Lucrurile s-au amestecat foarte mult, fiecare face ce-l taie capul si uite asa corpul ajunge intr-un haos total. Sa nu mai spun de carti, care mai de care mai "sacre" si pline de "mesaje", mesaje ce nu le mai scoti dupa aceea nici cu "penicilina".

Exista maestrii ce au intr-adevar capacitati si energie, dar lighioana de pe spatele lor nu le ofera gratis aceste lucruri, asa ca mare grija de unde primesti "cadouri", cu cine te conectezi si ce ai de gand sa faci cu acele lucruri. In primul rand scolile nu se amesteca, aici vorbim de o scoli serioase, nu de yoga de pe internet sau in sali de fitness. Acum inteleg de ce nu amesteci practica cutare, cu miscarile din alta scoala si tot asa. E ca si cum ai incerca sa deschizi un seif si ai doua coduri, pe care le combini pe ghicite, nu deschizi seiful ala in veci. Plus ca intelegerile sunt diferite, la niveluri diferite, cu finalitate diferita.
Toate scolile aveau acelasi scop final, fie ca vorbim despre arte martiale, tantrism, zen, qi-gong...etc. Finalitatea era desavarsirea, transcenderea, iluminarea(intr-o ordine bine definita evident). Ei bine acum se poate vorbi de nivelul de mentinere al sanatatii, purificarea corpului fiind defapt doar un efect secundar al practicii si cultivarii, nu se poate cultiva cu un corp poluat.
Se spune ca nu discipolul isi alege maestrul, ci maestrul alege discipolul, lucru adevarat dupa parerea mea, deci cautarea nu e tocmai o idee buna, probabil vei cheltui sume uriase si tot n-o sa gasesti pe cineva sa te invete ceva veritabil, dincolo de lucruri efemere, gen vindecare. Daca totusi un maestru te va gasi si-ti va preda niste lucruri, mare grija ce faci cu ele, aici nu vorbim despre ideologie, ci despre lucruri cat se poate de materiale, gen virtute. Posibil ca practica ta sa nu fie de la zero, ci doar o continuare a ceea ce ai inceput, acum 100, 300 sau 1000 de ani, in nu stiu cate reincarnari. Sa spunem ca ti se preda un set de exercitii, pe care le vei face cu strictete si sfintenie, dar nivelul tau nu creste. De ce oare nu creste, desi tu esti disciplinat? Pai n-o sa creasca atata timp cat tu te ocupi serios doar de practica, nu si de cultivare. Cu cat te vei asimila mai repede naturii cosmosului, cu atat nivelul tau va creste, dar aici vorbim de lege si standard. Nivelul nu se masoara in capacitati supranaturale sau deschiderea ochiului celest, acestea sunt tot efecte secundare ale cultivarii. Daca cauti doar capacitati supranaturale, e foarte posibil ca cineva sa ti le ofere, dar trebuie sa oferi ceva, o merita schimbul asta, e echitabil? Si ce ai de gand sa faci cu ele, o sa le folosesti, in ce scop? Cei care au intr-adevar capacitati, care sa le apartina pe bune, prin propia lor cultivare, nu le etaleaza in societatea umana la intamplare. Intelegerea mea, e ca scopul practici si cultivarii(scolilor), este desavarsirea, nicidecum cautarea capacitatilor sau ochiului celest. Non-cautarea, non-actiunea(lucruri care pentru mine acum au logica) fac parte din legea oricarei scoli veritabile. Personal am trecut si trec inca prin aceste experiente. Habar n-am daca m-am facut inteles, sper ca un pic.