In principiu, aș consimți la acest punct de vedere.
Dacă, și numai dacă aș crede cá individul a comis trădarea dintr-un principiu moral.
Nu am deloc această convingere.
Tind să cred că a fost nevoit să plece, nu cred că a făcut-o pentru bani, Curtea Supremă de Justiție notifică cererea restituirii averii confiscate de Comuniști care era considerabilă de aprox. 3 milioane de dolari la nivelul lui 1978.
Ceaușescu începuse să-l folosească în scopuri personale, el însuși ( Ceaușescu) nu se sfia să ucidă oameni, l-a executat cu sânge rece pe Chivu Stoica doar pentru că era potențial urmaș a lui Dej.
Pacepa descrie o scenă care a avut loc la Neptun când Ceaușescu l-a invitat discret să înoate în larg și acolo i-a spus cu nume și prenume pe cine să ucidă de la Europa Liberă. Scena este credibilă pentru că mai târziu Ceaușescu a apelat pentru aceeași ,,treabă,, la Ilici Ramirez Sancez alias Carlos Șacalul.
Poate că Pacepa era totuși un profesionist al spionajului și întrevedea că lucrurile nu au cum să se termine bine pentru el ca deținător al unor secrete teribile, de aceea zic că a fost nevoit să plece fără să se întrebe prea mult câtă moralitate există în gestul său și până la urmă, ce era moral pentru unii era imoral pentru ceilalți.
panta_rh_ei stipulează că ar fi fost omul KGB lansat în Occident, dacă așa a fost atunci a fost o lovitură teribilă aplicată de KGB in primul rând lui Ceaușescu care avea o aură de rebel în cadrul CAER cea cei deranja pe sovietici, odată cu dezvăluirile din Orizonturi Roșii toată această aură s-a spulberat.
Părerea mea e că Pacepa/agent KGB este o legendă post-factum, o gogoașă lansată de securitate, poate înghițită și de Ceaușescu. Pacepa a avut inițial un bagaj imens și important de informații dar acolo s-a cam terminat totul, după premiile de 4 milioane de dolari puse la bătaie pentru uciderea lui și intrarea lui în programul de protecție a martorilor din SUA ( Poate a ajuns prin Hawai sau Alaska), nu cred că se mai putea pune problema ca el să mai fie o curea de transmisie a informării sau dezinformării dinspre KGB.
Părerea mea!