plante (fotosinteză), ca prim pas al descifrării naturii
Vril-ului - energie discretă controlînd (= stimulînd,
structurînd-direcționînd
în 3D, apoi stopînd exact cînd trebuie... =4D) alte energii vitale mai grosiere, prezente (aporape)
allover.
Întâi la plante, că-i mai simplu - credeau ei. Nu pare să fi fost chiar așa, deși frunzele nu le fugeau de sub microscoape.

Sau de sub diverși
cloțopei contrarotativi etc.

În orice caz, din tot ce-a mai transpirat de-atunci (puțin ce-i drept), deduc că NU studiul
qi-ului, pranei, pneumei etc. era prioritatea lor - al altora însă, da (inclusiv depozitarea-transportul qi-ului

), plus că, la modul și mai general,
energia moca FE a fost o altă obsesie nazi.
P.S. Nu trebuie supraevaluați zic eu nici diverși maeștri / guruși, inclusiv din artele marțiale. Zic asta tot cu disclaimer - părerea mea, faceți ce vreți cu ea - fiindcă
și ei e uameni.

Ori cel puțin erau ăia cu care am avut norocul (sau ghinionul?) să discut direct.
Dac-oi mai avea timp de povești (unele terminate-n coadă de pește
zen) oi puncta una-alta - fie și doar fiindcă-n 96 am organizat personal C.E. karate (shotokan) la Poliambivalentă, unde FRKT-DA a invitat și cîțiva *grei* japo-chinezi pt demo-promo etc.
Cu care am și vb., normal, de m-au durut fălcile (în fine, răposatu Dan Stuparu m-a împins la aventura asta - Dzeu să-l hodinească, da să-l și ierte,

că mi-a făcut p-atunci - fără să vrea, clar - o mare black-hole financiară cu ideea lui.)