Orice s-ar zice, ciudățeniile se țin lanț în proximitatea Mânăstirii Sinaia - și asta de peste 150 de ani.
Știți faimoasele "tăblițe dacice", despre care bânuiesc că s-a discutat pe forum...ei bine, tot pe la lăcașul în cauză au trecut (cel puțin în tenebrosul lor tranzit). Unele vestigii au fost (zice-se) chiar în muzeul conex mânăstirii, stârnind și interesul unor arheologi ai perioadei comuniste (cam prea legați totuși de omologii ruși...pentru gustul meu, cel puțin...).
Nu țin morțiș să dezbat "tăblițele" - nefiind prea convins de autenticitatea lor (cam fac "pachet" cu alte protocronisme controversate, așa că îmi rezerv o sănătoasă doză de scepticism). Vreau însă a indica coincidența de areal, și, suplimentar, un articol bunicel
http://stiri.cool/enigme/51-tablitele-din-plumb-de-la-sinaia-istoric.html din care aș spicui (căci nu mă pot abține) niște idei ale (oare ?) notoriului gangster Vitalie Usturoi:
" [...] un personaj misterios şi controversat, Vitalie Ustroi, originar din Moldova de peste Prut, a lansat ipoteza că plăcile de aur nu ar fi fost descoperite în timpul lucrărilor de pe şantierul Castelului Peleş, ci acestea s-ar fi aflat în posesia Mânăstirii Sinaia care, ca multe alte vechi aşezăminte creştine, s-ar fi ridicat pe o capişte (vechi altar al cultului zalmoxian). Astfel, aceste plăci s-ar fi păstrat de-a lungul secolelor în grija iniţială a preoţilor daci, fiind apoi transmise urmaşilor lor, preoţii creştini. Conform ipotezei lui, fiecare trib getic sau dacic ar fi posedat o arhivă de texte scrise pe plăci de aur sau din alte metale, care se reînnoia periodic. Textele ar fi fost scrise de marele preot, ar fi avut caracter sacru, magic, ar fi fost închinate zeilor şi, ca atare, ar fi fost foarte bine păzite. În ceea ce priveşte o posibilă locuire dacică în zona Sinaiei, în afară de depozitul de bronzuri datat 1800-1700 î. Hr. şi descoperit în urma multiplelor săpături arheologice în zonă (printre care se numără şi sondajul efectuat de Tocilescu în 1890), nu există informaţii referitoare la epocile ulterioare [...]"
Ei, cât de tare e asta ? Usturoi (care, dincolo de ilaritatea numelui, e un veritabil Viktor Bout -"lord of war")...se lansează în cunoașteri...dacice ? Păi bine frate, "ARO", "Bancorex", "Țigareta"...mai pricep, că acolo îți este expertiza....dar să mai plonjezi și în cețurile zamolxiene ?!?
Cred că acest Vitalie merită puțin investigat. Dar nu prea mult, căci unii de au mai riscat asta s-au trezit cu picioarele rupte...hahaha !