Una peste alta, misterul nu învăluie doar asasinarea profesorului, ci și contextul în care el ajunsese în vâltoarea jocurilor obscure.
Un profesor - fie el oricât de erudit - nu are, de regulă, ce oferi potentaților, sau mai ales celor ce doar năzuiesc să ajungă în postura de potentați.
Atunci, de ce să fi fost el vizat de vizita ex-regelui în SUA ? Ca discipol (și succesor neoficial al lui Eliade), avea o anume statură, nu neg...dar asta era departe de a-l aduce între cei mai influenți români de peste ocean.
Mai degrabă cred că el "dădea din coate", încercând să se auto-promoveze. Mai mulți factori indică asta (reperabili încă din corespondența târzie cu Eliade), și ar putea lămuri și intrarea sa, astfel, în zone în care arivismul atinge cote...primejdioase.
Voia să "ajungă cineva", ca din postura de "cineva" să revină triumfător în țară (voi căuta exact citatul, într-o scrisoare către maestrul său). Asta presupunea (dincolo de, logic, un oarecare plan) și o anume postură vizată (fie în zona cultural-științifică, fie...în sfârșit...undeva "la butoane").
Cred că odată cu aceste planuri, Culianu a început să facă pași iuți către dezastru. Căci era citit, profund...dar n-avea (îmi permit a crede) "șacalismul" necesar unor asemenea jocuri.
Dacă (ipotetic) dintr-o coterie românească i s-a tras moartea, atunci aici (zic eu) ar putea fi zona ce s-ar cuveni investigată.