"Eu unul astept raspunsuri de la "oamenii de stiinta " de pe acest forum... de altfel sunt primii cand e vorba de insulte!"
Cu scuze, dar ma simt unul din asa zisii "oameni de stiinta" de pe forum...adica mai exact unul care cred in stiinta, capacitatea si limitele ei. Altii scurtcircuiteaza acest domeniu, si bat apropo numai la limitele ei, ca si cum restul il stiu la perfectie si deci nu-i intereseaza, caci, nu-i asa, ei au trecut de mult de etapa cunoasterii stiintei, si deci pt ei stiinta e o prostie limitata si mincinoasa. Deci eu unul caut sa-mi explic si deci mai postez pe forum in sensul dat de stiinta asupra unor fenomene. Scuze ca folosesc prea mult cuvantul "stiinta"...
Legat de topic, exploziile solare din 2011-2012.
Hai sa vedem ce stie stiinta.
1) activitatea solara are un ciclu de cam 11 ani, deci la fiecare cam 11 ani, se produc mai multe explozii solare decat de obicei, si este maximul solar, iar la jumatatea intervalului (deci tot din 11 in 11 ani, dar decalat cu 5,5 ani aprox) activitatea e scazuta, si atunci e minimul solar.
2) in 2011-2012 este randul unui maxim solar. Ei si? Ce e deosebit in asta? Sau chiar cineva doreste sa ne temem pe aceasta tema? Cine si de ce?
Cercetatorii, stiinta mai bine zis, acum este in perioada ei de invatare. Se descopera noi metode de analiza, de cercetare, se construiesc noi instrumente din ce in ce mai evoluate (vezi satelitul japonez Hyynode etc), intelegerea noastra asupra lumii inconjuratoare se perfectioneaza, intram din ce in ce in detalii. Mai avem muuuuuuuuuuuuult de mers inainte, dar se vede ca facem niste pasi. Si asta vad si "atotstiutorii" care preiau elementele din stiinta si fac varza speculativa cu care ne ametim noi pe-aici.
Revenind... in paralel, sistemele de comunicatii ale oamenilor evolueaza. Ne bazam pe GPS si sateliti artificali, folosim tehnologii din ce in ce mai sofisticate, dar in felul acesta ne supunem si mai mult influentelor exterioare si naturale, care pana acum treceau pe langa noi fara sa le stim existenta.
Pe fondul acesta, deci, vine un maxim solar. Prin cunoasterea acaparata deja de "nenorocitii aia de oameni de stiinta neghiobi", putem intrevedea ca ar fi vorba de un maxim solar mai puternic. O prognoza. Incercam sa invatam sa facem prognoze despre soare. Asa cum se face si cu timpul probabil, unde nici aici lucrurile nu sunt perfectate suficient. Care prognoza e supusa si erorii ca orice prognoza. Dar dincolo de asta..este acest maxim solar ceva deosebit cum vor sa ne faca sa credem unii "atotstiutori"? Se pare ca nu neaparat.
Citez dintr-un link oferit de colegul Sirius13 pe alt topic,
http://science.nasa.gov/headlines/y2006/10mar_stormwarning.htm"This week researchers announced that a storm is coming--the most intense solar maximum in fifty years. The prediction comes from a team led by Mausumi Dikpati of the National Center for Atmospheric Research (NCAR). "The next sunspot cycle will be 30% to 50% stronger than the previous one," she says. If correct, the years ahead could produce a burst of solar activity second only to the historic Solar Max of 1958.
That was a solar maximum. The Space Age was just beginning: Sputnik was launched in Oct. 1957 and Explorer 1 (the first US satellite) in Jan. 1958. In 1958 you couldn't tell that a solar storm was underway by looking at the bars on your cell phone; cell phones didn't exist. Even so, people knew something big was happening when Northern Lights were sighted three times in Mexico. A similar maximum now would be noticed by its effect on cell phones, GPS, weather satellites and many other modern technologies.
....[]...
Dikpati's forecast puts Solar Max at 2012. Hathaway believes it will arrive sooner, in 2010 or 2011.
Deci maxime solare mai puternice au mai fost. Unul in 1958, mai puternic decat cel prognozat pentru 2012. Si cu siguranta au fost mereu de-a lungul istoriei, dar nu ii pasa nimanui. Acum avem GPS, telefonie mobila, comunicatii via satelit. Acum ne intereseaza. Iar informatia asta ajunge via "raspandaci" (in sensul bun, oameni care informeaza pe ceilalti oameni) si pe forumurile noastre, unde, fiecare neofit dupa priceperea lui (ca doar toti ne pricepem nu numai la fotbal si politica), incepem sa construim scenarii apocaliptice, profetii legate de 2012, "sa ne pregatim pentru 2012" etc etc . Iar adolescentii care populeaza netul, deja face din tanztar armasar in mintea lui, deci, pana la urma avem de-a face cu clasicele povesti de tipul "bau-bau" duse la extrem pe baza acestui instrument puternic de comunicare dar si de deformare denumit "media" in general, in cazul nostru, segmentul internet.
Mai mult, legat de activitatea solara, tot de la colegul Sirius13, mai avem un link interesant:
http://www.gvnr.com/74/3.htmacolo, se spune ca prin 2012, polii magnetici solari se vor inversa. "Am pus-o!" ar zice neofitul de pe forum, cu capul impuiat de apocalipsa din 2012...
dar sa citim linkul indicat...
"Solar System - Did you notice? In February 2001, the Sun did a magnetic polar shift. The next one is due again in 2012. NASA scientists who monitor the Sun say that our star's awesome magnetic field flipped 22 months ago, signaling the arrival of a solar maximum. But it wasn't so obvious to the average human. "
Ceeeeee? In 2001 Soarele si-a mai inversat polii magnetici, la maximul precedent? Aoleu..prin ce am trecut...Chiar mi se parea mie ca ziua e mai mica atunci...

Asta ca sa fiu ironic, recunosc.
Rezumand... exploziile solare au obiceiul sa mai deranjeze comunicatiile sofisticate si sensibile terestre, s-a intamplat in trecutul apropiat si am invatat/invatam din asta, dar asta in ultimii ani, ca mai inainte nu avea ce sa ne afecteze, deci nu ne interesa subiectul. Acum ne intereseaza subiectul, deci, e nevoie de a cerceta si mai intens ce e cu activitatea asta solara, si, de ce nu, sa facem prognoze si sa inventam tehnologii si mai sofisticate prin care sa nu ne mai influenteze acest lucru. Sa intelegem Soarele. Dar mai presus decat nivelul unui forum de "atotstiutori", printre care ma numar si eu.
deci, Maxx..care e problema cu exploziile solare din 2012?