Calin Turcu
In continuare, imi voi permite sa fac cateva scurte remarci pe marginea celor doua scrisori.
Deci, prima dintre ele nu era semnata de expeditorul ei.
In plus, scrisorile nu au fost datate.
Stampila de plecare de pe primul plic era 25 septembrie 1993.
Asadar, “exact la 15 ani” de la derularea principalelor evenimente ale afacerii Balea-Lac.
Inca de la primirea primei scrisori, am inceput sa imi pun o serie intreaga de intrebari.
Iar la sosirea celei de-a doua, numarul acestora a crescut considerabil.
Trebuie sa recunosc insa faptul ca o parte a lor aveau un caracter destul de subiectiv.
Fara a respecta o ordine anume si evident fara a avea pretentia de a le fi epuizat pe toate, incerc sa redau in continuare cateva dintre nelamuririle ce ma framantau atunci.
1.Oare intreaga atitudine prieteneasca si ospitaliera a lui Radu Ion, pe care a manifestat-o atunci cand l-am vizitat la Craiova, nu a fost, in realitate, decat masca unei profunde suspiciuni si neincrederi ?
2.El a crezut ca sunt de la Securitate….Ar fi avut curajul, in timpul intrevederii noastre de la Craiova, sa imi spuna adevarul, daca nu-I relatam povestea cu disparitia mea, banuind totusi ca sunt securist ?...Putin probabil….
3.Si apoi, daca as fi fost cu adevarat “de la Securitate”, ar mai fi fost nevoie sa alerg atata, consumand timp, energie si bani, trimitand scrisori, dand telefoane si efectuand deplasari, incercand sa-i aflu adresa lui Radu Ion ?...”Superiorii” mei nu mi-ar fi pus-o, pur si simplu, la dispozitie, fara atatea complicatii si cautari sterile ?
4.E drept ca la intalnirea de la Craiova, Radu Ion nu avea de unde sa stie ca voi scrie de toata povestea intr-o carte…El afirma:…”N-am crezut nici o clipa ca veti publica ceva.”
Avea sa citeasca acesta carte cativa ani mai tarziu.
Care este cauza si care este efectul in aceasta privinta ?
Oare pe Radu Ion l-a influentat ceea ce citise in carte, determinandu-l sa imi spuna adevarul ?
Cauza “adevarului” se afla in carte ?
Ori in propria constiinta a lui Radu Ion ?
5.Daca nici macar sotia lui nu cunostea “adevarul”, mi l-ar fi dezvaluit el mie, unui necunoscut, care-I intra pentru prima oara in casa ?
Acest “adevar” nu-I este dezvaluit sotiei, nici macar dupa vizita pe care i-am facut-o acasa ?
6.Radu Ion nu mai cunoaste numele caporalului cu care a aranjat “farsa”…El afirma in prima scrisoare:…”inca un caporal care vad ca nimeni nu stie nimic despre el…” si “…care nu-i mai stiu numele…”…
Oare, nici chiar dupa ce a citit cartea pe care i-o trimisesem ?
Au facut armata impreuna, au fost colegi de camera o perioada oarecare de timp si nu-si mai aminteste numele lui ?
Deodata, dupa numai o luna de zile, in a doua scrisoare, Radu Ion si-l aminteste pe caporalul Nica si astfel in toata povestea apare un nume nou “caporalul Nica”.
7.Ce rol au jucat cei doi angajati de la statia terminus a telecabinei: Roth Martin si Cheta Victor ?
Dar Tischler Rudolf – Sef santier ICMJ ?
S-au inteles acestia cu cei doi gradati sa participe la o “farsa”, sa-i sperie putin pe soldatii in termen “ ca sa nu mai plece noaptea la cabana turistilor” ?
8.Ce rol a avut “torta mare” aprinsa de Radu Ion ?
Pentru care motiv a imbibat-o in motorina, ca apoi sa o stinga in zapada ?
Numai ca sa “lumineze toata valea” ?
Facand aceasta “gluma”, nu s-a gandit si la consecinte ?
Uitase oare atat de repede ca doar la cativa pasi de baraca lor se afla o cisterna incarcata cu motorina ?
9.De fapt, care este motivul real al plecarii soldatilor, noaptea, la cabana turistica ?
Faceau amor cazon cu bucataresele si servitoarele de acolo ?
Ori mergeau pur si simplu sa se imbete ?
10.Cum se face ca soldatii s-au speriat atat de tare, incat dupa ce au plecat la Balea-Cascada (la Glajerie), nu au mai vrut cu nici un chip sa se intoarca ?
Ce i-a ingrozit intr-o asemenea masura ?
O “simpla” inscenare a celor doi gradati ?
Care a fost motivul real al comportamentului soldatilor ?
11.De ce afirma Radu Ion:…”Intamplarea luase o amploare destul de mare” si “va dati seama ce consecinte am fi avut daca s-ar fi aflat ?
Ce consecinte ar fi putut suferi el, daca ar fi spus din capul locului adevarul ?
I-ar fi luat cineva capul ?
12.Radu Ion spune:…”Va stimez prea mult ca sa va las sa cercetati pe o pista gresita “.
Sa fim seriosi !...In primul rand, daca ma stima, cum afirma el, nu m-ar fi mintit..Povestea ca a crezut ca sunt “de la Securitate”, nu prea tine aici.
Iar in al doilea rand, de ce nu trebuie sa cercetez pe o pista gresita ?
13.Evenimentele de la Balea-Lac din toamna anului 1978 au fost intr-adevar o “inscenare regizata” ?...Ori au fost perfect “reale”,iar “cineva” stie cu precizie care este adevarul si nu doreste ca altcineva sa mai scormoneasca pentru aflarea lui ?
De ce “nu trebuie sa mai stie nimeni despre ce a fost acolo” ?
14.In fapt, nu chiar “toate au o explicatie” plauzibila…De pilda, ce-i cu “coronita de lumini” ?
Dar cu zgaraieturile de pe oblonul inchis al ferestrei, observate a doua zi de mai multi martori, iar mai tarziu de investigatorii sibieni care le-au si fotografiat ?
La o analiza mai atenta a cazului, pot fi gasite numeroase aspecte care nu-si gasesc “explicatia” in scrisorile lui Radu Ion.
15.Teama si retinerea pe care o manifesta Radu Ion la data intocmirii scrisorilor lui (toamna lui 1993) nu-si mai gasesc justificari logice sau rationale.
El imi cere sa distrug scrisorile dupa ce le citesc…De ce se mai teme acum ?
Il vor lua din nou in armata si-l vor incarcera pentru inducerea in eroare a anchetatorilor militari din 1978 ?
Sau crede ca se va face de ras pentru ca a mintit ?
Crede Radu Ion ca va suferi alte repercursiuni din partea oficialitatilor ?
Ce ar putea pati la aproape 20 de ani de la acele intamplari ?
Si din partea cui ?
16.In sfarsit, daca cineva, oricine ar fi el, ar parcurge citind cu atentie toate detaliile cazului Balea-Lac, ar putea sa intocmeasca un scenariu de genul celui cuprins in scrisorile lui Radu Ion ?
I-ar fi greu unui cititor prezumtiv, cat de cat destoinic si inteligent ca, pe baza datelor avute la indemana, sa dea o alta intorsatura lucrurilor ?
Va urma…