La capitolul V, pagina 11 din cartea lui mos Grebi se afla un desen al unui manunchi de paie. La pagina 15 se afla desenat unul din experimentele lui cu efectul undelor ESC asupra paiului agatat in borcan.
In ceea ce ma priveste am cumparat 100 de paie de plastic, plastilina, elastice de bucatarie si ......cam atat.
Am facut din cele 100 de paie un manunchi exact ca in desenul lui mos Grebi. Diferenta a constat in legarea diferita a manunchiului(am utilizat 3 elastice de bucatarie sus, jos si la mijlocul manunchiului) iar la un capat al manunchiului am folosit plastilina( intinsa cu o sticla pe post de facalet) pe o coala de hartie. Am presat apoi manunchiul pe plastilina astfel incat sa se asigure o „capaceala“ uniforma a tuturor paielor din manunchi. Hartia a ramas ca structura de rezistenta a bazei astfel create. Din motive de typing voi defini manunchiul generator de unde ESC ca “tun“.
Caracteristici pai: L=21 cm, D=5 mm, plastic
Intr-un borcan transparent de 400 g cu capac metalic am agatat un tubulet de L=3cm si D=3mm. Tubuletul a fost astfel pozitionat astfel incat un capat sa fie lasat in jos fata de celalalt. Capatul inferior a fost marcat cu rosu.
Au fost folosite tubuletul, banda adeziva, ata si pix rosu.
Am asezat borcanul pe o coala si dupa ce s-a pozitionat definitiv betigasul am marcat pozitia lui cu creionul. Am punctat de la acea pozitie gradele pina la 20 in dreapta si in stanga. Am efectuat cateva „vantuiri“ cu mina pe langa borcan ca sa ma asigur de ermetizarea borcanului. Nimic nu intra si nu iese din borcan. Singurul lucru care ar putea sa influenteze betigasul ar fi undele telurice zonale.
Am pozitionat tunul astfel incat fascicolul de unde sa loveasca(impropriu spus) capatul inferior al tubuletului. Aproape imediat acesta s-a rotit cam cu vreo 10-12 grade(inexactitatea vine din actionarea fortelor de torsionare din firul de ata ce a determinat faptul ca betigasul nu s-a oprit cand a ajuns la capat ci s-a intors putin dupa care iar s-a rotit). Am ridicat tunul si am asteptat sa se stabilizeze betigasul. S-a oprit pe pozitia initiala. Apoi am asezat tunul si l-am directionat spre capatul superior. De data aceasta miscarea a fost mult mai ampla. Am numarat aproape 20 de grade. Apoi am orientat tunul perpendicular pe tubulet. In afara de o miscare de rotire de o mai mica ampltudine a aparut si o miscare laterala, ca si cum tubuletul era impins cu totul.
Dupa acest experiment mi-am amintit ca mos Grebi zicea ceva de senzatie de caldura. Si am trecut palma peste capatul liber. Intr-adevar, am avut acea senzatie de caldura. La fel si sotia mea. Mai mult, m-am aplecat asupra manunchiului cu fata si fruntea. Am simtit ceva mincarimi la frunte si o vaga senzatie de cadere, alunecare. Am incercat sa constientizez aceasta stare dar nu prea mi-a iesit. Mincarimea din frunte ma deruta. La nici 5 minute de la experiment m-a prins si o durere de cap destul de intzepatoare.
Comentarii:
In explicatiile sale mos Grebi descrie materialele folosite ca fiind cele mai naturale posibile: paie de grau, betigas de lemn, fir de paianjen, capac de sticla pentru borcan, mediu ferit de soare, vant si influente electrice.
In ceea ce am experimentat am folosit tuburi plastic, capac de metal la borcan, ata, mediu cu influenta electrica si magnetica(televizor, calculator, circuite de electricitate si apa in pereti, etc….). Datorita folosirii acestui gen de materiale, consider ca experimentul a fost un succes.
Acest lucru confirma ipoteza lui mos Grebi conform careia orice forma este generatoare de unde ESC. Am incercat si eu cu degetul sa misc paiul, dar nu am reusit. Asta nu inseamna ca undele ESC ale organismului nu exista.
Tot in cartea sa, mos Grebi facea referire si la starea celui care experimenteaza. Eu cred ca el se referea mai mult la starea sufleteasca a experimentatorului……chiar si acum cand va scriu aceste randuri ma mai doare capul…… Dupa vreo 2 ore de joaca cu tunul, imi cam pierise cheful si interesul de a mai experimenta. Am observat ca o data cu pierderea interesului meu , deviatia tubusorului s-a redus la jumatate.
Cam asta a fost. Zilele urmatoare am sa repet experimentul si am sa il filmez pentru a-l posta.