Vad ca in multe threaduri subiectele se iau mai personal decat ma asteptam. Am cateva comentarii referitor la situatia asta.
Daca se poate, spooky sa ma corecteze. Impresia mea e ca RUFON isi propune monitorizarea, documentarea si, in limitele posibilitatilor, investigarea fenomenului UFO pe teritoriul Romaniei. Daca am nimerit in adunarea unui cargo cult sau loc de intalnire pentru conspirationisti, atunci ar trebui sa-mi spuneti, ca sa nu mai fluier in biserica. Sterg contul si linkul din favorites si gata, nu mai supar pe nimeni.
La o prima privire, eu as defini cateva categorii de oameni in legatura cu atitudinea fata de fenomenul OZN. Lista e deschisa comentariilor si adaugirilor.
Credinciosi
Au un sistem inflexibil de idei, ridicate la rang de credinta.
Nu cauta investigarea unui fenomen, ci reasigurari ca de fapt cred in ceea ce trebuie. Similar cu "dovezile de iubire" pentru cuplurile tinere si instabile. Sar in sus cand li se cer dovezi stiintifice. In definitiv, pe buna dreptate. Ce crestin ar scoate un magnetometru daca ar fi martorul unei aparitii a unui sfant. Sa nu fiu inteles gresit. Respect credintele, dar nu cred ca ele trebuie sa fie amestecate cu cercetarea stiintifica. Personal, mi-ar sari mustarul daca cineva ar incerca sa-mi dovedeasca ca Hristos nu a existat istoric.
Orice explicatie alternativa e tratata ca "sminteala" (in sensul in care il folosesc preotii si calugarii).
Conspirationisti
Versiunea laica a celor de mai sus. Au niste idei preformate, pe care nici o dovada nu le poate clatina. Intotdeauna folosesc numerele si probabilitatile in favoarea lor. De exemplu, ti se spune ca mii de oameni cred ca asupra lui Kenedy au tras mai multi asasini. Perfect adevarat, numai ca omit sa spuna ca milioane cred opusul.
Interesati
Fara idei preconcepute, pur si simplu interesati de fenomenul in sine si de gasirea unei explicatii. Este ceea ce sper ca e scopul RUFON.
Debunkeri profesionisti
Orice observatie e imediat catalogata ca fiind ori sarlatanie ori are o explicatie triviala (gen "swamp gas").
Cer criterii stiintifice care nu au aplicare pentru anumite clase de fenomene cum ar fi repetabilitate si
reproductibilitate pentru un fenoment care este eminamente tranzient. Nimeni nu cere sa fie reprodus si repetat un gamma-ray burst, dar nici "dovezi" precum "crede-ma pe cuvant, ca stiu ce spun" nu merg.
Creduli
Cred orice, nu conteaza cat de aiuristic sau improbabil este. Victime ale sistemului de educatie care nu le-a creat simtul critic necesar. Pe cei mai in varsta ii recunosti intrebandu-i daca au depus bani la Caritas.

Sarlatani
In cautare de atentie si castiguri materiale fabrica orice, sustin orice.
Vanatori/Amatori de senzational
Privesc fenomenul numai ca pe o sursa de distractie (entertainment).
A.