Mutare Stancilor:
Dupa ce un bloc de piatra era taiat,el era asezat,cu ajutorul unei"masini"din lemn pe o sanie,tot din lemn,cu care era impins afara din cariera.Modul cel mai eficient de a folosi o sanie era acela de a o face sa alunece prin niste santuri de lemn,uleioase,pline de grasimi,un mecanism asemanator cu tramvaiele de astazi.Aceasta este cea mai eficienta metoda de mutare a unor blocuri enorme de piatra care se mai foloseste inca si astazi in locurile unde masinile nu pot ajunge,pentru ca este mult mai usoara fata de cea in care blocurile de piatra ar fi trase sau impinse.Cand sania avea in calea ei un deal,atunci un grup de barbati o legau de o funie si incepeau sa o traga in sus,iar cand sania in fata ei avea o vale,atunci barbatii o tineau din spate ca sa nu prinda viteza prea mare si astfel sa "deraieze".
Prima data se curata si se nivela locul. Tot ceea ce era nevoie era de o acuratete a corzii si a tarusului. Coarda trebuia sa fie cat mai fixa posibil. Trebuia decis unde sa se afle centrul piramidei si insemnat locul. Sa fie fixat un tarus inalt in centru si cu un fir de plumb sa I se afle verticalitatea. Acum trebuia masurata densitatea umbrei la baza pietrei in plina zi. Dupa aceea cu ajutorul unei corzi trebuia aflata distanta cea mai mica a conului de umbra si se obtinea indicarea punctelor nord/sud. Acum era nevoie de lungimea corzii din centru la coltul piramidei si desenat un cerc in jurul tarusului din centru. Se tinea coarda la aceeasi intindere si cercul iesea cu o acuratete desavarsita. Dupa aceea trebuiau extinse punctele nord si sud pana ce atingeau marginile cercului. Apoi era nevoie de o dreapta prin centru de 90 de grade catre prima, se lua o franghie mai lunga din locul unde linia nordica taia cercul desenand cercuri catre est si vest. Acelasi luru se proceda si in cazul liniei sudice. Astfel, o linie dreapta din centru ne indica estul si vestul.Cu alta funie se impareau cele patru sferturi in doua. Din nou, doar desanand cercurile cu o sfoara rigida se obtinea cu o acuratete deosebita, cele patru colturi ale piramidei.Pentru a se asigura ca piramida era construita sinmetric,ce-a mai sigura metoda de verificare era aceea de a lasa un fir cu greutate in centrul piramidei, pe parcursul intregii constructii si astfel se stia tot timpul unde se afla centrul si nu puteau gresi.Fiecare bloc este adus la locul constructie legat de o sanie. Bucata de piatra se poate acum da jos de pe sanie,dar trebuie tinut cont de faptul ca ea inca mai trebuie manevrata pana la locul unde ea se potriveste perfect in structura piramidei.Fetele acestor blocuri de piatra sunt foarte plate,incat dupa ce ele au fost date cu grasimi si pe urma date jos de pe sanie,ele,practic lunecau foarte usor pana la locul unde trebuiau amplasate.Grasimile s-au oxidat,de-a lungul timpului,dar tot au mai ramas inca niste urme chimice.Exista o teorie conform careia piramida la,finele constructiei,precum si muncitorii miroseau foarte puternic a grasime rancezita.Pe masura piramida se inalta,scheletul de lemn era si el dezmembrat de la nivelul acela si inaltat mai sus.Primele doua sau trei nivele nu necesitau o rampa prea sofisticata,dra incepand de la nivelele mai superioare era nevoie de o rampa mai inalta dar si de un mecanism de ridicare a blocurilor de piatra.
Mecanismul de ridicare:
Herodot a descris o masinarie de ridicat blocurile de piatra.El sustinea ca de fapt este un schelet foarte simplu din lemn care ii ajuta pe oameni sa ridice blocurile de piatra de la un nivel la altul. Drumul pana la nievelul corespunzator se facea cu ajutorul unor traverse care urcau pana la nivelul dorit.Saniile trebuiau sa aiba o multime de carlige lemnoase care aveau rolul de nu lasa sania sa alunece inapoi. De obicei de fiecare parte a saniei erau cate trei barbati,fiecare cu cate un tarus in mana ,cu care invarteau,in acelasi timp,o roata care propulsa sania in sus.Pentru o mai buna intelegere,mai jos este redata o asemenea masinarie de ridicat blocurile de piatra.
Unele rampe erau folosite pentrua aduce din nou jos saniile goale,fara nici o paguba.
Dupa ce piramida a fost terminata de ridicat,ea era tencuita cu un amestec cu piatra de calcar,care avea atat un rol de protectie cat si de majestuozitate..
cu asta se ridicau blocurile de piatra...cica