Iata cum s-au intamplat lucrurile din punctul meu de vedere in acest caz.Dupa cum povesteste Radu Ion, aceasta farsa nu a fost premeditata .Ideea probabil i-a venit dupa ce unul dintre soldati , mai precis Dorr Ioan le-a spus celorlalti ca a vazut ,,o umbra de vreo 2 m in dreptul ferestrei''. Insa ,,umbra'' pe care o vazuse era Radu Ion care intentiona sa faca un control in dormitoare .
Acest lucru se intampla sambata seara in jurul in jurul orelor 24.00 .
Aici fac o mica paranteza .
E adevarat ca fruntasul Turcitu Dumitru a afirmat ca daca se intalneste cu aceasta ,,umbra'' baga cutitul in ea . Insa uitati faptul ca printre ei se afla unul dintre autorii inscenarii , Radu Ion , care era sergent ,si putea interveni oricand . In plus din momentul in care Radu Ion s-a hotarat sa-i sperie pe soldati el a avut controlul asupra intregii situatiei . Iar in momentul in care ,,creatura'' si-a facut aparitia , aceasta a pastrat mereu distanta fata de ,,victimele'' sale . Singurul care putea sa se apropie de ea era desigur doar Radu Ion.
Revenind la povestea de mai sus , Radu Ion a profitat de aceasta intamplare si s-a hotarat sa-i sperie pe soldati deoarece acestia obisnuiau sa plece noaptea sa bea la cabana turistilor .
Pentru aceasta avea nevoie de un complice (desigur nu unul dintre soldati), caporalul Nica.
Scenariul farsei era unul destul de simplu : caporalul Nica urma sa se deghizeze intr-o creatura , iar in momentul in care Radul Ion incerca sa o loveasca , aceasta il rapunea dintr-o singura suflare .
Nu mai stiu unde am mai vazut aceasta scena (probabil in filmele cu Piedone sau in desenele animate

) .
Iata cum a debutat acest episod :
,,In seara zilei urmatoare, duminica, 24 septembrie 1978, in jurul orei 21.45, acelasi Dorr Ioan, impreuna cu colegul lui, soldatul Vulpe, ies din dormitorul lor pentru a verifica daca in capcana pusa in apropierea usii s-a prins vreo….vulpe .
In momentul cand se aflau in fata usii, venind dinspre dormitorul gradatilor, apare sergentul Radu Ion, care dorea sa verifice daca intregul efectiv al soldatilor se afla la acea ora in cabana....Deodata el a exclamat:…”Ia uitati-va ce vine in jos !!!”…cei trei au vazut ca pe ridicatura de pamant din fata scarilor ce urca spre etajul cabanei, in directia statiei de telecabina, chiar langa cisterna de motorina, se afla o silueta intunecata cu o inaltime de circa 2,5 metri''Cel care le atrage atentia soldatilor cu privire la aparitia ,,creaturii'' este desigur Radu Ion .
Vestea ca o ,,aratare'' da tarcoale cabanei se raspandeste repede printre soldati . Intre timp se descopera ca cineva deschisese obloanele desi acestea fusesera legate cu sarma , iar creatura este zarita si de alti soldati (Turcitu Dumitru , Katona Andrei si Thut Gerhard).
Prima parte a planului a fost executata cu succes .
Urmeza partea a doua , punctul culminant : confruntarea dintre Radu Ion (liderul grupului) si creatura.
Radu Ion ia o bata de baseball si le cere soldatilor Sibu Dumitru si Stan Gheorghe sa-l urmeze .
Pentru ca farsa sa aiba efect era nevoie de martori oculari.
,
,Sibu Dumitru si Stan Gheorghe l-au urmat la circa 3-4 metri distanta…Ei l-au vazut pe sergentul Radu Ion ajungand la circa 1-1,5 metri de “umbra” si cum ridica batul pentru a o lovi….
Au avut impresia ca in acel moment sergentul tinea capul aplecat spre pamant…au auzit deodata un “suflu ca de tigru” venind dinspre “umbra” si imediat sergentul a cazut pe spate cu bratele desfacute in lateral si cu capul spre vale….a cazut de parca fusese traznit, ca un mort.'' Sergentul cade pe spate , ,,creatura'' se apleaca asemenea unui animal de prada asupra lui si il ,,examineaza'' dupa care se intoarce si fuge.
Desigur ca acea ,,creatura '' nu putea sa se intoarca si sa fuga normal, ca un om , deoarece ar fi parut suspect . Trebuia sa imite un animal pentru a fi cat mai convingator .
Atunci cand vrei sa imiti un animal cel mai usor de copiat sunt gesturile unei maimute , mai precis ale unei gorile (probabil datorita asemanarii dintre cele doua specii).
Despre modul in care se deplasa ,,creatura'' Katona Andrei afirma:…”
Nu semana nici a om, nici a animal…Am vazut umbra disparand, ca un om cand fuge prin apa, aplecandu-se mult intr-o parte si in alta, dar nu ca un urs sau alt animal, ca am vazut ursi destui…Parca plutea, cand pe un picior cand pe altul….” Imi parea rau ca nu am acum niciun filmulet cu o persoana care alearga incercand sa imite o gorila ( sau mai bine zis pe King Kong

) .
Mai mult , Dorr Ion spune ca a distins niste ,,
maini care atarnau pe langa corp , ca doua mari semicercuri sau paranteze'' . Potrivire perfecta de caracter

.
Tot Dorr Ioan spune ca :
,,silueta isi misca “picioarele”, fara insa a le putea distinge clar, miscarea aceasta fiind lenta, greoaie…. Corpul ,,actorului de ocazie'' era acoperit cu o patura neagra , asa cum a declarat ulterior Radu Ion , din aceasta cauza matorii nu au putu sa-i vada picioarele''.
Desigur ca intreaga scena este deformata atat de intuneric cat si de spaima care ii incremenise pe cei doi soldati. Creierul in astfel de situatii da rateuri , iar realitatea perceputa este distorsionata.
Ingroziti cei doi soldatii fug sa-si alerteze colegii . Se intorc si il iau pe Radu Ion cazut jos , dupa care se baricadeaza in cabana .
Urmeaza episodul cu : SERGEND..SERGEND ..(probabil era sergent , sergent da-mi banii pe care mi-ai promis ca sa iti fiu complice

).
Sfarsitul farsei . Sergentul a reusit ceea ce si-a propus : sa-si sperie soldatii ca acestia sa nu mai paraseasca baraca (cabana) in toiul noptii fara permisiunea lui .
A doua zi soldatii ingroziti se hotarasc sa paraseasca acea cabana . Singurii care raman sunt sergentul desigur si caporalul Vintan.
Unii spun ca sergentul ar fi trebuit sa intervina si sa recunosca faptul ca totul a fost o farsa . De ce? Scopul lui era ca soldatii sa creada ca exista o creatura care bantuie noaptea prin zona .
El stia ca soldatii erau obligati sa se intoarca inapoi .
Apoi totul a luat o turnura neasteptata . Cazul a ajuns la urechile superiorilor care au trimis o comisie de ancheta . Speriat de ce i s-ar putea intampla daca s-ar afla ca totul a fost o gluma, Radu Ion confirma povestea celorlalti soldati si astfel s-a nascut un mit :
monstrul de la Balea-Lac.