Felicitări colegilor @Ganditorul si @Kandaon ptr.abordarea realista si pragmatica a micii noastre investigații. Inainte de altceva, propun sa cugetam putin la maniera comiterii crimei.
Din păcate, nu putem accesa nici macar raportul oficial Politie/ FBI, daramite lucrurile tainuite. Suntem nevoiți a ne baza pe relatări media (asa cum sunt...incomplete si contradictorii).
Se spune ca asasinul statea in closetul alãturat si s-a intins PESTE peretele despărțitor, trãgând (firește) de SUS. De asemenea, se spicuiește din raportul legiștilor că "glontele a pãtruns prin ceafă, ieșind prin nara stangã".
Hm ! Avem ceva ILOGIC aici. Un traiect ceafa-nări e oblic-ascendent (nările fiind, la oricine, pe un plan orizontal superioare cefei). Era IMPOSIBIL ca un glonte tras "de sus" sa provoace asemenea efect - chiar si daca IPC statea cumva aplecat. Prin urmare, ori e falsă aserțiunea cu "tras peste", ori e falsă citarea legiștilor ( personal, ii cred pe legisti).
Mai mult, din ideea surmontării paravanului despãrțitor, s-ar părea că ușa era inchisă (altfel n-avea sens ca asasinul să faca o inutilă echilibristică). Cu toate astea, se spune ca primii martori ajunși la fața locului au văzut "puțin sânge și un braț inert al profesorului. Păi, cum sa vada ceva pânã nu se spărgea ușa, inchisă pe dinăuntru ? Rezultă că ușa era deschisă -iar asta ne poate conduce la alte deducții...simultan cu mirarea trăsnăilor contradictorii din colportãrile media.
Cred ca usa era din aia incompleta, nu ajungea pana jos, era o deschizatura intre marginea ei si podea. Era WC-ul universitatii, nu ceva privat. De asta au vazut o mana si un pic de sange
Apoi cred ca cea mai obisnuita pozitie a unui om care sta pe "tron" in baie si isi face nevoile e mai degraba una usor aplecata (inclusiv capul poate fi tinut mai aplecat), mai spre pozitia ganditorului de la Hamangia, si nu una cu spinarea dreapta si teapana si capu sus.
Asadar face sens impuscatura in ceafa si glontul care a nimerit o iesire prin nara.
Asasinul a actionat foarte profi, raman la opinia asta. Faptul ca a ales sa intr intr-o cabina alaturata si sa-l impuste de acolo, peste peretele despartitor a fost pentru a se asigura ca nu vor fi nici macar martori neprevazuti in caz de ceva, si el va avea timp sa paraseasca zona fara sa fie banuit. Culianu a ramas in cabina (banuiesc ca avea si un sistem de inchidere pe dinauntru totusi, si usa era astfel blocata), pana a fost descoperit mai tarziu, deci a rezolvat cat de cat si problema cu cadavrul, avand timp sa dispara.
Nu mai spun de faptul ca l-a urmarit pe Culianu pana acolo si a ales foarte bine locul si momentul. Si bineinteles faptul ca nu a fost descoperit nici pana astazi.
Referitor la motive, iarasi mi se pare destul de neplauzibil sa fi fost ceva legat de regimul de atunci de la noi, fie faza cu anti-FSN fie cea cu pro-monarhie.
Culianu, cu tot respectul (si cum s-a mai zis), nu era la data aia atat de cunoscut si influent in tara (la nivelul opiniei publice) incat sa fi facut vreo mare diferenta. Sa nu uitam ca atunci mai erau Coposu, Ratiu, Campeanu s.a. mai cunoscuti si promovati si care nu au reusit nici ei sa faca mare lucru la data aia.
Putem specula ca IPC ar fi fost contactat (de tabara pro-monarhista, sa mergem si pe ideea colegului SLEAH) datorita cunostintelor lui in domeniul manipularii maselor, pentru a crea un astfel de program sau plan care sa duca la schimbari la nivelul psihicului social in Romania.
Si ca ailalti au aflat si ca sa fie siguri ca nu iese nimic l-au ucis.
Varianta cu fosti militari din armata romana care si-au deschis o firma de transport in SUA si l-au asasinat pentru ca s-au certat la o intrunire a romanilor din Chicago imi pare si mai putin plauzibila. La fel orice zice Pacepa, parerea mea e ca orice zice ala trebuie vazut cel mult ca dezinformare, nu informare, daca mai e bagat in seama totusi.
Ar mai fi si varianta cu ceva organizatii oculte, pe care FBI cred ca a mers din principiu cel mai putin, daca a luat-o cat de cat serios in seama (poate doar daca ii trimiteau pe Mulder si Scully din dosarele X s-ar fi apucat mai serios de pista aia).
Nu e exclus nici ca IPC sa fi fost executat de o astfel de organizatie cu radacini in Romania, pentru ca aflase sau stia (inclusiv de la Eliade sau prin intermediul si al studiilor lui Eliade) prea multe despre niste chestii si nu prea putea sau stia sa-si tina gura. Si aici nu ma refer la chestiuni politice sau economice si organizatii gen Secu ci la lucruri mult mai adanci si sofisticate. Lucruri ce tin de sufletul uman, spiritualitate (inclusiv asazisele fenomene parapsihologice), modele de functionare ale inconstientului, de la cel al unui om la cel al unor popoare sau mase si mai mari, ciclurile macro-istorice, resorturile ascunse ce guverneaza istoria si societatile umane.
Exista si in fictiune (la Asimov de ex) dar chiar si in realitate tentative (chiar stiinte) care sa prezica cumva astfel de lucruri (psiho-istoria) pe baza analizei fenomenelor istorice, sociale si a unor algoritmi matematici. Dar astea imi par ceva rudimentar si prea simplist pentru a produce rezultate viabile.
Culianu posibil ajunsese sa stie mai multe, lucruri mult mai sofisticate, detaliate, complete si ascunse (inclusiv cum sa declansezi sau influentezi astfel de resorturi) si nu prea putea sa-si tina gura despre astea.
Si exista in legende si povesti niste organizatii stravechi (una la noi, una in Orient, in India/Tibet, posibil sa mai fie si altele, sigur or fi si unele mai noi care incearca sa ajunga la nivele de cunoastere similare) care ar cunoaste mult mai intim astfel de lucruri si care poate au considerat ca nu e cazul sa stie si altii una alta.
Pentru ca, in mod paradoxal, cred ca anticii (unii mai dezghetati) stiau mai bine si mai multe despre psihicul si sufletul omenesc (ca si despre legi ale naturii si chiar ale istoriei) decat stiinta oficiala de azi.