Domnule @Grifon, as crede ca doar
aparent Sagan începe aici să le cam amestece. Fiindca El deja pare sa vorbeasca pe limbajul inteles de catre practicanti. Evident ca, lucrarea sa este rezultatul unei colosale munci de sinteza care acopera un domeniu vast, referindu-mă aici la aceasta paleta a fenomenelor numite energetice, tehnici apartinand unor culturi diferite etc. De aceea fiecare , indiferent de pregatirea sa, de practici , curiozitati ori nelamuriri gaseste limbajul sau cat de cat logic si rational. Sunt convins ca apar si unele nelamuriri. Dificultatea pentru mine deocamdată consta in traducerea a ceea ce cunosc in limbajul tehnic utilizat de dînsul.
Intrebarea ridicată de colegul @Guest e foarte buna deoarece contine si o parte din miezul problemei. De fapt ar fi cateva, si anume:
- Exista energie acumulata prin stres, nervi sau ura versus energie acumulata prin ganduri de bine ori din cauza parerilor de rau?
- E posibil ca energia sa se stocheze intr-un potential care:
a)trebuie consumat?
b)stapanit/utilizat prin anumite functii la nivel decizional?
- Care este modalitatea prin care energia potentiala se transforma in energie cinetica invizibila?
Bune intrebari fiindca dupa cum a remarcat domnul Grifon
nu stăpânim nici etapele primare ale conștientizării energiei.
Dar se poate contura din start o idee intrebare. Cum acumuleaza un vortex particule/energie? Un vortex poate fi si toroidal si daca da cum acumuleaza el energia? Cum apare un vortex si cum se transforma intr-un toroid? Cum este el intretinut in acea stare, cum poate fi amplificat ori dispersat sau transformat in energie cinetică? Fiindca asa ceva e posibil. Exista in zona artelor martiale asemenea fenomene. Am vazut demonstratii executate de practicanti foarte avansati care puteau de exemplu sa faca sa se ridice un om paralizat (chiar mai multi odata eventual) din scaunul cu rotile si sa execute secvente corecte de miscari de tip tai-chi sau chiar Kata-uri complete pentru ca mai apoi sa revina la starea initiala de leguma dupa ce influenta nu a mai fost exercitata prin...inductie sa presupunem. Acesta e un exemplu complex de telekinezie as zice.
Pe de alta parte, existau antrenamente de tip energetic in care dupa
stăpânirea etapelor primare ale conștientizării energiei se trecea de la crearea vortexuri (chakras) la obtinerea unor sfere toroidale rotative (mingi de energie). Cu acestea se lucra destul de interesant si in diferite moduri/scopuri. Adica din exterior un privitor normal ar fi observat practicantul executand un dans ... oarecum bizar si unduitor presarat cu diferite momente de acalmie ori miscari bruste si pline de tensiune. Ce nu se vedea era sfera de energie, cum o emana dupa momente de acumulare, culoarea ei, stralucirea si modul cum ea era aruncata asemeni unui bumerang pentru ca mai in final sa fie resorbita la loc. Prin urmare , era posibil ca acel toroid in momentul deplasarii prin spatiu sa acumuleze particule/energie care mai apoi sa fie folosita dupa momentul intoarcerii ei pentru executarea acelor miscari solicitante si pline de tensiune?
Cred ca cel mai important lucru e sa se stapaneasca etapele constientizarii energiei, adica sa luam act de prezenta ei prin diferite exercitii simple pentru ca mai apoi sa realizam/intelegem cum devine ea utilizabila. Desigur eu unul nu stapanesc nici pe departe asemenea tehnici, a nu se intelege altceva. Relatez ce am vazut, auzit si fata de care la vremea aceea nu am avut ce comenta. Si eu vreau sa invat, sa cunosc mai mult.
Deci, reluând mirarea mea..."vortex cât o cameră"? De la sine ?
Oarecum de la sine. L-am marit si eu ca un incepator de la o simpla adiere intre sprancene pana cand a devenit luminos apoi i-am pornit razele sa se rasuceasca ...cred
invers acelor de ceasornic (counter-clockweise), acum ca mi-am amintit am sesizat diferenta. Daca imi amintesc bine , Carlos Castaneda facea o diferentiere intre cele doua miscari . Cea clockwise iti apropia o imagine indepartata fara sa te transporte acolo nici macar ca umbra, pe cand cea levogira te apropia de imaginea/ținta indepartată aproape teleportandu-te (cu pericolele ce derivau din asta).
