Sibu Dumitru si Stan Gheorghe l-au urmat pe sergent la circa 3-4 metri distanta... "Ei l-au vazut pe sergentul Radu Ion ajungand la circa 1-1,5 metri de “umbra” si cum ridica batul pentru a o lovi…. "
O umbra de 2-2,5 metri la o distanta de 5-6 metrii...? Ai idee ce inseamna 2 metri inaltime...? E cit inaltimea unei usi...Dar 2,5 metri...? E clar ca privesti in sus...Ce tocuri puteai sa porti ca sa ajungi la inaltimea asta...? Sau mergeai pe picioroange...? Te apleci de pe picioroange de la 2-2,5 metri inaltime deasupra corpului unei persoane ca sa o examinezi...? Nu ti se pare ca e un scenariu mult prea tras de par...? Si cum fugi pe tocuri sau picioroange...? Noaptea...? Nu crezi ca-si rupea gitul...? Sau crescuse o viata intreaga linga actori de circ...?
La doi metri inaltime (nu vorbesc de inaltimi mai mari...) nu faceai armata la constructii...Ci in alta parte...
Inaltimea ,,umbrei'' este una aproximativa.
Analizand declaratiile martorilor vei observa ca ea variaza intre 1.90 si 2.5 m .
Era intuneric si ceata, dar becul de deasupra usii dormitorului meu ardea…..cand am iesit din camera, am observat la o distanta de circa 6-8 metri de mine, in dreptul geamului de la camera gradatilor, pe trotuar, la circa 1-1,5 metri departare de zid (sau poate chiar pe scarile de acces pe trotuar), o silueta intunecata, neagra, care se distingea clar de imprejurimi.(vezi schita de la figura 3, pozitia 1).
Avea inaltimea de circa 1,90-2,00 metri…silueta statea nemiscata si aproape ca se contopea cu intunericul, asa ca nu am putut distinge nici un fel de detaliu (maini, picioare sau cap).Trebuie insa sa nu uiti un lucru important : complicele avea pe cap o masca confectionata , prevazuta cu coarne . Nu stiu ce lungime aveau coarnele atasate la acea masca , dar cu siguranta erau destul de mari devreme ce acest detaliu a fost observat si de soldatii care erau in dreptull usii .
Probabil o persoana de 1.85-1.90 cu o masca cu coarne pe cap pare destul de impozanta , cred...
Plus ca mai era si intuneric afara , soldatii erau speriati , mai adaugam cativa cm si din acest motiv (factorul subiectiv , emotional )

PS Sunt situatii cand te bati cu unul noaptea si ai impresia ca te-ai batut cu o matahala de 1.90 , iar a doua zi afli ca ai luat bataie de la un pitic .