Foarte interesant linkul semnalat, al lui Neagu Gheorghe. Practic, la motorul fluenic, el foloseste exact aceleasi elemente "structurale" cu ale lui Lyne, privitor la propulsia electrica. In acelasi timp - fapt pozitiv - el incearca sa explice aceste "elemente" inglobandu-le intr-o teorie fluenica.
Scurtul istoric al conceptiei eterului, prezentat de tine, Xanadron, este bine venit iar personalitatile stiintifice numite sunt exact acelea al caror continuator a fost Teslea in cercetarile sale (Aristotel, Fresnel, Faraday, Maxwell).
In privinta existentei/inexistentei/ reale a eterului, aici ai/si nu ai/ dreptate, Jean. Este vorba aici, in felul cum pui problema, de un aspect extrem de general pe care il intalnim de fiecare data atunci cand noi dam o definitie.
Respectiv, prin consens, acceptam ca notiunea (definita) chiar reprezinta (aproximativ) un ceva real, din realitate. Dar realitatea este unitara, e INTREGUL si este singura realitate. Iar definitia n-o cuprinde. Deci ai dreptate.
Ai o dreptate partiala totusi, sau chiar nu ai, pentru ca noi suntem (sau ar trebui sa fim permanent) constienti ca definitia pe care am dat-o unei "bucati de realitate" este doar un mijloc de comunicare intre noi. Definitia/notiunea are un scop pur practic, ea implineste nevoile practice ale omului, ale societatii, neavand si functia de corespondenta totala si perfecta cu o realitate. Aceasta corespondenta se poate neglija in timpul utilizarii notiunii respective.
De altfel, daca ii ceri cuiva: Da-mi băţul acela! Persoana careia i te-ai adresat nu iti va da o piatra sau o albina. Deci nu ai dreptate. Si de aici, neluand in considerare aceasta realitate-conventie, apar interminabile confuzii, discutii filozofice sau chiar discutii indescifrabile.
Trebuie sa avem in vedere permanent ca noi lucram numai cu notiuni aproximative (numite si relative) si aceasta e (deocamdata) conditia umana.
Eterul exista binemersi in realitate si el a fost indicat:
- solid, lichid, gazos (inca din antichitate);
- subplanurile eterice, E1, E2, E3, E4 ("vazute" si descrise de Leadbeater & Besant);
- eterul electric excitabil, luat in considerare de Teslea si pe baza caruia si-a construit inventiile (peste o suta);
- eterurile masurate de Mishin (am mai dat amanunte);
- s.a.
Tesla a folosit conceptul de eter, rezultat din experimentele inaintasilor (Faraday), si dupa cate vedem a obtinut excelente finalizari in ... realitate.