Presupun ca exersatul cu aceste vortexuri, egal daca ele sunt percepute ca simple adieri ori mici culori fie ele si lumini monocrome , produce o acumulare de ceea ce amintea colegul @Guest. Presupun ca indiferent daca acumularea are loc prin intermediul aurei corpului (tot un toroid rotativ) sau prin ceakre (construite prin intentie) ori sfere de energie (modelate din aura personala), faptul ca acestea extrag/capteaza/antreneaza prin insasi natura lor particule/energie/etc. din jurul lor e suficient sa intelegem ce se intampla.
Dupa modul cum cineva care adopta o pozitie fixa (pe 1mp de timp si spatiu) putea acumula energie doar plimband plasmoidul prin jur la zeci de metri departare (sau mult mai mult...), tot asa o poate face cineva prin intermediul unei simple plimbari fizice ori eventual pasive cu masina , plimbandu-si astfel aura cu tot cu corpul fizic desi cred ca oarecare diferente exista. Probabil orice inceput devine un succes in timp prin continuarea demersului. ''Pacatul'' vizualizarii se face manifestat si la mine, dar e o diferenta intre vizualizare si seeingness dupa cum exista intre atentie si intentie. Nu atentia observatorului joaca un rol important ea trebuind cumva sa fie uitata la un moment dat ci intenția. Fiindca neasteptand nimic atent , dar cu intentia de a realiza seeingness/
vederea la un moment dat apare o imagine atat de limpede si clar nemaiintalnita incat e de neconfundat. Nu e ceva ce poate fi imaginat fiindca e o perceptie directa nemijlocita de senzorii vizuali (ochi) ori ''tradusa'' de vreun program (mintea umana). Sagan a dat cateva repere vagi dar bune tocmai ca sa diferentiem la un moment dat intre imaginatie si vederea nemijlocita.
Desigur ca intampin dificultati cu acea imagine clara (am reusit sa o accesez de cateva ori) fiindca ma socheaza/surprinde/uimeste de fiecare data, ceea ce inseamna ca mintea nu era calma precum oglinda unui lac, oglinda ce poate oglindi cerul intr-o imagine perfecta doar atunci cand nu mai are nici un val/gand si nici un stimul/contact/fenomen. Greu de realizat dar nu imposibil. Toate acele mici exercitii pregatitoare din carte au acelasi efect cu cea mai puternica meditatie zen sau rugaciune isihasta. Vorbim despre moduri de a opri mintea in fond.
"Meditation phase 5: spinning in the space: Start spinning into the space in front of you, spiralling forward and clockwise, as if you were falling forwards into a tunnel. Spin as if you were caught in a vortex.The vortex is there, in the space, waiting for you. Do not try to make up a spiralling movement. Rather let yourself be caught by the vortex and carried by its natural motion.As you go on spinning, the qualities and colour of the space will sometimes change, as if you were projected into a completely different area. Just acknowledge the various feelings and continue with the vortex.From time to time, or even constantly if you wish, you may use the throat friction to amplify the vortex effect".
"Meditation phase 5: spinning in the space: Start spinning into the space in front of you, spiralling forward and clockwise, as if you were falling forwards into a tunnelFaza 5 a meditatiei: răsucind în spațiu: Porneste sa răsucesti în spațiul din fața ta , spiralând către înainte si in sensul acelor de ceasornic (dextrogir) , ca și cum ai înainta în față atras printr-un tunel.
Spin as if you were caught in a vortex.The vortex is there, in the space, waiting for you.Răsucește in continuare spațiul ca si cum te afli de-a lungul unui vortex. Vortexul este acolo, in spațiu, așteptându-te, atrăgându-te.
Do not try to make up a spiralling movement. Rather let yourself be caught by the vortex and carried by its natural motion.Nu incerca sa te deplasezi tu intr-o maniera spiralata/rotativa. Mai degraba lasa-te prins de vortex si purtat de miscarea sa naturala, proprie.
As you go on spinning, the qualities and colour of the space will sometimes change, as if you were projected into a completely different area. In timp ce esti purtat de catre miscarea rotativa, calitatea si culoarea spațiului se va schimba câteodata, ca si cum ai fost proiectat intr-o zonă diferită.
Just acknowledge the various feelings and continue with the vortex.From time to time, or even constantly if you wish, you may use the throat friction to amplify the vortex effect".Ia doar act de simțămintele pe care le trăiesti și lasă-te purtat mai departe de vortex. Din când în când sau constant daca asa doresti, poți folosi fricțiunea laringelui pentru a ampliffica forța vortexului.
Da... clar interesant. Uitasem de controlul vortexului...
dar acum ca am tradus am inteles unde am mai facut o greșeala. Clar, fricțiunea oprește mintea, este elementul disonant care îi pacalește atenția captând-o dar lasând liberă intenția in acelasi timp. Tare de tot Dr-ul Sagan ...